Ухвала
від 03.11.2014 по справі 11/160
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"03" листопада 2014 р. Справа № 11/160

Суддя Андрійчук О.В., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівнетеплоенерго" про заміну сторони виконавчого провадження

у справі

за позовом Комунального підприємства «Теплотранссервіс»Рівненської міської ради

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Люміварі»

про стягнення 7 497 грн. 00 коп.,

Представники сторін

від заявника: Бондар Ю.М., дов. від 02.01.2014 року

від стягувача:не з'явився

від боржника: не з'явився

від органу ДВС: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2009 року Комунальне підприємство «Теплотранссервіс» Рівненської міської ради звернулося до господарського суду Рівненської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Люміварі» про стягнення 7 497,00 грн.

Рішенням господарського суду Рівненської області від 14.10.2009 року (суддя Грязнов В.В.) позов задоволено та стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Люміварі» на користь Комунального підприємства «Теплотранссервіс» Рівненської міської ради 6 584,10 грн. заборгованості по розрахунках за послуги теплопостачання, 499,93 грн. пені, 412,97 грн . втрат внаслідок інфляції, 102,00 грн. витрат по сплаті державного мита та 236,00 грн. плати за послуги з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу з розстрочкою суми основного боргу в розмірі 6 584, 10 грн. на шість місяців.

02.11.2009 року на примусове виконання рішення господарського суду Рівненської області від 14.10.2009 року видано наказ.

01.04.2014 року відділом ДВС Рівненського міського управління юстиції винесено постанову про відкриття виконавчого провадження.

21.10.2014 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Рівнетеплоенерго" звернулося до господарського суду Рівненської області із заявою про заміну сторони виконавчого провадження у зв'язку із укладенням договору про відступлення права вимоги від 04.09.2013 року.

Розпорядженням керівника апарату суду від 21.10.2014 року № 01-04/180/2014 у зв'язку з прийняттям Постанови Верховної Ради України № 2763- від 02.12.2010 року "Про обрання суддів", суддю господарського суду Рівненської області Грязнова В.В. обрано суддею Рівненського апеляційного господарського суду та на підставі пунктів 3.1.11-3.1.13 Положення про автоматизовану систему документообігу суду призначений повторний автоматичний розподіл, відповідно до якого справа № 11/160 передана на розгляд судді Андрійчук О.В.

Ухвалою суду від 21.10.2014 року справу № 11/160 прийнято до свого провадження суддею Андрійчук О.В. та розгляд заяви призначено до розгляду в судовому засіданні на 03.11.2014 року.

У судове засідання з'явився представник заявника, представники боржника та стягувача не з'явилися, про причини неявки суд не повідомили.

У судовому засіданні представник заявника підтримав подану заяву та просив суд її задовольнити.

Суд, розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівнетеплоенерго" про заміну сторони виконавчого провадження, встановив таке.

В Інформаційному листі "Про деякі питання застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2007 році" від 18.03.2008 року № 01-8/164 Вищий господарський суд України на запитання: "Чи можлива у виконавчому провадженні заміна кредитора згідно з договором відступлення права вимоги?" довів господарським судам України те, що заміна кредитора у зобов'язанні, як і саме зобов'язання, є інститутом цивільного права, в той час як відносини, пов'язані із здійсненням виконавчого провадження, не мають характеру цивільно-правових у розумінні ч. 1 ст. 1 ЦК України, а управненою стороною в цих відносинах виступає не кредитор, а стягувач. Тому зазначена заміна не є можливою. Що ж до заміни сторони на стадії виконання судового рішення, то така заміна можлива не інакше як на підставах та в порядку, визначених ГПК та Законом України "Про виконавче провадження".

Частиною 5 ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження" встановлено, що у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

У питаннях звернення особи до суду із заявою про заміну сторони визначає встановлення обставин правонаступника такої особи, що, в свою чергу, кореспондує до ст. 25 ГПК України, яка виокремлює випадки процесуального правонаступництва на будь-якій стадії судового процесу.

Так, ч. 1 ст. 25 ГПК України передбачено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Статтею 25 ГПК України передбачено процесуальне правонаступництво у зв'язку не лише зі смертю (оголошенням померлою) фізичної особи та реорганізацією суб'єкта господарювання, а й в інших передбачених законом випадках, у тому числі заміни кредитора або боржника у зобов'язанні (ст.ст. 512 і 520 ЦК України). У разі заміни кредитора в зобов'язанні не в повному обсязі (у подільному зобов'язанні; в разі передачі новому кредитору права на стягнення неустойки окремо від передачі прав вимоги за основним зобов'язанням тощо) новий кредитор є правонаступником первісного кредитора лише в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу відповідних прав якщо інше не встановлено договором або за законом (ст. 514 ЦК України). Процесуальне правонаступництво в розумінні ст. 25 ГПК допускається на будь-якій стадії судового процесу, включаючи стадію виконання судового рішення, і здійснюється господарським судом без виклику сторін у справі, якщо їх явка не зумовлена необхідністю з'ясування судом певних обставин, але з повідомленням сторін, оскільки інше суперечило б приписам частини другої ст. 22 ГПК стосовно прав сторін у судовому процесі.

Зазначене стверджується практикою Вищого господарського суду України, викладеною у п 1.4. Постанови Пленуму від 26.12.2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції".

Згідно зі ст. 115 ГПК України рішення ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України виконуються у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

З положень ст. 25 ГПК України та ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження" по суті випливає, що господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу за наявності підтвердження факту правонаступництва відповідними доказами, обов'язок доказування чого лежить на особі, яка звертається до суду з відповідною заявою.

У підтвердження обставин правонаступництва позивача (стягувача) у справі № 11/160 заявником надано суду договір про відступлення права вимоги № 1345-ВПВ від 04.09.2013 року, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Рівнетеплоенерго" (новий кредитор) та Комунальним підприємством "Теплотранссервіс"(первісний кредитор).

Відповідно до п. 1.1., 1.2. вказаного договору первісний кредитор передає, а новий кредитор приймає право вимоги, яке виникло на підставі договору на відпуск теплової енергії № 1345 від 01.05.2004 року, який укладений між первісним кредитором та боржником. Крім передачі права вимоги оплата за спожиту теплову енергію за зобов'язаннями, зазначеними в п.1.1. договору, до нового кредитора переходять права вимоги стягнення всіх штрафних санкцій, інфляційних втрат та відсотків за прострочення виконання зобов'язання споживачем, включаючи вимоги щодо стягнення заборгованості, штрафних та фінансових санкцій, заявлених у судовому порядку, та на підставі фактичного надання таких послуг, що підтверджується обліком по реалізації теплової енергії.

За п. 3.2. договору відступлення права вимоги та передача прав і обов'язків по договору на відпуск теплової енергії вважається переданим після фактичної передачі документів, зазначених у п. 3.1. цього договору. Передача документів оформляється актом приймання-передачі із зазначенням переліку переданих документів.

Згідно з Актом прийому-передачі документів по договору відступлення права вимоги № 1345-ВПВ від 04.09.2013 року передано документи, зазначені у п. 3.1. договору, отже перехід прав і обов'язків за договором на відпуск теплової енергії відбувся.

Договір про відступлення права вимоги набирає чинності з моменту його підписання і діє до повного виконання сторонами своїх зобов'язань за ними (п. 7.1. договору).

У силу вимог п. 1 ч. 1, ч.ч. 2, 3 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги). Кредитор у зобов'язанні може бути замінений також в інших випадках, встановлених законом. Кредитор у зобов'язанні не може бути замінений, якщо це встановлено договором або законом.

Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові (ч. 1 ст. 513 ЦК України).

Судом встановлено, що заборони щодо заміни кредитора ні договором на відпуск теплової енергії, ні чинним законодавством, зокрема ст. 515 ЦК України, немає, правочин щодо заміни кредитора вчинений у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникли зобов'язання.

За приписами ст. 516 ЦК України заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов'язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов'язку первісному кредиторові є належним виконанням.

З матеріалів справи вбачається, що 01.04.2014 року відділом ДВС Рівненського міського управління юстиції винесено постанову про відкриття виконавчого провадження з примусового виконання наказу господарського суду № 11/160 від 02.11.2009 року, яке не закінчене, що свідчить про підтвердження заінтересованою стороною обставин стадії виконання судового рішення господарського суду Рівненської області від 14.10.2009 року про стягнення з боржника заборгованості за договором на відпуск теплової енергії № 1345-ВПВ від 04.09.2013 року.

Зважаючи на викладене, заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівнетеплоенерго" про заміну сторони виконавчого провадження є обґрунтованою, наслідком чого є заміна позивача його правонаступником в межах справи № 11/160 на стадії виконання судового рішення.

Про заміну або про відмову заміни сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

З огляду на викладене, керуючись ст.ст. 25, 86 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівнетеплоенерго" про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

2. Замінити сторону виконавчого провадження (стягувача) - Комунальне підприємство "Теплотранссервіс" Рівненської міської ради (вул. Д. Галицького, 27, м. Рівне, 33027, код ЄДРПОУ 30841056), яке відкрите відповідно до постанови відділу ДВС Рівненського міського управління юстиції від 01.04.2014 року (ВП № 42736525) на підставі наказу господарського суду Рівненської області № 11/160 від 02.11.2009 року, на Товариство з обмеженою відповідальністю "Рівнетеплоенерго" (вул. Д. Галицького,27, м. Рівне, 33027, код ЄДРПОУ 36598008).

3. Дану ухвалу вважати невід'ємною частиною рішення господарського суду Рівненської області від 14.10.2009 року у справі № 11/160 та наказу господарського суду Рівненської області № 11/160 від 02.11.2009 року.

4. Ухвала підлягає оскарженню в порядку, передбаченому ГПК України.

Суддя Андрійчук О.В.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення03.11.2014
Оприлюднено06.11.2014
Номер документу41181306
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/160

Ухвала від 30.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Джарти В.В.

Ухвала від 20.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Джарти В.В.

Ухвала від 05.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 20.10.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Грязнов В. В.

Ухвала від 31.01.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Слободін М.М.

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Слободін М.М.

Судовий наказ від 16.11.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Грязнов В. В.

Ухвала від 30.09.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Грязнов В. В.

Ухвала від 03.11.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 21.10.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні