Ухвала
від 13.07.2009 по справі 11/35-09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

11/35-09

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ

           УХВАЛА          

        

13 липня 2009 р.                                                                                   № 11/35-09  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Дроботової Т.Б. –головуючогоВолковицької Н.О. Рогач Л.І.

перевіривши матеріали касаційної скаргиТовариства з обмеженою відповідальністю "Стратіївський Агрорезерв"

на ухвалувід 06.02.2009 року господарського суду Вінницької області

у справі№ 11/35-09 господарського суду Вінницької області

за позовомЗакритого акціонерного товариства Компанія "РАЙЗ"

доТовариства з обмеженою відповідальністю "Стратіївський Агрорезерв"

про стягнення 3092098,06 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Стратіївський Агрорезерв" звернулось до Вищого господарського суду України із касаційною скаргою на ухвалу господарського суду Вінницької області від 06.02.2009 року, якою порушено провадження у справі на підставі статей 64, 65, 86 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно статті 129 Конституції України до основних засад судочинства, зокрема, віднесено забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.

Зазначена конституційна норма конкретизована законодавцем у статті 12 Закону України "Про судоустрій України", згідно з якою учасники судового процесу та інші особи у випадках і порядку, передбачених процесуальним законом, мають право на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення.

Отже, реалізація конституційного права на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення названим Законом ставиться у залежність від положень процесуального закону.

Відповідно до частини першої статті 11113 Господарського процесуального кодексу України ухвали місцевого або апеляційного господарського суду можуть бути оскаржені у касаційному порядку у випадках, передбачених цим Кодексом та Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Таким чином, оскарженню підлягають лише ті ухвали, про можливість оскарження яких прямо зазначено у відповідній статті Господарського процесуального кодексу України або Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", в яких йдеться про винесення судом даних ухвал.

Статтями 64, 65 Господарського процесуального кодексу України  передбачено порушення провадження у справі та дії судді по підготовці справи до розгляду.

Зі змісту наведених процесуальних норм випливає, що суддя виносить ухвалу про прийняття позовної заяви та порушення провадження у справі з додержанням вимог статті 86 Господарського процесуального кодексу України.

Не одна з названих процесуальних норм, в тому числі і стаття 86 Господарського процесуального кодексу України, яка встановлює вимоги до змісту і форми ухвали, якими не вирішується спір по суті, не передбачають права апеляційного чи касаційного оскарження такої ухвали.

Відповідно до пунктів 8, 12 Постанови Пленуму Верховного суду України №8 від 13.06.2007 року оскарження ухвал або інших процесуальних актів суду, якими не завершується провадження у справі (про прийняття заяв і скарг до розгляду, про призначення судових засідань, про виклик осіб, про витребування документів та інших доказів тощо), крім випадків, прямо передбачених процесуальним законом, не допускається, в зв'язку з чим звернення у справах інших осіб у всіх випадках, а учасників процесу - поза випадками, передбаченими процесуальним законом, розгляду судами не підлягають в зв'язку з чим у прийнятті касаційної скарги до касаційного провадження необхідно відмовити.

Касаційна інстанція також, вважає за необхідне зазначити, що безпідставне в непередбаченому процесуальним законодавством порядку звернення з апеляційними та касаційними скаргами призводить до затягування розгляду справи по суті, що є недобросовісним користуванням процесуальними правами сторони у справі.

Керуючись статтями 86, 11113 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,

УХВАЛИВ:  

Відмовити у прийнятті касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Стратіївський Агрорезерв" на ухвалу господарського суду Вінницької області від 06.02.2009 року у справі №11/35-09 господарського суду Вінницької області.

Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Стратіївський Агрорезерв" повернути скаржнику без розгляду.

Головуючий суддя                                         Т. Дроботова

С у д д і          Н. Волковицька

                                                                                                              Л. Рогач

Дата ухвалення рішення13.07.2009
Оприлюднено27.07.2009

Судовий реєстр по справі —11/35-09

Ухвала від 13.07.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 07.07.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 22.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Шевчук C. Р.

Ухвала від 14.10.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 25.08.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Рішення від 18.02.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Черленяк М.І.

Ухвала від 23.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 10.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 13.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 13.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні