Постанова
від 04.11.2014 по справі 807/2909/14
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

04 листопада 2014 рокум. Ужгород№ 807/2909/14

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Гаврилка С.Є.

з участю секретаря судового засідання Штефанюк Н.І.

за участі сторін:

представника позивача - не з'явився;

представника відповідача - не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Закарпатського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовною заявою управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Боржава" про стягнення на користь управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 972,37 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до статті 160 частини 3 КАС України 04 листопада 2014 року було проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Повний текст постанови виготовлено та підписано 07 листопада 2014 року.

До Закарпатського окружного адміністративного суду звернулося з позовною заявою Управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Боржава" якою просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Боржава" на користь Управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах з травня по серпень 2014 року в сумі 972,37 грн.; про день розгляду справи повідомити Управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі.

Свої вимоги позивач мотивує наступним. Товариство з обмеженою відповідальністю "Боржава" будучи платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування з коштів, призначених на оплату праці, повинен вносити до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які працювали на роботах зі шкідливими умовами праці. Відшкодуванню позивачу, крім суми виплаченої пенсії, підлягають і витрати на доставку пенсії, які згідно змін до граничних тарифів на основні послуги зв'язку, затверджених наказом Держкомзв'язку та інформації України № 166 від 22 липня 2004 року становлять для села 1,56 відсотка, для міста - 0,79 відсотка. Громадянин ОСОБА_1 працював у Товаристві з обмеженою відповідальністю "Боржава" в шкідливих умовах праці повний робочий день на атестованому робочому місці, що дало йому право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах по Списку № 2 відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05 листопада 1991 року. Однак, відповідачем за період з травня 2014 року по серпень 2014 року належного відшкодування сум виплачених пільгових пенсій не здійснено.

04 листопада 2014 року на адресу Закарпатського окружного адміністративного суду надійшла заява від представника позивача, відповідно до якої останній просить розглянути дану адміністративну справу без його участі, за наявними матеріалами справи (а.с. 55).

В судові засідання, що проходили 21 жовтня 2014 року та 04 листопада 2014 року відповідач не забезпечив явку свого представника, хоча судом вживалися заходи щодо виклику відповідача, що передбачені Главою 3 Розділу II КАС України. Заперечення проти позову відповідачем суду не надано.

З'ясувавши всі обставини у справі та перевіривши їх належними та допустимими доказами суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає до задоволення з огляду на наступне.

В судовому засіданні встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Боржава" є юридичною особою із місцезнаходженням 90140, Закарпатська область, Іршавський район, село Гребля, буд. 342, про що свідчить наявне в матеріалах справи Свідоцтво про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи (а.с. 13) та Довідка №8118 про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (а.с. 14).

Громадянин ОСОБА_1 працював у Товаристві з обмеженою відповідальністю "Боржава", на атестованому робочому місці що підтверджено довідкою виданою підприємством про пільговий стаж працівників (а.с. 30) та протоколом про призначення пільгової пенсії (а.с. 28). Вказані обставини дали йому право на призначення пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до статті 13 пункту "в" Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Управлінням Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю "Боржава" надсилались розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсії призначеної відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (а.с. а.с. 19-26).

Відповідно до довідки, що надана Управлінням Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області, виплата пенсій вказаному пенсіонеру проводилась через Центр поштового зв'язку № 3 Закарпатської дирекції Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта", про що свідчить підпис начальника центру поштового зв'язку № 3 (а.с. 27).

Відповідно до наказу Державного комітету зв'язку та інформатизації України, від 22 липня 2004 року за № 166 "Про затвердження тарифів на оплату послуг, пов'язаних з виплатою і доставкою державних пенсій та грошової допомоги" тарифи на оплату послуг, пов'язаних з виплатою і доставкою державних пенсій та грошової допомоги, застосовуються підприємствами (операторами) зв'язку, що надають ці послуги, у відсотках від суми отриманої пенсії: у місті - 0,79, у селі та смт. - 1,56.

Відповідно до статті 2 пункту 1 абзацу 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Відповідно до статті 6 пункту 6.7 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, що затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1, в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Наявність заборгованості відповідача також підтверджується наявною в матеріалах справи копією картки особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 (а.с. а.с. 16-17) та розрахунком фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (а.с.а.с. 19-26). Згідно вказаних розрахунків сума, що підлягає відшкодуванню становить 972, 37 грн..

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

З огляду на вищевказане, зважаючи на вказані норми Законів України, враховуючи обставини встановлені судом, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення

Керуючись статтями 11, 70, 72, 86, 160-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути із Товариства з обмеженою відповідальністю "Боржава" (90140, Закарпатська область, Іршавський район, с. Гребля, будинок 342, код ЄДРПОУ 04864393) на користь управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі Закарпатської області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій у розмірі 972,37 (дев'ятсот сімдесяти двох грн. 37 коп.) грн.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається через Закарпатський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням її копії до суду апеляційної інстанції. У випадках, встановлених статтею 167 частиною 4 цього Кодексу десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

СуддяС.Є. Гаврилко

Дата ухвалення рішення04.11.2014
Оприлюднено14.11.2014
Номер документу41298189
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/2909/14

Ухвала від 07.11.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 18.07.2017

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Постанова від 04.11.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 10.09.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Постанова від 04.11.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 10.09.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні