Рішення
від 21.10.2014 по справі 915/1497/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 жовтня 2014 року Справа № 915/1497/14

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області,

головуючий суддя Коваль Ю.М.,

при секретарі Бартошук В.О.,

з участю представника позивача - Карастан С.В., довіреність від 11.10.2014 р. № 10/02-02;

від відповідача представник у судове засідання не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за

позовом публічного акціонерного товариства "Банк Форум" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Соловйової Н.А.,

54055, вул. Чигрина, 39, м. Миколаїв,

до приватного підприємства "МАГАЗИН СТО ПЕРШИЙ",

54001, вул. Нікольська, 49, м. Миколаїв,

про стягнення заборгованості в сумі 258 грн. за договором банківського рахунку від 04.01.2008 р., -

В С Т А Н О В И В:

Публічним акціонерним товариством "Банк Форум" (далі - Банк) в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Соловйової Наталії Анатоліївни пред'явлено позов до приватного підприємства (ПП) "МАГАЗИН СТО ПЕРШИЙ" (далі - Магазин) про стягнення з останнього заборгованості в сумі 258 грн., посилаючись на невиконання ним грошових зобов'язань щодо оплати послуг банку за укладеним з ним договором банківського рахунку від 04.01.2008 р. № 08/1.

Відповідач, повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи, правом участі в судовому засіданні та подання відзиву на позов не скористалося, у зв'язку з чим суд вважає за можливе розглядати справу за наявними в ній матеріалами у відповідності до ст.75 ГПК України.

Вислухавши представника позивача, який підтримав позовні вимоги повністю з підстав, викладених у позовній заяві, дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого.

Між сторонами у справі укладено договір банківського рахунку від 04.01.2008 р. № 08/1.

У відповідності до умов договору Банк зобов'язався відкрити рахунок надавати послуги/проведення операцій по цьому рахунку Магазину, а останній - зобов'язався своєчасно здійснювати оплату за надання Банком послуг за тарифним пакетом "Стандартні", а саме: за послуги по обслуговуванню рахунків клієнта із наданням документів, за послуги з переказу коштів з поточного рахунку в інші банки, розрахункове обслуговування з використанням програмно-технічного комплексу "Клієнт-Банк", системи "Телебанк" та за обслуговування кредиту від нерезидента (при наявності руху по кредиту) 26 числа поточного місяця (якщо 26 число припадає на вихідний день, не пізніше наступного робочого дня) з періодом нарахування з 26 числа попереднього місяця по 25 число поточного місяця; за інші послуги - не пізніше дня надання послуги (пп. 3.4.10 договору).

Додатковим договором від 01.08.2011 р. до договору банківського рахунку на розрахункове обслуговування за допомогою автоматизованої банківської системи "IFOBS Клієнт-банк" Магазином доручено Банку забезпечити належним чином розрахункове обслуговування поточного рахунку клієнта за допомогою автоматизованої системи "IFOBS Клієнт-банк".

Банком у тарифному пакеті "Стандартні тарифи для ФОП та юридичних осіб" встановлено тариф за розрахункове обслуговування рахунку за допомогою автоматизованої системи "IFOBS Клієнт-банк" у розмірі 60 грн.

На виконання умов цього договору Банк відкрив Магазину поточний рахунок для здійснення розрахунково-касових операцій та зберігання коштів на ньому, і у період з 26 лютого по 13 червня 2014 року надав послуги з обслуговування цього рахунку, що підтверджується випискою з особового рахунку відповідача за вказаний період.

Із поданого позивачем розрахунку заборгованості, випливає, що нарахування вартості щомісячної комісії в сумі 129 грн. Банком здійснено за період з 26 лютого по 25 березня та з 26 травня по 13 червня 2014 року, тобто за два місяці.

Проте, вартість наданих послуг Банку за вказаний період згідно тарифного пакету "Стандартні тарифи для ФОП та юридичних осіб" становить 120 грн. (60 грн. х на 2 місяці).

За твердженням представника позивача надані послуги Банком у період з 26 лютого по 25 березня та з 26 травня по 13 червня 2014 року Магазином не оплачено.

Ураховуючи викладене, суд визнає, що спірна заборгованість Магазину перед Банком доведена в сумі 120 грн.

Проте, із виписки з особового рахунку вбачається, що на рахунку ПП "МАГАЗИН СТО ПЕРШИЙ" станом на 02.06.2014 р. обліковуються грошові кошти в сумі 1063 грн. 16 коп.

У відповідності з п. 5.1 укладеного сторонами договору Банк зобов'язався самостійно здійснювати переказ коштів з рахунку клієнта на оплату своїх послуг.

Умови укладеного сторонами договору банківського рахунку узгоджуються з чинним законодавством України, яким передбачено, що за договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком. (ч.1 ст.1066 ЦК України). Клієнт зобов'язаний сплатити плату за виконання банком операцій за рахунком клієнта, якщо це встановлено договором (ч.4 ст. 1068 ЦК України). Грошові кошти можуть бути списані з рахунка клієнта без його розпорядження на підставі рішення суду, а також у випадках, встановлених законом чи договором між банком і клієнтом (ч.2 ст. 1071 ЦК України).

Зобов'язання має виконуватися відповідно до умов договору та вимог ЦК України. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається. Договір є обов'язковим для виконання сторонами (ст.ст. 525, 526, 629 ЦК України).

Суб'єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору. Кожна сторона повинна вжити всіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони (ст.193 ГК України).

Суд відхиляє доводи представника позивача, що немає правових підстав для виконання Банком зобов'язань за укладеним між сторонами договором банківського рахунку, так як виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 16.06.2014 р. № 49 про початок ліквідації Банку, оскільки законодавством України про банки і банківську діяльність, і Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" зокрема, не передбачено припинення виконання Банком зобов'язань, якщо це буде сприяти збереженню або збільшенню ліквідної маси.

З урахуванням викладеного, суд визнає, що підстав для задоволення позовних вимог немає.

У судовому засіданні 21 жовтня 2014 року, згідно зі ст. 85 ГПК України, оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Керуючись ст.ст. 43, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позову публічного акціонерного товариства "БАНК ФОРУМ" відмовити повністю.

Рішення може бути оскаржено до Одеського апеляційного господарського суду через Господарський суд Миколаївської області протягом 10 днів з дня підписання повного тексту рішення.

Дане рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення складено 27 жовтня 2014 року

Суддя Ю.М. Коваль.

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення21.10.2014
Оприлюднено04.11.2014
Номер документу41135255
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/1497/14

Ухвала від 10.12.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Постанова від 14.01.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 21.11.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Рішення від 21.10.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

Ухвала від 19.09.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні