Ухвала
від 20.10.2014 по справі 922/4570/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про повернення заяви

про порушення справи про банкрутство

"20" жовтня 2014 р.Справа № 922/4570/14

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Чистякової І.О.

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Артеміда Груп", м. Харків про визнання банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Артеміда Груп", м. Харків , код ЄДРПОУ 37882366

ВСТАНОВИВ:

Голова ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю "Артеміда Груп" (боржник) звернувся до суду з заявою про порушення відносно боржника справи про банкрутство на підставі ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", оскільки вартості майна боржника, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів.

Вищезазначена заява не відповідає змісту вимог, зазначених у Законі України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Так, згідно ч.1 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

При цьому, згідно ч.4 ст.11 Закону боржник подає заяву до господарського суду за наявності майна, достатнього для покриття судових витрат, якщо інше не передбачено цим Законом.

В пункті 12 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013 р. № 01-06/606/2013 "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (з внесеними доповненнями згідно Інформаційного листа Вищого господарського суду України №01-06/1149/2013 від 07.08.2013 р.) наведено рекомендаційні приписи, а саме зазначено, що заява про порушення провадження у справі про банкрутство подається боржником лише за наявності майна, достатнього для покриття судових витрат (частина четверта статті 11 Закону). У визначенні таких витрат слід враховувати необхідність виплати винагороди арбітражному керуючому у мінімальному розмірі не менше ніж за дванадцять місяців його роботи, відшкодування витрат на публікацію оголошень у справі та судового збору, сплаченого кредиторами.

У разі відсутності майна, достатнього для покриття судових витрат, господарський суд повинен повернути заяву боржника про порушення провадження у справі про банкрутство у зв'язку з тим, що заява не відповідає вимогам, зазначеним у Законі.

Відповідно до абз. 3 ч.1 ст.15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство повертає її та додані до неї документи без розгляду, якщо заява не відповідає змісту вимог, зазначених у цьому Законі.

Як вбачається з заяви про порушення справи про банкрутство та доданих до неї документів на виконання вимог ч.4 ст.111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія (ліквідатор) вживала заходи щодо інвентаризації майна юридичної особи та у результаті проведеної інвентаризації було встановлено, що станом на 25 вересня 2014 року у ТОВ "Артеміда Груп" відсутні будь - які активи, проте, наявна кредиторська заборгованість на загальну суму 53476,45 грн., що підтверджується довідкою до акту №4 інвентаризації розрахунків з покупцями, постачальниками та іншими дебіторами і кредиторами.

Кредитором боржника є ТОВ "Інтер - Атлант - Груп".

Також, за даними проміжного ліквідаційного балансу станом на 01.10.2014 р. у боржника відсутні будь-які активи.

Крім того, згідно довідки ТОВ "Артеміда Груп" №1 від 25.09.2014р. у боржника відсутні будь - які активи.

Згідно довідки Головного управління Держземагенства у м. Києві №0-26-0.2-3932/2-14 від 29.07.2014р. документи, що посвідчують право власності/користування земельною ділянкою на території м. Києва за боржником не реєструвались.

Відповідно довідки Державної інспекції сільського господарства в м. Києві №01-11/2238 від 23.07.2014р. за боржником не має зареєстрованих тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо - будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів, не зареєстровано.

Згідно довідки Державної інспекції сільського господарсьва в Харківській області №05.01-26/5910 від 05.08.2014р. за боржником на праві власності сільськогосподарська техніка, самохідні машини та механізми не обліковуються.

Відповідно довідки Управління Держземагенства у м. Харкові Харківської області № 1844/07 від 24.07.2014р. за боржником не обліковуються правовстановлюючі документи на право власності або користування землею.

Згідно довідки УДАІ ГУМВС України в Харківській області №7249 від 28.07.2014р. транспортні засоби за боржником не значаться.

У витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно станом на 13.08.2014 р. зазначено про відсутність відомостей щодо зареєстрованих за боржником речових прав на нерухоме майно.

Відтак, відсутність у боржника майна, достатнього для покриття судових витрат, виключає можливість здійснення судом провадження у справі про його банкрутство в силу приписів частини четвертої ст.11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Крім того, згідно ч.7 ст. 111 Цивільного кодексу України для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує своєчасне надання органам доходів і зборів та Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування документів юридичної особи (її філій, представництв), у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку.

Однак, до заяви про порушення справи про банкрутство не надано докази надання, зокрема органам доходів і зборів та фондам соціального страхування документів юридичної особи, у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до фондів соціального страхування.

Вищенаведені обставини свідчать про те, що заявником не дотримано порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України, що є обов`язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги те, що заявником не дотримано порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України, заява не відповідає вимогам, зазначеним у Законі України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд повертає боржнику заяву про порушення справи про банкрутство і додані до неї документи без розгляду на підставі ч. 1 ст. 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Керуючись ст. ст. 11, 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю "Артеміда Груп" заяву вх. № 4570/14 від 15.10.2014 р. про порушення справи про банкрутство та додані до неї документи без розгляду на 114 аркушах, в тому числі квитанцію № 14-71354 від 30.09.2014 р. про сплату судового збору.

Роз'яснити, що повернення заяви про порушення справи про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.

Суддя Чистякова І.О.

Дата ухвалення рішення20.10.2014
Оприлюднено22.10.2014
Номер документу40951900
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Артеміда Груп", м. Харків , код ЄДРПОУ 37882366

Судовий реєстр по справі —922/4570/14

Ухвала від 20.10.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні