Рішення
від 28.10.2014 по справі 754/11494/14-ц
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2/754/4730/14

Справа №754/11494/14-ц

РІШЕННЯ

Іменем України

28.10.2014 року Деснянський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - ПанченкоО.М.

при секретарях - Буцко М.В., Лісовській А.О., Макас Л.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Лісова пісня" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,

ВСТАНОВИВ:

В липні 2014 року позивач ОСББ ""Лісова пісня" звернулося до суду з вказаним позовом, в якому просило стягнути з відповідача заборгованість у сумі 3 720,66 грн. та судові витрати, посилаючись на те, що відповідач своєчасно не сплачує вартість отриманих послуг з утримання будинку та прибудинкової території, за період з вересня 2013 року по квітень 2014 року утворилась зазначена заборгованість.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просила суд про їх задоволення.

Представник відповідача у судовому засіданні обставини, викладені в позовній заяві не визнала, зазначивши, що її довіритель не являється членом ОСББ «Лісова пісня» і на нього не розповсюджуються умови Статуту ОСББ, також він не повинен сплачувати житлово-комунальні послуги за тарифами, що затверджені загальними зборами учасників ОСББ.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши письмові докази, зібрані по справі, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, з огляду на наступне.

Судом встановлено, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_1.

Відповідно до ст.ст. 66-68 ЖК України, плата за користування житлом обчислюється із загальної площі квартири, плата за комунальні послуги нараховується за затвердженими в установленому порядку тарифами, наймач зобов'язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги, члени сімї наймача, що проживають разом із ним, користуються усіма правами та несуть усі обов'язки наймача.

Відповідно до ст.1 Закону України від 24 червня 2004 року №1875-ІV "Про житлово-комунальні послуги" комунальні послуги - це результат господарської діяльності, спрямованої на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та гарячою водою, водовідведенням, газо- та електропостачанням, опаленням. Споживачем за цим Законом є фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу.

Частиною 3 ст.16 цього Закону визначено принцип безперебійного надання споживачу комунальних послуг.

Відповідач добровільно, своєчасно та в повному обсязі не сплачує вартість отриманих житлово-комунальних послуг, за період з вересня 2013 року по квітень 2014 року утворилась заборгованість, що підтверджується розрахунком ОСББ.

Таким чином, позивач фактично надав житлово-комунальні послуги, послуги по утриманню будинку, прибудинкової території і квартир відповідача, й останній користувався цими послугами.

З матеріалів справи не вбачається, щоб відповідач письмово відмовлялася від отримання вказаних послуг.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що послуги позивачем за весь спірний період фактично надавались.

При визначенні розміру заборгованості по сплаті послуг з утримання будинку та прибудинкової території відповідачами, суд керується розрахунком ОСББ «Лісова пісня» про розмір заборгованості.

Суд приймає до уваги саме зазначений розрахунок, так як зміст даного розрахунку відповідачем на день розгляду справи офіційно неоспорений, тому суд не приймає до уваги пояснення представника відповідача про те, що вона не погоджується з розміром заборгованості. Дії позивача з приводу нарахування заборгованості не оскаржені в установленому законом порядку, представником відповідача не заявлено під час розгляду даної справи зустрічних позовних вимог з приводу невідповідності нарахувань.

У відповідності до п. 2 ч.1 ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньо будинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо) відносяться до житлово-комунальних послуг за функціональним призначенням.

Тарифи за житлово-комунальні послуги встановлені протоколами Загальних зборів ОСББ в межах статуту ОСББ «Лісова пісня» та Закону України «Про ОСББ».

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про ОСББ» власники приміщень, які не є членами ОСББ, можуть укладати з Об»єднанням угоди про співпрацю та дії у спільних інтересах.

Стаття 13 Закону встановлює, що відносини власників приміщень і управителя регулюються договором між ними, який укладається на основі Типового договору, форму якого затверджує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування. Укладення договору між власником окремого приміщення у житловому комплексі та управителем є обо»язковим і не залежить від членства в об»єднанні, за винятком випадку, коли власник і управитель є однією особою.

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про ОСББ» відмова від укладення договору, від оплати рахунків або несплата рахунків не допускається. Такі дії є порушенням прав інших членів об»єднання і підставою для звернення до суду про стягнення заборгованості і сплати по відповідних рахунках у примусового порядку. Власники несуть відповідальність за своєчасність здійснення платежів на рахунок управителя незалежно від використання приміщень особисто чи надання належним їм приміщень в оренду.

Не зважаючи на те, що відповідач не є членом ОСББ, ним не було надано заперечень або пропозицій щодо відповідного договору, тому ОСББ було змушено звернутися за захистом свого порушеного права.

Відповідно до ч.3 ст.10 ЦК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно вимог ст.60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу.

Доказування не може грунтуватися на припущеннях.

Виходячи з наведеного суд вважає за необхідне задовольнити вимогу про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості у розмірі 3 720,66 грн.

В частині позовних вимог про стягнення витрат на правову допомогу судом встановлено наступне.

На підтвердження витрат на правову допомогу позивачем надано копію Договору про надання юридичної допомоги № 02/14 від 08.01.14 року, платіжне доручення № 304 від 06.06.14 року.

Відповідно до вимог ст.12 ЦПК України особа, яка бере участь у справі, має право на правову допомогу, яка надається адвокатами або іншими фахівцями у галузі права в порядку, встановленому законом.

Право на правову допомогу також закріплено і статтею 27 ЦПК України.

Згідно вимог ст. 79 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи, до яких належать і витрати на правову допомогу.

Виходячи зі змісту ст.ст. 56, 84 ЦПК України ці витрати мають бути пов'язані з оплатою правової допомоги адвоката або іншого фахівця в галузі права, які допускаються до участі в розгляді справи ухвалою суду за заявою особи, яка бере участь в розгляді справи.

Представником ОСББ ""Лісова пісня" у суді була ОСОБА_2, яка здійснювала представництво інтересів на підставі довіреності від 28.03.14 року.

Із журналу судового засідання вбачається, що ОСОБА_2 була саме представником ОСББ ""Лісова пісня" діючи на підставі довіреності.

Відомості про те, що вона залучена до участі в розгляді справи ухвалою суду як особа, що надає правову допомогу, відсутні.

Крім того, відсутній розрахунок витрачених нормогодин на здійснення будь-яких дій, пов'язаних з об'ємом процесуальних прав сторони, передбачених ст.ст. 27, 31ЦПК України та положень ч.2 ст.56 ЦПК України.

За таких обставин, суд не вбачає підстав стягувати з відповідача на користь ОСББ ""Лісова пісня" витрати на правову допомогу.

Підлягає стягненню з відповідача на користь позивача судовий збір у розмірі 243,60 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.10, 60, 61, 81, 88, 212 - 215 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Лісова пісня" - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Лісова пісня" заборгованість за житлово-комунальні послуги в розмірі 3 720 грн. 66 коп. (Код ЄДРПОУ 37782060) та судові витрати у розмірі 243,60 грн.

В задоволенні іншої частини позовних вимог - відмовити.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду міста Києва через Деснянський районний суд м. Києва протягом 10 днів з дня його проголошення.

Головуючий

СудДеснянський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.10.2014
Оприлюднено31.10.2014
Номер документу41116723
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —754/11494/14-ц

Рішення від 28.10.2014

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Панченко О. М.

Ухвала від 10.07.2014

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Панченко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні