Рішення
від 31.10.2014 по справі 904/6261/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

28.10.14р. Справа № 904/6261/14

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ГОСПОДАР-ДНІПРО", м. Київ

до Приватного підприємства "НОВІ ВІКНА", м. Кривий Ріг

про стягнення 31 283, 19 грн.

Суддя Мартинюк С.В.

Представники:

від позивача: Галіцина М.П., дов. б/н від 07.07.2014 року, представник;

від відповідача: не з'явився;

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ГОСПОДАР-ДНІПРО", м. Київ звернулось до господарського суду з позовом про стягнення з приватного підприємства "НОВІ ВІКНА", м. Кривий Ріг 7 585, 35 грн. заборгованості за товар поставлений на підставі договору поставки №25-015 від 16.11.11р., 585, 11 грн. пені, 21 979, 46 грн. 1% за користування чужими грошовими коштами, 197, 03 грн. 3% річних та 936, 24 грн. інфляційних.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконання відповідачем умов договору поставки №25-015 від 16.11.2011 року в частині повного та своєчасного розрахунку.

14.10.2014 року до господарського суду від позивача надійшла заява про збільшення позовних вимог, з урахуванням якої позивач просить стягнути з відповідача сума основного боргу складає 7585,35 грн., сума пені 585,11 грн., 1% за користування чужими грошовими коштами 27 668,46 грн., 3% річних 243,79 грн., інфляційні 1 251,56 грн.

Відповідач відзив на позов не надав, явку повноважного представника в судові засідання, призначені для розгляду справи, не забезпечив, про дату, час і місце проведення судових засідань відповідач повідомлений належним чином за його місцезнаходження.

Відповідно до п. 3.9.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. № 18, особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК України. За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору (п. 3.9.2 постанови).

28.10.2014 року до господарського суду надійшло клопотання позивача про його заміну на правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю "Господар -Дніпро".

Ухвалою господарського суду від 14.10.2014 року продовжено строк розгляду вирішення спору до 04.11.2014 року.

Клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу не заявлялось.

Згідно зі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

У порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України у судовому засіданні 28.10.2014 року оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, заслухавши пояснення представника позивача, суд, -

В С Т А Н О В И В :

16.11.2011 року між товариством з обмеженою відповідальністю "Господар-Дніпро" (далі-позивач) та приватним підприємством "Нові вікна" (далі-відповідач) було укладено договір поставки продукції №25-015 (далі-договір).

Відповідно до п. 1. договору, продавець продає, а покупець купує крипільно-будівельні матеріали в асортименті та кількості, вказаних у погоджених сторонами в заявці покупця за цінами, вказаними у рахунку-фактурі до кожної заявки окремо.

Згідно з п. 5.2. договору, розрахунок за товар здійснюється покупцем по 100% оплаті шляхом банківського переведення грошових коштів на розрахунковий рахунок продавця у національній валюті України не пізніше 7 календарних днів після отримання товару. Датою отримання товару вважається дата видаткової накладної.

На виконання умов договору, позивач поставив відповідачу товар, що підтверджується видатковими накладними, які містяться в матеріалах справи.

Відповідач частково розрахувався з позивачем, непогашеною залишилась заборгованість в розмірі 7585,35 грн.

Доказів повного погашення заборгованості на час розгляду справи сторонами на надано.

Стаття 193 ГК України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно п.1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Нормами статті 530 Цивільного кодексу України, встановлено що, якщо у зобов'язанні встановлено строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Стаття 598 Цивільного кодексу України встановлює, що зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

Відповідно до ст.599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Виходячи з викладеного, оскільки господарським судом встановлено, що Відповідачем допущено порушення строків розрахунку за поставлений Товар, позовні вимоги в частині стягнення заборгованості в сумі 7 585,35грн. є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Виконання зобов'язання (основного зобов'язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом (ст. 548 Цивільного кодексу України).

Згідно зі статтею 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до п. 9.5., 9.6. договору, у разі несвоєчасної сплати покупцем товару, покупець виплачує на користь продавця пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожний день прострочення, від несплаченої суми. Якщо покупець прострочив оплату товару відповідно до умов п. 5.2. договору понад 6 днів, продавець має право додатково стягнути з покупця 1 % за кожен день прострочки, за користування чужими грошовими коштами від суми несплати товару незалежно від умов п. 11.3

На підставі п. 9.5., 9.6. позивачем нараховано відповідачу пеню в розмірі 585,11 грн. та 1% за користування чужими грошовими коштами в розмірі 27 668,46 грн.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Сума 3% річних складає 243,79грн., сума інфляційних складає 1251,56 грн.

Положення частини другої статті 625 ЦК України в частині сплати процентів річних застосовуються за наявності порушення грошового зобов'язання. Тому, зокрема, якщо в законі або в укладеному сторонами договорі передбачено розмір процентів за користування чужими коштами (стаття 536 ЦК України), то це не позбавляє кредитора права звернутися до

боржника з позовом про стягнення як зазначених процентів, так і трьох процентів річних (якщо інший їх розмір не передбачено договором або Законом) - за наявності порушення боржником грошового зобов'язання (постанова пленуму ВГСУ №14 від 17.12.2013 року)

Враховуючи викладене, сума основного боргу в розмірі 7 585,35 грн., пеня в розмірі 585,11 грн., 3% річних 243,79 грн. та інфляційні в розмірі 1251,56 грн., 1% за користування чужими грошовими коштами в розмірі 27 668,46 грн. підтверджені матеріалами справи і підлягають задоволенню.

Щодо клопотання позивача про заміну його на ПП "Активторгкріп", господарський суд зазначає наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, між ТОВ "Господар-Дніпро" та ПП "Активторгкріп" укладено угоду про відступлення права вимоги АТК-ДН-19 від 15.10.2014 року, відповідно до умов якого ТОВ "Господар-Дніпро" уступає ПП "Активторгкріп" дійсні вимоги, зазначені у п. 2 угоди, які виникли на підставі договору від 16.11.2011 року №25-015, а новий кредитор стає кредитором за цим договором.

Згідно з ст.25 ГПК України: у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову заміни сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

Відповідно до Пленуму ВГС України від 26.12.2011 року № 18, процесуальне правонаступництво в розумінні ст. 25 ГПК України допускається на будь-якій стадії судового процесу, включаючи стадію виконання судового рішення, і здійснюється господарським судом без виклику сторін у справі, якщо їх явка не зумовлена необхідністю з'ясування судом певних обставин, але з повідомленням сторін, оскільки інше суперечило б приписам ч.2 ст. 22 ГПК України стосовно прав сторін у судовому процесі. Для настання процесуального правонаступництва наступник повинен довести судові своє право на зайняття процесуального становища суб'єкта, якого від замінює.

Враховуючи викладене відбулась заміна сторони - позивача, що є правовою підставою для процесуальної заміни ТОВ "Господар-Дніпро" на ПП "Активторгкріп".

Відповідно до ч. 2 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, господарський суд має право покласти на неї судовий збір незалежно від результатів вирішення спору.

Таким чином, судовий збір стягується з відповідача.

Керуючись ст.ст. 4, 25, 32, 33, 36, 43, 45, 49, 75, 82-85, 116-117 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Замінити позивача товариство з обмеженою відповідальністю "Господар-Дніпро" на правонаступника Приватне підприємство "Активторгкріп" (08131, с. Софіївська Борщагівка, вул. Мала Кільцева, б. 10/1, код ЄДРПОУ 37359888).

Позов задовольнити.

Стягнути з приватного підприємства "Нові вікна" (50071, м. Кривий Ріг, вул. Мелешкіна, 28, кв.43, код ЄДРПОУ 25022770) на користь Приватного підприємства "Активторгкріп" (08131, с. Софіївська Борщагівка, вул. Мала Кільцева, б. 10/1, код ЄДРПОУ 37359888) основний борг в розмірі 7 585,35 грн., пеню в розмірі 585,11 грн., 3% річних 243,79 грн., інфляційні в розмірі 1251,56 грн., 1% за користування чужими грошовими коштами в розмірі 27 668,46 грн. та судовий збір в розмірі 1827 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскарженим протягом цього строку до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 03.11. 2014 року.

Суддя С.В. Мартинюк

Дата ухвалення рішення31.10.2014
Оприлюднено06.11.2014
Номер документу41180234
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/6261/14

Рішення від 31.10.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 14.10.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 22.09.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 09.09.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 21.08.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні