Рішення
від 14.10.2014 по справі 916/3386/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"14" жовтня 2014 р.Справа № 916/3386/14

за позовом Заступника прокурора Київського району м. Одеси в інтересах держави в особі Відділу освіти Київської районної адміністрації Одеської міської ради

до відповідача: Комунального підприємства "Харчування"

про стягнення 103 615,19 грн.

Суддя Власова С.Г.

Представники:

Від прокурора: Петрова Г.В.(за довіреністю); Журило С.С. (на підставі посвідчення); Коваленко І.А. (на підставі посвідчення)

Від позивача: Марахіна Т.В.(за довіреністю);

Від відповідача: не з'явився;

У судовому засіданні приймали участь:

Від прокурора: Журило С.С. (на підставі посвідчення); Коваленко І.А. (на підставі посвідчення)

Від позивача: не з'явився;

Від відповідача: не з'явився;

СУТЬ СПОРУ: Заступник прокурора Київського району м. Одеси в інтересах держави в особі Відділу освіти Київської районної адміністрації Одеської міської ради звернувся до господарського суду Одеської області з позовною заявою до КП "Харчування", в якій просить суд стягнути з останнього 103 615,19 грн. заборгованості за Договорами оренди нежитлового приміщення №11-к/10, №01-к/11.

Ухвалою суду від 22.08.2014р. провадження у даній справі порушено, присвоєно № 916/3386/14.

25.09.2014р. за вх № 25145/14 та вх. .№25146/14 господарський суд Одеської області одержав письмові пояснення позивача з додатком документів.

Прокуратура та Позивач позовні вимоги підтримують з підстав, які викладені у позові, письмових поясненнях та просять суд їх задовольнити.

Відповідач про час і місце судових засідань повідомлений належним чином, однак у судові засідання не з'явився та вимоги суду щодо надання витребуваних доказів не виконав. Ухвали суду, які надіслані відповідачу на юридичну адресу, що зазначена у Спеціальному витягу з ЄДР ЮО та ФОП станом на 22.08.2014р. та у позові, повернуті до суду органами зв'язку з відміткою - за даною адресою „Харчування" не значиться.

У судовому засіданні від 14.10.2014р. за участю представників прокуратури оголошено вступну та резолютивну частини рішення на підставі ст. 85 ГПК України

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, суд, у порядку ст.75 ГПК України, встановив наступне:

01.09.2010р. між Відділом освіти Київської районної адміністрації Одеської міської ради (надалі - Орендодавець) та КП „Харчування (надалі - Орендар) укладено Договір оренди нежитлового приміщення №11-к/10, згідно з яким Орендодавець передає, а Орендар приймає у строкове платне користування приміщення та обладнання харчоблоків загальноосвітніх шкіл Київського району м. Одеси, перелік, адреса та площа яких додається до договору(додаток 1), під організацію харчування учнів. Характеристики об'єктів оренди наводиться у технічних паспортах, виданих КП „ОМБТІ та РОН" (п.1.1. Договору).

Передача в оренду об'єктів, зазначених у п.1.1. цього договору, здійснюється на підставі Цивільного та Господарського кодексів України, Закону України „Про оренду державного та комунального майна", результатів проведеного тендеру 29.06.2010 р. по закупівлі послуг громадянського харчування для закладів освіти Київського району (п.1.2. Договору).

Термін дії договору оренди: з 01.09.2010р. по 31.12.2010р. (п.1.3. Договору).

Орендна плата визначається на підставі ст. 19 Закону України "Про оренду державного комунального майна", рішення сесії Одеської міської ради від 22.01.2010 р № 5366-У „Про пільги орендної плати" та ст. 5 Закону України „Про сплату за землю"(п.2.1. Договору).

За орендоване приміщення Орендар, зобов'язується сплачувати орендну плату з урахуванням земельного податку, відповідно до розрахунків, приведених у додатку 2 до договору, що становить перший, після підписання договору оренди, місяць 199 (сто дев'яносто дев'ять) гривень 57 копійок (без урахування податку на додану вартість та індексу інфляції) та є базовою ставкою орендної плати за місяць. Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру орендної плати за минулий місяць на щомісячний індекс інфляції, що друкується Мінстатом України. Податок на додану вартість розраховується відповідно до вимог чинного законодавства (п.2.2. Договору).

Орендар зобов'язаний вносити орендну плату за комунальні послуги щомісячно до 15 числа поточного місяця за попередній, незалежно від результатів його господарської діяльності ( п 2.3. Договору).

Орендодавець зобов'язується передати Орендарю в оренду приміщення, обладнання згідно з п. 1.1. цього Договору за актами приймання-передачі, які підписуються обома сторонами (п. 3.4. Договору).

Вказані у п. 1.1. приміщення та обладнання Орендодавцем передаються Орендарю виключно під організацію харчування учнів (п.4.1. Договору).

Протягом дії цього Договору, крім своєчасного внесення орендної плати, комунальних послуг Орендар зобов'язаний:

а) забезпечувати збереження об'єкта оренди, своєчасно проводити за власний рахунок капітальний поточний ремонт приміщень та обладнання, запобігати їх пошкодженню і псуванню;

б) утримувати об'єкти оренди у чистоті і технічно справному стані, забезпечувати санітарний, екологічно чистий стан, прибирання та упорядкування прилеглої території;

в) за свій рахунок проводити протипожежні заходи;

г) виконувати розпорядження і накази місцевих органів влади, що відносяться до здійснення протипожежних заходів;

д) застрахувати об'єкт оренди на користь Орендодавця на весь термін дії договору оренди страховій компанії у порядку, визначеному чинним законодавством, на повну вартість об'єкта оренді визначеної у п.1.1. цього договору, та надати Орендодавцю копії відповідних документів, що засвідчують виконання зазначеного зобов'язання, протягом 20 днів з часу укладання цього договору;

е) своєчасно узгоджувати з Орендодавцем будь-які зміни профілю використання об'єкта оренди;

з) ризик випадкової загибелі чи пошкодження орендованих приміщень та обладнання несе Орендодавець з часу укладання цього Договору;

к) відповідати за безпечну експлуатацію електрообладнання та охорону праці в орендному приміщенні, за збереження життя здоров'я дітей (п. 4.2. Договору).

Після закінчення строку дії договору, Орендар має переважне право на його продовження на нових умовах, у разі належного виконання ним умов договору та за відсутності у Орендодавця намір передачі об'єкта оренди на наступний термін на конкурсних засадах (п. 7.7. Договору)

У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору, він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, що були передбачені договором (п.7.8. Договору).

31.01.2011р. між тими ж сторонами укладено аналогічний Договір оренди нежитлового приміщення №01-к/11 на підставі проведеного тендеру 16.12.2010р.

Термін дії договору оренди: з «31» січня 2011 р. до 01.04.2011р.

Додатковою згодою від 08.04.2011р. до Договору №01-к/11 внесено зміни до договору: термін дії договору оренди продовжено до 31.05.2011р., та орендна плата визначається на підставі ст.19 ЗУ „Про оренду державного та комунального майна", рішення сесії ОМР від 08.04.2011р. № 578- IV „Про пільги з орендної плати" та Податкового кодексу України.

Позивач на виконання умов вищеперелічених договорів передав відповідачу у строкове платне користування приміщення та обладнання харчоблоків загальноосвітніх шкіл Київського району м. Одеси під організацію харчування учнів, а відповідач прийняв приміщення та обладнання харчоблоків на підставі актів прийняття-передачі приміщення та актів на передачу в оренду торгівельно-технологічного, холодильного обладнання їдалень шкіл, які наявні у матеріалах справи.

У зв'язку з проведенням процедури ліквідації КП „Харчування" за рішенням засновників, листом від 22.08.2011р. №3307 Управління освіти та науки ОМР звернулося до ліквідаційної комісії КП „Харчування", відповідно до якого інформує комісію про наявність у КП „Харчування" боргу в сумі 225 029,51 грн. перед Відділами освіти районних адміністрацій щодо оплати орендної плати та комунальних послуг ( в т.ч. Київський район в сумі 103 615,19 грн.).

При розгляді вимог кредиторів КП „Харчування" ліквідаційна комісія вирішила задовольнити вимоги кредиторів відповідно до Витягу з Протоколу №5 засідання комісії з ліквідації КП „Харчування" від 22.08.2013р.

Листом від 25.09.2013р. №5733 Департамент освіти та науки ОМР звернувся до Голови комісії з ліквідації КП „Харчування" щодо погашення заборгованості перед відділами районних адміністрацій з реквізитами рахунків одержувачів цих коштів (в т.ч. Київська районна адміністрація в сумі 103 615,19 грн.).

Відповідно до Інформації Відділу освіти Київської районної адміністрації ОМР від 06.10.2014р. №1750 будівлі загальноосвітніх шкіл Київського району знаходяться на балансі Відділу освіти з переліком.

Згідно з розрахунком суми боргу за період з січня 2011р. по травень 2011р. заборгованість КП „Харчування" складає 103 675,68 грн.

Досліджуючи матеріали справи, аналізуючи норми чинного законодавства, що стосується суті спору, суд дійшов наступних висновків.

У п.1 ч.2 ст.11 Цивільного кодексу України встановлено, що однією із підстав виникнення цивільних прав та обов'язків є договір, який в силу вимог ч.1 ст.629 ЦК України є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно з п. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до вимог ч.1 ст.509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання) відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України.

Згідно з вимогами ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк, а відповідно до вимог ст. 765 Цивільного кодексу України наймодавець зобов'язаний передати наймачеві майно у користування негайно або у строк, встановлений договором найму.

Згідно з вимогами ч. 1, ч.5 ст.762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором. У ч.ч.1, 3 ст.19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" також встановлено, що орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності. Строки внесення орендної плати визначаються у договорі.

Як вище встановлено судом, на підставі вищезазначених договорів оренди нежитлового приміщення Відділ освіти Київської районної адміністрації Одеської міської ради передав, а КП „Харчування" прийняв у строкове платне користування приміщення та обладнання харчоблоків загальноосвітніх шкіл Київського району м. Одеси, перелік під організацію харчування учнів. Відповідно до умов договорів КП „Харчування" зобов'язався своєчасно вносити орендну плату. Однак, КП „Харчування" орендну плату за період з січня 2011р. по травень 2011р. не оплатило у зв'язку з чим у відповідача виникла заборгованість в сумі 103 675,68 грн.

Відповідно до вимог ч.1 ст.525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом, а в силу вимог ч.1 ст.526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства. Аналогічні вимоги щодо виконання зобов'язань містяться і у ч.ч.1,7 ст.193 ГК України.

Згідно вимог ст.ст. 32, 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. При цьому, докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. В свою чергу, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом (ст. 43 ГПК України).

З огляду на вищевикладене, оцінюючи докази у справі в їх сукупності, законодавство, що регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є правомірними та обґрунтованими, підтвердженими належними доказами відповідно до приписів ст.ст. 32, 33 ГПК України тому підлягають задоволенню.

Відповідно до ст.44, 49 ГПК України судові витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача у справі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 49, ст.ст.82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Комунального підприємства „Харчування" ( 65026, м. Одеса, вул. Богдана Хмельницького, 66, код ЄДРПОУ 05480364) на користь Відділу освіти Київської районної адміністрації Одеської міської ради (65114, м. Одеса, вул. Ак. Корольова, 9, код ЄДРПОУ 02145369, р/р 35422204032307, МФО 828211, код 02145369, ГУ ДКСУ в Одеській обл.) борг в сумі 103 615 (сто три тисячі шістсот п'ятнадцять) грн. 19 коп.

3. Стягнути з Комунального підприємства „Харчування" ( 65026, м. Одеса, вул. Богдана Хмельницького, 66, код ЄДРПОУ 05480364) на користь Державного бюджету України (р/р 31210206783008, одержувач ГУДКС України в Одеській області, код ЄДРПОУ 37607526, банк одержувача ГУДКС України в Одеській області, МФО 828011, код бюджетної класифікації 22030001, код ЄДРПОУ господарського суду Одеської області 03499997) судовий збір в сумі 2072 (дві тисячі сімдесят дві) грн. 30 коп.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного господарського суду, яка подається через місцевий господарський суд протягом 10-денного строку з моменту складення та підписання повного тексту рішення.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо не буде подано апеляційну скаргу. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 17 жовтня 2014 року.

Суддя С.Г. Власова

Дата ухвалення рішення14.10.2014
Оприлюднено24.10.2014
Номер документу41010170
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 103 615,19 грн

Судовий реєстр по справі —916/3386/14

Рішення від 14.10.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 25.09.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 11.09.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 22.08.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні