Ухвала
від 31.10.2014 по справі 815/6172/14
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/6172/14

УХВАЛА

31 жовтня 2014 року м.Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Цховребова М.Г., розглянувши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Ширяєвський хлібозавод» до відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Одеській області про скасування постанови, зобов'язання вчинити певні дії, -

встановив:

30 жовтня 2014 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Ширяєвський хлібозавод» звернулось до Одеського окружного адміністративного суду з позовом до відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Одеській області про:

- скасування частково постанови заступника начальника відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Одеській області Гамбаль О.Є. про арешт коштів боржника, які містяться на розрахунковому рахунку № 26001436626 (код валюти - 980), МФО 380805 в АТ «Райффайзен банк Аваль», та належать позивачу, адреса: вул. Степова, 44, смт. Ширяєве, Ширяївський район, Одеська область, 66800, код ЄДРПОУ: 32993511, у межах суми 61154,40 грн., призначеної для виплати заробітної плати працівникам та розрахунків з бюджетом;

- зобов'язання відповідача зняти арешт з рахунку № 26001436626 (код валюти - 980), МФО 380805, який відкрито в АТ «Райффайзен банк Аваль», та належить позивачу, код ЄДРПОУ: 32993511.

Статтею 107 КАС України передбачено, що суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, в тому числі, чи належить позовну заяву розглядати в порядку адміністративного судочинства та чи немає інших підстав для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Як вбачається зі змісту позову та доданих до нього матеріалів, зокрема:

- відповідно до постанови заступника начальника відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Одеській області Гамбаль О.Є. від 17.10.2014 року про відкриття виконавчого провадження, ВП № 45111999, на підставі заяви про примусове виконання, поданої 15.10.2014 року, документ вступив у законну силу (набрав чинності): 27.06.2014 року, зокрема: відкрито виконавче провадження з виконання виконавчого листа № 755/14560/14-ц, виданого 11.07.2014 року Дніпровським районним судом м. Києва , про: стягнення солідарно з ТОВ «Затишшя-Хлібопродукт, ТОВ «Ширяєвський Хлібозавод», ТДВ «Затишанське Хлібоприймальне підприємство», СВК «Хлібороб», Сільськогосподарського ТОВ «Нікомарівське», СВК «Ягорлик», С(Ф)Г «Ольга», Сільськогосподарського ТОВ «Ольга» та ОСОБА_2 на користь Публічного акціонерного товариства «Укрсоцбанк» заборгованості по договору кредиту в сумі 6522363,82 грн. стягнення солідарно з ТОВ «Затишшя-Хлібопродукт, ТОВ «Ширяєвський Хлібозавод», ТДВ «Затишанське Хлібоприймальне підприємство», СВК «Хлібороб», Сільськогосподарського ТОВ «Нікомарівське», СВК «Ягорлик», С(Ф)Г «Ольга», Сільськогосподарського ТОВ «Ольга» та ОСОБА_2 на користь Публічного акціонерного товариства «Укрсоцбанк» третейського збору у сумі 25500 грн. стягнення солідарно з ТОВ «Затишшя-Хлібопродукт, ТОВ «Ширяєвський Хлібозавод», ТДВ «Затишанське Хлібоприймальне підприємство», СВК «Хлібороб», Сільськогосподарського ТОВ «Нікомарівське», СВК «Ягорлик», С(Ф)Г «Ольга», Сільськогосподарського ТОВ «Ольга» та ОСОБА_2 на користь Публічного акціонерного товариства «Укрсоцбанк» 243,60 грн. судового збору;

- відповідно до постанови заступника начальника відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Одеській області Гамбаль О.Є. від 22.10.2014 року про арешт коштів боржника, ВП № 45111999, зокрема: на підставі рішення суду накласти арешт на кошти, що містяться на рахунках та належать боржнику - Товариству з обмеженою відповідальністю «Ширяєвський хлібозавод», адреса: вул. Степова, 44, смт. Ширяєве, Ширяївський район, Одеська область, 66800, код ЄДРПОУ: 32993511, у межах суми: 6548107,42 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 181 КАС України, учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду з позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби порушено їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб.

Також, згідно з ч. 2 ст. 2 КАС України до адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на всі публічно-правові спори, крім спорів, для яких законом встановлений інший порядок судового вирішення.

З наведеного вбачається, що до юрисдикції адміністративних судів належать спори щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності державної виконавчої служби при виконанні виконавчих документів, передбачених ч. 2 ст. 3 Закону України «Про виконавче провадження», крім тих, відносно яких законом установлено інший, виключний порядок їх оскарження, а також спори за адміністративними позовами про зобов'язання державної виконавчої служби як суб'єкта владних повноважень прийняти рішення або вчинити певні дії, крім спорів, для яких законом встановлений інший порядок судового вирішення.

Відповідно до положень ст.ст. 383, 384 Цивільного процесуального кодексу України, учасники виконавчого провадження та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їх права чи свободи. Скарга подається до суду, який видав виконавчий документ.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 109 КАС України, якщо заяву не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства, суддя відмовляє у відкритті провадження в адміністративній справі.

Виходячи та на підставі наведеного, суд дійшов висновку, що дану позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Ширяєвський хлібозавод» до відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Одеській області про скасування постанови, зобов'язання вчинити певні дії не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства, відповідно - у відкритті провадження в адміністративній справі за даним позовом слід відмовити.

Розгляд такої справи віднесено до юрисдикції місцевого загального суду в порядку цивільного судочинства.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 107, 109, 181, 160, 165, 186 КАС України, суд -

ухвалив:

Відмовити у відкритті провадження в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Ширяєвський хлібозавод» до відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Одеській області про скасування постанови, зобов'язання вчинити певні дії.

Ухвала може бути оскаржена особою, яка подала позовну заяву, до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги на ухвалу суду протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Повторне звернення тієї ж особи до адміністративного суду з таким самим адміністративним позовом, щодо якого постановлено ухвалу про відмову у відкритті провадження, не допускається.

Суддя М.Г. Цховребова

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.10.2014
Оприлюднено07.11.2014
Номер документу41218842
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/6172/14

Ухвала від 31.10.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М. Г

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні