Постанова
від 03.11.2014 по справі 509/4714/14-к
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/4714/14-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 листопада 2014 року Овідіопольський районний суд Одеської області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

потерпілого ОСОБА_6 ,

розглянувши у підготовчому провадженні матеріали за клопотанням про звільнення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності по кримінальному провадженню, передбаченому ч.2 ст.298 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Згідно наказу №6-К від 29 квітня 2005 року ОСОБА_4 призначено на посаду директора бази ТОВ «МІКСІ» (ЄДРПОУ 24581987), розташованої по вул.Чорноморців,134 в с.Сухий Лиман Овідіопольського району Одеської області.

У грудні 2004 року ТОВ «МІКСІ» придбало у ТОВ «СІДІС» (ЄДРПОУ 24531618) майновий комплекс по виробництву пластмасових виробів, який знаходиться в АДРЕСА_1 та розташований на земельній ділянці, яка знаходилась у фактичному користуванні ТОВ «СІДІС» розміром 0,80 га.

Поруч із вказаною земельною ділянкою був розташований пам`ятник воїнам-односельцям. Загиблим в роки Великої Вітчизняної війни на земельній ділянці площею 0,054 га, який представляв із себе бетонний обеліск прямокутну піраміду розміром 0,77Х0,55х7 метра, до якого з двох сторін примикали дві бетонні стели розміром 1х1х2,7 метра та 1,3х0,2х2,7 метра з барельєфними зображеннями батальних сцен, а на передньому плані обеліска на підставці бетонна зірка з Вічним вогнем розміром 1,2х1,2х0,24 метра. На обеліску у верхній частині фасадної і тильної сторін були зображені ордена Вітчизняної війн и, нижче дати « 1951-1945» і ще нижче напис: «Односельцям, полеглим за Батьківщину». Пам`ятник увічнював подвиг народу в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр. і був встановлений на місці, де в роки війни жителі села йшли на фронт захищати Батьківщину від німецько-фашистських загарбників. Багато хто з них загинули смертю хоробрих. В 1973 році на честь загиблих воїнів-односельчан за рішенням загальних зборів колгоспників встановлено пам`ятник, виготовлений місцевими майстрами.

Згідно даних Управління охорони об`єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації вказаний пам`ятник в с.Сухий Лиман Овідіопольського району Одеської області було встановлено у 1973 році біля сільського клубу. Рішенням Одеського облвиконкому від 25.12.1984 року №652 об`єкт прийнято під охорону держави, як пам`ятку історії місцевого значення. Однак, до державного реєстру нерухомих пам`яток України пам`ятник воїнам-односельцям, загиблим в роки Великої Вітчизняної війни не заносився.

Відповідно до прикінцевих положень Закону України «Про охорону культурної спадщини», об`єкти включені до переліків пам`яток історії та культури відповідно до Закону Української РСР «Про охорону і використання пам`яток історії та культури» визнаються пам`ятками культурної спадщини відповідно до цього Закону.

Навесні 2008 року, точні дата і час досудовим слідством не встановлені, за вказівкою директора бази ТОВ «МІКСІ» Марєєва, згідно усної домовленості з Сухолиманським сільськім головою ОСОБА_7 робітниками бази ТОВ «МІКСІ» був перенесений паркан таким чином, що вищевказаний пам`ятник опинився на території бази.

Приблизно в червні-липні 2008 року, точні дата і час досудовим слідством не встановлені, директор бази ТОВ «МІКСІ» ОСОБА_8 дав усну вказівку працівникам бази ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та іншим, демонтувати і закопати пам`ятник воїнам-односельцям, загиблим в роки Великої Вітчизняної війни, при цьому не пояснюючи їм правові підстави руйнування пам`ятника. Після чого, вказані робітники бази розбили дві бетонні стели, зірку Вічний вогонь відкололи і відтягнули вбік, а у обеліску зруйнували опору, після чого повалили його в завчасно вириту яму прямо перед ним і засипали його землею.

03 квітня 2014 року, на підставі ухвали слідчого судді Приморського районного суду м.Одеси від 24.03.2014 року, співробітниками міліції та прокуратури було проведено обшук на земельній ділянці, яка перебуває в користуванні ТОВ «МІКСІ» за адресою: АДРЕСА_1 , в ході якого виявлено та вилучено обеліск пам`ятника воїнам-односельцям, загиблим в роки Великої Вітчизняної війни, фрагмент зірки Вічного вогню та залишки зруйнованих стел.

Таким чином, своїми навмисними діями, директор бази ТОВ «МІКСІ» ОСОБА_8 незаконно знищив об`єкт культурної спадщини пам`ятник воїнам-односельцям, загиблим в роки Великої Вітчизняної війни, розташований по АДРЕСА_1 .

Вказані дії ОСОБА_8 досудовим слідством кваліфіковані за ст.298 ч.2 КК України.

Прокурор звернувся до суду з клопотанням про звільнення ОСОБА_8 від кримінальної відповідальності на підставі ст.49 КК України.

Заслухавши прокурора, обвинуваченого, який погодився з клопотанням, суд приходить до висновку про задоволення клопотання, звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження.

Відповідно до ст.49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули пять років - у разі вчинення злочину средньої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

Згідно ч.2 п.1 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ст.285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно ст.286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Відповідно до ст.287 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Встановлено, що ОСОБА_8 характеризується позитивно, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває, раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, вчинив кримінальне правопорушення середньої тяжкості, вину визнав, розкаявся, з дня вчинення кримінального правопорушення минуло більш ніж п`ять років.

Суд вважає, що є перешкоди для призначення кримінального провадження до розгляду, а саме є підстави для прийняття рішення, передбаченого п.2 ч. 3 ст.314 КПК України закриття провадження.

Керуючись ст.314 ч.2 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст.49 КК України.

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в скоєні кримінального правопорушення, передбаченого ст.298 ч.2 КК України - закрити.

Ухвала суду може бути оскаржена до апеляційного суду Одеської області через суд першої інстанції на протязі 7 днів з дня її проголошення.

Суддя: ОСОБА_1

СудОвідіопольський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення03.11.2014
Оприлюднено11.01.2023
Номер документу41205243
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —509/4714/14-к

Ухвала від 21.10.2014

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кочко В. К.

Ухвала від 21.10.2014

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кочко В. К.

Постанова від 03.11.2014

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кочко В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні