Ухвала
від 13.10.2014 по справі 25/234-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

13.10.14р. Справа № 25/234-10

За позовом Закритого акціонерного товариства "Науково-дослідне виробниче підприємство "Криворіжстальконструкція", м. Кривий Ріг

до Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми "Стальмонтаж", м. Дніпропетровськ

про стягнення 119 562,49 грн.

Суддя Ліпинський О.В.

Представники:

від позивача: не з'явився

від відповідача: не з'явився

від ліквідатора ДП "КУМ-122" ЗАТ "НДВП "Криворіжстальконструкція": не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Суть спору викладена в рішенні господарського суду дніпропетровської області від 11.11.2010 року, яким позов задоволено, Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми "Стальмонтаж" на користь Закритого акціонерного товариства "Науково-дослідне виробниче підприємство "Криворіжстальконструкція" суму основного боргу у розмірі 57867,46 грн., 3 % у сумі 3564,42грн., інфляційні втрати у сумі 17407,80грн., а також витрати по сплаті держмита у сумі 788,39грн., витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у сумі 155,76 грн.

26.11.2010 року на виконання рішення суду від 11.11.2010 року видано накази.

05.08.2014 року від Ліквідатора ДП "КУМ-122" ЗАТ "НДВП "Криворіжстальконструкція" Вербицького О.В. надійшла заява про зміну сторони (стягувача) її правонаступником, з якій просить суд замінити стягувача - Закрите акціонерне товариство "Науково-дослідне виробниче підприємство "Криворіжстальконструкція", як вибулої сторони, на його правонаступника Дочірнє підприємство "КУМ-122" Закритого акціонерного товариства "НДВП "Криворіжстальконструкція" щодо стягнення з ТОВ ВКФ "Стальмотаж" 78 839,69 грн. по рішенню господарського суду Дніпропетровської області від 11.11.2010 року по справі № 25/234-10.

Заява мотивована тим, що рішенням позачергових загальних зборів акціонерів закритого акціонерного товариства "Науково-дослідне виробниче підприємство Криворіжстальконструкція" (протокол від 24.03.2009 року №25) створено дочірнє підприємство "КУМ-122" закритого акціонерного товариства "Науково-дослідне виробниче підприємство Криворіжстальконструкція" та затверджено його статут, підприємство зареєстроване 01.04.2009 року.

По розподільчому балансу передано балансовий рахунок 361 "Розрахунки з замовниками за виконані роботи", в тому числі заборгованість ТОВ ВКФ "Стальмонтаж" в розмірі 330 636, 63 грн. Таким чином, Заявник вважає, що ЗАТ "Науково-дослідне виробниче підприємство Криворіжстальконструкція" юридично вибуло як стягувач, тому не має права вимагати виконання рішення від 11.11.2010 року.

Ухвалою суду від 13.08.2014 року заяву прийнято до розгляду в судовому засіданні 02.09.2014 року.

Позивач, Відповідач та ліквідатор ДП "КУМ-122" ЗАТ "НДВП "Криворіжстальконструкція" Вербицького О.В. явку уповноважених представників у судове засідання не забезпечили.

13.10.2014 року Позивач подав клопотання, в якому проти задоволення заяви заперечує та просить суд розгляд заяви відкласти.

Крім того, від Ліквідатора ДП "КУМ-122" ЗАТ "НДВП "Криворіжстальконструкція" Вербицького О.В. надійшло клопотання про відкладення розгляду справи та витребування додаткових доказів.

Клопотання Позивача та Ліквідатора задоволенню не підлягають, оскільки у суду відсутня процесуальна можливість щодо відкладення розгляду заяви через закінчення строку розгляду заяви, встановленого ст. 69 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Як убачається з матеріалів справи, згідно до Статуту дочірнього підприємства "КУМ-122" закритого акціонерного товариства "Науково-дослідне виробниче підприємство Криворіжстальконструкція" (далі-Підприємство), який затверджений позачерговими зборами акціонерів ЗАТ "Науково-дослідне виробниче підприємство "Криворіжстальконструкція" (протокол №25 від 24.03.2009 року), дочірнє підприємство засновано ЗАТ "Науково-дослідне виробниче підприємство "Криворіжстальконструкція", яке є його єдиним засновником, згідно з його Статутом та відповідно до Законів України "Про господарські товариства", Цивільного та Господарського кодексів України (п. 1.1 Статуту).

Підприємство створюється на базі структурного підрозділу УМ-122 ЗАТ "НДВП Криворіжстальконструкція" та є повним правонаступником всіх прав та обов'язків засновника в частині господарської діяльності структурного підрозділу УМ-122 ЗАТ "НДВП Криворіжстальконструкція" (п. 1.5 Статуту).

Відповідно до п. 3.11 Статуту дочірнє підприємство "КУМ-122" закритого акціонерного товариства "Науково-дослідне виробниче підприємство Криворіжстальконструкція" несе відповідальність та є правонаступником за зобов'язаннями закритого акціонерного товариства "Науково-дослідне виробниче підприємство "Криворіжстальконструкція" в частині, що визначена у розподільчому (передаточному) балансі, який передається Засновником Підприємству, а також щодо: - пільгових пенсій (список №2); - заробітної плати; - погашення зобов'язань Засновника перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів), включаючи збір на обов'язкове державне пенсійне страхування і внески на обов'язкове державне соціальне страхування та особового складу працівників Підприємства.

По розподільчому балансу передано балансовий рахунок 361 "Рахунки з замовниками за виконані роботи" від закритого акціонерного товариства "Науково-дослідне виробниче підприємство "Криворіжстальконструкція" дочірньому підприємству "КУМ-122" закритого акціонерного товариства "Науково-дослідне виробниче підприємство Криворіжстальконструкція" станом на 01.04.2009 року, в тому числі заборгованість ТОВ ВКФ "Стальмонтаж" в розмірі 330 636, 63 грн., що підтверджується Актом прийому-передачі балансового рахунку 361.

За доводами Заявника, зазначені обставини, є підставою для заміни сторони - Стягувача (Позивача) як вибулої сторони, на його правонаступника ДП „КУМ-122 ЗАТ "Науково-дослідне виробниче підприємство Криворіжстальконструкція" щодо стягнення суми коштів за рішенням суду від 11.11.2010 року у справі № 25/234-10.

Відповідно до статті 25 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Про заміну або про відмову заміни сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

Процесуальне правонаступництво в розумінні статті 25 Господарського процесуального кодексу України допускається на будь-якій стадії судового процесу, включаючи стадію виконання судового рішення, і здійснюється господарським судом без виклику сторін у справі, якщо їх явка не зумовлена необхідністю з'ясування судом певних обставин, але з повідомленням сторін, оскільки інше суперечило б приписам частини другої статті 22 Господарського процесуального кодексу України стосовно прав сторін у судовому процесі (п. 1.4 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року №18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції").

Заміна сторони її правонаступником у порядку процесуального правонаступництва можлива у випадку, коли сторона вибула із спірного правовідношення після порушення провадження у справі. Якщо ж у процесі розгляду справи суд з'ясовує, що правонаступництво відбулося до подання позову і порушення провадження у справі, суд не вправі замінити такого позивача його правонаступником.

Як убачається з матеріалів справи дочірнє підприємство "КУМ-122" закритого акціонерного товариства "Науково-дослідне виробниче підприємство "Криворіжстальконструкція" було засноване у квітні 2009. Позов у даній справі було подано до суду 28.09.2010 року, тобто заміна сторони у спірних правовідносинах, мала місце до порушення провадження у даній справі, що виключає підстави для застосування положень ст. 25 ГПК України.

Керуючись статтями 25, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви Дочірнього підприємства "КУМ - 122" закритого акціонерного товариства "Науково - дослідне виробниче підприємство Криворіжстальконструкція", м. Кривий Ріг про заміну стягувача його правонаступником - відмовити.

Суддя О.В. Ліпинський

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення13.10.2014
Оприлюднено15.10.2014
Номер документу40878164
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —25/234-10

Ухвала від 13.10.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 30.09.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 18.09.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 02.09.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 13.08.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні