Вирок
від 22.09.2014 по справі 472/1181/14-к
ВЕСЕЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 472/1181/14-к

Веселинівський районний суд Миколаївської області

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 вересня 2014 року смт.Веселинове

Миколаївської області

Веселинівській районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

представника потерпілого ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду №3 в смт. Веселинове кримінальне провадження, зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 12013160180000122 від 22.02.2014 р., за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Березівка Одеської області, громадянина України, освіта професійно - технічна, одруженого, який не працює, проживає в АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Обвинувачений ОСОБА_5 , порушуючи встановлений порядок користування транспортними засобами, при якому використання певного транспортного засобу в сфері руху припустимо лише тими, хто має на це право, усвідомлюючи протиправність свого діяння і бажаючи це зробити, прагнучи тимчасово використати транспортний засіб для поїздки додому з місця роботи, вирішив незаконно заволодіти колісним трактором МТЗ-82, 1990 року випуску, заводський номер НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , власником якого є фермерське господарство «Майор».

20 лютого 2013 року обвинувачений ОСОБА_5 у вечірній час, точний час судом не встановлено, перебуваючи на території ФГ «Майор», яке розташоване на околиці смт. Веселинове Миколаївської області, умисно, незаконно, поза волею власника протиправно вилучив вказаний трактор шляхом встановлення контролю над даним транспортним засобом способом таємного викрадення та переміщення його з місця первинного знаходження.

При цьому обвинувачений ОСОБА_5 заліз у кабіну трактора, завів двигун за допомогою ключа, який знаходився у замку запалювання, та поїхав на тракторі (з використанням його власного двигуна) в с. Райдолина Веселинівського району, не маючи на це ані дійсного, ані передбачуваного права, без наявності обставин, що виключають злочинність діяння, в тому числі без наявності крайньої необхідності. Потім за місцем свого проживання вжив спиртні напої та знов сів за кермо трактора та, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, поїхав за сигаретами, чим створив загрозу для безпеки руху та позбавив власника транспортного засобу можливості реалізувати свої права відносно нього. Під час руху трактора обвинувачений ОСОБА_5 порушив умови його експлуатації, що призвело до його поломки, через що він був змушений залишити трактор на дорозі та пішов додому, не повідомивши про це власника трактора. Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 вину в інкримінованому йому злочині визнав повністю, суду показав, що він повністю згоден з обвинуваченням, дійсно 20 лютого 2013 року він у вечірній час, перебуваючи за місцем своєї роботи на території ФГ «Майор», яке розташоване на околиці смт. Веселинове Миколаївської області, поза волею власника заволодів трактором МТЗ-82, так як йому зателефонувала його матір та попросила купити та привезти їй ліки. На вказаному тракторі він поїхав в с. Райдолина Веселинівського району. Доїхавши до с.Райдолина, у тракторі закінчилася солярка, тому він вийшов з трактора та поїхав до смт.Веселинове на велосипеді купити солярку. Повернувшись до місця знаходження трактора, він не зміг завести трактор, оскільки вийшов з ладу двигун через його охолодження. Тоді він залишив трактор та пішов додому, де вживав зі співмешканцем своєї матері спиртні напої. Вину визнає повністю, у вчиненому злочині щиро кається.

Крім повного визнання вини обвинуваченим ОСОБА_5 , його вина у вчиненні ікримінованого йому злочині підтверджується дослідженими в судовому засіданні доказами.

Показаннями представника потерпілого ОСОБА_4 , який суду показав, що дійсно 20.02.2013 року ОСОБА_5 незаконно заволодів трактором МТЗ-82, 1990 року випуску, заводський номер НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , власником якого є ФГ «Майор». Внаслідок порушення обвинуваченим правил експлуатації трактором був виведений із ладу двигун, пошкоджено кермове управління. На відновлення роботи трактора фермерське господарство закупило нові запчастини та було проведено ремонт трактора. На закупівлю запчастин та ремонт трактора ФГ "Майор" понесло витрати в сумі 5160,00 грн. Вказану суму просить стягнути з обвинуваченого на користь ФГ "Майор". Також вина обвинуваченого у вчиенні злочину за ч.1 ст.289 КК України підтверджується дослідженими в судовому засіданні письмовими доказами:

Відповідно до протоколу огляду місця події від 21.02.2013 року слідчим СВ Веселинівського РВ УМВС України в Миколаївській області капітаном міліції ОСОБА_6 на підставі заяви представника потерпілого ОСОБА_4 було оглянуто територію приміщення ФГ "Майор", розташованого по вул. Залізнична смт.Веселинове Миколаївської області, та встановлено місцезнаходження трактора МТЗ-82, 1990 року випуску, заводський номер НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , до незаконого заволодіння ним обвинуваченим.

Відповідно до протоколу огляду місця події від 21.02.2013 року, слідчим СВ Веселинівського РВ УМВС України в Миколаївській області капітаном міліції ОСОБА_6 в присутності понятих було оглянуто польову дорогу, яка розташована між вулицями с. Райдолина Веселинівського району, та було виявлено трактор МТЗ-82, 1990 року виготовлення, д/н НОМЕР_2 , синього кольору, ліві двері кабіни якого були відчинені, а під трактором була калюжа рідини.

Згідно з постановою про визнання та приєднання речових доказів від 23.02.2013 року було визнано і прилучено у кримінальному провадженні як речовий доказ - трактор МТЗ-82, 1990 р.в., заводський номер НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , який передано на зберігання представнику потерпілого ФГ "Майор" ОСОБА_4 .

Оскільки обвинувачений визнав свою вину повністю, то згідно з ч. 3 ст. 349 КПК України суд за згодою учасників судового провадження визнав недоцільним дослідження всіх доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються. При цьому судом роз`яснено учасникам судового провадження, що вони будуть позбавлені права оспорювати ці обставини в апеляційному порядку.

Аналіз та оцінка приведених в своїй сукупності доказів приводить суд до висновку, що вина обвинуваченого ОСОБА_5 доведена і суд вважає можливим дії обвинуваченого кваліфікувати за ч. 1 ст. 289 КК України - як незаконне заволодіння транспортним засобом, тобто вчинене умисно, з будь якою метою протиправне вилучення будь яким способом транспорту у власника чи користувача всупереч їх волі.

При призначенні обвинуваченому виду і міри покарання, суд враховує характер і ступінь суспільної небезпеки вчиненого злочину, обставини, які пом`якшують та обтяжують покарання, дані про особу обвинуваченого.

Згідно зі ст.12 КК України вчинений обвинуваченим ОСОБА_5 злочин відноситься до категорії злочинів середньої тяжкості.

Обставиною, яка пом`якшує покарання обвинуваченому ОСОБА_5 відповідно до ст.66 КК України, суд визнає щире каяття.

Обвинувачений ОСОБА_5 раніше не судимий, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває, за місцем проживання характеризується посередньо, не працює.

На підставі наведеного, суд з урахуванням ступеня та характеру суспільної небезпечності вчиненого злочину, пом`якшуючої обставини, даних про особу обвинуваченого, вважає, що ОСОБА_5 необхідно призначити покарання у виді обмеження волі.

Враховуючи, що обвинувачений ОСОБА_5 розкаявся у вчиненому злочині, притягується вперше до кримінальної відповідальності, вчинив злочин середньої тяжкості, проживає біля матері ОСОБА_7 , пенсіонерки, якій надає допомогу, то суд дійшов висновку про можливість виправлення обвинуваченого без відбування призначеного покарання у виді обмеження волі, та в зв`язку з цим вважає за необхідне звільнити обвинуваченого ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку тривалістю два роки не вчинить нового злочину та виконає покладені на нього судом обов`язки.

Заявлений цивільний позов представника потерпілого ОСОБА_4 на суму 5160 (п`ять тисяч сто шістдесят) гривень підлягає задоволенню.

Речові докази у кримінальному провадженні: трактор МТЗ-82, 1990 р.в., заводський номер НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , який переданий під зберігальну розписку представнику ФГ «Майор» ОСОБА_4 , необхідно передати фермерському господарству "Майор", як власнику цього майна.

Обраний під час досудового розслідування обвинуваченому ОСОБА_5 запобіжний захід у виді особистого зобов`язання слід залишити до набрання вироком законної сили.

Процесуальних витрат у справі не має.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 369-371, 373-374 КПК України, суд -УХВАЛИВ:

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України, і призначити йому покарання:- за ч.1 ст.289 КК Укроаїни - у виді 3-х (трьох) років обмеження волі.

На підставі ст. 75 КК України засудженого ОСОБА_5 звільнити від відбування покарання з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку тривалістю 2 (два) роки не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки відповідно ст.76 КК України:

- не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально - виконавчої інспекції;

- повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання або роботи.

- періодично з`являтися для реєстрації в кримінально-виконавчій інспекції.

Стягнути з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , на користь фермерського господарства "Майор", індивідуальний податковий номер підприємства: 247972014156, ідентифікаційний код юридичної особи: 24797204, місцезнаходження: смт.Веселинове, вул.Димитрова,42, на відшкодування матеріальної шкоди 5 160,00 (п`ять тисяч сто шістдесят) гривень.

Речові докази у кримінальному провадженні: трактор МТЗ-82, 1990 р.в., заводський номер НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , який переданий під зберігальну розписку представнику ФГ «Майор» ОСОБА_4 , передати фермерському господарству "Майор", як власнику цього майна.

До набрання вироокм суду законної сили залишити обвинуваченому ОСОБА_5 запобіжний захід у виді особистого зобов`язання.

На вирок суду може бути подана апеляція до апеляційного суду Миколаївської області через Веселинівський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок, якщо інше не передбачено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору, а учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні, не пізніше наступного дня після ухвалення судового рішення.

Суддя Веселинівського районного суду

Миколаївської області ОСОБА_1

СудВеселинівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення22.09.2014
Оприлюднено12.01.2023
Номер документу41064043
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —472/1181/14-к

Ухвала від 11.10.2016

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Вирок від 22.09.2014

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Ухвала від 19.08.2014

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

Ухвала від 15.08.2014

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Орленко Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні