Постанова
від 27.10.2014 по справі 24/5005/8886/2011
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.10.2014 року Справа № 24/5005/8886/2011

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Кузнецова В.О.,

суддів: Науменка І.М., Кощеєва І.М. (зміна складу колегії відбулась на підставі розпорядження голови суду від 27.10.2014 р.)

секретар судового засідання Петровська А.В.

за участю сторін:

від скаржника: Камінський І.Л. представник, довіреність №б/н від 12.02.2013 р.,

ліквідатор: Гальченко Є.А. арбітражний керуючий, посвідчення НОМЕР_1 від 26.08.2014 р.,

від Правобережної товарної біржі: Журба І.С. представник, довіреність №б/н від 24.10.2014р.,

від ДП Східний гірничо-збагачувальний комбінат": Левченко І.А. представник, довіреність №18/5724 від 13.08.2014 р.,

від Головного управління юстиції у Дніпропетровській області: Астаніна І.Л., представник, довіреність №10-51/2059 від 08.04.2014 р.,

від КП "Дніпроводоканал": Павлова О.В. представник, довіреність №18/28-06 від 08.04.2014р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Українсько-російського товариства з обмеженою відповідальністю "Галіон - Україна" на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 26.09.2014 р. по справі

за заявою Українсько-російського товариства з обмеженою відповідальністю "Галіон - Україна", м.Дніпропетровськ

до Державного підприємства "Дніпропетровський завод прецизійних труб", м.Дніпропетровськ

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 26.09.2014 р. у даній справі (суддя Калиниченко Л.М.) в задоволенні позовних вимог Українсько - російського товариства з обмеженою відповідальністю "Галіон - України" відмовлено у повному обсязі.

Згадана ухвала мотивована посиланням на те, що майно боржника було реалізовано з торгів відповідно до вимог ст.59 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", що підтверджується протоколом Правобережної товарної біржі № 1 від 27.08.2014 р., який підписаний продавцем (ліквідатором), переможцем ТОВ "Торговий Дім Волгоградський Металургійний завод "Красний Октябрь- Україна", ліцитатором - Правобережна товарна біржа.

Не погодившись з даною ухвалою, українсько-російське товариство з обмеженою відповідальністю "Галіон - Україна" подало апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, неповне з'ясування обставин, що мають значення для справи просить ухвалу господарського суду скасувати; прийняти нове рішення, яким визнати недійсними результати продажу майна боржника - державного підприємства "Дніпропетровський завод прецизійних труб", шляхом проведення аукціону Правобережною товарною біржею, що відбувся 28 серпня 2014 р., у відповідності до оголошення про проведення аукціону із продажу майна, номер публікації № 6671, дата публікації на сайті Вищого господарського суду України 28.07.2014 р. (10:44), сайті Міністерства юстиції України 30.07.2014 р. (11:27); визнати недійсними договори купівлі-продажу майна державного підприємства "Дніпропетровський завод прецизійних труб", укладені на підставі результатів аукціону із продажу майна, проведеного на підставі оголошення про проведення аукціону із продажу майна, номер публікації № 6671, дата публікації на сайті Вищого господарського суду України 28.07.2014 р. (10:44), сайті Міністерства юстиції України 30.07.2014 р. (11:27); призначити незалежну оцінку майна боржника в порядку, встановленому Законом України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність".

Скаржник вважає, що результати продажу майна боржника внаслідок проведеного Правобережною товарною біржею аукціону 28.08.2014 р., є такими, що грубо порушують права кредиторів боржника, є результатом зловживань щодо продажу майна, ненадання можливості взяти участь в торгах через відсутність публікації на сайті Міненерговугілля та те, що публікація на сайті Вищого господарського суду України та Міністерстві юстиції України, була проведена із зазначенням кінцевої дати подання заявок для участі в аукціону, що передували даті проведення публікації. Вказані протиправні дії відповідача призвели позивача до збитків, а саме - унеможливили стягнення з боржника заборгованості у сумі 544 144,43 грн.

У відзиві на апеляційну скаргу Державне підприємство "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" зазначає, що процедура продажу майна боржника була проведена відповідно до вимог чинного законодавства України, тому просить відмовити у задоволенні апеляційної скарги.

Правобережна товарна біржа у відзиві на апеляційну скаргу просить залишити апеляційну скаргу без задоволення, а ухвалу господарського суду залишити без змін.

Заслухавши пояснення учасників судового процесу, розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши відповідність оскарженого рішення нормам матеріального та процесуального права, суд дійшов висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, з урахуванням наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 13.07.2011 р. за заявою Українсько-російського товариства з обмеженою відповідальністю "Галіон-Україна" порушено провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Дніпропетровський завод прецизійних труб".

Ухвалою господарського суду від 29.09.2011р. введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Бакуліна Івана Сергійовича.

11.10.2011 р. в газеті "Голос України" № 189 (5189) опубліковано оголошення про порушення господарським судом провадження у справі про банкрутство боржника.

Ухвалою господарського суду від 17.04.2012 р. затверджено реєстр вимог кредиторів боржника.

Постановою господарського суду від 14.05.2013 р. Державне підприємство "Дніпропетровський завод прецизійних труб" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру у справі строком на один рік, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Бакуліна Івана Сергійовича.

Ухвалою господарського суду від 06.06.2013р. припинено повноваження Бакуліна Івана Сергійовича, як ліквідатора Державного підприємства "Дніпропетровський завод прецизійних труб" та призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Гальченко Євгена Анатолійовича.

Українсько-російське товариство з обмеженою відповідальністю "Галіон - Україна", в межах провадження у справі про банкрутство державного підприємства "Дніпропетровський завод прецизійних труб", звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом, в якому просило суд скасувати результати продажу майна боржника, що відбувся 28.08.2014 р. та визнати недійсними договори купівлі-продажу майна банкрута, укладені на підставі результатів аукціону із продажу майна, проведеного на підставі оголошення про проведення аукціону з продажу майна, публікація № 6671, дата публікації на сайті Вищого господарського суду України 28.07.14р., сайті Міністерства юстиції України 30.07.2014р. та призначити належну оцінку майна банкрута.

Ухвалою господарського суду від 26.09.2014 р. в задоволенні згаданого позову відмовлено.

Вирішуючи питання про законність та обґрунтованість оскаржуваної ухвали, колегія суддів враховує таке.

Відповідно до частини 2 статті 4 1 ГПК України, провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з врахуванням вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", норми якого, як спеціальні норми права, переважають у застосуванні над загальними нормами Господарського процесуального кодексу України.

Пунктом 11 Розділу X Прикінцеві та Перехідні положення Закону України "Про відновлення платоспроможності боржникам або визнання його банкрутом" в редакції Закону №4212-VI від 22.12.2011 р. передбачено, що положення цього Закону застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цим Законом. Положення цього Закону, що регулюють продаж майна в провадженні у справі про банкрутство, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом.

Отже, суд першої інстанції при розгляді даного позову вірно застосував приписи Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції Закону №4212-VІ від 22.12.2011 р., який набрав чинності 19.01.2013 р. (надалі Закон про банкрутство).

Згідно з ч. 4 ст. 10 та ч. 8 ст. 44 Закону про банкрутство суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, вирішує усі майнові спори з вимогами до боржника, у тому числі спори про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником. Спори, які виникають при проведенні та виконанні результатів аукціонів, у тому числі про визнання недійсними договорів купівлі-продажу майна, розглядаються в межах провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 44 Закону про банкрутство, після проведення інвентаризації та оцінки майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута такими способами: проведення аукціону; продаж безпосередньо юридичній або фізичній особі. Ліквідатор організовує проведення аукціону з продажу активів банкрута з урахуванням вимог цього Закону. Ліквідатор має право самостійно проводити торги на аукціоні відповідно до законодавства або залучити на підставі договору організатора аукціону - юридичну особу, яка відповідно до установчих документів має право проводити торги.

Частинами 1, 4 статті 49 Закону про банкрутство встановлено, що продаж майна боржника в провадженні у справі про банкрутство здійснюється в порядку, встановленому цим Законом, шляхом проведення торгів у формі аукціону, за винятком майна, продаж якого відповідно до законодавства України здійснюється шляхом проведення закритих торгів. Суб'єктами аукціону є його замовник, організатор та учасники.

З огляду на вимоги ст.54 Закону про банкрутство скасування аукціону належить до повноважень організатора аукціону. Рішення про скасування аукціону може бути оскаржено до господарського суду.

Згідно ст. 55 Закону про банкрутство аукціон визнається таким, що не відбувся, у разі відсутності учасників або наявності на торгах лише одного учасника; коли жоден з учасників не запропонував ціну, вищу за стартову (початкову вартість); несплати в установлений строк переможцем належної суми за придбане майно. Рішення про визнання аукціону таким, що не відбувся, приймається організатором у триденний строк після виникнення підстави для такого визнання. Результати аукціону анулюються організатором у п'ятиденний строк з моменту його проведення у разі відмови переможця від укладення договору купівлі-продажу чи підписання протоколу із зазначенням результатів аукціону. Рішення про анулювання результатів аукціону може бути оскаржено до господарського суду. Результати аукціону, проведеного з порушенням вимог закону, можуть бути визнані в судовому порядку недійсними. Визнання результатів аукціону недійсними тягне за собою визнання недійсним укладеного з переможцем договору купівлі-продажу.

Наведеною правовою нормою не передбачено скасування результатів торгів із продажу майна банкрута, тому господарським судом правомірно розглянуто питання про визнання недійсними результатів аукціону від 28.08.2014 р. з продажу майна боржника, проведеного на підставі оголошення про проведення аукціону з продажу майна, публікація № 6671.

З урахуванням приписів ст.49 Закону про банкрутство, для визначення процедури та порядку організації проведення аукціонів в провадженні у справі про банкрутство та вимоги до їх організаторів стосовно майна державних підприємств та підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує 50%, ліквідатор направив письмовий запит до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Відповідно до ст.96 Закону про банкрутство, ліквідатор оформив перелік ліквідаційної маси та направив його до погодження Міністерству енергетики та вугільної промисловості.

10.02.2014 р. Міністерством енергетики та вугільної промисловості України видано наказ № 124 "Про погодження переліку майна, що включено в ліквідаційну масу підприємства банкрута".

Згідно п.5 Наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України № 626 від 02.09.2013 р. ліквідатором на сайті зазначеного міністерства було розміщено оголошення для визначення кандидатур аукціону з продажу майна банкрута.

Ліквідатору було подано дві заяви кандидатур організаторів аукціону, серед яких за результатами конкурсу ліквідатором було обрано найбільш досвідчену кандидатуру, що запропонувала найменшу суму винагороди за проведення аукціону - Правобережну товарну біржу.

З урахуванням положень Наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України № 626 від 02.09.2013 р. ліквідатором було сформовано відповідний пакет документів, додано проект договору на проведення аукціону та 20.01.2014 р. направлено звернення до міністерства для погодження обраної ліквідатором кандидатури організатора аукціону.

У встановлений наказом десятиденний строк Міненерговугілля України відповідь не надало, про погодження або відхилення обраної ліквідатором кандидатури організатора аукціону не повідомило.

03.03.2014 р. ліквідатором повторно направлено звернення до Міненерговугілля України для погодження обраної ліквідатором кандидатури організатора аукціону.

На сайті Вищого господарського суду України розміщено оголошення про проведення аукціону № 2858 від 22.04.2014 р., предметом продажу був відокремлений структурний підрозділ банкрута, як частина цілісного майнового комплексу, початкова вартість якого становить суму в розмірі 26 041 549,91 грн.

26.05.2014 р. аукціон не відбувся через відсутність учасників, бажаючих придбати майно.

05.06.2014 р. на сайті Вищого господарського суду України розміщено оголошення №4545, відповідно до якого предметом продажу були основні засоби (нерухомість, незавершене будівництво, транспортні засоби, будівельні матеріали тощо), загальна вартість майна 13 099 227,00 грн.

Вартість майна на цьому аукціоні була визначена відповідно до положень ч.3 ст.43 та ч.13 ст.96 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", тобто оцінка майна та початкова вартість майна державних підприємств та підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує 50 відсотків, здійснюється обов'язково із залученням суб'єктів оціночної діяльності у порядку, визначеному Законом України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні".

За ч.5 ст.44 Закону про банкрутство, ліквідатор здійснює продаж майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу. У разі, якщо продати майно боржника у вигляді цілісного майнового комплексу не вдалося, ліквідатор здійснює продаж майна частинами.

Отже, на аукціон майно боржника було виставлено у вигляді трьох лотів за загальною початковою вартістю 13 099 227,00 грн., визначеною на підставі висновку суб'єкту оціночної діяльності у відповідності до вимог чинного законодавства.

Відповідно до повідомлення про результати проведення аукціону з продажу майна №6004 від 10.07.2014 р. аукціон не відбувся з причини відсутності учасників.

Згідно оголошення про проведення повторного аукціону з продажу майна № 5992 від 10.07.2014 р., розміщеного на сайті Вищого господарського суду України, предметом продажу були основні засоби (нерухомість, незавершене будівництво, транспортні засоби, будівельні матеріали тощо), загальною вартістю 10 479 381,60 грн.

Початкова вартість майна повторного аукціону була визначена з урахуванням вимог ч.3 ст.65 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а саме: якщо інше не встановлено договором, початковою вартістю повторного аукціону, другого повторного аукціону є вартість, зменшена на 20 відсотків щодо початкової вартості відповідно попереднього аукціону, попереднього повторного аукціону.

Згідно повідомлення про скасування аукціону з продажу майна № 6477 від 22.07.2014 р., відбулося скасування призначеного повторного аукціону, у зв'язку з відмовою в публікації на офіційному сайті Міністерства юстиції України.

28.07.2014 р. на сайті Вищого господарського суду України розміщено оголошення № 6671 про проведення повторного аукціону, предметом продажу були основні засоби (нерухомість, незавершене будівництво, транспортні засоби, будівництво, транспортні засоби, будівельні матеріали тощо), загальною вартістю 10 479 381,60 грн.

Відповідно до повідомлення про результати проведення повторного аукціону з продажу майна № 8401 від 03.09.2014 р. відбувся аукціон з продажу нерухомого майна банкрута, яке було реалізовано з торгів за 5 239 690,80грн.

Частиною 2 статті 66 Закону про банкрутство встановлено, що повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону.

Отже, на повторному аукціоні майно боржника було виставлено у вигляді трьох лотів за зниженою загальною початковою вартістю 5 239 690,80 грн., визначеною у відповідності до вимог чинного законодавства України та реалізовано.

Майно боржника було реалізовано з торгів відповідно до вимог ст.59 Закону про банкрутство, що підтверджується протоколом Правобережної товарної біржі № 1 від 27.08.2014р., який підписаний продавцем (ліквідатором), переможцем ТОВ "Торговий Дім Волгоградський Металургійний завод "Красний Октябрь-Україна", ліцитатором - Правобережна товарна біржа.

02.09.2014р. ліквідатором та покупцем підписаний акт приймання-передачі майна.

27.08.2014р. був складений протокол № 2 та укладений договір купівлі-продажу майна банкрута на аукціоні з переможцем - ОСОБА_8

З продажу Лот № 3 був укладений договір купівлі-продажу майна банкрута на аукціоні від 27.08.2014р. та акт приймання-передачі майна від 02.09.2014р. з переможцем - ТОВ "Торговий Дім Волгоградський Металургійний завод "Красний Октябрь-Україна", м.Дніпропетровськ.

Отримані від реалізації майна кошти в сумі 5 239 690,80 грн. розподілені між кредиторами боржника відповідно до встановленої законом черговості.

Заперечень чи зауважень щодо продажу майна банкрута від Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та кредиторів не надходило.

Судом першої інстанції правомірно не прийнято до уваги посилання українсько-російського товариства з обмеженою відповідальністю "Галіон-Україна", що оголошення про проведення продажу майна банкрута № 6671 від 28.07.14р. не містить всіх встановлених вимог, з огляду на таке.

Оголошення про проведення аукціону з продажу майна № 6671 від 28.07.2014 р. на сайті Вищого господарського суду України здійснено 28.07.2014 р. та 30.07.2014 р. на сайті Міністерства юстиції України, в картці публікації кінцева дата для представлення заявок на участь в торгах визначена 20.07.2014 р, отже відбулась технічна помилка.

Проте, при відкритті повного тексту оголошення стоїть дата 20.08.2014 р. - сайт Вищого господарського суду України.

Таким чином, дати, порядок продажу майна банкрута, складу, умови та строки придбання майна є в вищеозначеному оголошенні, здійснено в належному виданні, а тому права українсько-російського товариства з обмеженою відповідальністю "Галіон-Україна" не порушені.

Враховуючи викладене, доводи скаржника, викладені в апеляційній скарзі, не спростовують висновків суду першої інстанції та не визнаються судом такими, що можуть бути підставою згідно ст.104 ГПК України для скасування чи зміни оскаржуваної ухвали.

Керуючись ст.ст. 99, 101-103, 105, 106 ГПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Українсько-російського товариства з обмеженою відповідальністю "Галіон - Україна" залишити без задоволення.

Ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 26.09.2014 р. по справі №24/5005/8886/2011 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого господарського суду України протягом 20 днів.

Постанова складена в повному обсязі 31.10.2014 р.

Головуючий суддя В.О.Кузнецов

Судді І.М.Науменко

І.М.Кощеєв

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення27.10.2014
Оприлюднено05.11.2014
Номер документу41167977
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/5005/8886/2011

Ухвала від 12.02.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 27.01.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 16.12.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Постанова від 27.10.2014

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Постанова від 27.10.2014

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 13.10.2014

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 13.10.2014

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 26.09.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 26.09.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 26.09.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні