Ухвала
від 21.10.2014 по справі 820/17660/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без розгляду

21 жовтня 2014 р. Справа № 820/17660/14

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Панов М.М. розглянувши матеріали адміністративного позову Публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування" в особі Управління будівельно-монтажних робіт "Укргазспецбудмонтаж" до Реєстраційної служби Красноградського районного управління юстиції Харківської області, про визнання рішення протиправним та зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

До Харківського окружного адміністративного суду звернувся позивач, Публічне акціонерне товариство "Укргазвидобування" в особі Управління будівельно-монтажних робіт "Укргазспецбудмонтаж", з адміністративним позовом до Реєстраційної служби Красноградського районного управління юстиції Харківської області,Державного реєстратора прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Красноградського районного управління юстиції Полякової Людмили Володимирівни, в якому просив суд визнати протиправним рішення Реєстраційної служби Красноградського районного управління юстиції Харківської області та державного реєстратора прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Красноградського районного управління юстиції Харківської області Полякової Л.В. № 9682431 від 30.12.2013 р. та скасувати це рішення.; зобов'язати Реєстраційну службу Красноградського районного управління юстиції Харківської області вчинити певні дії - здійснити державну реєстрацію та видати свідоцтво про право приватної власності Публічному акціонерному товариству «Укргазвидобування» на нежитлові будівлі: склад (Д) площею 210,0 кв.м., склад (Г) площею 475,9 кв.м., склад (Е) площею 320,7 що розташовані за адресою Харківська область, Красноградський р-н, с. Наталине, вулиця Красноармійська, б/н, кадастровий номер земельної ділянки 6323383001:01:003:0008, і надати витяг з державного реєстру прав.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 107 КАС України суддя після одержання позовної заяви з'ясовує чи подано адміністративний позов у строк, установлений законом (якщо адміністративний позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними).

Згідно вимог ч.1 ст. 6 КАС України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси.

Відповідно ч.1 ст. 99 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

За правилами частини 2 ст. 99 Кодексу адміністративного судочинства України для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Судом встановлено, що 30.12.2013 року Публічне акціонерне товариство «Укргазвидобування» звернулось з заявою до Реєстраційної служби Красноградського районного управління юстиції Харківської області про державну реєстрацію прав та їх обтяжень для проведення державної реєстрації права приватної власності на нежитлові будівлі: склад (Д) площею 210,0 кв.м., склад (Г) № площею 475,9 кв.м., склад (Е) площею 320,7 що розташовані за адресою Харківська область, Красноградський р-н , с. Наталине, вулиця Красноармійська, б/н, кадастровий номер земельної ділянки 6323383001:01:003:0008.

30.12.2013 року Державним реєстратором на нерухоме майно Реєстраційної служби Красноградського районного управління юстиції Харківської області Поляковою Людмилою Володимирівною прийнято рішення №9682431 про відмову у державній реєстрації права та їх обтяжень форма власності: приватна, розмір частіш: 1/1 на будівля, нежитлові будівлі: склад (Д) площею 210,0 кв.м., склад (Г) площею 475, 9 КВ.М., склад, (Е) площею 320,7 кв.м. з реєстраційним номером -, що розташований Харківська обл.., Красноградський р., с. Наталине, вулиця Красноармійська, б/н, кадастровий номер земельної ділянки 6323383001:01:003:0008, за суб'єктом: Публічне акціонерне товариство «Укргазвидобування».

Оскаржуване рішення від 30.12.2013 року № 9682431, було отримане позивачем 31.12.2013 року, про що свідчить штамп за вхідним № 1862 на копії оскаржуваного рішення.

Таким чином, суд приходить до висновку, що позивач про оскаржуване рішення дізнався 31.12.2013 року. Позов підписаний 09 жовтня 2014 року, був направлений засобами поштового зв"язку 15.10.2014р., про що свідчить поштовий штемпель на конверті, тобто з пропуском шестимісячного строку звернення до суду, який передбачено частиною 2 ст. 99 КАС України.

Відповідно до ч. 1 ст. 100 КАС України адміністративний позов, поданий після закінчення строків, установлених законом, залишається без розгляду, якщо суд на підставі позовної заяви та доданих до неї матеріалів не знайде підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними, про що постановляється ухвала.

Суд вважає за необхідне зазначити, що поважними причинами пропуску строку на звернення до суду можуть бути визнані лише такі обставини, які є об'єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи та пов'язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій, які повинні бути підтверджені належними доказами. В матеріалах позовної заяви докази таких обставин відсутні.

Слід зазначити, що позивач не вказав жодних документально підтверджених, поважних, об'єктивних причин пропуску строку звернення до суду з вказаним позовом, додані до позову матеріали не свідчать про наявність поважних причин, документів підтверджуючих поважність причин пропуску строку позивач до суду не подав.

Таким чином, позивачем не зазначено обґрунтованих підстав та не надано належних доказів поважності причин пропуску строку звернення до суду.

Приписами ч. 2 ст. 100 Кодексу адміністративного судочинства України зазначено, що позовна заява може бути залишена без розгляду як на стадії вирішення питання про відкриття провадження в адміністративній справі без проведення судового засідання, так і в ході підготовчого провадження чи судового розгляду справи.

З урахуванням викладеного, оскільки позивачем не зазначено поважних причин пропущення строку на звернення до адміністративного суду, суддя не вбачає підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними та дійшов до висновку про залишення адміністративного позову Публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування" в особі Управління будівельно-монтажних робіт "Укргазспецбудмонтаж" до Реєстраційної служби Красноградського районного управління юстиції Харківської області, Державного реєстратора прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Красноградського районного управління юстиції Полякової Людмили Володимирівни про визнання рішення протиправним та зобов'язання вчинити певні дії, без розгляду.

Керуючись положеннями ст. 99, 100, 160, 165, 185, 186 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування" в особі Управління будівельно-монтажних робіт "Укргазспецбудмонтаж" до Реєстраційної служби Красноградського районного управління юстиції Харківської області, Державного реєстратора прав на нерухоме майно Реєстраційної служби Красноградського районного управління юстиції Полякової Людмили Володимирівни про визнання рішення протиправним та зобов'язання вчинити певні дії - залишити без розгляду.

Роз'яснити позивачу, що після усунення підстав, з яких заява була залишена без розгляду, позивач має право звернутися до адміністративного суду в загальному порядку.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 цього Кодексу, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного проваджені або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Панов М.М.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.10.2014
Оприлюднено22.10.2014
Номер документу40984357
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/17660/14

Ухвала від 21.10.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні