Рішення
від 06.10.2014 по справі 525/954/14-ц
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/954/14-ц

Провадження № 2/525/361/2014

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.10.2014року Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого-судді Білецької В.І.

при секретарі Лопатка О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Велика Багачка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, треті особі, які не заявляють самостійних вимог - відділ Держземагенства у Великобагачанському районі Полтавської області, ОСОБА_3 про визнання права власності на земельну ділянку, -

В С Т А Н О В И В:

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер дядько позивачки ОСОБА_4, який постійно проживав в АДРЕСА_1.

Після його смерті відкрилась спадщина, яка складається з приватизованої земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,37 га, яка розташована на території Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області.

Спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_4 є його двоюрідна сестра ОСОБА_3 та племінниця померлого - позивачка по справі ОСОБА_1.

Позивачка ОСОБА_1 являється у відношенні померлого ОСОБА_4 родичем ближчого ступеня споріднення ніж ОСОБА_3

В установленому законом порядку позивач ОСОБА_1 прийняла спадщину після смерті дядька ОСОБА_4 шляхом подачі до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини.

Однак, приватний нотаріус Великобагачанського районного нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_5 відмовила їй у видачі свідоцтва про право на спадщину на вищезгадану земельну ділянку у зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документа на спадщину, а тому позивач ОСОБА_1 була вимушена звернутися до суду з позовом і просила суд ухвалити рішення, яким в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 її дядька ОСОБА_4 визнати за нею право власності на приватизовану земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,37 га, яка розташована на території Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області та яка належала померлому ОСОБА_4 на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії ПЛ № 171697 від 19.01.2005 року.

В судовому засіданні 06.10.2014 року позивачка ОСОБА_1 свій позов підтримала, просила його задовольнити, винести рішення, яким в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 її дядька ОСОБА_4 визнати за нею право власності на приватизовану земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,37 га, яка розташована на території Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області та яка належала померлому ОСОБА_4 на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії ПЛ № 171697 від 19.01.2005 року (а.с.13).

Представник відповідача Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області в судове засідання не з'явився, але направили до суду заяву, в якій просили справу розглянути у відсутність їх представника. Щодо задоволення позову ОСОБА_1 заперечень не мають (а.с. 33).

Третя особа - ОСОБА_3 в судове засідання не з'явилась, до суду направила заяву, в якій повідомила, що на спадщину, яка залишилась після смерті ОСОБА_4 не претендує, проти позовних вимог ОСОБА_1 не заперечує, просить справу розглянути в її відсутність (а.с.32).

Представник третьої особи - відділу Держземагенства у Великобагачанському районі Полтавської області в судове засідання не з'явився, але направили до суду заяву, в якій просили справу розглянути у відсутність їх представника, щодо задоволення вимог позивача ОСОБА_1 не заперечують (а.с. 31).

Суд, заслухавши пояснення позивача ОСОБА_1, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що даний позов підлягає до задоволення з таких підстав.

Судом встановлено, що 24 березня 2013 року помер дядько позивачки ОСОБА_4, який постійно проживав в АДРЕСА_1 (а.с.5,11).

Після його смерті відкрилась спадщина на належну йому приватизовану земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,37 га, яка розташована на території Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, та належала померлому на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія ПЛ №171697 від 19.01.2005 року (а.с.13).

Позивач ОСОБА_1 у відношенні померлого ОСОБА_4 являється родичем ближчого ступеня споріднення, ніж ОСОБА_3

Згідно ч.1 ст. 1265 ЦК України родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Згідно ст. 1269 ЦК України - спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

В установленому законом порядку позивач ОСОБА_1 прийняла спадщину шляхом подачі до державної нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, але при зверненні до приватного нотаріуса Великобагачанського районного нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_5 для того, щоб отримати свідоцтво про право на спадщину на вищевказану земельну ділянку, отримала відмову в цьому у зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документу (а.с.15).

Державний акт на право власності на землю було втрачено.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст.1217 ЦК України).

Згідно ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті.

Таким чином, з урахуванням наявних доказів по справі, суд приходить до висновку, що є передбачені законом підстави для визнання в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 за його племінницею ОСОБА_1, як спадкоємицею за законом, право власності на земельну ділянку площею 3,37 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та яка розташована на території Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області.

На підставі вимог статті 174 ЦПК України - у разі визнання відповідачем позову, суд ухвалює рішення про задоволення позову .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.1269, 1270 ЦК України, ст.126 Земельного кодексу України, ст.ст.3,10,60,174, 212-215 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги ОСОБА_1 до Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області , треті особи, які не заявляють самостійних вимог - відділ Держземагенсмтва у Великобагачанському районі Полтавської області, ОСОБА_3 про визнання права власності на земельну ділянку - задовольнити.

2. Визнати в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 за його племінницею ОСОБА_1 право власності на приватизовану земельну ділянку площею 3, 37 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, яка належала померлому ОСОБА_4 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 171697 від 19.01.2005 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного суду Полтавської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст рішення виготовлено 08.10.2014 року.

Суддя -

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення06.10.2014
Оприлюднено15.10.2014
Номер документу40839321
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —525/954/14-ц

Ухвала від 26.08.2014

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Білецька В. І.

Рішення від 08.10.2014

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Білецька В. І.

Рішення від 06.10.2014

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Білецька В. І.

Рішення від 06.10.2014

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Білецька В. І.

Ухвала від 04.09.2014

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Білецька В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні