Постанова
від 18.09.2014 по справі 804/13085/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 вересня 2014 р. Справа № 804/13085/14 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі: головуючого - судді Боженко Н.В., розглянувши у письмовому провадженні в м.Дніпропетровську адміністративну справу за позовом Державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго» в особі Відокремленого підрозділу «Держенергонагляду у Дніпровському регіоні» до Відділу освіти Софіївської районної державної адміністрації Дніпропетровської області про стягнення заборгованості в сумі 1700 грн, -

ВСТАНОВИВ :

Державне підприємство «Національна енергетична компанія «Укренерго» в особі Відокремленого підрозділу «Держенергонагляду у Дніпровському регіоні» звернулося до суду з адміністративним позовом до Відділу освіти Софіївської районної державної адміністрації Дніпропетровської області про стягнення заборгованості в сумі 1700 грн..

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що державним інспектором Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії у Дніпропетровській області 23 січня 2014 року проведено позапланову перевірку у Відділі освіти Софіївської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, за результатами перевірки винесено Постанову про накладення штрафу за порушення законодавства про електроенергетику №01/11-90-006 від 28 січня 2014 р. на суму 1700 грн., який є несплаченим.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав до суду клопотання про розгляд справи без його участі в порядку письмового провадження, яке міститься в матеріалах справи.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується матеріалами справи, а саме повідомленням про вручення поштового відправлення, яке вручено - 12.09.2014 року.

Згідно статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України справа розглянута в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази, які є у справі за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуються на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні, суд встановив наступне.

Державною інспекцією з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії у Дніпропетровській області було проведено позапланову перевірку на предмет виконання суб'єктами господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виявлених за результатами здійснення заходів з державного енергетичного нагляду, а саме Припису від 10.10.2013 року №01/11-56-015. За результатами перевірки складений акт перевірки №01/11-56-006 від 23.01.2014 року.

На підставі Акту перевірки від 23.01.2014 р. № 01/11-56-006, Державною інспекцією з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії у Дніпропетровській області прийнято постанову від 28.01.2014 р. №01/11-90-006 про накладення стягнень, передбачених статтею 27 Закону України "Про електроенергетику", а саме не виконання припису, згідно якого до відповідача застосовано штраф у розмірі 1700 грн.

Так, відповідно до ст. 9 Закону України "Про електроенергетику", державний нагляд (контроль) в електроенергетиці здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в галузі електроенергетики.

Державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії відповідно до ст. 9 Закону України «Про електроенергетику», ст.14 Закону України «Про теплопостачання» та п.1 Положення про державний енергетичний нагляд за режимами споживанняелектричної і теплової енергії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.08.1996 № 929 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 13.02.06 № 131 із доповненнями), здійснює Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії (далі - Інспекція), яка підпорядкована безпосередньо Мінпаливенерго в частині виконання функцій, покладених на Держенергонагляд, та діє у складі державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго».

Інспекція є структурним підрозділом Відокремленого підрозділу «Держенергонагляд у Центральному регіоні» Державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго».

Метою державного енергетичного нагляду за режимами споживання енергії є сприяння забезпеченню сталого функціонування об'єднаної енергетичної системи України, сфери теплопостачання, енергетичної безпеки держави шляхом здійснення контролю за дотриманням суб'єктами електроенергетики, суб'єктами відносин у сфері теплопостачання та споживачами електричної енергії вимог нормативно-правових і нормативно-технічних актів у сфері виробництва, постачання та споживання електричної і теплової енергії.

Відповідно до пп. 2 п. 4 Положення про державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.08.1996 р. № 929, у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 13.02. 2006 р. № 131 (далі - Положення про державний енергетичний нагляд) одним із завдань та функцій Держенергонагляду є здійснення в межах своєї компетенції контролю за усуненням суб'єктами електроенергетики, суб'єктами відносин у сфері теплопостачання і споживачами електричної енергії виявлених порушень законодавства у сфері виробництва, постачання та споживання енергії.

Статтею 27 Закону України "Про електроенергетику" від 16.10.1997 р. № 575/97 - ВР передбачено, що правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність.

Суб'єкти господарської діяльності несуть відповідальність за правопорушення в електроенергетиці за ухилення від виконання або несвоєчасне виконання рішень чи приписів національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в галузі електроенергетики та порушення умов ліцензій - штраф у розмірі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Підпунктом 1 п. 11 Положення про державний енергетичний нагляд встановлено, що Держенергонагляд має право застосовувати до суб'єктів господарювання штрафні санкції у порядку, визначеному законодавством.

Відповідно до п. 2 Положення про порядок накладення на суб'єктів господарювання штрафів за порушення законодавства в галузі електроенергетики та сфері теплопостачання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.1999 р. № 1312 (далі - Положення № 1312) штрафи за порушення законодавства в галузі електроенергетики та сфері теплопостачання накладаються на суб'єктів господарювання за ухилення від виконання або несвоєчасне виконання рішень, приписів, розпоряджень, інших розпорядчих документів Національної комісії регулювання електроенергетики, Державної інспекції з експлуатації електричних станцій і мереж, Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії та порушення умов ліцензій.

Пунктом 7 Положення № 1312 визначено, що рішення про накладення штрафу приймається на підставі акта перевірки суб'єкта господарювання, складеного посадовими особами НКРЕ, та акта перевірки (протоколу) суб'єкта господарювання, складеного посадовими особами Державної інспекції з експлуатації електричних станцій і мереж або Держенергонагляду.

Згідно п. 10 Положення про порядок накладення штрафів суб'єкт господарювання сплачує штраф за порушення законодавства в галузі електроенергетики протягом 30 днів з дня прийняття постанови (розпорядження) про його накладення.

Відповідно до ч.1 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Оскільки постанову про накладення штрафу від 28.01.2014 р. №01/11-90-006 відповідачем у встановленому законом порядку не оскаржено, у тридцятиденний термін суму штрафу не сплачено, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго» в особі Відокремленого підрозділу «Держенергонагляду у Дніпровському регіоні» до Відділу освіти Софіївської районної державної адміністрації Дніпропетровської області про стягнення заборгованості в сумі 1700 грн. - задовольнити.

Стягнути з Відділу освіти Софіївської районної державної адміністрації Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 02142554) на користь Державного бюджету України штраф у розмірі 1700 (одна тисяча сімсот) гривень 00 коп.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі складення постанови у повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна, скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

У разі якщо справа розглядалась судом за місцезнаходженням суб'єкта владних повноважень і він не був присутній у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, але його було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо у суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Н.В. Боженко

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.09.2014
Оприлюднено09.10.2014
Номер документу40757462
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/13085/14

Ухвала від 29.08.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Боженко Наталія Василівна

Ухвала від 18.09.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Боженко Наталія Василівна

Постанова від 18.09.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Боженко Наталія Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні