Постанова
від 22.10.2014 по справі 367/3184/14-а
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/3184/14-а

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 жовтня 2014 року Ірпінський міський суд Київської області в складі:

головуючого судді Пархоменко О.В.,

при секретарі Проценко Є.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Ірпінського міського суду справу за позовом прокурора м. Ірпеня в інтересах особи з числа дітей, позбавлених батьківського піклування - ОСОБА_1 до Бучанської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 з поглибленим вивченням іноземних мов, відділу освіти Бучанської міської ради, третя особа - Комунальний заклад Київської обласної ради "Васильківський професійний ліцей" про визнання неправомірними дій та зобов'язання стягнути кошти ,-

в с т а н о в и в :

Прокурор м. Ірпеня в інтересах особи з числа дітей, позбавлених батьківського піклування - ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеним позовом, в якому просив визнати неправомірними дії щодо невиплати КЗ КОР «Бучанська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 5 з поглибленим вивченням іноземних мов» на користь ОСОБА_1 недоплаченої одноразової грошової допомоги у розмірі 1604 грн., стягнути з відділу освіти Бучанської міської ради на користь ОСОБА_1 недоплачену одноразову грошову допомогу у розмірі 1604 грн.; судові витрати по справі покласти на відповідача.

Прокурор обґрунтовує заявлений позов тим, що ОСОБА_1 є дитиною з числа дітей-сиріт позбавлених батьківського піклування, в зв'язку з чим до 31.08.2012 року навчалася та виховувалася в КЗ КОР "Бучанська спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземних мов", яка за рішенням Бучанської міської ради ІІІ-ї сесії шостого скликання від 12.12.2012 р. № 948-33-VI «Про прийняття КЗ КОР «Бучанська спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземних мов» до комунальної власності територіальної громади м. Буча» прийнята разом з усіма його активами і пасивами, кредиторською та дебіторською заборгованостями, матеріальними і нематеріальними цінностями до комунальної власності територіальної громади м. Буча. Вказує, що ОСОБА_1 тепер навчається в комунальному закладі Київської обласної ради «Васильківський професійний ліцей», має статус дитини, позбавленої батьківського піклування і знаходиться на повному державному утриманні. Відповідно до ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» випускники навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування забезпечуються за рахунок навчального закладу одягом і взуттям, а також одноразовою грошовою допомогою у розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку; згідно ст. 12 Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» прожитковий мінімум на дитину від 6 до 18 років з 01.04.2012 року установлено в розмірі 1134 гривні, тобто ОСОБА_1 повинна була отримати одноразову грошову допомогу у розмірі 6 804,0 грн. замість 5 200,0 грн., розмір недоплати становить в розмірі 1 604 грн. Про порушення прав дитини-сироти стало відомо в ході проведення перевірки щодо додержання прав дітей, яка проводилась за постановою від 21.05.2014 року.

Прокурор також вказує, що зменшення відповідачами розміру одноразової вихідної грошової допомоги випускникам сиротам та позбавленим батьківського піклування особам, порушує їх майнові права, а тому вважає дії Бучанської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов та відділу освіти Бучанської міської ради щодо невиплати ОСОБА_1 грошової допомоги в повному розмірі неправомірними.

Представник прокуратури м. Ірпеня в судове засідання не з'явилась, надала суду письмову заяву про розгляд справи без її участі, позов підтримує.

Позивач в судове засідання не з'явилася, подала до суду письмову заяву про розгляд справи в її відсутності, позов підтримує.

Представник відповідача - Бучанської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов в судове засідання не з'явився, надав суду письмову заяву про розгляд справи в його відсутності. Також в матеріалах справи містяться письмові заперечення відповідача - Бучанської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов, в яких відповідач вказує, що при нарахуванні та виплаті коштів позивачу адміністрація закладу керувалась ст.8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» у редакції від 07.10.2010 року, відповідно до якої, випускники навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечуються за рахунок навчального закладу або відповідної установи органів праці та соціального захисту населення одягом і взуттям, а також одноразовою грошовою допомогою в розмірі двох прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку.

Представник відповідача - відділу освіти Бучанської міської ради в судове засідання не з'явився, надав суду письмову заяву про розгляд справи без його участі, адміністративний позов прокурора визнає правомірним.

Представник третьої особи - КП КОР «Васильківський професійний ліцей» в судове засідання не з'явився, письмово позов підтримав повністю, справу просив розглядати без нього.

Відповідно до ч.1 ст. 41 КАС України в разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі /у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження/, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. З огляду на викладене фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає заявлений позов таким, що підлягає до задоволення, виходячи із наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є дитиною з числа дітей-сиріт позбавлених батьківського піклування, в зв'язку з чим до 31.08.2012 року навчалася та виховувалась в КЗ КОР «Бучанська спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземних мов», яка за рішенням ІІІ-ї сесії Бучанської міської ради шостого скликання № 948-33-VI «Про прийняття КЗ КОР «Бучанська спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземних мов» до комунальної власності територіальної громади м. Буча» прийнята радою разом з усіма його активами і пасивами, кредиторською та дебіторською заборгованостями, матеріальними і нематеріальними цінностями до комунальної власності територіальної громади м. Буча. В даний час ОСОБА_1 навчається в комунальному закладі Київської обласної ради «Васильківський професійний ліцей», має статус дитини, позбавленої батьківського піклування і знаходиться на повному державному утриманні.

Також встановлено, що ОСОБА_1 отримала одноразову грошову допомогу у розмірі 5200,0 грн., розмір недоплати становить 1604 грн., про порушення прав дитини-сироти прокурору стало відомо в ході проведення перевірки щодо додержання прав дітей, яка проводилась за постановою від 21.05.2014 року.

Наведені обставини підтверджуються копією паспорта ОСОБА_1; копією довідки КЗ КОР «Васильківський професійний ліцей»; копією постанови про проведення перевірки у порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів від 21.05.2014 року; копією списку випускників КЗ КОР «Бучанська спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземних мов»; копією рішення ІІІ-ї сесії Бучанської міської ради шостого скликання № 948-33-VI «Про прийняття КЗ КОР «Бучанська спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземних мов» до комунальної власності територіальної громади м. Буча»; копією статуту Бучанської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов; іншими матеріалами справи.

Правові, організаційні, соціальні засади та гарантії державної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа визначаються Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», який є складовою частиною законодавства про охорону дитинства.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», в редакції станом на 07.06.2012 року, яка діяла на час відрахування позивача з Бучанської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 з поглибленим вивченням іноземних мов, випускники навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечуються за рахунок навчального закладу або відповідної установи органів праці та соціального захисту населення одягом і взуттям, а також одноразовою грошовою допомогою в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку.

Згідно зі ст. 12 Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік», прожитковий мінімум на працездатну особу у віці від 6 до 18 років з 01.04.2012 року установлено в розмірі 1134 гривні.

Оскільки ОСОБА_1 відраховано з Бучанської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 з поглибленим вивченням іноземних мов згідно наказу № 99 від 31.08.2012 року, то відповідно до ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» їй мала бути нарахована та виплачена одноразова вихідна грошова допомога не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку, зменшення відповідачами розміру одноразової вихідної грошової допомоги випускнику ОСОБА_1 як дитині-сироті та позбавленій батьківського піклування особі є порушенням її майнових прав, а тому суд вважає дії Бучанської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 з поглибленим вивченням іноземних мов та відділу освіти Бучанської міської ради щодо невиплати ОСОБА_1 грошової допомоги в повному розмірі неправомірними, вимоги прокурора цілком обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 94 КАС України з відповідачів на користь держави підлягає стягненню судовий збір в розмірі 73,08 грн.

На підставі ст. 118,122 ЗК України, керуючись ст. ст. 2, 7, 14, 99,100, 102, 158-163, 167 КАС України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Позов задовольнити.

Визнати неправомірними дії Бучанської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 з поглибленим вивченням іноземних мов та відділу освіти Бучанської міської ради щодо невиплати ОСОБА_1 недоплаченої одноразової грошової допомоги у розмірі 1 604,0 гривень.

Стягнути з відділу освіти Бучанської міської ради Київської області ( 08292, Київська область, м. Буча, вул. Островського, 36, ідентифікаційний код 34357364) на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 недоплачену одноразову грошову допомогу у розмірі 1604 грн. (одна тисяча шістсот чотири гривні).

Стягнути з відділу освіти Бучанської міської ради Київської області ( 08292, Київська область, м. Буча, вул. Островського, 36, ідентифікаційний код 34357364) на користь держави судовий збір в розмірі 73,08 грн. (сімдесят три гривні 08 копійок).

Копію постанови направити сторонам для відома.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Ірпінський міський суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з моменту отримання копії постанови.

Суддя: О. В. Пархоменко

Дата ухвалення рішення22.10.2014
Оприлюднено06.11.2014
Номер документу41183862
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —367/3184/14-а

Постанова від 22.10.2014

Адміністративне

Ірпінський міський суд Київської області

Пархоменко О. В.

Ухвала від 04.06.2014

Адміністративне

Ірпінський міський суд Київської області

Пархоменко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні