Постанова
від 14.10.2014 по справі 342/1113/14-а
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 342/1113/14-а

Провадження № 2-а/342/67/2014

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 жовтня 2014 року м. Городенка

Городенківський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді: Корюкіної М.П.,

секретаря: Сьомкайло І-М.І.,

з участю представника позивача: ОСОБА_1,

представника відповідача: Солоджук Н.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Городенка справу за адміністративним позовом ОСОБА_3 до Городенківської міської ради про визнання бездіяльності суб'єкта владних повноважень протиправною,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 звернувся до суду з даним позовом та із заявою про збільшення позовних вимог в яких просить визнати бездіяльність сесії Городенківської міської ради протиправною та просить зобов'язати Городенківську міську раду розглянути на наступному пленарному засіданні сесії питання затвердження поданого ним проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування гаражу. Позов обґрунтовує тим, що він згідно Рішення сесії Городенківської міської ради від 10.01.2013 року №1591 отримав дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,010 га з метою отримання її безоплатно у власність для будівництва та обслуговування гаража в АДРЕСА_1. Даний проект ним зроблено та направлено на затвердження до міської ради. Він звертався до міської ради, але депутати міської ради безпідставно не приймають рішення за його заявою.

В судовому засіданні представник позивача просила даний позов задовольнити.

Представник відповідача не заперечила проти даного позову. Зазначила, що дійсно позивач декілька разів звертався до міської ради із заявами про затвердження проекту землеустрою, але депутати на сесіях не задовольняють дані заяви і не відмовляють у їх затвердженні. Ствердила, що це питання завжди залишається невирішеним із не зрозумілих підстав.

Заслухавши учасників справи, свідків, з'ясувавши обставини справи на підставі досліджених в судовому засіданні письмових доказів, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст.9 КАС України, суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 3 ст. 2 КАС України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії).

У сторін виник спір з приводу неприйняття рішення депутатами Городенківської міської ради за заявою позивача про затвердження проекту про передачу у власність земельної ділянки.

Згідно ст.122 ЗК України сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність чи користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

Ч.1 ст.121 ЗК України передбачає можливість отримання громадянами із земель комунальної власності безоплатно земельних ділянок для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

В п.9 ст.118 ЗК України зазначено, що відповідний орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених ст.122 цього Кодексу, у двотижневий строк з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

В судовому засіданні встановлено, що:

Згідно Рішення Городенківської міської ради №1591 від 10.01.2013 року за заявою ОСОБА_3 йому було надано дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,010 га з метою отримання її безоплатно у власність для будівництва та обслуговування гаражу для приватного автомобіля по АДРЕСА_1. В ньому також зобов'язано ОСОБА_3 представити дані матеріали на розгляд і затвердження черговій сесії міської ради (а.с.10).

Позивач виготовив Проект землеустрою щодо відведення безоплатно у власність земельної ділянки кадастровий номер якої 2621610100:01:009:0315 на підставі даного Рішення міської ради (а.с.11-24) та згідно вимог Рішення від 10.01.2013 року звертався до Городенківської міської ради із заявами від 03.02.2014 року та від 18.07.2014 року про затвердження проекту відведення земельної ділянки для гаражного будівництва (а.с.7).

В протоколі засідання депутатської комісії «З питань власності, земельних відносин та підприємництва» Городенківської міської ради від 22.07.2014 року зазначено, що слід надати ОСОБА_3 безоплатно земельну ділянку для будівництва та обслуговування гаражу (а.с.8-9).

У відповіді в.о. міського голови від 26.09.2014 року зазначено, що питання про передачу у власність позивачу земельної ділянки для будівництва і обслуговування гаражу для приватного автомобіля по АДРЕСА_1 розглядалось на сесії міської ради 12.08.2014 року, але рішення по даному питанню не прийнято.

Ці факти також підтвердив в судовому засіданні і свідок ОСОБА_4, який являється в.о. міського голови. Він також зазначив, що рішення по даному питанню, яке хоче вирішити позивач, мають прийняти тільки депутати на сесії міської ради, але чому вони цього не роблять йому не відомо, а він вплинути на них не може.

Дані факти ніким не спростовано в судовому засіданні.

Відповідно до ч.2 ст. 11 КАС України, суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу і не може виходити за межі позовних вимог.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Частиною 2 статті 71 КАС України передбачено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти позову.

Згідно з ч.1 ст.69 та ч.1 ст.70 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування.

Згідно п.11 ст.118 ЗК України у разі відмови органу місцевого самоврядування у передачі земельної ділянки у власність або залишення заяви без розгляду питання вирішується в судовому порядку.

Оскільки в судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_3, виконуючи вимоги Рішення Городенківської міської ради від 10.01.2013 року № 1591 виготовив Проект землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки для будівництва індивідуального гаражу по АДРЕСА_1 кадастровий номер якої 2621610100:01:009:0315 та передав його на затвердження до Городенківської міської ради, який рекомендувала затвердити комісія «З питань власності, земельних відносин та підприємництва» Городенківської міської ради від 22.07.2014 року і який безпідставно не було затверджено на сесії міської ради 12.08.2014 року, суд приходить до переконання, що даний позов слід задовольнити.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 6-12, 70, 71, 86, 158-163, 167, 186 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов ОСОБА_3 до Городенківської міської ради про визнання бездіяльності суб'єкта владних повноважень протиправною, - задовольнити.

Визнати бездіяльність суб'єкта владних повноважень - Городенківської міської ради, протиправною.

Зобов'язати Городенківську міську раду розглянути на наступному пленарному засіданні сесії, питання про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0.0100 га з метою отримання її безоплатно у власність для будівництва та обслуговування гаража для приватно автомобіля по АДРЕСА_1 та видати ОСОБА_3 прийняте рішення.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення до Львівського апеляційного адміністративного суду через Городенківський районний суд. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови апеляційна скарга може бути подана протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя: Корюкіна М.П.

СудГороденківський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення14.10.2014
Оприлюднено22.10.2014
Номер документу40940732
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —342/1113/14-а

Постанова від 14.10.2014

Адміністративне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Корюкіна М.П. М. П.

Постанова від 14.10.2014

Адміністративне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Корюкіна М.П. М. П.

Ухвала від 09.09.2014

Адміністративне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Корюкіна М.П. М. П.

Ухвала від 05.09.2014

Адміністративне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Гайдич Р.М. Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні