Постанова
від 27.10.2014 по справі 814/2649/14
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Миколаїв.

27 жовтня 2014 року справа № 814/2649/14

Миколаївський окружний адміністративний суд у складі судді Єнтіної А.П., секретаря судового засідання Западнюк К.А., розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовомУправління Пенсійного фонду України в Центральному районі м.Миколаєва, пр. Жовтневий, 55-є, м. Миколаїв, 54018

доЗакритого акціонерного товариства "Страхова компанія "Спектр" в особі Миколаївської філії Закритого акціонерного товариства "Страхова компанія "Спектр", вул. В.Морська, 63, кв. 1, м. Миколаїв,54001

простягнення заборгованості в сумі 2549,55 грн., В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Центральному районі м.Миколаєва (далі - позивач, Управління) звернулося до суду з позовом до Закритого акціонерного товариства "Страхова компанія "Спектр" в особі Миколаївської філії Закритого акціонерного товариства "Страхова компанія "Спектр" (далі - відповідач) заборгованість зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, фінансової санкції та пені в загальній сумі 2549,55 грн.

Позов обґрунтовано тим, що у відповідача існує заборгованість зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, фінансової санкції та пені у сумі 2549,55 грн., яка ним у встановлені строки добровільно не сплачена.

23 жовтня 2014 р. до суду від Управління надійшла заява про розгляд справи без участі у судовому засіданні його представника в порядку письмового провадження.

Відповідач у судове засідання не з'явився.

Судом визнано за можливе розглянути справу за відсутності представників сторін на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що відповідач є юридичною особою та перебуває на обліку в Управлінні як платник зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

За липень 2009 року відповідач повинен був сплатити страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на загальну суму 1652,87 грн. і виконав цей обовязок частково сплативши 391,96 грн. Таким чином, заборгованість відповідача зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за липень 2009 року становить 1260,91 грн.

Суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідачем не були сплачені в установлений законом строк, у зв'язку з чим позивачем були винесені рішення за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхових внесків від 20.07.2009 р. №1839, від 24.09.2009 р. №2263 та від 09.07.2013 р. №488, якими застосовано фінансові санкції у сумі 582,33 грн. та нарахування пені на суму 706,31 грн.

Таким чином, заборгованість відповідача в загальній сумі становить 2549,55 грн.

Надаючи правової оцінки встановленим обставинам та відносинам, що виникли між сторонами, суд виходить з наступного.

Відповідно до преамбули Закону України від 9 липня 2003 року № 1058-ІV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон № 1058-ІV, у редакції, яка діяла на час виникнення спірних правовідносин), цей Закон, розроблений відповідно до Конституції України та Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, визначає принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює порядок формування Накопичувального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, передбаченим цим Законом.

Згідно з пунктом 1 статті 1 Закону України від 26 червня 1997 року № 400/97-ВР "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон № 400/97-ВР), платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування платники збору сплачують до Пенсійного фонду України в порядку, визначеному законодавством України (частина 1 статті 3 Закону № 400/97-ВР).

Відповідно до пункту 6 частини 2 статті 17 Закону № 1058-ІV страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим періодом для страхувальників є календарний місяць (частина 6 статті 20 Закону № 1058-ІV).

Відповідно до пункту 2 статті 106 Закону № 1058-ІV, суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Виконавчі органи Пенсійного фонду застосовують до страхувальників фінансові санкції за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум (пункт 2 частини 109 статті 106 Закону № 1058-ІV).

Згідно з пунктом 13 статті 106 цього Закону, про нарахування пені та накладення штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій.

Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій (абзаци 1, 3 частини 3 статті 106 Закону № 1058-ІV).

Управлінням було направлено на адресу відповідача вимогу про сплату боргу від 05.09.2013 р. № Ю-361/20.

Згідно з частиною 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України (далі-КАС) кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 Кодексу.

З огляду на те, що доказів, які б спростовували доводи позивача, відповідачем до суду не подано, позовні вимоги Управління про стягнення з відповідача заборгованості по внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, фінансової санкції та пені в загальній сумі 2549,55 грн., підлягають задоволенню повністю.

Враховуючи, що спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), згідно з частиною 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 2, 7, 17, 94, 158, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Закритого акціонерного товариства "Страхова компанія "Спектр" в особі Миколаївської філії Закритого акціонерного товариства "Страхова компанія "Спектр" (код ЄДРПОУ 35466518) на користь Управління Пенсійного фонду України в Центральному районі м. Миколаєва заборгованість зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, фінансової санкції та пені в загальній сумі 2549 (дві тисячі п'ятсот сорок дев'ять) грн. 55 коп.

Апеляційна скарга подається до Одеського апеляційного адміністративного суду через Миколаївський окружний адміністративний суд протягом 10 днів з дня її отримання.

Суддя А. П. Єнтіна

СудМиколаївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.10.2014
Оприлюднено07.11.2014
Номер документу41227033
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/2649/14

Ухвала від 10.09.2019

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Устинов І. А.

Ухвала від 02.09.2019

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Устинов І. А.

Ухвала від 30.11.2017

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Брагар В. С.

Ухвала від 27.11.2017

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Брагар В. С.

Постанова від 27.10.2014

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Єнтіна А. П.

Ухвала від 04.09.2014

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Єнтіна А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні