Постанова
від 21.07.2014 по справі 804/8178/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 липня 2014 р. Справа № 804/8178/14 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого суддіЦарікової О.В., секретаря судового засіданняБезрученко К.В., за участю: представника відповідача Горцуєвої О.Р., розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області до Комунального закладу «Дитяча лікарня міста Дніпродзержинська» Дніпропетровської обласної ради» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій в сумі 23467, 78 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

11 червня 2014 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області до Комунального закладу «Дитяча лікарня міста Дніпродзержинська» Дніпропетровської обласної ради» (з урахуванням заяви про зменшення розміру позовних вимог від 17.07.2014) про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій за списком № 2 за 2004-2005 рр. в сумі 23467,78 грн.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач, який зареєстрований в Управлінні Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування не виконує п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, в якому зазначено, що підприємства щомісячно до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду України зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в результаті чого у відповідача виникла заборгованість (з урахуванням заяви про зменшення розміру заявлених позовних вимог) з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій за списком № 2 за 2004-2005 роки в сумі 23467,78 грн.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 13.06.2014 відкрито провадження у справі № 804/8178/14 та призначено її до розгляду на 10.07.2014.

10.07.2014 розгляд справи відкладався на 17.07.2014, у зв'язку з необхідністю надання додаткових доказів по справі.

17.07.2014 розгляд справи відкладено на 21.07.2014 для надання додаткових доказів по справі.

У судове засідання 21.07.2014 представник позивача не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений судом належним чином, що підтверджується розпискою повноважного представника позивача, яка міститься в матеріалах справи.

Представник відповідача у судовому засіданні заперечив проти позову з підстав, викладених у письмових запереченнях на адміністративний позов. Відповідач зазначив, що заборгованість по відшкодуванню пільгових пенсій в розмірі 23467,78 грн. за 2004-2005 роки, заявлена позивачем з пропуском загальної позовної давності. За таких обставин, відповідач просить суд відмовити в задоволенні адміністративного позову повністю.

Суд, дослідивши матеріали справи, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується адміністративний позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду і вирішення справи по суті, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права, вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено судом та підтверджується наявними матеріалами справи, Комунальний заклад «Дитяча лікарня міста Дніпродзержинська» Дніпропетровської обласної ради» є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Управлінні Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області.

Судом встановлено, що органи Пенсійного фонду України понесли витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених працівникам відповідача, відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за березень - квітень 2014 року та за 2004-2005 роки на загальну суму 29721, 82 грн.

Суми нарахованих коштів підтверджуються розрахунками органів Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області щодо фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за квітень - травень 2014 року та за 2004-2005 роки.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» № 1788-ХІІ від 05.11.1991, який вступив в дію з 01.01.1992, на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за Списком №1 та на інших роботах з шкідливими і тяжкими умовами праці по Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Категорії працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, визначені ст. 13 Закону № 1788-ХІІ.

Ст. 1, п. 1 ст. 2 та п. 1 ст. 4 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997 № 400 (далі - Закон № 400) передбачено покриття витрат на відшкодування і доставку пільгових пенсій та встановлено, зокрема, що суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності є платниками збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування; об'єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. «а», «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (чоловіки -60 років, жінки - 55 років) за ставкою збору 100 відсотків від вказаних витрат.

Статтею 3 цього Закону передбачено, що збір на обов'язкове державне пенсійне страхування сплачується до Пенсійного фонду України у порядку, визначеному законодавством України.

З 01.04.2004 набрав чинності Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 №1058-ІV (далі - Закон №1058-ІV) пунктом 2 Розділу ХV Прикінцевих положень якого передбачено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вищезазначеним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Таким чином, суб'єкти підприємницької діяльності зобов'язані відшкодовувати Пенсійному фонду України фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених їх працівникам відповідно до п. «а» та п. «б» - «з» ст. 13 Закону № 1788-ХІІ.

Порядок відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, регламентується Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004за № 64/8663 (далі - Інструкція).

Відповідно до п. п. 6.4., 6.5, 6.8. Інструкції, розмір сум до відшкодування за поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (додаток 6 до Інструкції), які надсилаються підприємствам до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій. Ці розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України. Підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду України зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Як встановлено судом та підтверджується розрахунком заборгованості по відшкодуванню пільгових пенсій по списку № 2, станом на 01.05.2014 зі сплати фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за списком № 2, який міститься в матеріалах справи, у відповідача наявна заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій за період 2004-2005 рр. у розмірі 23467, 78 грн.

Станом на день розгляду справи доказів погашення відповідачем заборгованості по сплаті фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за списком № 2 в сумі 23467, 78грн. суду не надано.

Щодо посилань відповідача на те, що позивачем було пропущено строк позовної давності на стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій в сумі 23467,78 грн. суд зазначає наступне.

Відповідно до частини 2 статті 99 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що про фактичні неточності в розрахунках Управлінню Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Дніпродзержинська стало відомо лише після проведення інвентаризації в розрізі пенсіонерів з відшкодування пільгових пенсій, призначеної на підставі наказу від 27.02.2014 № 36. Після виявлення неточностей в розрахунках по відшкодуванню пенсій, виплачених у 2004 - 2005 роках пенсіонерам: ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, було сформовано розрахунки та надіслано їх відповідачу. Отже, про виявлені неточності в розрахунках по відшкодуванню пенсій, виплачених пенсіонерам відповідача у 2004-2005 роках, позивачу стало відомо лише після проведення інвентаризації. Крім того, 11 квітня 2014 року позивачем було сформовано повідомлення-розрахунок № 80, який було вручено бухгалтеру Комунального закладу «Дитяча лікарня міста Дніпродзержинська» Дніпропетровської обласної ради» Тігунцевій Т.М., про що є відмітка останньої на корінці повідомлення про його отримання, належним чином засвідчена копія якого міститься в матеріалах справи. Таким чином, зазначене повідомлення - розрахунок було отримано відповідачем, станом на час розгляду справи не було оскаржено в судовому порядку, що є фактичним погодженням відповідача із сумою розрахунку фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій в розмірі 23 467, 78 грн.

Враховуючи все вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області про стягнення з Комунального закладу «Дитяча лікарня міста Дніпродзержинська» Дніпропетровської обласної ради» заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій за списком № 2 в сумі 23 467,78 грн. є обґрунтованими, підтверджуються матеріалами справи, а тому підлягають задоволенню.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 94, 158 - 163, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області до Комунального закладу «Дитяча лікарня міста Дніпродзержинська» Дніпропетровської обласної ради» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій в сумі 23 467, 78 грн. задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального закладу «Дитяча лікарня міста Дніпродзержинська» Дніпропетровської обласної ради» (ідентифікаційний код юридичної особи 01985848; 51921, Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, Заводський район, вул. Комунарна, буд. 24) на користь Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області (ідентифікаційний код юридичної особи 24615344; 51900, Дніпропетровська область, м. Дніпродзержинськ, пр.. Комсомольський, 10/12, р/р 2560931131003 в Дніпродзержинському відділенні № 3293 ВАТ «Державний ощадний банк України») суму заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій за списком № 2 в сумі 23 467 (двадцять три тисячі чотириста шістдесят сім) грн. 78 коп.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі складення постанови у повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

У разі якщо справа розглядалась судом за місцезнаходженням суб'єкта владних повноважень і він не був присутній у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, але його було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо у суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови складено 28 липня 2014 року.

Суддя О.В. Царікова

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.07.2014
Оприлюднено22.10.2014
Номер документу40959022
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/8178/14

Постанова від 21.07.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Царікова Олена Василівна

Постанова від 21.07.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Царікова Олена Василівна

Ухвала від 13.06.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Царікова Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні