Постанова
від 02.10.2014 по справі 822/4012/14
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251 Копія

Справа № 822/4012/14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 жовтня 2014 року 15 год. 20 хв.м. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі судді Ніколайчука М.Є. розглянув у скороченому провадженні адміністративну справу за позовом Красилівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Три Ша" про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся в суд з позовом до ТОВ «ТРИ ША» про стягнення податкового боргу. В обґрунтування позовних вимог зазначає, що станом на день звернення до суду за відповідачем рахується заборгованість по орендній платі з юридичних осіб в сумі 2641,28 грн. Позивачем вказана заборгованість добровільно не погашена, а тому її слід стягнути примусово.

18.09.2014 на адресу відповідача, зазначену у Довідці з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України №1115, надіслано ухвалу про відкриття скороченого провадження, яка ним не отримана, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення з відміткою Укрпошти «Не вручено. За закінченням терміну зберігання.». З врахуванням положень ч.4 ст.33 КАС України ухвала вважається врученою належним чином. У встановлений десятиденний термін заперечень до позову не подано.

На підставі ст.183-2 КАС України справа розглядається в порядку скороченого провадження.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з таких підстав.

Суд встановив, що ТОВ «ТРИ ША» 18.05.2005 зареєстроване Виконавчим комітетом Хмельницької міської ради Хмельницької області як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа та перебуває на обліку в Красилівській ОДПІ.

За відповідачем рахується податковий борг в сумі 2641,28 грн. по орендній платі з юридичних осіб, що виник внаслідок самостійно поданої відповідачем податкової декларації з плати за землю від 07.02.2014. Вказана заборгованість підтверджується доданими до матеріалів справи розрахунком суми позовних вимог, податковою декларацією з плати за землю, зворотнім боком облікової картки платника податку.

В силу п. 16.1.4. ст. 16 Податкового кодексу України (далі - ПК України) відповідач зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом. Відповідно до п.п. 14.1.175. п. 14.1 ст. 14 ПК України податковим боргом є сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Пункт 57.1 ст. 57 зазначеного Кодексу визначає, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Оскільки відповідач добровільно не сплатив суму грошового зобов'язання, яке стало узгодженим внаслідок подачі податкової декларації за звітний період, таке грошове зобов'язання набуло ознак податкового боргу.

В силу п. 59.1 ст.59 ПК України у разі, коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Красилівською ОДПІ надіслано (вручено) ТОВ «ТРИ ША» податкову вимогу форми «Ф» від 05.05.2014 №194-20, яка відповідачем не оскаржувалась.

Пункт 59.5 ст.59 ПК України встановлює, що у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

Згідно з п. 20.1.18. ст. 20 ПК України органи державної податкової служби мають право звертатись до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до п. 95.1. ст. 95 зазначеного Кодексу орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Згідно з п. 95.3. ст.95 цього ж Кодексу стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини. Згідно п.95.4 ст.95 ПК України контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

Досліджені у справі обставини та докази свідчать про те, що відповідач має податковий борг, який у встановленому порядку не сплачений, відповідачем не надані докази сплати податкового боргу, а податковим органом вжиті передбачені законом заходи з метою стягнення податкового боргу в досудовому порядку. З огляду на вище викладене, суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 183-2, 254 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРИ ША» (вул. Геологів, 3/1, м.Хмельницький, Хмельницька обл., 29000; код ЄДРПОУ - 33526386) податковий борг в розмірі 2641 (дві тисячі шістсот сорок одна) грн. 28 коп. з розрахункових рахунків, відкритих у банківських установах, обслуговуючих платника податків, та за рахунок готівки, що належить відповідачу.

Постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження, виконуються негайно.

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Суддя М.Є. Ніколайчук "Згідно з оригіналом" Суддя М.Є. Ніколайчук

Дата ухвалення рішення02.10.2014
Оприлюднено21.10.2014
Номер документу40942704
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/4012/14

Постанова від 02.10.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ніколайчук М.Є.

Ухвала від 16.09.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ніколайчук М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні