Рішення
від 26.09.2014 по справі 904/6761/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

26.09.14р. Справа № 904/6761/14

За позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс", м. Дніпропетровськ

до товариства з обмеженою відповідальністю "Комекс", с. Дослідне, Дніпропетровський район, Дніпропетровська область

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: товариство з обмеженою відповідальністю "Майстер-Буд", м. Дніпропетровськ

про звернення стягнення на предмет іпотеки, зобов'язання вчинити певні дії

Суддя: Євстигнеєва Н.М.

Представники:

Від позивача : Ковріга О.І., довіреність від 01.11.2013 року, представник

Від відповідача: Уханенко Л. Д., довіреність від 27.06.2014 року, представник

Від третьої особи: Кітченков М.О., довіреність від 27.08.2014р.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс", м. Дніпропетровськ звернулося до господарського суду до товариства з обмеженою відповідальністю "Комекс" з позовом, яким, з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог, просить:

- звернути стягнення на предмет іпотеки за договором №1-ЗС/577 про спорудження та фінансування об'єкту будівництва від 05.07.2007р. та іпотечного договору №2-ЗС/3077 від 31.08.2007р. шляхом визнання за товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Ак. Чекмарева,2, ЄДРПОУ 34365768) права власності на житловий комплекс "Західна стіна", розташований за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Дзержинського №35-Н, який складається з об'єкта незавершеного будівництва п'ятипідїздний п'ятнадцятиповерховий житловий будинок (блок U) загальною площею 23 165,1 кв.м., у складі якого:

літ. А-15 секція №1 житлового будинку незавершеного будівництвом готовністю 63%, літ. - А секція №2 житлового будинку незавершеного будівництвом готовністю 26%;

літ. В-1 офісна будівля загальною площею 75,5 кв.м.;

літ. в ганок з дашком загальною площею 1,7 кв.м.;

літ. Г-1 гаражі загальною площею 79,4 кв.м.;

літ. Д-1 трансформаторна підстанція загальною площею 121,2 кв.м.;

літ. Е вагончик (тимч.) загальною площею 7,9 кв.м.;

літ. Є вагончик (тимч.) загальною площею 16,9 кв.м.;

літ. Ж контейнер (тимч.) загальною площею 14,8 кв.м.;

літ. М навіс (тимч.) загальною площею 9,9 кв.м.;

літ. П навіс (тимч.) загальною площею 1,8 кв.м.;

літ. З контейнер (тимч.) загальною площею 2,8 кв.м.;

літ. Н трансформаторна будка (тимч.) загальною площею 9,6 кв.м.;

літ. Р контейнер (тимч.) загальною площею 4,2 кв.м.;

літ. С вагончик (тимч.) загальною площею 18,0 кв.м.;

літ. Т вагончик (тимч.) загальною площею 18,0 кв.м.;

літ. У вагончик (тимч.) загальною площею 15,1 кв.м.;

літ. Ф контейнер (тимч.) загальною площею 6,3 кв.м.;

№1-5 огорожі, споруди;

№6 ворота;

№7 підпірна стіна;

I,II мостіння;

- визнати за товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" право на завершення будівництва житлового комплексу "Західна стіна", розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Дзержинського № 35-Н, будівництво якого здійснюється на підставі проектної документації (перший етап першої черги будівництва), погодженої у встановленому порядку з відповідними органами та дозволу ДАБК на виконання будівельних робіт №95/01-08 від 10.04.2008р., з усіма правами наданими чинним законодавством України як замовнику, в тому числі з правом оформлення такого дозволу на виконання будівельних робіт, з правом укладання договору оренди земельної ділянки, необхідних для завершення будівництва об'єкта та введення його в експлуатацію.

Позовні вимоги мотивовані тим, що 05.07.2007 року між ТОВ "Майстер Фінанс" та ТОВ "Комекс" був укладений договір № 1-3с/577 про спорудження та фінансування об'єкту будівництва. Відповідно до умов вказаного договору, ТОВ "Комекс" повинне було здійснити введення об'єкта в експлуатацію в 4 кварталі 2009 року. Проте, ТОВ "Комекс" не виконало взяті на себе зобов'язання. З метою виконання вищевказаного договору між ТОВ "Майстер Фінанс" та ТОВ "Комекс" був укладений іпотечний договір № 2-3С/3077 від 30.08.2007 року, згідно якого ТОВ "Комекс" було надано в іпотеку ТОВ "Майстер-Фінанс" об'єкт будівництва. Станом на сьогоднішній день відповідачем не виконані умови договору щодо строків будівництва об'єкту - не введено в експлуатацію п'ятипідїздний п'ятнадцятиповерховий житловий будинок (блок U) у складі житлового комплексу "Західна стіна" у районі вулиці Колодязної (перший етап першої черги). В період з 17.09.2007р. по 27.08.2009р. позивачем укладено договори на придбання сертифікатів ФОН в загальній кількості 21 шт. За змістом цих договорів та згідно правил ФОН інвестор є власником сертифікатів ФОН, придбаваючи сертифікати ФОН, передає управителю в довірчу власність грошові кошти з метою досягнення цілей та в умовах обмежень щодо окремих дій управителя з управління цими коштами, встановлених Правилами ФОН, інвестиційною декларацією ФОН та проспектом емісії сертифікатів ФОН. На умовах договору управитель передає у власність інвестору іменні сертифікати ФОН: номінальною вартістю в кількості та за ціною, визначеними в договорі. Інвестор передає управителю грошові кошти в управління шляхом придбання сертифікатів ФОН. Відповідно до п.3.3. договору право власності на сертифікати ФОН переходить до інвестора з моменту їх зарахування на рахунок у цінних паперах інвестора, який вказано у договорі. Крім того, позивачем укладено з кожним інвестором договір про закріплення об'єкту інвестування, предметом якого є здійснення дій щодо закріплення об'єкту інвестування та набуття права власності на визначений та закріплений за умовами договору об'єкт інвестування. Об'єктом інвестування відповідно до укладених договорів є квартира визначена у п.1.4. договору. Управитель за рахунок коштів ФОН забезпечує фінансування спорудження об'єкту будівництва та оформлення права довірчої власності управителя на об'єкт інвестування. Управитель не пізніше двох місяців з дня державної реєстрації об'єкту інвестування на його ім'я як довірчого власника зобов'язаний укласти з інвестором договір купівлі-продажу, за яким він передає йому у власність об'єкт інвестування.

Відповідно до умов іпотечного договору у випадку невиконання договору про спорудження іпотекодавець зобов'язаний добровільно передати предмет іпотеки за вимогою іпотекодержателя. На підставі викладено позивач ініціював звернення стягнення на предмет іпотеки, що був переданий в іпотеку згідно з іпотечним договором у забезпечення своєчасного та повного виконання умов договору про спорудження та фінансування об'єкту будівництва від 05.07.2007р.

Відповідач проти задоволення позовних вимог заперечує та зазначає, що товариство вжило усіх засобів для виконання взятих на себе зобов'язань, невиконання зобов'язань відбулося з вини третіх осіб - державних органів, які відповідають за своєчасність узгодження проектної документації.

Ухвалою господарського суду до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, залучено товариство з обмеженою відповідальністю "Майстер-Буд".

Третя особа проти задоволення позовних вимог заперечує, зазначає, що будівництво здійснювалося на підставі договору підряду №ЗС-1-2007 від 18.07.2007р., укладеного між товариством з обмеженою відповідальністю "Комекс" та товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер-Буд". На сьогоднішній день будівництво об'єкту зупинено у зв'язку з відсутністю фінансування об'єкту внаслідок фінансової кризи. Власником спірного об'єкта незавершеного будівництва третя особа вважає відповідача.

Розгляд справи був відкладений з 22.09.2014р. на 26.09.2014р.

У судовому засіданні 26.09.2014р. оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

При розгляді справи судом досліджені письмові докази, що містяться в матеріалах справи.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін та третьої особи, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

На підставі рішення Дніпропетровської міської ради від 07.02.2007р. №1109/10 та від 25.04.2007р. №104/14 між Дніпропетровською міською радою, як орендодавцем, та товариством з обмеженою відповідальністю "Комекс", як орендарем, укладеного договір оренди земельної ділянки, яка знаходиться за адресою: в районі вул. Колодязної (Жовтневий район) і зареєстрована в Державному реєстрі земель за кадастровим номером 12101 00000:03:328:0164.

Цільове використання земельної ділянки за цим договором (УКЦВЗ) 1.9. (житлові кооперативи).

В оренду передається земельна ділянка, загальною площею 1,3205га (п.2.1. договору).

Договір оренди земельної ділянки зареєстрований у ДМВ ДРФ "Центр" ДЗК, про що вчинено запис від 15.06.2007р. за №040710400259. Також договір оренди посвідчено приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_4 24.05.2007р.

За актом приймання-передачі від 24.05.2007р. земельна ділянка була передана товариству з обмеженою відповідальністю. "Комекс" (а.с.7).

05.07.2007р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (управитель) та товариством з обмеженою відповідальністю "Комекс" (забудовник) укладено договір №1-ЗС/577 про спорудження та фінансування об'єкту будівництва, відповідно до умов якого (п.1.1) Управитель з використанням залучених ним шляхом емісії Сертифікатів ФОН та створення Фонду операцій з нерухомістю "Західна Стіна" в довірчу власність коштів здійснює фінансування, а забудовник зобов'язується збудувати (організувати спорудження) об'єкт будівництва, ввести його в експлуатацію та передати об'єкт інвестування у складі цього об'єкту будівництва в довірчу власність Управителя ФОН у порядку, в строки та на умовах, визначених договором, Правилами ФОН та законодавством України.

Об'єкт будівництва - п'ятипідїздний п'ятнадцятиповерховий житловий будинок (блок U) у складі житлового комплексу "Західна Стіна" у районі вулиці Колодязній (перший етап першої черги), загальна проектна площа будівництва складає 29 248 кв.м., розташованого на земельній ділянці (кадастровий номер 12101 00000:03:328:0164) площею 1,3205га (п.1.3. договору).

Приблизні строки введення об'єкту будівництва в експлуатацію: 4 квартал 2009 року (п.1.4. договору).

Без письмової згоди Управителя забудовник не має права відчужувати або обтяжувати будь-яким способом об'єкти інвестування, майнові права на які передані Управителю (п.2.3. договору).

Забудовник, відповідно до п.2.4. договору, зобов'язаний виконати свої зобов'язання за договором щодо організації спорудження об'єкта будівництва, своєчасного введення його в експлуатацію, своєчасного оформлення права довірчої власності на об'єкти інвестування на управителя. Об'єкт будівництва вважається введеним в експлуатацію своєчасно, якщо строк фактичного введення об'єкта в експлуатацію відрізняється від приблизного строку, вказаного в пункті 1.6. Правил ФОН, менш ніж на 4 місяці. Своєчасним оформленням права довірчої власності на Управителя вважається строк який не перевищує 3 місяці після введення об'єкта в експлуатацію.

На виконання умов договору №1-ЗС/577 про спорудження та фінансування об'єкту будівництва, товариство з обмеженою відповідальністю "Комекс", як замовник, уклало з товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер-Буд", як генпідрядником, договір підряду №ЗС-1-2007р.

Загальна вартість робіт за цим договором становить 80 000 000,00грн. (п.2.1. договору).

Строки будівництва об'єкта визначаються у відповідності з об'ємами фінансування і графіками виробництва робіт, поставки обладнання та інших матеріальних ресурсів і оформлюється додатковими угодами сторін (п.4.1. договору).

Договір діє з моменту його підписання до повного виконання сторонами своїх зобов'язань (п.12.1 договору).

29.01.2009р. Розпорядженням міського голови №53-р, відповідно до листа товариства з обмеженою відповідальністю "Комекс" від 24.12.2008р. житловому комплексу по вул. Дзержинського присвоєно адресу - вул. Дзержинського,35Н.

18.05.2011р. рішенням сесії Дніпропетровської міської ради VІ скликання №73/11 надано товариству з обмеженою відповідальністю "Комекс" дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для завершення будівництва житлового комплексу (І етап І черга) в районі вул. Колодязної (Жовтневий район).

10.04.2009р. Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Дніпропетровській області був виданий товариству з обмеженою відповідальністю "Комекс" дозвіл на виконання будівельних робіт №95/01-08 зі строком дії до 10.04.2009р. Дозвіл виданий на виконання будівельних робіт з будівництва житлового комплексу по вул. Колодязній в районі буд. №2 м. Дніпропетровськ (перша черга), а.с.35.

Листом від 28.11.2011р. за вих. №40-16-4537 Державна архітектурно-будівельна інспекція України повідомила товариство з обмеженою відповідальністю "Комекс", що відповідно до пункту 1 розділу ІІ Прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння будівництву" дозвіл на виконання будівельних робіт, отриманий до набрання чинності підпунктів (до 13.04.2009), вказаних у першому речення цього пункту, зберігають чинність протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом (тобто з 14.10.2008р), а щодо об'єктів містобудування, будівництво яких розпочато, - до завершення будівництва. Зазначена норма є нормою прямої дії, у зв'язку з чим дозволи на виконання будівельних робіт, отримані до набуття чинності підпункту 17 пункту 10 розділу 1 цього Закону, є чинними та не потребують продовження терміну їх дії в межах строків, встановлених пунктом 1 розділу ІІ Прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння будівництву".

Між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (іпотекодержатель) та товариством з обмеженою відповідальністю "Комекс" (іпотекодавець) укладений іпотечний договір №2/ЗС/3077 від 30.08.2007р., відповідно до якого іпотечний договір забезпечує виконання іпотекодавцем зобов'язань, що випливають з укладеного ним з іпотекодержателем договору №1-ЗС/577 про спорудження та фінансування об'єкту будівництва від 05.07.2007р.

Предметом іпотеки згідно з умовами іпотечного договору та відповідно до статті 1 Закону України "Про іпотеку" є майнові права на об'єкт будівництва п'ятипідїздний п'ятнадцятиповерховий житловий будинок (блок U) у складі житлового комплексу "Західна Стіна" у районі вулиці Колодязній (перший етап першої черги), загальна проектна площа будівництва складає 29 248 кв.м., розташованого на земельній ділянці (кадастровий номер 12101 00000:03:328:0164) площею 1,3205га. Після закінчення спорудження об'єкту будівництва продовжує бути предметом іпотеки відповідно до умов іпотечного договору, який при цьому є чинним і не потребує внесення змін та доповнень (п.1.3. договору іпотеки).

Обтяження іпотекою предмета іпотеки підлягає державній реєстрації в порядку, встановленому законом. Державна реєстрація здійснюється на підставі повідомлення іпотекодержателю (п.1.6 іпотечного договору).

На виконання умов цього пункту іпотечного договору в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна здійснена реєстрація обтяження: вид обтяження - заборона на нерухоме майно, об'єкт обтяження - майнові права на об'єкт будівництва п'ятипідїздний п'ятнадцятиповерховий житловий будинок (блок U) у складі житлового комплексу "Західна Стіна" у районі вулиці Колодязній (перший етап першої черги), загальна проектна площа будівництва складає 29 248 кв.м., розташованого на земельній ділянці (кадастровий номер 12101 00000:03:328:0164) площею 1,3205га (витяг про реєстрацію в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна №14169757 від 30.08.2007р., а.с.40).

Відповідно до п.2.2. іпотечного договору іпотекодержатель має право звернути стягнення на предмет іпотеки та одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами у разі настання випадків, передбачених договором про спорудження, у тому числі: невиконання забудовником своїх зобов'язань за договором про спорудження щодо строків спорудження і якості об'єкту будівництва (об'єктів інвестування) (підпункт 2.2.2.).

Задоволення забезпеченої іпотекою вимоги іпотекодержателя відбувається шляхом набуття ним права власності на предмет іпотеки відповідно до ст. 37 Закону України "Про іпотеку" наступним чином: шляхом уступки на користь іпотекодержателя об'єкту будівництва та майнових прав на нього згідно з договором уступки майнових прав №3-ЗС/3077 від 30.07.2007р. з відкладальними умовами.

Відповідно до п.2.10. іпотечного договору у разі переходу права власності (права господарського відання) на предмет іпотеки від іпотекодавця до іншої особи, у тому числі в порядку правонаступництва, іпотека є дійсною для набувача відповідного нерухомого майна, навіть у тому випадку, якщо до його відома не доведена інформація про обтяження майна іпотекою.

Порядок звернення стягнення на предмет іпотеки визначено розділом 5 іпотечного договору.

Іпотекодержатель набуває права задоволення своїх вимог за рахунок предмету іпотеки у випадках, передбачених договором про спорудження та іпотечним договором. У разі порушення іпотекодавцем обов'язків та інших випадках, встановлених іпотечним договором, іпотекодержатель має право вимагати дострокового виконання зобов'язань за договором про спорудження, а в разі їх невиконання - звернути стягнення на предмет іпотеки (п.п.5.1., 5.2. іпотечного договору).

Згідно п.5.4. іпотечного договору звернення стягнення на предмет іпотеки здійснюється за вибором іпотекодержателя на підставі рішення суду, виконавчого напису нотаріуса або відповідно до застереження про задоволення вимог іпотекодержателя, викладених у іпотечному договорі.

Сторони іпотечного договору дійшли згоди вирішити питання про звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом набуття іпотекодержателем права власності на предмет іпотеки відповідно до статті 37 Закону України "Про іпотеку" шляхом уступки на користь іпотекодержателя об'єкту будівництва та майнових прав на нього згідно з договором уступки майнових прав "3-ЗС/3077 від 30.07.2007р., з відкладальними умовами (п.6.1. іпотечного договору). Іпотекодавець набуває предмет іпотеки у власність за вартістю, визначеною сторонами на підставі актів виконаних робіт по об'єкту будівництва (п.6.2. іпотечного договору).

Іпотечний договір посвідчено приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_5 30.08.2007р., зареєстровано в реєстрі за №1031 (а.с.15-20).

30.07.2007р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (новий кредитор) та товариством з обмеженою відповідальністю "Комекс" (первісний кредитор) укладений договір №3-ЗС/3077 уступки майнових прав.

Відповідно до п.1 договору уступки майнових прав первісний кредитор уступає на користь нового кредитора майнові права на об'єкт будівництва у разі виявлення новим кредитором ризику порушення первісним кредитором умов договору №1-ЗС/5787 про спорудження та фінансування об'єкту будівництва від 05.07.2007р. (далі - договір про спорудження).

До ризиків порушення первісним кредитором умов договору про спорудження відносяться ситуації у процесі будівництва, які виникли внаслідок дій первісного кредитора без узгодження з новим кредитором, що можуть призвести, в тому числі, до: зміни основних технічних характеристик об'єкту будівництва, погіршення споживчих властивостей об'єкту будівництва, зростання вартості будівництва більше ніж на 20%, збільшення строків будівництва більш ніж 90 днів (п.4 договору уступки майнових прав).

В результаті переходу до нового кредитора майнових прав на об'єкт будівництва він набуває також наступні права: право розпоряджатися, володіти, користуватися майновими правами на об'єкт будівництва, у тому числі шляхом делегування функцій забудовника іншим особам; право оформляти право власності на об'єкт будівництва та його складові частини після введення об'єкта в експлуатацію; здійснювати інші дії, що необхідні для виконання умов договору про спорудження (п.7 договору уступки майнових прав).

Також, 30.07.2007р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (повірений) та товариством з обмеженою відповідальністю "Комекс" (довіритель) укладений договір доручення №4-ЗС/3077, відповідно до п.1. якого повірений, або уповноважені ним особи, зобов'язуються виконувати від імені та за рахунок довірителя функції забудовника об'єкта будівництва за договором №1-ЗС/577 про спорудження та фінансування об'єкту будівництва від 05.07.2007р. у разі виявлення повіреним ризику порушення довірителем його умов.

За договором доручення повірений має право вчиняти від імені довірителя всі юридичні дії, необхідні для виконання договору про спорудження, в тому числі:

- розпоряджатися, володіти та користуватися будь-якою проектно-кошторисною документацією на об'єкт будівництва, включаючи проектно-кошторисну та технічну документацію стадії "П", "Р";

- в установленому порядку здійснювати заходи по завершенню спорудження об'єкту будівництва;

- здійснювати від імені довірителя відповідні розрахунки за виконані будівельно-монтажні роботи тощо (п.4. договору доручення).

З метою виконання договору доручення товариство з обмеженою відповідальністю "Комекс" (забудовник) надало Управителю (товариству з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" безвідкличну довіреність від 30.07.2007р. з правом делегування третім особам функцій забудовника у разі порушення забудовником умов договору з Управителем.

Управитель, як новий кредитор, відповідно до договору уступки майнових прав №3-ЗС/3077 від 30.07.2007р., направив забудовнику (товариству з обмеженою відповідальністю "Комекс") вимогу про добровільну передачу предмета іпотеки в порядку ст. 3.1.5. іпотечного договору №2-ЗС/3077 від 30.08.2007р. у зв'язку з виявленням ризику збільшення строків будівництва (лист від 11.08.2014р.). Також, Управитель повідомив забудовника, що у випадку невиконання зазначеного зобов'язання у встановлений у цій вимозі строк, Управитель, відповідно до діючого законодавства, буде ініціювати звернення стягнення на предмет іпотеки, що був переданий в іпотеку згідно з іпотечним договором у забезпечення своєчасного та повного виконання умов договору №1-ЗС/577 про спорудження та фінансування об'єкту будівництва від 05.07.2007р. в судовому порядку.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" є фінансовою установою, управителем ФОН "Західна Стіна", зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 19.05.2006р. № 1 224 102 0000 026582 (а.с.39). Наведене підтверджується Свідоцтвом про реєстрацію фінансової установи №102 серії ФК від 11.08.2006р., ліцензією серії АБ №118442 від 27.09.2006р. Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України на здійснення діяльності із залученням коштів фізичних осіб-установників управління майном для фінансування будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю, Дозволом №5 від 28.12.2006р. Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України на право здійснення емісії сертифікатів фонду операцій з нерухомістю, Свідоцтвом про реєстрацію випуску сертифікатів ФОН №9/3/07 від 02.08.2007р. та №8/3/7 від 06.10.2008р., проспектом емісії сертифікатів фонду операцій з нерухомістю "Західна стіна" товариства з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс".

Відповідно до п.1.1 Правил Фонду операцій з нерухомістю "Західна стіна" під операціями з нерухомістю розуміються дії Управителя щодо фінансування спорудження об'єкту будівництва та подальше використання об'єкту інвестування з метою отримання прибутку шляхом здійснення з ними наступних операцій: передача в платне користування, в іпотеку, третім особам, продаж, здійснення інших операцій, не заборонених законодавством.

01.12.2013р., у зв'язку з невиконанням товариством з обмеженою відповідальністю "Комекс" умов договору №1-ЗС/577 про спорудження та фінансування об'єкту будівництва (станом на 01.12.2013р. об'єкт не введено в експлуатацію), позивач направив на адресу відповідача вимогу про усунення порушення в порядку ст.35 Закону України "Про іпотеку".

В період з 17.09.2007р. по 27.08.2009р. товариство з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" уклало договори на придбання сертифікатів ФОН в загальній кількості 21 шт.:

- договір №У1-1-ЗС від 17.09.2007р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_6 (інвестор) на суму 899 640,00грн.;

- договір №У1А-1-ЗС від 02.04.2008р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_6 (інвестор) на суму 1 493 520,00грн.;

- договір №У2-1-ЗС від 24.09.2008р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_7 (інвестор) на суму 1 839 616,80грн.;

- договір №У4-1-ЗС від 12.11.2007р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_8 (інвестор) на суму 8 584 800,00грн.;

- договір №У5-1-ЗС від 03.12.2007р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_9 (інвестор) на суму 1 846 026,00грн.;

- договір №У6-1-ЗС від 04.12.2007р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_10 (інвестор) на суму 2 986 628,40грн.;

- договір №У7-1-ЗС від 05.12.2007р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_11 (інвестор) на суму 2 221 228,8грн.;

- договір №У8-1-ЗС від 23.01.2008р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_12 (інвестор) на суму 3 000 034,80грн.;

- договір №У9-1-ЗС від 06.02.2008р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_13 (інвестор) на суму 2 054 472,00грн.;

- договір №У10-1-ЗС від 15.02.2008р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_14 (інвестор) на суму 1 256 908,8грн.;

- договір №У11-1-ЗС від 27.02.2008р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_15 (інвестор) на суму 2 693 628,00грн.;

- договір №У12-1-ЗС від 25.03.2008р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_16 (інвестор) на суму 2 532 574,80грн.;

- договір №У13-1-ЗС від 21.04.2008р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_17 (інвестор) на суму1 717 548,00грн.;

- договір №У14-1-ЗС від 14.05.2008р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_18 (інвестор) на суму 3 855 280,80грн.;

- договір №У15-1-ЗС від 22.05.2008р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_19 (інвестор) на суму 2 286 379,2грн.;

- договір №У16-1-ЗС від 03.06.2008р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_20 (інвестор) на суму 242 608,80грн.;

- договір №У17-1-ЗС від 19.06.2008р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_6 (інвестор) на суму 5 320 224,00грн.;

- договір №У18-1-ЗС від 01.09.2008р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_6 (інвестор) на суму 499 800,00грн.;

- договір №У19-1-ЗС від 27.10.2008р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_10 (інвестор) на суму 503 092,8грн.;

- договір №У20-1-ЗС від 21.05.2008р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_6 (інвестор) на суму 149 940грн.;

- договір №У22-1-ЗС від 27.08.2009р., укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (Управитель) та ОСОБА_6 (інвестор) на суму 2 009 784,00грн.

За умовами наведених вище договорів на придбання сертифікатів ФОН інвестор є власником сертифікатів (установником управління майном), придбаваючи сертифікати ФОН, передає управителю у довірчу власність грошові кошти з метою досягнення цілей та в умовах обмежень щодо окремих дій Управителя з управління цими коштами, встановлених Правилами ФОН, інвестиційною декларацією ФОН та проспектом емісії сертифікатів ФОН (п.1.1). На умовах договору Управитель передає у власність інвестору іменні цінні сертифікати ФОН: номінальною вартістю, в кількості та за ціною, визначеними в договорі (п.1.3.). Інвестор передає Управителю грошові кошти в управління шляхом придбання сертифікатів ФОН (п.1.4.). Відповідно до п.3.3. цих договорів право власності на Сертифікати ФОН переходить до інвестора з моменту їх зарахування на рахунок у цінних паперах інвестора, який вказано в договорі. Згідно п.5.1. договору інвестор доручає Управителю здійснювати управління переданими до ФОН грошовими коштами на його розсуд та в інтересах інвестора шляхом спрямування коштів ФОН на цілі, визначені в Правилах ФОН, Проспекту емісії Сертифікатів ФОН, Інвестиційних декларацій ФОН та договорів.

Також, між товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" та інвесторами, зокрема, ОСОБА_21, укладено договір про закріплення об'єкту інвестування, предметом якого є здійснення дій щодо закріплення об'єкту інвестування та набуття права власності на визначений та закріплений за умовами договору об'єкт інвестування.

Об'єктом інвестування відповідно до укладених договорів є квартира, визначена у п.1.4. договору.

Об'єктом будівництва, відповідно до договору, є п'ятипідїздний п'ятнадцятиповерховий житловий будинок (блок U) у складі житлового комплексу "Західна Стіна" у районі вулиці Колодязній (перший етап першої черги), загальна проектна площа будівництва складає 29 248 кв.м., розташованого на земельній ділянці (кадастровий номер 12101 00000:03:328:0164) площею 1,3205га (п.1.3. договору).

Управитель за рахунок коштів ФОН забезпечує фінансування спорудження об'єкту будівництва та переоформлення право довірчої власності Управителя на об'єкт інвестування (п.3.1. договору про закріплення об'єкту інвестування). Управитель не пізніше двох місяців з дня державної реєстрації об'єкту інвестування на його ім'я як довірчого власника зобов'язаний укласти з інвестором договір купівлі-продажу, за яким він передає йому у власність об'єкт інвестування (п.3.3. договору).

Управитель на свій розсуд в інтересах власників сертифікатів ФОН здійснює управління ФОН. Управитель ФОН проводить операції з нерухомістю та здійснює інші дії з управління ФОЛН з метою отримання максимального доходу в інтересах власників сертифікатів ФОН у межах інвестиційної декларації з урахуванням обмежень, встановлених Правилами ФОН та проспектом емісії. Управитель ФОН має право здійснювати такі операції з об'єктами будівництва та/або об'єктами інвестування, набутими Управителем ФОН у власність на умовах цього Закону - передача в платне користування третім особам, продаж, здійснення інших операцій, не заборонених законодавством (ст.25 Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю").

Відповідно до ст. 27 Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю") система функціонування ФОН передбачає: укладення управителем ФОН договору із забудовником на умовах цього Закону; залучення коштів шляхом випуску та розміщення сертифікатів ФОН; здійснення управителем ФОН операцій з нерухомістю; здійснення управителем ФОН нагляду за ходом будівництва; забезпечення проведення реєстрації права власності на нерухомість, набуту від здійснення операцій з нерухомістю, на ім'я управителя ФОН або управителя системи ФОН-ФФБ, який діє як довірчий власник; здійснення управителем управління ФОН та інших дій, передбачених Правилами ФОН, отримання доходу на умовах Правил ФОН; розподіл управителем доходу від управління ФОН між власниками сертифікатів ФОН; викуп сертифікатів ФОН у власників після закінчення строку обігу сертифікатів ФОН.

Уповноважені органи, які здійснюють реєстрацію прав власності на нерухомість, зобов'язані зареєструвати нерухомість, яка є довірчою власністю управителя ФОН, на його ім'я як управителя із позначкою про це (ст. 35 наведеного Закону).

Позивач посилається на невиконання відповідачем зобов'язань щодо закінчення відповідно до умов договору від 05.07.2007р. №1-ЗС/577 про спорудження будівництва об'єкту будівництва - п'ятипідїздного п'ятнадцятиповерхового житлового будинку (блок U) у складі житлового комплексу "Західна Стіна" у районі вулиці Колодязній (перший етап першої черги), загальна проектна площа будівництва складає 29 248 кв.м., розташованого на земельній ділянці (кадастровий номер 12101 00000:03:328:0164) площею 1,3205га та введення його в експлуатацію в 4 кварталі 2009 року, проти чого заперечує відповідач, що і є причиною спору.

Суб'єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом (ч. 1 ст. 193 ГК України).

Стаття 526 ЦК України встановлює вимогу щодо виконання зобов'язань належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства. Якщо у зобов'язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (ч. 1 ст. 530 ЦК України).

Договір є обов'язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Частина 1 ст. 546 ЦК України передбачає, що виконання зобов'язання може забезпечуватися заставою.

В силу ч. 1 ст. 575 ЦК України іпотека є різновидом застави - заставою нерухомого майна.

Предметом застави може бути будь-яке майно (зокрема річ, цінні папери, майнові права), що може бути відчужене заставодавцем і на яке може бути звернене стягнення (ч.1 ст. 576 ЦК України).

Виконання зобов'язань забудовника за договором, укладеним між ним та управителем фонду, забезпечується встановленням іпотеки. Предметом іпотеки за іпотечним договором можуть бути майнові права на нерухомість, яка є об'єктом будівництва, або, за згодою управителя, об'єкт незавершеного будівництва, або інше нерухоме майно, яке належить забудовникові на праві власності. Іпотечний договір має бути укладений у письмовій формі та нотаріально посвідчений відповідно до закону (ч.1 ст.10 Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю").

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про іпотеку" іпотека - це вид забезпечення виконання зобов'язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов'язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, встановленому цим Законом.

За рахунок предмета іпотеки іпотекодержатель має право задовольнити свою вимогу за основним зобов'язанням у повному обсязі або в частині, встановленій іпотечним договором, що визначена на час виконання цієї вимоги, включаючи сплату процентів, неустойки, основної суми боргу та будь-якого збільшення цієї суми, яке було прямо передбачене умовами договору, що обумовлює основне зобов'язання (ч. 1 ст. 7 Закону України "Про іпотеку").

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України "Про іпотеку" у разі порушення іпотекодавцем обов'язків, встановлених іпотечним договором, іпотекодержатель має право вимагати дострокового виконання основного зобов'язання, а в разі його невиконання - звернути стягнення на предмет іпотеки.

За змістом статті 3 Закону України "Про іпотеку", у разі порушення боржником основного зобов'язання відповідно до іпотеки іпотекодержатель має право задовольнити забезпечені нею вимоги за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими особами, права чи вимоги яких на передане в іпотеку нерухоме майно зареєстровані після державної реєстрації іпотеки. Якщо пріоритет окремого права чи вимоги на передане в іпотеку нерухоме майно виникає відповідно до закону, таке право чи вимога має пріоритет над вимогою іпотекодержателя лише у разі його/її виникнення та реєстрації до моменту державної реєстрації іпотеки.

Предметом іпотеки може бути об'єкт незавершенного будівництва, майнові права на нього, інше нерухоме майно, яке стане власністю іпотекодавця після укладення іпотечного договору, за умови, що іпотекодавець може документально підтвердити право на набуте ним у власність відповідне нерухоме майно у майбутньому. Обтяження такого нерухомого майна іпотекою підлягає державній реєстрації у встановленому законом порядку незалежно від того, хто є власником такого майна на час укладення іпотечного договору (ст.5 Закону про іпотеку).

За приписами ч. 1 ст. 33 Закону України "Про іпотеку" у разі невиконання або неналежного виконання боржником основного зобов'язання іпотекодержатель вправі задовольнити свої вимоги за основним зобов'язанням шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки.

Звернення стягнення на предмет іпотеки здійснюється на підставі рішення суду, виконавчого напису нотаріуса або згідно з договором про задоволення вимог іпотекодержателя (ч. 3 ст. 33 Закону України "Про іпотеку"). Право іпотекодержателя на звернення стягнення на предмет іпотеки також виникає з підстав, встановлених статтею 12 цього Закону.

Відповідно до п.3.1.5. іпотечного договору №2-ЗС/3077 від 31.08.2007р. у випадку невиконання договору про спорудження іпотекодавець зобов'язаний добровільно передати предмет іпотеки за вимогою іпотекодержателя. Згідно п.3.4., п.3.4.6. іпотечного договору іпотекодержатель має право у випадку невиконання іпотекодацем зобов'язань за договором спорудження задовольнити свої вимоги за рахунок предмета іпотеки шляхом набуття на нього права власності.

Відповідно до положень ст. 35 Закону про іпотеку у разі порушення основного зобов'язання та/або умов іпотечного договору іпотекодержатель надсилає іпотекодавцю та боржнику, якщо він є відмінним від іпотекодавця, письмову вимогу про усунення порушення. В цьому документі зазначається стислий зміст порушених зобов'язань, вимога про виконання порушеного зобов'язання у не менш ніж тридцятиденний строк та попередження про звернення стягнення на предмет іпотеки у разі невиконання цієї вимоги. Якщо протягом встановленого строку вимога іпотекодержателя залишається без задоволення, іпотекодержатель вправі прийняти рішення про звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом позасудового врегулювання на підставі договору.

Вимога про усунення порушення від 01.12.2013р. за вих. №1/1-12 в порядку ст. 35 Закону України "Про іпотеку" направлена відповідачу. За змістом цієї вимоги позивач вимагав негайного виконання порушеного зобов'язання, у строк, що не перевищує 30 днів з моменту одержання вимоги про усунення порушення, а також попередив про ініціювання звернення стягнення на предмет іпотеки, що був переданий в іпотеку згідно з договором іпотеки у забезпечення своєчасного та повного виконання умов договору №1-ЗС/577 про спорудження та фінансування об'єкту будівництва, та/або стягнення заборгованості у судовому порядку.

У відповідності з приписами п.2.2., п.3.1.5 іпотечного договору №2-ЗС/3077 від 30.08.2007р., договору уступки майнових прав №3-ЗС/3077 від 30.07.2007р., Управитель, як новий кредитор, направив забудовнику (товариству з обмеженою відповідальністю "Комекс") вимогу про добровільну передачу предмета іпотеки у зв'язку з виявленням ризику збільшення строків будівництва (лист від 11.08.2014р.).

Також, Управитель повідомив забудовника, що у випадку невиконання зазначеного зобов'язання у встановлений у цій вимозі строк, Управитель, відповідно до діючого законодавства, буде ініціювати звернення стягнення на предмет іпотеки, що був переданий в іпотеку згідно з іпотечним договором у забезпечення своєчасного та повного виконання умов договору №1-ЗС/577 про спорудження та фінансування об'єкту будівництва від 05.07.2007р. в судовому порядку.

Доказів виконання цих вимог у встановленому порядку відповідачем не надано.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач допустив порушення зобов'язань перед позивачем за договором від 05.07.2007р. №1-ЗС/577 про спорудження та фінансування об'єкту будівництва.

Наведеним договором (п.п.1.4, 2.4.) передбачено обов'язок відповідача здійснити введення в експлуатацію об'єкту будівництва у 4 кварталі 2009 року.

Обов'язок забудовника своєчасно ввести об'єкт в експлуатацію відповідно до проектної документації та виконати усі необхідні роботи для дотримання технічних характеристик об'єктів інвестування та об'єкта будівництва, визначених у проектній декларації своїх обов'язків за договором про організацію спорудження передбачено також положеннями статті 11 Закону України "Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю".

Проте, забудовник (товариство з обмеженою відповідальністю "Комекс") не виконав взяті на себе зобов'язання - об'єкт будівництва до цього часу не збудовано та не введено в експлуатацію, протилежне не доведене відповідачем.

Щодо звернення стягнення на предмет іпотеки - об'єкт незавершеного будівництва шляхом визнання права власності на нього слід зазначити наступне.

Відповідно до ст. 331 ЦК України право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом.

Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації.

Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації. До завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна).

У разі необхідності особа, зазначена в абзаці першому цієї частини, може укласти договір щодо об'єкта незавершеного будівництва, право власності на який реєструється органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно на підставі документів, що підтверджують право власності або користування земельною ділянкою для створення об'єкта нерухомого майна, дозволу на виконання будівельних робіт, а також документів, що містять опис об'єкта незавершеного будівництва (ч.3 ст. 331 ЦК України).

За змістом ст. 331 ЦК України об'єктом незавершеного будівництва є нерухома річ в процесі створення, яка характеризується такими основними ознаками:

- фізичне створення такої нерухомої речі розпочато, однак не завершене, тобто не виконані усі передбачені проектно-звітною документацією роботи;

- введення в експлуатацію такої нерухомої речі у встановленому законом порядку не здійснено;

- право власності на таку нерухому річ, як закінчену будівництвом і введену в експлуатацію, не зареєстровано.

Разом з тим, поняття об'єкт незавершеного будівництва, за визначенням наведеним у абз.4 ст. 1 Закону України "Про іпотеку" для цілей іпотеки (ч.1 ст. 575 ЦК України), є об'єкт будівництва, на який видано дозвіл на будівництво, понесені витрати на його спорудження та не прийнятий в експлуатацію відповідно до законодавства.

Таким чином, об'єкт незавершеного будівництва, як правова категорія є тотожнім поняттю, яке характеризує нерухоме майно в процесі його створення.

Отже, положення абз.1 ч.3 ст. 331 ЦК України про право власності особи на матеріали, обладнання тощо, використані в процесі будівництва не виключають можливості існування будь-яких прав на сам об'єкт будівництва як такий, а вказують на те, що об'єкт незавершеного будівництва є об'єктом права власності.

За загальним правилом право власності на об'єкт незавершеного будівництва як такий виникає безпосередньо в силу положень закону - ч.2 ст. 331 Цивільного кодексу України та ст. 876 ЦК України, коли в процесі будівництва використані будівельні матеріали, конструкції і вироби, незалежно від їх кількості, складу і їх співвідношення.

Враховуючи встановлені фактичні обставини справи, наведені вище положення законодавства, суд вважає позовні вимоги про звернення стягнення на предмет іпотеки за договором №1-ЗС/577 про спорудження та фінансування об'єкту будівництва від 05.07.2007р. та іпотечного договору №2-ЗС/3077 від 31.08.20017р. шляхом визнання за товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" права власності на житловий комплекс "Західна стіна", розташований за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Дзержинського № 35-Н, який складається з об'єкта незавершеного будівництва п'ятипідїздний п'ятнадцятиповерховий житловий будинок (блок U) загальною площею 23 165,1 кв.м., правомірними та такими, що підлягають задоволенню.

Функції замовника комплексної забудови території може виконувати власник (користувач) відповідної земельної ділянки в межах такої земельної ділянки, переданої (наданої) йому в установленому законом порядку абз. 2 ч.33 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності".

Статтею 34 Закону України "Про іпотеку" передбачено, що після прийняття рішення про звернення стягнення на предмет іпотеки і з метою отримання продукції, плодів та доходів, забезпечення належного господарського використання переданого в іпотеку нерухомого майна згідно з його цільовим призначенням предмет іпотеки на підставі договору між іпотекодавцем і іпотекодержателем або рішення суду може бути переданий іпотекодержателю або іншій особі в управління на період до його реалізації у порядку, встановленому цим Законом. Управління майном здійснюється відповідно до законодавства та умов, визначених договором чи рішенням суду.

Як встановлено судом, згідно п.7 договору №3-ЗС/3077 від 30.07.2007р. уступки майнових прав, в результаті переходу до нового кредитора майнових прав на об'єкт будівництва він набуває також наступні права: право розпоряджатися, володіти, користуватися майновими правами на об'єкт будівництва, у тому числі шляхом делегування функцій забудовника іншим особам; право оформляти право власності на об'єкт будівництва та його складові частини після введення об'єкта в експлуатацію; здійснювати інші дії, що необхідні для виконання умов договору про спорудження (п.7 договору уступки майнових прав).

Отже, за змістом цього пункту договору позивач набув прав на отримання (а за необхідності переоформлення чи зміни) від власного імені дозвільних та похідних від них документів, необхідних для завершення будівництва об'єкта та здачі його в експлуатацію, в тому числі з правом оформлення такого дозволу на виконання будівельних робіт, з правом укладання договору оренди земельної ділянки, необхідних для завершення будівництва об'єкта та введення його в експлуатацію.

З урахуванням викладеного, беручи до уваги обставини справи, підлягає задоволенню вимога позивача про визнання за ним права на завершення будівництва житлового комплексу "Західна стіна", розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Дзержинського № 35-Н, будівництво якого здійснюється на підставі проектної документації (перший етап першої черги будівництва), погодженої у встановленому порядку з відповідними органами та дозволу ДАБК на виконання будівельних робіт №95/01-08 від 10.04.2008р., з усіма правами наданими чинним законодавством України як замовнику, в тому числі з правом оформлення такого дозволу на виконання будівельних робіт, з правом укладання договору оренди земельної ділянки, необхідних для завершення будівництва об'єкта та введення його в експлуатацію.

Відповідно до статті 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 1, 33, 34, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Звернути стягнення на предмет іпотеки за договором №1-ЗС/577 про спорудження та фінансування об'єкту будівництва від 05.07.2007р. та іпотечного договору №2-ЗС/3077 від 31.08.20017р. шляхом визнання за товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Ак. Чекмарева,2, ЄДРПОУ 34365768) права власності на житловий комплекс "Західна стіна", розташований за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Дзержинського № 35-Н, який складається з об'єкта незавершеного будівництва п'ятипідїздний п'ятнадцятиповерховий житловий будинок (блок U) загальною площею 23 165,1 кв. м., у складі якого:

літ. А-15 секція №1 житлового будинку незавершеного будівництвом готовністю 63%, літ. - А секція №2 житлового будинку незавершеного будівництвом готовністю 26%;

літ. В-1 офісна будівля загальною площею 75,5 кв.м.;

літ. в ґанок з дашком загальною площею 1,7 кв.м.;

літ. Г-1 гаражі загальною площею 79,4 кв.м.;

літ. Д-1 трансформаторна підстанція загальною площею 121,2 кв.м.;

літ. Е вагончик (тимч.) загальною площею 7,9 кв.м.;

літ. Є вагончик (тимч.) загальною площею 16,9 кв.м.;

літ. Ж контейнер (тимч.) загальною площею 14,8 кв.м.;

літ. М навіс (тимч.) загальною площею 9,9 кв.м.;

літ. П навіс (тимч.) загальною площею 1,8 кв.м.;

літ. З контейнер (тимч.) загальною площею 2,8 кв.м.;

літ. Н трансформаторна будка (тимч.) загальною площею 9,6 кв.м.;

літ. Р контейнер (тимч.) загальною площею 4,2 кв.м.;

літ. С вагончик (тимч.) загальною площею 18,0 кв.м.;

літ. Т вагончик (тимч.) загальною площею 18,0 кв.м.;

літ. У вагончик (тимч.) загальною площею 15,1 кв.м.;

літ. Ф контейнер (тимч.) загальною площею 6,3 кв.м.;

№1-5 огорожі, споруди;

№6 ворота;

№7 підпірна стіна;

I,II мостіння.

Визнати за товариством з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Ак. Чекмарева,2, ЄДРПОУ 34365768) право на завершення будівництва житлового комплексу "Західна стіна", розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Дзержинського № 35-Н, будівництво якого здійснюється на підставі проектної документації (перший етап першої черги будівництва), погодженої у встановленому порядку з відповідними органами та дозволу ДАБК на виконання будівельних робіт №95/01-08 від 10.04.2008р., з усіма правами наданими чинним законодавством України як замовнику, в тому числі з правом оформлення такого дозволу на виконання будівельних робіт, з правом укладання договору оренди земельної ділянки, необхідних для завершення будівництва об'єкта та введення його в експлуатацію.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Комекс" (52071, Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, с. Дослідне, вул. Наукова,1, ЄДРПОУ 30295870) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Майстер Фінанс" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Ак. Чекмарева,2, ЄДРПОУ 34365768) витрати, пов'язані зі сплатою судового збору 74 298 (сімдесят чотири тисячі двісті дев'яносто вісім) грн. 00 коп., про що видати наказ.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя Н.М.Євстигнеєва

Повне рішення складено, - 29.09.2014р.

Дата ухвалення рішення26.09.2014
Оприлюднено15.10.2014
Номер документу40867982
СудочинствоГосподарське
Сутьзвернення стягнення на предмет іпотеки, зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —904/6761/14

Рішення від 26.09.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 22.09.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 05.09.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні