Рішення
від 31.10.2014 по справі 365/723/14-ц
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 365/723/14-ц

Номер провадження: 2/365/308/14

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.10.2014 року смт. Згурівка

Згурівський районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді ХИЖНОГО Р.В.

при секретарі НОСОВІЙ О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 1 в смт. Згурівка Київської області справу за первісним позовом ОСОБА_1 до Згурівського районного споживчого товариства про визнання права власності на майно за набувальною давністю та за зустрічним позовом Згурівського районного споживчого товариства до ОСОБА_1 про визнання права власності на майно,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до Згурівського районного суду Київської області з вищезазначеною позовною заявою, в якій вказує, що він з 2004 року по даний час безперервно, відкрито та добросовісно володіє нежитловою будівлею АДРЕСА_1 Згурівського району Київської області. За вказаною адресою знаходиться «ІНФОРМАЦІЯ_1». Вказане приміщення позивач використовує у власних цілях. Всі свої фінансові заощадження він вкладає в поліпшення даної нежитлової будівлі, проводить ремонти, несе витрати з утримання приміщення. Позивач володіє вказаним приміщенням понад десять років. Позивачу було відмовлено Черевківською сільською радою у визнанні за ним права власності на будівлю «ІНФОРМАЦІЯ_1». Вказане приміщення належить відповідачу Згурівському районному споживчому товариству. На підставі вищевикладеного, позивач ОСОБА_1 просить суд:

1. Визнати за ним право власності за набувальною давністю на нежитлову будівлю «ІНФОРМАЦІЯ_1», який знаходиться за адресою: 07600, АДРЕСА_1

2. Не застосовувати до відповідача положення ст. 88 ЦПК України.

13 жовтня 2014 року керівник Згурівського районного споживчого товариства ОСОБА_3 звернулась до суду із зустрічною позовною заявою Згурівського районного споживчого товариства до ОСОБА_1 про визнання права власності на майно, в якій зазначає, що в провадженні Згурівського районного суду Київської області перебуває цивільна справа 365/723/14-ц за позовом ОСОБА_1 до Згурівського районного споживчого товариства про визнання права власності на майно за набувальною давністю. У своїй позовній заяві позивач за первісним позовом ОСОБА_1 зазначає, що він з 2004 року по даний час, тобто понад десять років, безперервно, відкрито та добросовісно володіє нежитловою будівлею АДРЕСА_1 Згурівського району Київської області, що не підтверджується доказами у справі. 01.09.2011 року був укладений договір найму (оренди) нежитлового приміщення із правом викупу, за яким ОСОБА_1 отримав в оренду (найм), а Згурівське районне споживне товариство передало в оренду нежитлову будівлю «ІНФОРМАЦІЯ_1» на визначених умовах. Договір не було нотаріально посвідчено. ОСОБА_1 після підписання договору не використовував в своїх цілях орендовану будівлю та не сплачував орендну плату, що є грубим порушенням умов договору. Документи та ключі від будівлі магазину не були передані ОСОБА_1, а тому він не міг використовувати вказане приміщення. Нежитлова будівля «ІНФОРМАЦІЯ_1» по АДРЕСА_1 належить на праві власності Згурівському районному споживчому товариству. На підставі вищевикладеного, позивач за зустрічним позовом Згурівське районне споживче товариство в особі його керівника ОСОБА_3 просить суд:

1. Визнати за Згурівським районним споживчим товариством право власності на нежитлову будівлю «ІНФОРМАЦІЯ_1», який знаходиться за адресою: 07600, АДРЕСА_1

2. Не застосовувати положення ст. 88 ЦПК України.

В судове засідання особи, які беруть участь у справі, не з'явилися, про розгляд справи були повідомлені у встановленому законом порядку, кожен з них направив до суду заяву про розгляд справи у їх відсутність, позивач за первісним та відповідач за зустрічним позовом ОСОБА_1 первісні позовні вимоги підтримав повністю, зустрічні позовні вимоги не визнав взагалі; відповідач за первісним позовом та позивач за зустрічним позовом Згурівське районне споживче товариство первісний позов не визнало взагалі, зустрічні позовні вимоги підтримало в повному обсязі.

Суд визнав можливим розглядати справу за відсутності осіб, які беруть участь у справі, оскільки у справі є достатньо матеріалів про права та правовідносини сторін.

Згідно ч.1 ст.197 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази у справі, суд вважає за необхідне у справі ухвалити рішення про задоволення зустрічного позову та відмову в задоволенні первісного позову.

Судом встановлено, що позивач за зустрічним позовом Згурівське районне споживче товариство (копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи - а.с.16, копія виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців - а.с.17, копія довідки з ЄДРПОУ - а.с.18, копія статуту - а.с.19-23) є власником нежитлової будівлі «ІНФОРМАЦІЯ_1», який знаходиться за адресою: 07600, АДРЕСА_1, що підтверджується копією довідки Черевківської сільської ради (а.с.5), довідкою Згурівського районного споживчого товариства (а.с.24), копією технічного паспорту на виробничий будинок (а.с.25-30). Нежитлова будівля розміщена на земельній ділянці з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, яка була передана в постійне користування Згурівському районному споживчому товариству, що встановлено з копії Державного акту на право постійного користування землею (а.с.32-35), копії витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (а.с.36-39). АДРЕСА_1 була перейменована на АДРЕСА_1 (копія виписки з рішення Черевківської сільської ради - а.с.31). 01.09.2011 року був укладений договір найму (оренди) нежитлової будівлі «ІНФОРМАЦІЯ_1», який знаходиться за адресою: 07600, АДРЕСА_1, згідно якого ОСОБА_1 отримав в оренду (найм), а Згурівське районне споживне товариство передало в оренду нежитлову будівлю «ІНФОРМАЦІЯ_1» на визначених умовах, вказаний договір нотаріально не посвідчено (договір - а.с.40-44).

Згідно ст.ст.15,16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання; кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого майнового права; суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи те, що позивачем за первісним позовом ОСОБА_1 не обгрунтовано позовні вимоги за первісним позовом, а саме до суду не надано жодних доказів на підтвердження добросовісного заволодіння, відкритого та безперервного володіння терміном понад десять років спірною нежитловою будівлею, суд вважає за необхідне в задоволенні первісного позову відмовити повністю. Оскільки право власності відповідача за первісним позовом Згурівського районного споживчого товариства на нежитлову будівлю «ІНФОРМАЦІЯ_1», який знаходиться в АДРЕСА_1 оспорюється позивачем за первісним позовом, суд вважає за необхідне зустрічний позов задоволити повністю та визнати за Згурівським районним споживчим товариством право власності на нежитлову будівлю «ІНФОРМАЦІЯ_1», який знаходиться в АДРЕСА_1 Враховуючи клопотання позивача за зустрічним позовом, не застосовувати до відповідача за зустрічним позовом положення ст. 88 ЦПК України.

Керуючись ст.ст.88,123,197,213,215,223 ЦПК України, ст.ст. 15,16,344,392 ЦК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

В задоволенні первісного позову ОСОБА_1 до Згурівського районного споживчого товариства про визнання права власності на майно за набувальною давністю - відмовити повністю.

Зустрічний позов Згурівського районного споживчого товариства до ОСОБА_1 про визнання права власності на майно - задоволити повністю.

Визнати за Згурівським районним споживчим товариством, код ЄДРПОУ 01781206, право власності на нежитлову будівлю «ІНФОРМАЦІЯ_1», який знаходиться за адресою: 07600, АДРЕСА_1

Не застосовувати до ОСОБА_1 положення ст. 88 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 10 ( десяти ) днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 ( десяти ) днів з дня отримання копії цього рішення.

ГОЛОВУЮЧИЙ Р.В. ХИЖНИЙ

СудЗгурівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення31.10.2014
Оприлюднено06.11.2014
Номер документу41183576
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —365/723/14-ц

Рішення від 31.10.2014

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 13.10.2014

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 23.09.2014

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні