Постанова
від 21.10.2014 по справі 823/2930/14
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 жовтня 2014 року справа № 823/2930/14

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Руденко А.В.,

при секретарі - Чемерин І.В.,

за відсутності представників сторін, розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Христинівському районі Черкаської області до сільськогосподарського виробничого кооперативу ім. Шевченка про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Христинівському районі Черкаської області звернулось до суду з адміністративним позовом, в якому просить стягнути з сільськогосподарського виробничого кооперативу ім. Шевченка заборгованість по відшкодуванню пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до п.п «б-з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за серпень 2014 року в сумі 330 грн. 64 коп.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на ті обставини, що відповідач як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та юридична особа, працівникам якої призначено пенсії на пільгових умовах відповідно до пунктів, "б", "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України зобов'язаний щомісячно відшкодовувати Пенсійному фонду України фактичні витрати на їх виплату та доставку. Розмір фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій зазначається у розрахунках пенсійних витрат, які надаються позивачем відповідачеві щомісячно. В порушення вказаного обов'язку відповідач не відшкодував позивачеві фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених його працівникам, по списку № 2 за серпень 2014 року в сумі 330 грн. 64 коп.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, однак надав до суду клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідач в судове засідання не з'явився, письмових заперечень проти адміністративного позову не надав, хоча належним чином повідомлений про час та дату судового розгляду, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Оскільки сторони повідомлені належним чином про дату, час та місце судового розгляду, однак в судове засідання не з'явилися, суд відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України розглядає справу у їх відсутність в порядку письмового провадження.

Розглянувши подані документи, оцінивши належність, допустимість та достовірність кожного доказу окремо та достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд встановив.

Сільськогосподарський виробничий кооператив ім. Шевченка зареєстрований як юридична особа 14.03.2000р., ідентифікаційний код 03793254, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи.

Судом встановлено, що на обліку в органах Пенсійного фонду України перебуває один працівник відповідача (ОСОБА_1), якому призначено пільгову пенсію відповідно до п. "б" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991р. № 1788-Х11 за Списком № 2 на підставі довідки про уточнюючий характер роботи (а.с.9).

Згідно з розрахунком фактичних витрат на виплату та доставку пенсій позивач поніс витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених працівнику відповідача відповідно до пункту "б" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за Списком №2 за серпень 2014р. - 330 грн. 64 коп.

Категорії працівників, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, визначені ст. 13 Закону № 1788-ХІІ.

Зокрема, відповідно до п. "б" п. 2 ст. 13 вказаного Закону право на пенсію на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, передбачених списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України і за результатами атестації робочих місць.

Ст. 1, п. 1 ст. 2 та п. 1 ст. 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997р. № 400 (у подальшому - Закон № 400) зі змінами внесеними Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо добровільної сплати єдиного внеску" від 04.04.2013р. 184-VII передбачають покриття витрат на відшкодування і доставку пільгових пенсій та встановлюють, що суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності є платниками збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування; об'єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" за ставкою збору 100 відсотків від вказаних витрат. Ст. 3 вказаного Закону передбачено, що збір на обов'язкове державне пенсійне страхування сплачується до Пенсійного фонду України у порядку, визначеному законодавством України.

Ч. 1 ст. 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (у подальшому - Закон № 1058) від 09.07.2003р. № 1058-IV визначено, що особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років та наявності страхового стажу не менше 15 років.

Пунктом 2 Прикінцевих положень Закону № 1058 передбачено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вищезазначеним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне страхування". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Таким чином, відповідач зобов'язаний відшкодовувати Пенсійному фонду України фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених його працівникам відповідно до п. "б" ст. 13 Закону № 1788-ХІІ.

Відповідно до п. 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004р. № 64/8663 розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пунктом 6.8 вказаної Інструкції передбачено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Судом встановлено, що розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п. "б" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", за серпень 2014р. на суму 330 грн. 64 коп. отриманий відповідачем, що підтверджується наявною у матеріалах справи копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, однак фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 330 грн. 64 коп. у встановлений законом строк позивачу не відшкодовані.

Відповідно до ч. 1 ст. 72 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно із ст. 23 Закону № 1058-1V спори, що виникають з правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду України та у судовому порядку.

За вказаних обставин суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача щодо стягнення з відповідача витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах на загальну суму 330 грн. 64 коп.підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 159, 162, 163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з сільськогосподарського виробничого кооперативу ім. Шевченка (20050, Черкаська обл., Христинівський р-н, с. Синиця, вул. Садова, ідентифікаційний код 03793254) на користь управління Пенсійного фонду України в Христинівському районі Черкаської області (20000, Черкаська область, м. Христинівка, вул. Леніна, 31, ідентифікаційний код 21366797) борг на покриття фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за серпень 2014р. в сумі 330 (триста тридцять) гривень 64 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у порядку письмового провадження - протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя А.В. Руденко

Дата ухвалення рішення21.10.2014
Оприлюднено24.10.2014
Номер документу41002153
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/2930/14

Постанова від 21.10.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 25.09.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні