Рішення
від 21.10.2014 по справі 665/1128/14-ц
ЧАПЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

набрало чинності "___"


20____р.

Справа № 665/1128/14-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" жовтня 2014 р. Чаплинський районний суд Херсонської області в складі: судді - Томашевського В.А.

при секретарі - Покотун Р.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Чаплинського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Чаплинської районної державної адміністрації Херсонської області, 3-я особа - директор Чаплинського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Чаплинської районної державної адміністрації Херсонської області Брит Олег Володимирович, про поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

В С Т А Н О В И В:

З 11 липня 2012 року позивачка ОСОБА_1 прийнята в Чаплинський районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Чаплинської РДА Херсонської області на посаду фахівця з соціальної роботи.

У квітні 2014 року позивачка письмово попереджена про те, що через два місяці в зв'язку зі змінами в організації праці посаду фахівця з соціальної роботи буде скорочено. На звернення позивачки до директора Чаплинського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Чаплинської районної державної адміністрації Херсонської області Брита О.В. про те, що позивачка знаходиться у стані вагітності, а тому у відповідності до вимог законодавства її звільнення з ініціативи власника або уповноваженого ним органу буде незаконним без надання можливості залишити її працювати у цій же установі, позитивної відповіді не отримала.

Наказом № 11-к від 10 червня 2014 року позивачка ОСОБА_1 була звільнена з займаної посади за п. 1 ст. 40 КЗпП України у зв'язку із скороченням штату.

Позивачка вважає її звільнення незаконним, оскільки перебуваючи у стані вагітності була звільнена з роботи в супереч вимогам закону. Крвм того зауважує, що державна установа - Чаплинський районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Чаплинської РДА Херсонської області повністю не ліквідувалася.

Вона просить суд поновити її на посаді фахівця з соціальної роботи Чаплинського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Чаплинської районної державної адміністрації Херсонської області, а також стягнути з Чаплинського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Чаплинської районної державної адміністрації Херсонської на її користь середній заробіток за час вимушеного прогулу з 10 червня 2014 року до дня поновлення на роботі в сумі 594 гривні 55 копійок та допустити негайне виконання рішення суду в частині поновлення на роботі.

В судовому засіданні ОСОБА_1 підтримала позовні вимоги, заявивши, що не зважаючи на інформування керівника центру Брита О.В. про її стан вагітності і необхідність надати їй іншу роботу, її звільнили з займаної посади.

Представники відповідача, виконуюча обов'язки директора Прит О.В. та Білоус В.В. позовні вимоги визнали щодо поновлення на роботі ОСОБА_1, пояснивши, що позивачка була звільнена з роботи 10.06.2014 року, не надавши на час звільнення відповідну медичну довідку про стан вагітності, надавши довідку лише 13.06.2014 року, тобто після звільнення.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню з наступного:

Згідно ч. З ст. 184 КЗпП України з ініціативи власника або уповноваженого ним органу звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років - частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням.

Відповідно ч. 1 ст. 235 КЗпП України, у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведенім на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.

Згідно ч. 2 ст. 235 КЗпП України, при винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Відповідно ч. 5 ст. 235 КЗпП України, рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника, прийняте органом, який розглядає трудовий спір, підлягає негайному виконанню.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 367 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішень у справах про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 дійсно працювала в Чаплинському районному центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Чаплинської РДА Херсонської області на посаді фахівця з соціальної роботи.

Згідно наказу №11-к від 10.06.2014 року вона звільнена з займаної посади на підставі п.1 ст.40 КЗпП України за скороченням штату, тобто з ініціативи установи.

Згідно довідки Чаплинської районної лікарні №487 від 13.06.2014 року ОСОБА_1, тобто позивачка у справі перебувала у стані вагітності строком 21 неділя.

Зазначене свідчить про порушення відповідачем у справі законодавства про працю, тому звільнення без дотримання встановленого законом порядку, а саме: звільнення вагітних жінок, жінок, які мають дітей віком до трьох років, одиноких жінок, які мають дитину до 14 років або дитину-інваліда є звільнення без дотримання встановленого законом порядку для даної підстави.

Враховуючи надані позивачкою докази, які є не спростованими іншими доказами перевіреними судом, суд вважає звільнення ОСОБА_1 таким, що не відповідає закону, тому вона підлягає поновленню на роботі з часу її незаконного звільнення.

Враховуючи, що при розгляді трудових спорів про поновлення працівника на роботі, працівникові може відшкодовуватись матеріальна шкода, суд вважає за необхідне стягнути з Чаплинського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Чаплинської районної державної адміністрації Херсонської області втрачений заробіток позивачки за час вимушеного прогулу.

Стягненню підлягає оплата вимушеного прогулу у випадку поновлення працівника на роботі у сумі 594 гривні 55 коп.

Згідно Закону України «Про судовий збір», судовий збір підлягає стягненню з Першоконстянтинівської сільської ради Чаплинського району Херсонської області у сумі 243 гривень 60 коп. на користь Державної судової адміністрації.

Керуючись ст.ст. 3, 4, 5, 14, З0, 38, 40, 42, 44, 80, 107, 110, 118-120, 158 ЦПК, ч.3 ст.184, ст.ст.232, 233, 235 КЗпП України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Чаплинського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Чаплинської районної державної адміністрації Херсонської області, 3-я особа - директор Чаплинського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Чаплинської районної державної адміністрації Херсонської області Брит Олег Володимирович, про поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу - задовольнити.

ОСОБА_1 поновити на посаді фахівця з соціальної роботи Чаплинського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Чаплинської районної державної адміністрації Херсонської області з 10.06.2014 року.

Стягнути з Чаплинського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Чаплинської районної державної адміністрації Херсонської області, ідентифікаційний код 31476166, адреса: Херсонська область, Чаплинський район, смт. Чаплинка, вул. Спартака, 12 на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу в сумі 594 (п'ятсот дев'яносто чотири) гривні 55 копійок.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині поновлення ОСОБА_1 на роботі.

Стягнути судовий збір з Чаплинського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Чаплинської районної державної адміністрації Херсонської області

у сумі 243 гривень 60 коп. на користь Судової адміністрації ЄДРПОУ 37981783 банк одержувача ГУ ДКУ у Чаплиському районі МФО 852010 р/р 31216206700299 код платежу 2203001 призначення платежу « Судовий збір » код 02886893.

Рішення суду в частині стягнення матеріальної шкоди підлягає негайному стягненню в межах місячного платежу.

На рішення може бути подана апеляція до апеляційного суду Херсонської області протягом 10 днів з часу винесення рішення за поданням апеляції до Чаплинського районного суду, особами, які не були присутніми під час проголошення судового рішення, протягом десяти днів з дня отримання копії рішення суду.

С У Д Д Я:

СудЧаплинський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення21.10.2014
Оприлюднено11.11.2014
Номер документу41238450
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —665/1128/14-ц

Рішення від 21.10.2014

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Томашевський В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні