Постанова
від 30.10.2014 по справі 815/5585/14
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/5585/14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 жовтня 2014 року Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого по справі судді Бжассо Н.В.

за участю секретаря Музика А.О.

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України у Київському районі м. Одеси до Автогосподарства ГУМВС України в Одеській області про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, -

В С Т А Н О В И В:

До суду надійшов адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України у Київському районі м. Одеси до Автогосподарства ГУМВС України в Одеській області про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги наступними доводами.

Як зазначає позивач, Автогосподарство ГУМВС України в Одеській області перебуває на обліку в УПФ України у Київському районі м. Одеси та на підприємстві виконуються роботи з особливо шкідливими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, осад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

На підставі довідки, яка уточнює особливий характер роботи або умов праці, необхідний для призначення пільгової пенсії, виданої Автогосподарством ГУМВС України в Одеській області, призначено пенсію на пільгових умовах, згідно з нормами ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Як зазначає позивач, управлінням на адресу Автогосподарства ГУМВС України в Одеській області, були надіслані розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону в частині пенсій, призначених відповідно до пункту «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», з зазначенням суми, яка підлягає відшкодуванню підприємством.

Крім того, управлінням постійно надсилались листи підприємству з зазначенням загальної суми, що підлягає відшкодуванню у відповідному місяці.

На підставі виставлених розрахунків та листів управління, відповідач повинен був перерахувати за період липень-вересень 2014 року - 2704, 89 грн.

В рахунок погашення заборгованості, яка виникла в зазначений період Автогосподарство ГУМВС України в Одеській області кошти не перерахувало, у зв'язку з чим виникла заборгованість, стягнення якої є предметом судового розгляду.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, в адміністративному позові позивач просив розглядати справу за його відсутності.

Відповідач в судове засідання не з'явився, 28.10.2014 року надійшло клопотання, в якому просив розглянути справу за його відсутності.

Згідно ч.4 ст.128 КАС України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Згідно до ч.6 ст.128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Суд розглядає справу у письмову провадженні, що відповідає ч.4, ч.6 ст.128 КАС України.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності встановив наступне.

Як встановлено в ході судового розгляду справи, Автогосподарство ГУМВС України в Одеській області перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України у Київському районі м. Одеси.

Статтею 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» визначено, що на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за Списком №1, № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Відповідно до п.5 Роз'яснення Міністерства соціального забезпечення України № 23 від 18.11.1992 року підтвердження права на пільгове пенсійне забезпечення на підставі записів у трудових книжках працівників та уточнюючих довідок про характер та умови праці, а також безпосередню зайнятість на роботах, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення, протягом не менше 80% встановленої тривалості робочого часу, виданих на підприємстві первинних документів у встановленому порядку.

Відповідно до абзацу 1 п.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" №1058-IV від 09.07.2003р. пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зазначеним особам, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991р. №1788-ХІ.

Особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення».

На підставі довідки, яка уточнює особливий характер роботи або умов праці, необхідний для призначення пільгової пенсії, виданої Автогосподарством ГУМВС України в Одеській області, пенсіонеру ОСОБА_1 призначено пенсію на пільгових умовах, згідно з нормами ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Для призначення ОСОБА_1 пенсії за віком на пільгових умовах підприємством Автогосподарство ГУМВС України в Одеській області було надано довідку від 19.09.2013 року № 27/352 про підтвердження роботи у шкідливих і важких умовах праці за Списком № 2 в період з 22.01.1986 року по 01.09.1999 року.

Відповідно до ч.1 ст. 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (яким є відповідач), крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є фактичні витрати і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення», тобто для жінок після досягнення 55 років, а для чоловіків - після досягнення 60 років.

З вищевикладеного вбачається, що відповідач зобов'язаний покривати Пенсійному фонду витрати на виплату та доставку пенсій, відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пункту «б» ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (список № 2), що відповідно до п.1 ст. 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» є об'єктом оподаткування.

Відповідно до п 6.1 Інструкції „Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України", затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. № 21-1 (із змінами та доповненнями) відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (яким є відповідач) - 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого пункту 2 Прикінцевих положень зазначеного Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Згідно з п.6.4 Інструкції „Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України", розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п.6.8. вказаної Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Відповідно до п. 6.9. Інструкції „Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України", у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї Інструкції для зазначених підприємств у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Згідно матеріалів справи заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за віком на пільгових умовах за Списком №2, виплаченої пенсіонеру ОСОБА_1 за період липень - вересень 2014 року складає 2704, 89 грн.

Абзацом 4 пункту 1 статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування " передбачено, що для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "а", "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення " до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення ".

В порушення вищевикладених приписів чинного законодавства, Автогосподарство ГУМВС України в Одеській області не відшкодувало управлінню Пенсійного фонду України в Київському районі м. Одеси кошти у розмірі 2704, 89 грн., фактично витрачені в липні - вересні 2014 року на виплату та доставку пільгових пенсій, що підтверджується, наявними у матеріалах справи, розрахунками, карткою особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2.

З урахуванням встановлених фактів, оцінюючи надані позивачем по справі докази у сукупності, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, такими, які підтверджені доказами та відповідають чинному законодавству України, а отже сума заборгованості у розмірі 2704, 89 грн. повинна бути стягнута з відповідача.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутністю витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 8, 9, 11, 70, 71, 86, 159-164 КАС України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Задовольнити адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України у Київському районі м. Одеси до Автогосподарства ГУМВС України в Одеській області про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Стягнути з Автогосподарства ГУМВС України в Одеській області (65101, м. Одеса, вул. 25 Чапаївської дивізії, 1А, код ЄДРПОУ 08806799, МФО 828011, р/р 35215001000136, 35225002000136, 37118009000136 ГУДКСУ в Одеській області) на користь Управління Пенсійного фонду України у Київському районі м. Одеси (65121, м. Одеса, вул. Ільфа і Петрова, 4-а, код ЄДРПОУ 20990714, р/р 256013013695 в Одеському обласному управління ВАТ «Державний ощадний банк України» МФО 328845) борг в сумі 2 704 (дві тисячі сімсот чотири) гривні 89 копійок.

Постанова може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Одеський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 254 КАС України.

Суддя Н.В.Бжассо

Стягнути з Автогосподарства ГУМВС України в Одеській області (65101, м. Одеса, вул. 25 Чапаївської дивізії, 1А, код ЄДРПОУ 08806799, МФО 828011, р/р 35215001000136, 35225002000136, 37118009000136 ГУДКСУ в Одеській області) на користь Управління Пенсійного фонду України у Київському районі м. Одеси (65121, м. Одеса, вул. Ільфа і Петрова, 4-а, код ЄДРПОУ 20990714, р/р 256013013695 в Одеському обласному управління ВАТ «Державний ощадний банк України» МФО 328845) борг в сумі 2 704 (дві тисячі сімсот чотири) гривні 89 копійок.

Дата ухвалення рішення30.10.2014
Оприлюднено10.11.2014
Номер документу41230020
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/5585/14

Постанова від 30.10.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бжассо Н. В.

Ухвала від 02.10.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бжассо Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні