Рішення
від 23.09.2014 по справі 382/1927/14-ц
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Яготинський районний суд Київської області

справа № 382/1775/14

2/382/640/14.

РІШЕННЯ

іменем України

23 вересня 2014 року Яготинський районний суд Київської області, в складі;

Головуючого судді Карпович В.Д.

При секретарі Шипота Я.В.

Розглянувши у відкритому попередньому судовому засіданні в м. Яготині, справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, про встановлення факту володіння та визнання права власності на спадкове майно.

Встановив:

В позові до суду позивачка вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_2 року, у віці 61 рік, померла її мати - ОСОБА_3, після смерті якої відкрилася спадщина у вигляді:

· ? частки житлового будинку з відповідними господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1, що належала померлій на підставі свідоцтва про право власності, виданого Богданівською сільською радою 20 квітня 2010 року. Державна реєстрація права власності на вищевказане майно не проведена відповідним органом державної реєстрації прав.

Відповідно до ст. 534 ЦК України (в ред. 1963 року), вона є спадкоємцем за заповітом. Інших крім неї, спадкоємців у заповіті не призначено. Заповіт посвідчений секретарем Богданівської сільської ради Яготинського району Київської області 09 червня 1995 р. за р. № 33. Зазначений заповіт на день смерті заповідача не змінено і не скасовано, що підтверджується відповідним написом на ньому від 22.02. 2002 р.

Спадкоємцем передбаченого ст. 535 ЦК України, згідно якої неповнолітні або непрацездатні діти спадкодавця (в тому числі усиновлені), а також непрацездатні дружина, батьки (усиновителі) і утриманці померлого успадковують, незалежно від змісту заповіту, не менше двох третин частки, яка належала б кожному з них при спадкоємстві за законом (обов'язкова частка), був чоловік померлої - ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 року. Належну йому частку у спадщині (обов'язкову частку) він не прийняв.

Спадщину вона прийняла в силу ст.. 549К України / в ред 1963 року/- фактично вступивши в управління та володіння спадковим майном протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. Доказом такого фактичного вступу є наявність у неї технічного паспорту, правовстановлюючого документу на спадкове майно.

ІНФОРМАЦІЯ_3 року у віці 74 роки, помер її батько - ОСОБА_4, після смерті якого відкрилася спадщина у вигляді:

· ? частки житлового будинку з відповідними господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1, що належала померлій на підставі свідоцтва про право власності, виданого Богданівською сільською радою 20 квітня 2010 року. Державна реєстрація права власності на вищевказане майно не проведена відповідним органом державної реєстрації прав.

Оскільки її батько при житті заповіту не склав, то відповідно до ст. 1261 ЦК України, спадкоємцями першої черги за законом після його смерті є; вона та син померлого/ відповідач /

В передбачений ст. 1270 ЦК України термін, спадщину вона прийняла, звернувшись із заявою до приватного нотаріуса Яготинського районного нотаріального округу Київської області Овчаренко І.Ж., що підтверджується витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі за № 37322064 від 07.05.2014, з якого вбачається, що у Спадковому реєстрі за №56053682 зареєстрована спадкова справа за № 65/2014 після смерті ОСОБА_4. Нотаріусом перевірені мої права як спадкоємця.

Інший спадкоємець ОСОБА_2 в установлений законодавством термін, написав заяву про відмову від прийняття спадщини до приватного нотаріуса Яготинського районного нотаріального округу Київської області Овчаренко І.Ж., на вказане спадкове майно не претендує.

При перевірці її документів нотаріус виявила, що спадкодавці / її мати та батько /, за життя не встигли зареєструвати своє право власності на вказаний житловий будинок у відповідному органі державної реєстрації прав, що не дає змогу перевірити нотаріусу їх право власності. З цієї причини вона змушена звертатись до суду із позовною заявою про визнання факту володіння та визнання права власності на спадкове майно.

Факт володіння вказаного житлового будинку її батьками підтверджується свідоцтвом про право власності, виданого Богданівською сільською радою 20 квітня 2010 року; технічним паспортом на житловий будинок.

Відповідно до абзацу 3 ч. 2 ст. 331 ЦК України право власності на нерухоме майно виникає з моменту його державної реєстрації, виходячи зі ст. ст. 25, 30 ЦК України мати та набути цивільне право (право власності на нерухоме майно) може лише жива та дієздатна особа. Виходячи із змісту ст. ст. 391, 392 ЦК України у разі смерті власника нерухомого майна, первинна реєстрація права власності на яке не була проведена і правовстановлюючий документ відсутній, питання визначення належності цього майна попередньому власнику та наступного його власника (спадкоємця) повинно вирішуватись у судовому порядку.

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Згідно зі змістом статей 1216, 1218 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов'язки , що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Просила:

Встановити, що ОСОБА_3 яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року, та ОСОБА_4 який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 року, володіли за життя житловим будинком з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1, на праві власності;

Встановити, що вона-ОСОБА_1, прийняла спадщину після смерті своєї матері- ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року, шляхом фактичного вступу в управління та володінням спадковим майном;

Визнати за нею- ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами: а-прибудова, №1-ганок, Б-сарай, №2-колодязь 1/2, загальною площею 70,80 кв.м, розташований по АДРЕСА_1, що належав ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року, та ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 року.

В судове засідання сторони не з»явились, про день та час розгляду справи повідомлені належним чином. В заявах до суду позивач підтримав свої позовні вимоги, відповідач позов визнав, та просили розглянути справу у їх відсутності.

Перевіривши матеріали справи суд вважає, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права,свободи та інтереси інших осіб, а тому даний позов підлягає до задоволення.

Керуючись ст.. ст.. 130, 174 ЦПК України, ст.549 ЦК України/ в ред.. 1963 року, / ст.. 1261, 1270 ЦК України, суд-

ВИРІШИВ:

Встановити, що ОСОБА_3 яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року, та ОСОБА_4 який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 року, володіли за життя житловим будинком з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1, на праві власності;

Встановити, що ОСОБА_1, прийняла спадщину після смерті своєї матері- ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року, шляхом фактичного вступу в управління та володінням спадковим майном;

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами: а-прибудова, №1-ганок, Б-сарай, №2-колодязь 1/2, загальною площею 70,80 кв.м, розташований по АДРЕСА_1, що належав ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року, та ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 року.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Київської області, протягом 10 днів, з дня його проголошення.

Суддя Карпович В.Д.

СудЯготинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення23.09.2014
Оприлюднено17.12.2015
Номер документу40732479
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —382/1927/14-ц

Рішення від 23.09.2014

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Карпович В. Д.

Рішення від 23.09.2014

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Карпович В. Д.

Ухвала від 10.09.2014

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Карпович В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні