Рішення
від 24.01.2007 по справі 17/281-06-9871
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17/281-06-9871

    

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"24" січня 2007 р.Справа  № 17/281-06-9871

За позовом:         Теплодарської міської ради Одеської області

До відповідача:  Відкритого акціонерного товариства „Одесенергобудтранс”

Про спонукання укласти договір оренди та стягнення боргу 23935,22 грн.                     

                                                                                              Суддя Зуєва Л.Е.

Представники:

Від позивача:          Панасик О.Ю. –повірений;

Від відповідача:      Шпак О.О. –повірений;

СУТЬ СПОРУ:  позивач звернувся до суду з позовною заявою про зобов'язання відповідача укласти договір оренди на земельну ділянку, площею 1,55 га, яка розташована за адресою: Одеська область, м. Теплодар, вул. Комунальна, 1 та про стягнення з відповідача заборгованості по сплаті земельного податку в сумі 23935,22 грн.

Відповідач в судове засідання зявився, письмовий відзив на позов не надав, однак надав усні пояснення, в яких в задоволенні позовних вимог просив відмовити.

Розглядом матеріалів справи встановлено:

14.04.2005р. до Теплодарської міської ради звернулося ВАТ „Одесенергобудтранс” з проханням передати в оренду земельну ділянку, загальною площею 1,55 га, яка розташована за адресою: м. Теплодар, вул. Комунальна, 1. Зазначеною земельною ділянкою відповідач безоплатно  користувався вже тривалий час, однак не має жодного правовстановлюючого документу, який в свою чергу надав право відповідачу користуватися вказаною ділянкою.

04.08.2005р. Теплодарською міською радою Одеської області було прийнято рішення №438-ІУ, відповідно до п. 1 зазначеного рішення ВАТ „Одесенергобудтранс” було надано дозвіл на виготовлення проекту відводу земельної ділянки, площею 1,55 га під розміщення виробничо-ремонтної бази з автостоянкою для укладання договору оренди строком на 10 років.

Однак відповідачем вимоги визначені у рішенні Теплодарської міської ради Одеської області виконанні не були, а відповідач в свою чергу продовжує користуватися зазначеною земельною ділянкою без наявності у нього правовстановлюючих документів, зокрема договору оренди, що являється істотним порушенням вимог ст.ст. 124,125 Земельного кодексу України.

Крім цього, ВАТ „Одесенергобудтранс” за користування вищезазначеною земельною ділянкою не сплачує податок, чим грубо порушив права та законні інтереси Теплодарської міської ради, оскільки у відповідності до положень ст. 20 Закону України №2535 –ХІІ платежі за землю зараховуються на спеціальні бюджетні рахунки бюджетів сільських, селищних, міських рад, на території яких знаходиться земельні ділянки.

У зв'язку з несплатою відповідачем  земельного податку на протязі тривало часу, у нього виникла заборгованість у розмірі 23935,22 грн., яка станом на час звернення Теплодарської міської ради до суду погашена не була.

Теплодарським  міським відділом земельних ресурсів з 2001 по 2005р.р. були здійснені неодноразові перевірки додержання вимог діючого законодавства  у сфері  регулювання земельних відносин, в ході яких було виявлено, що  ВАТ „Одесенергобудтранс” користується земельною ділянкою 1,500 га  без оформленого права   землекористування, земельний податок не сплачує у звязку з чим стосовно голови правління ВАТ„Одесенергобудтранс”  було видано  відповідні приписи, складено акти  та протоколи , однак керівництво підприємства не виконало зазначені в цих документах вимоги   та не здійснює будь-яких дій щодо оформлення права землекористування.

Зазначені обставини спонукали Теплодарську міську раду Одеської області звернутися до господарського суду Одеської області з позовною заявою про спонукання укласти договір оренди та стягнення боргу 23935,22 грн.

Ухвалою суду Одеської області від 26.09.2006р. порушено провадження у справі №17/281-06-9871 за позовом Теплодарської міської ради до відкритого акціонерного товариства  „Одесенергобудтранс” про спонукання укласти договір оренди та стягнення 23935,22 грн.

У ході розгляду справи у суді, а саме 24.01.2007р. до господарського суду Одеської області з заявою про уточнення позовних вимог звернулася Теплодарська міська рада Одеської області, відповідно до якої позивач уточнив свої позовні вимоги, які в зазначеній заяві викладені у наступній редакції, а саме позивач просить суд зобов'язати ВАТ „Одесенергобудтранс” належним чином оформити документи з Теплодарською міською радою Одеської області на право користування земельною ділянкою, загальною площею 1,55 га, яка розташована за адресою: Одеська область, м. Теплодар, вул. Комунальна, 1 та стягнути з відповідача заборгованість за користування земельної ділянки за період з 01.09.2004р. по 01.09.2006р. у розмірі 23 935,22 грн.  

Заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши наявні в матеріалах та досліджені в судовому засіданні докази, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних  правових   підстав.

У відповідності до вимог  ч.1 ст. 124 Земельного кодексу України від 25.10.2001р. №2768 –Ш передача в оренду земельних ділянок. Які знаходяться в державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладання договору оренди земельної ділянки.

Відповідно до ч.2 ст. 125 Земельного кодексу України право на оренду земельної ділянки виникає після укладання договору оренди і його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж в натурі на місцевості), отримання документу, який посвідчує право на неї, і державної реєстрації забороняється.

У відповідності до вимог п.2 ст. 290 Господарського кодексу України оренда земельної ділянки без договору, укладеного в письмовій формі, посвідченого нотаріально та зареєстрованого в установленому законом порядку, не допускається.

У відповідності до вимог ст. 2 Закону України „Про оплату за землю” від 03.07.1992р. №2535-ХІІ використання  землі в Україні є платним.  Плата за землю справляється  у  вигляді  земельного  податку  або  орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель. Розміри податку за земельні ділянки,  грошову оцінку яких не  встановлено, визначаються   до  її  встановлення  в  порядку,  визначеному  цим Законом.  

Розглядом матеріалів справи було встановлено, що відповідач  отримав дозвіл на виготовлення проекту відводу земельної ділянки, площею 1,55 га під розміщення виробничо-ремонтної бази з автостоянкою для подальшого укладання договору оренди строком на 10 років, згідно рішення Теплодарської міської ради Одеської області №438-ІУ від 04.08.2005р. При цьому п.3 зазначеного рішення  відповідача  було зобовязано на час  виготовлення проекту відведення земельної ділянки згідно з вимогами чинного законодавства оформити “Тимчасову угоду  на внесення плати на землю до міського бюджету до укладання договору оренди”, з визначенням розміру  річної орендної плати за цією тимасовою угодою в сумі 108438 грн.

Однак вимоги встановлені у рішенні Теплодарської міської ради Одеської області відповідачем виконано не було, “Тимчасова угода  на внесення плати на землю до міського бюджету до укладання договору оренди” відповідачем укладена не була , будь-які дії повязані з  виготовленням проекту відведення земельної ділянки не здійснені та доказів в підтвердження свого наміру на виконання таких дій відповідачем суду не надано.

Згідно ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Статтею 33 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному та об'єктивному  розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом, згідно до ст. 43 ГПК України.

Судом оцінюється критично та не приймається до уваги в якості  належного доказу надана у судовому засіданні копія  договору  на №555-У на створення науково-технічної продукції від 24.10.2006р.,  предметом якого є виготовлення комплексу топографо-геодезичних робіт по обміру земельної ділянки, розташованої за адресою м.Теплодар, вул..Комунальна,1 оскільки розмір земельної ділянки, якою користується позивач вже було визначено рішенням Теплодарської міської ради Одеської області №438-ІУ від 04.08.2005р., яке на час розгляду справи у суді є чинним, крім цього згідно  листа Теплодарського   міського відділу земельних ресурсів від 15.12.2006р. за №151  за даними цієї установи  від ВАТ   „Одесенергобудтранс” заяви про надання дозволу щодо  виготовлення проекту відведення земельної ділянки для подальшого укладання договору оренди у відділ не надходило, тому укладання  договору №555-У  не можна вважати діями позивача щодо виготовлення проекту відведення земельної ділянки згідно з вимогами чинного законодавства  та з 04.08.2005р. , моменту прийняття рішення №438-ІУ щодо надання згоди на виготовлення проекту відводу земельної ділянки, площею 1,55 га, відповідач мав достатній термін часу для оформлення у передбаченому законом порядку права землекористування , але будь-яких дій  з цього приводу не здійснив та  продовжує безоплатно користуватися вищезазначеною земельною ділянкою на час розгляду справи у суді без відповідних правовстановлюючих документів, чим порушує вищезазначені вимоги діючого законодавства України.

Крім того, як вбачається з наданих суду документів, відповідач в порушення вимог ст. 206 ЗК України та ч. 1 ст. 18 Закону України „Про плату за землю” не сплачує податок на землю, про що свідчить довідка Фінансового управління Виконавчого комітету Теплодарської міської ради від 20.09.2006р. №457, згідно якої   відповідач  в 2004-2006  роках податок на землю з юридичних осіб до бюджету міста Теплодар не сплачував.

Як вбачається з наданого суду представником позивача розрахунку суми позовних вимог, у відповідача  за період з 01.09.2004р. по 01.01.2006р. станом на час розгляду справи у суді мається заборгованість у сумі 23935,22 грн., з врахуванням  грошової оцінки  земельної ділянки 76,32 грн. за кв.м. у рік при ставці земельного податку 1%, яку до теперішнього часу відповідачем не погашено.

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку, щодо обґрунтованості заявлених Теплодарською міською радою Одеської області позовних вимог, а також що наданий суду розрахунок суми заборгованості по земельному податку обґрунтований та підтверджений відповідними доказами, які маються в матеріалах справи.

У відповідності до вимог ст. 206 Земельного кодексу України використання землі в Україні є платним.  Об'єктом плати за землю є земельна ділянка.

Частиною 1 ст. 18 Закону України „Про плату за землю” передбачено, що платники, яких своєчасно  не  було  залучено  до сплати  земельного  податку,  сплачують податок не більш як за два попередні роки.

Приймаючи до уваги вищевикладене, а також  ті обставини, що на цій земельній ділянці знаходиться нерухоме майно у вигляді  нежитлових приміщень, виробничих корпусів, боксів для автомашин та майстерні, зареєстрованих в органах МБТІ  на праві власності за відповідачем, керуючись ст.ст. 124, 125, 206 Земельного кодексу України, ст. 290 Господарського кодексу України, ст.ст. 2,18 Закону України „Про оплату за землю”, суд  вважає можливим захистити інтереси Теплодарської міської ради Одеської області у судовому порядку шляхом задоволення позовних вимог та зобов'язання відповідача належним чином оформити документи з Теплодарською міською радою Одеської області на право користування земельною ділянкою загальною площею 1,55 га, яка розташована за адресою: Одеська область, м. Тепло дар, вул. Комунальна, 1.

Судові витрати по держмиту, витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу слід покласти на відповідача згідно зі ст.ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Зобов'язати відкрите акціонерне товариство „Одесенергобудтранс” /65490, Одеська область, м. Теплодар, вул. Комунальна, 1, код ЄДРПОУ 04872300/ належним чином оформити документи з Теплодарською міською радою Одеської області / Одеська область, м. Теплодар, вул. Піонерна, 7, код ЄДРПОУ 04527038, р/р33214811600020, код 26110625, МФО  828011, Банк УДК в Одеській області/ на право користування земельною ділянкою загальною площею 1,55 га, яка розташована за адресою: Одеська область, м. Тепло дар, вул. Комунальна, 1.

Наказ видати.

3.          Стягнути з відкритого акціонерного товариства „Одесенергобудтранс” /65490, Одеська область, м. Теплодар, вул. Комунальна, 1, код ЄДРПОУ 04872300/ на користь Теплодарської міської ради Одеської області /Одеська область, м.Теплодар, вул. Піонерна, 7, код ЄДРПОУ 04527038, р/р33214811600020, код 26110625, МФО  828011, Банк УДК в Одеській області/ 23 935 грн. 22 коп. /двадцять три тисячі дев'ятсот тридцять п'ять грн. 22 коп./ - заборгованості за користування земельною ділянкою; 345 грн. 35 коп. /триста сорок п'ять грн. 35 коп./ - державного мита; 118 грн. 00 коп. /сто вісімнадцять грн. 00 коп./ - витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати.

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 85 ГПК України.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

            Повний текст рішення складено та  підписано 25.01.2007р.

Суддя                                                                                       Зуєва Л.Є.

            

Дата ухвалення рішення24.01.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу409255
СудочинствоГосподарське
Сутьспонукання укласти договір оренди та стягнення боргу 23935,22 грн.                     

Судовий реєстр по справі —17/281-06-9871

Рішення від 24.01.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зуєва Л.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні