Ухвала
від 13.10.2014 по справі 872/14511/13
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

13 жовтня 2014 рокусправа № 804/8629/13-а

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії: головуючого судді: Іванова С.М.

суддів: Нагорної Л.М. Чепурнова Д.В.

за участю секретаря судового засідання: Кязимової Д.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Хортицькому районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23 липня 2013 року у справі за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Хортицькому районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області до державного реєстратора Виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради Комісарчука Владислава Анатолійовича, Товариства з обмеженою відповідальністю «Бест - Торг - Компані» про скасування державної реєстрації та зобов'язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Хортицькому районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області звернулась з адміністративним позовом до державного реєстратора Виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради Комісарчука Владислава Анатолійовича, Товариства з обмеженою відповідальністю «Бест - Торг - Компані» в якому просила скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Бест - Торг - Компані» щодо зміни місцезнаходження юридичної особи на юридичну адресу: 69123, м. Запоріжжя, бул. Будівельників, буд. 7а, які внесено до Єдиного державного реєстру; зобов'язати державного реєстратора виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради Комісарчука В.А. внести запис про скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ «Бест - Торг - Компані» щодо зміни місцезнаходження на юридичну адресу: 69123, м. Запоріжжя, бул. Будівельників, буд. 7а.

Позовні вимоги мотивовані тим, що що Відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції зобов'язаний скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ "Бест-Торг-Компані", тому що останній не звертався до позивача з заявою про взяття на облік платника податків та на підставі того, що позивач виявив, що ТОВ "Бест-Торг-Компані" відсутній за адресою зареєстрованого цими змінами місцезнаходженням.

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23 липня 2013 року у задоволенні адміністративного позову відмовлено

Рішення суду мотивовано тим, що вимога позивача про зобов'язання державного реєстратора Комісарчука В.А. внести запис про скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ «Бест - Торг - Компані» щодо зміни місцезнаходження на юридичну адресу: 69123, м. Запоріжжя, вул. Будівельників, буд. 7а. є необгрунтованою, оскільки позивачем не надано доказів, що Комісарчук В.А. здійснював будь-які реєстраційні дії щодо відповідача-2, судом з'ясовано, що Комісарчук В.А. взагалі не є державним

реєстратором відповідача-1, а також те, що Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" не передбачено зобов'язання певного реєстратора вчиняти реєстраційні дій щодо певної юридичної особи чи фізичної особи-підприємця. Рішення засновників ТОВ «Бест - Торг - Компані» про внесення змін до

установчих документів в зв'язку із зміною місцезнаходження судом не скасовано, дії державного реєстратора щодо державної реєстрації цих змін відповідають Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", а ст.31 цього Закону не передбачає підстав для зобов'язання державного реєстратора вчиняти дії окрім тих, що визначені Законом.

Не погоджуючись з прийнятим у справі судовим рішенням, позивач звернувся з апеляційною скаргою, в якій вказує на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи.

Представники сторін в судове засідання не з'явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, що у відповідності до ч. 4 ст. 196 та ст. 41 КАС України не перешкоджає розгляду справи без фіксування судового засідання технічними засобами.

Перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, юридичної оцінки обставин справи, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено судом першої інстанції, 16 січня 2012 року здійснена державна реєстрація юридичної особи ТОВ "Бест-Торг-Компані" (код ЄДРПОУ 38000295).

Відповідно до відомостей, які містяться у Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 11.04.2013 року № 16279487, виданого державним реєстратором Виконавчого комітету Запорізької міської ради Запорізької області Давидюк Л.В., станом на 01.01.2013 року місцезнаходження юридичної особи ТОВ "Бест-Торг-Компані" (код ЄДРПОУ 38000295) - 69123, Запорізька область, м.Запоріжжя, Хортицький район, бульвар Будівельників, буд.7-а (далі по тексту - Витяг від 11.04.2013).

Згідно даних Витягу від 11.04.2013 року державна реєстрація змін до установчих документів в зв'язку із зміною місцезнаходження здійснена 21.12.2012 року реєстраційний запис 14801050004052144 державним реєстратором Куциною Ю.С. виконавчого комітету Харківської міської ради.

Відповідно до відомостей, які містяться у Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 26.04.2013 року № 16387496, виданого державним реєстратором Виконавчого комітету Запорізької міської ради Запорізької області Яркіною Л.І., станом на 26.04.2013 року місцезнаходження юридичної особи ТОВ "Бест-Торг-Компані" (код ЄДРПОУ 38000295) - 49038, Дніпропетровська область, м.Дніпропетровськ, Кіровський район, вул. Ленінградська, буд.61.

Згідно даних Витягу від 26.04.2012 року державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи в зв'язку із зміною місцезнаходження здійснена 15.02.2013 року, реєстраційний запис 11031050005033771, державним реєстратором Яркіною Л.І. виконавчого комітету Запорізької міської ради Запорізької області (далі по тексту - Витяг від 26.04.2013).

Позивачем було надано лист за підписом директора МКП "Основаніє" ОСОБА_5, від 05.03.2013 № 825/05 про те, що ТОВ "Бест-Торг-Компані" (код ЄДРПОУ 38000295) за адресою м. Запоріжжя, Хортицький район, бульвар Будівельників, б. 7а, не знаходиться, договір оренди не укладався.

Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Міністерства юстиції, Міністерства культури, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів, а також Державного космічного агентства)" від 16.10.2012 року № 5461-VІ та пункту 8 Прикінцевих положень Закону України "Про державний бюджет України на 2013 рік" від 06.12.2012 №5515-17 з 01 липня 2013 року функції з державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців передаються від виконавчих комітетів міських рад міст

обласного значення, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій до підрозділів територіальних органів Міністерства юстиції України, через які забезпечуються реалізація повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Тому повноваження щодо реєстрацї з 01.07.2013 року юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців у місті Дніпропетровську з 01.07.2013 року покладені на Відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції.

Крім того, начальник відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції Смирний О.С. повідомив листом від 18.07.2013 року № 111/271-52 про те, що державний реєстратор Комісарчук Владислав Анатолійович у відділі державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції не працює.

У відповідності до положень статті 88 Цивільного кодексу України не передбачено обов'язкового зазначення в установчих документах місцезнаходження юридичної особи.

Відповідно до ч. 4 ст.89 Цивільного кодексу України до єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Згідно ч. 5. ст. 89 Цивільного кодексу України зміни до установчих документів юридичної особи, які стосуються відомостей, включених до єдиного державного реєстру, набирають чинності для третіх осіб з дня їх державної реєстрації.

За ст. 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (далі по тексту - Закон) державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Порядок проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців включає, зокрема: перевірку комплектності документів, які подаються державному реєстратору, та повноти відомостей, що вказані в реєстраційній картці; перевірку документів, які подаються державному реєстратору, на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації; внесення відомостей про юридичну особу або фізичну особу - підприємця до Єдиного державного реєстру; оформлення і видачу виписки з Єдиного державного реєстру.

Державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців проводиться державним реєстратором за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи - підприємця.

Зміни до установчих документів юридичної особи, а також зміна прізвища та/або імені, та/або по батькові (далі - імені) або місця проживання фізичної особи - підприємця підлягають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом.

Тобто, у випадку, якщо в установчих документах юридичної особи зазначене її місцезнаходження, то при зміні юридичної адреси такої особи, вона зобов'язана звернутися до державного реєстратора для внесення змін до своїх установчих документів щодо внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру. У разі, якщо місцезнаходження юридичної особи не вказано в її установчих документах, то така особа звертається до державного реєстратора для внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані із змінами в установчих документах.

Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи здійснюється відповідно до вимог статті 29 Закону, зокрема на підставі рішення засновників цієї

юридичної особи. Перелік документів для проведення державної реєстрації змін до установчих документів встановлений цією статтею є вичерпним. Державному реєстратору забороняється вимагати документи для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, крім тих, що передбачені цією статтею.

Згідно із статтею 30 Закону державний реєстратор відмовляє у проведенні державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи за наявності підстав, встановлених частиною першою статті 27 цього Закону, а саме:

невідповідність відомостей, які вказані в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи, відомостям, які зазначені в документах, що подані для проведення державної реєстрації юридичної особи;

невідповідність установчих документів вимогам частини третьої статті 8 цього Закону;

порушення порядку створення юридичної особи, який встановлено законом, зокрема:

наявність обмежень на зайняття відповідних посад, встановлених законом щодо осіб, які зазначені як посадові особи органу управління юридичної особи;

невідповідність відомостей про засновників (учасників) юридичної особи відомостям щодо них, які містяться в Єдиному державному реєстрі;

наявність обмежень щодо вчинення засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженою ними особою юридичних дій, які встановлені абзацом четвертим частини другої статті 35 цього Закону;

наявність в Єдиному державному реєстрі найменування, яке тотожне найменуванню юридичної особи, яка має намір зареєструватися;

використання у найменуванні юридичної особи приватного права повного чи скороченого найменування державного органу або органу місцевого самоврядування, або похідних від цих найменувань, або історичного державного найменування, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України;

невідповідність найменування юридичної особи вимогам закону щодо найменування окремих видів юридичних осіб (банк, кредитна спілка, недержавний пенсійний фонд тощо);

встановлена іншими законами заборона використання у найменуванні юридичної особи певних термінів, абревіатур, похідних термінів.

Перелік підстав для відмови у проведення державної реєстрації змін до установчих документів є вичерпним.

Отже, прийняття рішення про внесення змін до установчих документів ТОВ «Бест - Торг - Компані», пов'язаних із зміною місцезнаходження цієї юридичної особи є виключним правом засновників цієї особи, а внесення даних до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців шляхом реєстрації змін до установчих документів про зміну юридичної адреси підприємства відповідало вимогам закону.

Відповідно до п. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України органи державної податкової служби в установленому порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Як зазначав позивач, підставами для звернення з адміністративним позовом слугувало те, що ТОВ «Бест - Торг - Компані» не став своєчасно на податковий облік платника податків після державної реєстрації його місцезнаходження у м.Запоріжжя, а також те, що останнім за зареєстрованою адресою свого місцезнаходження договір оренди не укладався.

Згідно приписів ст. 69, 70 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Докази мають бути належними та допустимими, містити формацію щодо предмета доказування.

Тому, доводи позивача не можна прийняти у якості належних доказів у справі, оскільки позивачем не надано до суду підтвердження того, що ним здійснено всі заходи

передбачені Податковим кодексом України щодо взяття на податковий облік ТОВ «Бест - Торг - Компані» з моменту його реєстрації у м. Запоріжжі. Не надано акту перевірки позивачем місцезнаходження ТОВ «Бест - Торг - Компані» у м.Запоріжжя. Також, позивачем до суду не надано доказів, що директор МКП "Основаніє" має законні підстави для укладення договору оренди з ТОВ «Бест - Торг - Компані», зокрема про належність нерухомого майна цієї особі або права на розпорядження цим майном.

Крім того, на момент розгляду справи судом першої інстанції, оспорюваний позивачем запис про державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи ТОВ "Бест-Торг-Компані" щодо місцезнаходження юридичної особи на юридичній адресі: 69123, м. Запоріжжя, вул. Будівельників, буд. 7а, є одним із записів, які внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про всі реєстраційні дії, які стосуються ТОВ «Бест - Торг - Компані». Тому, що після цього запису в Державному реєстрі слідує інший запис про наступні реєстраційні дії, а саме про те, що останній шляхом внесення змін до установчих документів зареєстрував в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців своє нове місцезнаходження за іншою юридичною адресою.

Згідно даних Витягу від 26.04.2013 року місцезнаходження ТОВ «Бест - Торг - Компані» з 26 квітня 2013 року є: 49038, Дніпропетровська область, м. Дніпропетровськ, Кіровський район, бульвар Ленінградська, буд. 61. Отже, відповідно до ст.16 Податкового кодексу України товариство зобов'язано стати на податковий облік у м.Дніпропетровську за своїм новим місцезнаходженням.

Враховуючи викладене, колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції та вважає, що у позивача не має законних підстав вимагати скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ «Бест - Торг - Компані» в зв'язку із зміною його місцезнаходження, тому що відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції діяв у відповідності з вимогами Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", який не передбачає скасування державної реєстрації змін до установчих документів з підстав зазначених позивачем, тому вимоги позивача є необґрунтованими.

Таким чином, колегія суддів вважає, що доводи апеляційної скарги не спростовують правильності висновків суду першої інстанції і не дають підстав для висновку про помилкове застосування судом першої інстанції норм матеріального або процесуального права, яке призвело б до неправильного вирішення справи.

Відповідно до ст. 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Зважаючи на відсутність підстав для задоволення апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку про залишення оскаржуваного рішення суду першої інстанції без змін.

Керуючись ст. 195, п. 1 ч. 1 ст. 198, ст. 200 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Хортицькому районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області - залишити без задоволення.

Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23 липня 2013 року у справі за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Хортицькому районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області до державного реєстратора Виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради Комісарчука Владислава Анатолійовича, Товариства з обмеженою відповідальністю «Бест - Торг - Компані» про скасування державної реєстрації та зобов'язання вчинити певні дії - залишити без змін.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом 20 днів відповідно до ст. 212 та ч. 5 ст. 254 КАС України.

Головуючий: С.М. Іванов

Суддя: Л.М. Нагорна

Суддя: Д.В. Чепурнов

Дата ухвалення рішення13.10.2014
Оприлюднено07.11.2014
Номер документу41187894
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування державної реєстрації та зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —872/14511/13

Ухвала від 13.10.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні