Рішення
від 29.10.2014 по справі 173/2198/14-ц
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/2198/14-ц

Провадження №2/173/1229/2014

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 жовтня 2014 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючої - судді Петрюк Т.М.

При секретарі - Рудовій Л.В.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Верхньодніпровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Першотравенської сільської ради та Верхньодніпровської районної державної адміністрації, треті особи, що не заявляють самостійних вимог: Перша Дніпродзержинська Державна нотаріальна контора , ОСОБА_4 про визнання права власності в порядку спадкування -

ВСТАНОВИВ:

До суду звернулись позивачі ОСОБА_1. та ОСОБА_5, з позовом про визнання права власності до відповідачів Першотравенської сільської ради та Верхньодніпровської районної державної адміністрації, треті особи, що не заявляють самостійних вимог: Перша Дніпродзержинська Державна нотаріальна контора , ОСОБА_4, згідно якої просять визнати за ними право власності в порядку спадкування за законом на ? частину земельної ділянки за кожним площею 7.780 га., кадастровий номер 122 108 7500 01 012 0133, розташованої на території Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області після смерті батька посилаючись на наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_2 року їх батько - ОСОБА_6 отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом. Спадкове майно складалось із ? частки земельної ділянки, що знаходиться на території с. Перше Травня Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, згідно державного акту про право власності на земельну ділянку серії ДП № 042526, виданого Верхньодніпровською державною адміністрацією 25.12.2003 року на підставі розпорядження голови Верхньодніпровської районної державної адміністрації Дніпропетровської області № 403-р від 05.12.2003 року кадастровий номер 1221087500-01-012-0133 площею 7.780 га., яка надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, вартістю 67744 грн.

Після чого їх батько ОСОБА_6,, звернувся до ТОВ «Верхньодніпровське землевпорядне підприємство» для розробки технічної документації на дану земельну ділянку. Яка на даний час виготовлена.

Проте зареєструвати своє право власності на земельну ділянку в установленому порядку їх батько не встиг, так як ІНФОРМАЦІЯ_3 року помер.

Вони є спадкоємцями після смерті батька, та своєчасно подали заяви про прийняття спадщини до першої Дніпродзержинської державної нотаріальної контори. Але постановою державного нотаріуса Верхньодніпровської державної нотаріальної контори від 14.05.2014 року їм відмовлено у видачі свідоцтва про право власності на земельну ділянку в зв»язку з відсутністю правоустанолюючого документу, що й стало підставою звернення до суду.

В судовому засіданні позивачі позовні вимоги підтримали повному об»ємі, давши пояснення фактично установлені матеріалами справи

Відповідач - представник Першотравенської сільської ради в судове засідання не з»явився, подавши заяву про слухання справи у його відсутність. Проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Відповідач, представник Верхньодніпровської райдержадміністрації, в судовому засіданні позовні вимоги визнала, при цьому пояснила, що померлій ОСОБА_8,. дійсно була виділена у власність земельна ділянка площею 7.780 га, на території Першотравенської сільської ради. Згідно свідоцтва про право власності за заповітом спадкоємцями даної земельної ділянки після смерті ОСОБА_8 є її діти: - син ОСОБА_6, та донька - ОСОБА_4

Треті особи, що не заявляють самостійних вимог представник першої Дніпродзержинської нотаріальної контори та ОСОБА_4, в судове засідання не з»явились про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Вислухавши осіб, що приймали участь у розгляді справи, дослідивши матеріали справи суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню за наступними підставами: судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 року батько позивачів - ОСОБА_6 отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом. Спадкове майно складалось із ? частки земельної ділянки, що знаходиться на території с. Перше Травня Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, згідно державного акту про право власності на земельну ділянку серії ДП № 042526, виданого Верхньодніпровською державною адміністрацією 25.12.2003 року на підставі розпорядження голови Верхньодніпровської районної державної адміністрації Дніпропетровської області № 403-р від 05.12.2003 року кадастровий номер 1221087500-01-012-0133 площею 7.780 га., яка надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, вартістю 67744 грн., після смерті своєї матері ОСОБА_8, що підтверджується копією свідоцтва про право на спадщину. Друга частина земельної ділянки успадкована ОСОБА_4, донькою померлої - ОСОБА_8

З метою належного оформлення свого спадкового права та реєстрації права власності на спадкове майно, батько позивачів ОСОБА_6,, звернувся до ТОВ «Верхньодніпровське землевпорядне підприємство» для розробки технічної документації на дану земельну ділянку. технічна документація на даний час виготовлена.

Проте зареєструвати своє право власності на земельну ділянку в установленому порядку батько позивачів не встиг, так як ІНФОРМАЦІЯ_3 року помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть.

На день смерті батька позивачів ОСОБА_6,, відкрилась спадщина, яка складається з ? частки земельної ділянки, що знаходиться на території с. Перше Травня Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, кадастровий номер 1221087500-01-012-0133 площею 7.780 га., яка надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, вартістю 67744 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 328 ЦК України - право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України - спадкуванням є перехід прав та обв»язків ( спадщина) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ч. 2 ст. 328 ЦК - право власності вважається набутим правомірним, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкування є перехід прав та обов"язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Судом встановлено, що ОСОБА_10, за життя став власником 1/2 частини земельної ділянки що знаходиться на території с. Перше Травня Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, кадастровий номер 1221087500-01-012-0133 площею 7.780 га., шляхом успадкування даної земельної ділянки після смерті своє матері. Крім того ОСОБА_6,. вчинив дії спрямовані на реєстрацію в установленому порядку права власності на успадковану земельну ділянку, замовивши та виготовивши технічну документацію на успадковану ним частину земельної ділянки, але зареєструвати право власності на успадковану частину земельної ділянки в органі державної реєстрації речових прав не встиг, так як в травні ІНФОРМАЦІЯ_3 року помер.

Позивачі є рідними дітьми померлого ОСОБА_6, та спадкоємцями за законом першої черги. Інших спадкоємців, які відносяться до спадкоємців першої черги, судом не виявлено.

Позивачі звернулися до державного нотаріуса першої Дніпродзержинської державної нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про право власності на земельну ділянку, що залишилась після смерті батька, але постановою державного нотаріуса першої Дніпродзержинської державної нотаріальної контори від 14.05.2014 року їм було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку в зв»язку з відсутністю правоустановлюючого документу.

Відповідно до п. 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України « Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 року № 7 - право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами ( зі збереженням її цільового призначення) при підтверджені цього права спадкодавця державним актом про право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Право власності ОСОБА_6, на спадкову земельну ділянку підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від ІНФОРМАЦІЯ_2 року. Згідно якого ОСОБА_6, успадкував ? частину земельної ділянки що знаходиться на території с. Перше Травня Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, кадастровий номер 1221087500-01-012-0133 площею 7.780 га. ( тобто іншими правустановлюючими документами).

Підстави припинення права власності передбачені ст. 346, 378 ЦК України, ст. 140 ЗК України, але ці норми не містять таку правову підставу припинення права власності, як неоформлення правовстановлюючого документу.

За таких обставин суд вважає за можливе визнати за спадкоємцями - позивачами ОСОБА_1,. та ОСОБА_2,. в рівних частинах, а саме по 1/4 частини за кожним, право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 7.780 га., кадастровий номер 122 108 7500 01 012 0133, розташованої на території Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області після смерті батька ОСОБА_6.

Понесені позивачами судові витрати по сплаті судового збору в загальній сумі 338.72 грн., суд вважає за можливе покласти на позивачів, так як судом не встановлено вини відповідачів, щодо порушення прав позивачів, а необхідність звернення до суду виникла в зв»язку з дотриманням порядку оформлення спадкових прав спадкодавцем.

Керуючись ст. 10, 60,2012, 213, 214, 215 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ

Позовні вимоги ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за позовом до Першотравенської сільської ради та Верхньодніпровської районної державної адміністрації, треті особи, що не заявляють самостійних вимог: Перша Дніпродзержинська Державна нотаріальна контора , ОСОБА_4 про визнання права власності в порядку спадкування задовольнити

Визнати за ОСОБА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, проживаючим за адресою: АДРЕСА_1 право власності в порядку спадкування за законом на ? частину земельної ділянки площею 7.780 га., кадастровий номер 122 108 7500 01 012 0133, розташованої на території Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області після смерті батька ОСОБА_6, померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 року

Визнати за ОСОБА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, проживаючою за адресою: АДРЕСА_1 право власності в порядку спадкування за законом на ? частину земельної ділянки площею 7.780 га., кадастровий номер 122 108 7500 01 012 0133, розташованої на території Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області після смерті батька ОСОБА_6, померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 року

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Дніпропетровської області протягом 10 днів з моменту його проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги до Верхньодніпровського районного суду. Особи, які приймали участь у розгляді справи, але не були присутні підчас проголошення судового рішення мають право подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з моменту отримання копії рішення.

Рішення набирає чинності після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо така скарга подана не була. У випадку подання апеляційної скарги рішення набирає чинності після розгляду справи судом апеляційної інстанції, якщо не було змінене або скасоване.

Суддя Петрюк Т.М

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення29.10.2014
Оприлюднено12.11.2014
Номер документу41267013
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —173/2198/14-ц

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Рішення від 29.10.2014

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 13.10.2014

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні