Ухвала
від 09.10.2014 по справі 916/1742/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


У Х В А Л А

"09" жовтня 2014 р. Справа № 916/1742/14

За заявою голови ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) „НОТЕ" (65003, м. Одеса, вул. Чорноморського козацтва,115. Ідентифікаційний код 37609261) про порушення справи про банкрутство у порядку ст. 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" зі змінами в редакції від 22.12.2011р. №4212-VІ (далі - Закон №2343-ХІІ).

Господарський суд Одеської області у складі:

судді - ЗЕЛЕНОВА Г.М.,

секретаря судового засідання - Шаргородського Д.В.

за участю представників сторін:

від заявника: не з'явився, не зважаючи на те, що був повідомлений належним чином;

від банкрута: Цитович В.Е. - представник ліквідатора ТОВ „НОТЕ" - Косорукова Є.Є. на підставі довіреності від 01.08.2014 р. за № 2;

від Головного управління юстиції в Одеській області: Мітрофанова Н.О. на підставі довіреності від 23.07.2014 р. за № 03-43/4927.

СУТЬ СПОРУ: 12.05.2014р. голова ліквідаційної комісії ТОВ „НОТЕ" звернувся до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство ТОВ „НОТЕ", здійснюючи провадження з особливостями, застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником відповідно до ст. 95 Закону (№2343-ХІІ) у зв'язку із неможливістю погашення кредиторської заборгованості на суму 419864 грн. 11 коп. в процедурі самостійної ліквідації, головою ліквідаційної комісії ТОВ „НОТЕ" прийнято 07.05.2014 р. рішення про звернення до господарського суду Одеської області із відповідною заявою (рішення ТОВ „НОТЕ" від 07.05.2014 р.).

Ухвалою господарського суду від 16.05.2014 р. заяву голови ліквідаційної комісії ТОВ „НОТЕ" про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ „НОТЕ" прийнято до розгляду.

Ухвалою господарського суду від 03.06.2014 р. за наслідками розгляду заяви голови ліквідаційної комісії ТОВ „НОТЕ" у підготовчому засіданні порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ „НОТЕ" та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Постановою господарського суду від 12.06.2014 р. ТОВ „НОТЕ" визнано банкрутом, відносно нього відкрита ліквідаційна процедура та призначено ліквідатора банкрута - Косорукова Є.Є., якого зобов'язано провести дії відповідно до ст.ст. 37-46,95 Закону (№2343-ХІІ), та після завершення усіх розрахунків із виявленими кредиторами надати до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс на затвердження.

22.07.2014 р. до господарського суду Одеської області надійшла заява Фізичної особи - підприємця ОСОБА_4 про визнання кредитором до ТОВ „НОТЕ" на суму 419864 грн. 11 коп.

22.07.2014 р. до господарського суду Одеської області надійшла заява Головного управління юстиції в Одеській області (від 22.07.2014 р. №10-23/4904) про залучення Головного управління юстиції в Одеської області до участі у справі № 916/1742/14 про банкрутство ТОВ „НОТЕ".

У судовому засіданні 09.10.2014 р. представником ліквідатора ТОВ „НОТЕ" кредиторські вимоги Фізичної особи - підприємця ОСОБА_4 на суму 419864 грн. 11 коп. визнані у повному обсязі.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Фізичної особи - підприємця ОСОБА_4 про визнання кредитором до банкрута із грошовими вимогами на суму 419864 грн. 11 коп. та інші наявні матеріали справи, господарський суд встановив, що грошові вимоги Заявника є законними і обґрунтованими, підтверджуються: Рішенням господарського суду Одеської області від 21.01.2014 р. по справі № 916/3495/13, яким стягнуто з ТОВ „НОТЕ" на користь Фізичної особи - підприємця ОСОБА_4 заборгованість на суму 419864 грн. 11 коп. і тому підлягають задоволенню.

У судовому засіданні 09.10.2014р. представник Головного управління юстиції в Одеській області заявила, що заявлене клопотання щодо залучення управління учасником у справі про банкрутство ТОВ „НОТЕ" просить розглянути на "розсуд суду".

Розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Головного управління юстиції в Одеській області про залучення Головного управління юстиції в Одеської області до участі у справі № 916/1742/14 про банкрутство ТОВ „НОТЕ", господарський суд вважає за необхідне відмовити Головному управлінню юстиції в Одеській області у задоволенні вищезазначеної заяви з таких підстав:

Відповідно до ч. 2 статті 4 1 Господарського процесуального кодексу України, провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з врахуванням вимог Закону (№2343-ХІІ), норми якого, як спеціальні норми права, превалюють у застосуванні над загальними нормами Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ст. 1 Закону (№2343-ХІІ) зазначено, що для цілей цього Закону терміни вживаються в такому значені: учасники у справі про банкрутство - сторони, забезпечені кредитори, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган уповноважений управляти майном) боржника, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) суб'єкта підприємницької діяльності - боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

Наведений перелік учасників у справі про банкрутство не є вичерпним, оскільки до учасників справи про банкрутство стаття 1 вищеназваного Закону відносить також інших осіб, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

Проте, наведена норма не встановлює автоматичного визнання всіх перелічених учасників у всіх справах про банкрутство. Статус учасника у справі про банкрутство щодо неплатоспроможного боржника набувається через відповідне рішення суду.

Відповідно до ст. 27 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. Якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви, вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору. У справах щодо майна господарських організацій, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, господарський суд залучає орган державної влади, що здійснює управління корпоративними правами, до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити або допустити до участі у справі.

Питання про допущення або залучення третіх осіб до участі у справі вирішується господарським судом, який виносить з цього приводу ухвалу.

Відповідно до положень ст. 3 Закону (№2343-ХІІ) функції Державного органу з питань банкрутства спрямовані на створення необхідних умов для діяльності арбітражних керуючих та інших учасників справи про банкрутства, а також ведення контролю за такою процедурою, особливо - процедурою банкрутства державних підприємств та підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує п'ятдесят відсотків.

Вищий господарський суд України у п. 3 інформаційному листі від 28.03.2013 р. за № 01-06/606/2013 зазначає, що Законом (стаття 3) дещо звужено порівняно з попередньою редакцією Закону повноваження державного органу з питань банкрутства. Діяльність цього органу, зокрема, спрямована на організацію системи підготовки та видачу свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого, здійснення контролю за діяльністю призначених господарський судом арбітражних керуючих, підготовку та затвердження типових документів щодо проведення процедур банкрутства.

Водночас державний орган з питань банкрутства не вправі втручатись в процедуру банкрутства.

Його функції спрямовані на створення необхідних умов для діяльності арбітражних керуючих та інших учасників справи про банкрутство, а також ведення контролю за такою процедурою, особливо - процедурою банкрутства державних підприємств та підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує п'ятдесят відсотків.

Відповідно до статутної документації ТОВ „НОТЕ" не є державним підприємством та підприємством, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує п'ятдесят відсотків.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 29.09.2014 р. Головне управління юстиції в Одеській області зобов'язано надати господарському суду правове обґрунтування необхідності вступу у справу в якості учасника провадження у справі про банкрутство відповідно до ст. 3 Закону (№2343-ХІІ) та інформаційного листа ВГСУ від 28.03.2013р. №01-06/606/2013р., та відповідно до ст. 18 ГПК України, які інтереси Головного управління юстиції в Одеській області порушені; докази підтверджуючі частку державної власності у статутному капіталі ТОВ „Ноте" та інтереси держави у справі про банкрутство боржника.

Враховуючи зазначене Головним управлінням юстиції в Одеській області не надано до господарського суду обґрунтування необхідності вступу у справу в якості учасника провадження у справі про банкрутство, не надано інформації щодо порушення інтересів Головного управління юстиції в Одеській області, не надано докази підтверджуючі частку державної власності у статутному капіталі ТОВ „НОТЕ" та інтереси держави у справі про банкрутство боржника.

Керуючись ст. ст. 1,3,37-46, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

У Х В А Л И В:

1. Визнати Фізичну особу - підприємця ОСОБА_4 (65111, АДРЕСА_1. Ідентифікаційний код НОМЕР_1) кредитором до Товариства з обмеженою відповідальністю „НОТЕ" (65003, м. Одеса, вул. Чорноморського козацтва,115. Ідентифікаційний код 37609261) із грошовими вимогами на суму 419864 грн. 11 коп.

- Черговість задоволення грошових вимог на загальну суму у розмірі 419864 грн. 11 коп. - четверта черга, згідно з п. 4 ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

2. Відмовити Головному управлінню юстиції в Одеській області (65007, м. Одеса, вул. Б. Хмельницького, 34; Код ЄДРПОУ 34929741) у задоволенні клопотання про залучення Головного управління юстиції в Одеській області у якості учасника провадження у справі № 916/1742/14 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „НОТЕ".

3. Копію ухвали надіслати: кредитору, ліквідатора банкрута - Косорукову Є.Є., Головному управлінню юстиції в Одеській області.

Суддя

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення09.10.2014
Оприлюднено15.10.2014
Номер документу40868868
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1742/14

Ухвала від 28.10.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 16.10.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 09.10.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 29.09.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 16.09.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лашин В.В.

Ухвала від 26.08.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лашин В.В.

Ухвала від 01.08.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 01.08.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 12.06.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 03.06.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні