Постанова
від 04.11.2014 по справі 807/3073/14
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

04 листопада 2014 рокум. Ужгород№ 807/3073/14

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Микуляк П.П.

при секретарі: Лумей В.Г.,

за участю:

позивача: Управління Пенсійного фонду України в Міжгірському районі, представник - не з'явився,

відповідача: Товариство з додатковою відповідальністю "Міжгірський "Агрокомплекс", представник - не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Міжгірському районі до Товариства з додатковою відповідальністю "Міжгірський "Агрокомплекс" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Міжгірському районі звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Товариства з додатковою відповідальністю "Міжгірський "Агрокомплекс" про стягнення заборгованості по збору на обов'язкове державне пенсійне страхування по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 411,67 грн.

В судове засідання позивач не з'явився та не забезпечив явку свого представника, однак подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, за наявними в матеріалах справи доказами.

Відповідач заперечення проти позову не подав, у судове засідання повторно не з'явився та не забезпечив явку свого представника, хоча був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду, а відтак згідно ст. 35 КАС України сторона вважається належним чином повідомленою про дату, час та місце судового засідання.

У відповідності до ч. 4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Згідно до ч. 1 ст. 41 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подані позивачем документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Товариство з додатковою відповідальністю "Міжгірський агрокомплекс" згідно п.1.1 Статуту є правонаступником Відкритого акціонерного товариства "Міжгірський "Агрокомплекс", яке в свою чергу є правонаступником Міжгірського районного об'єднання "Сільгоспхімія" та зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України в Міжгірському районі як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України № 2464 від 08.07.2010 року.

Згідно з абз. 4 п. 1 ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" ( 400/97-ВР ) для платників збору, визначених п. 1 ст. 1 цього Закону, об'єктом оподаткування е також фактичні виграти на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення", за ставкою 100% від об'єкта оподаткування.

Ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058 від 09.07.2003 року, який набрав чинності з 01.01.2004 року, встановлено, що зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Порядок відшкодування підприємствами витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах регламентується Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 зареєстрованої в Мін'юсті 16.01.2004 року за № 64/8663. Визначення сум до відшкодування, формування розрахунків фактичних витрат здійснюється органами Пенсійного фонду. Встановлено єдиний порядок як для відшкодування пенсій призначених відповідно до п. «а» ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12 ) (по Списку №1), так і для пенсій призначених відповідно до пункту «б» зазначеної статті (по Списку №2) та інших видів пільгових пенсій. При цьому не відбувається щомісячного узгодження сум до відшкодування. Розрахунок надсилається підприємству (платнику збору) раз на рік, до 20-го січня поточного року та протягом 10-ти днів з новопризначених пенсій. Якщо ж настають обставини, що впливають на суму відшкодування підприємство повідомляється про такі зміни не пізніше ніж у місячний термін з моменту їх настання.

Підприємства вносять плату щомісяця до 25-го числа. Дана норма за своїм характером є імперативною. Отже, відповідний обов'язок підприємств не ставиться в залежність від наявності або відсутності коштів на підприємстві, фактичної діяльності або інших факторів.

Ці витрати відшкодовують підприємства незалежно від форм господарювання. Якщо особа має стаж, що дає право на призначення цих пенсій на кількох підприємствах, витрати покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. Інших джерел фінансування зазначених пенсій у бюджеті Пенсійного фонду не передбачено.

Відшкодуванню Пенсійному фонду, крім суми виплаченої пенсії, підлягають і витрати на доставку пенсії, які згідно змін до граничних тарифів на основні послуги зв'язку, що затверджені наказом Держкомзв'язку та інформації України № 166 від 22.07.2()04р. становлять для міста - 0.79%. села - 1.56 %.

Управлінням Пенсійного фонду України в Міжгірському районі здійснено призначення та проведено відповідну виплату пенсії за віком на пільгових умовах громадянину ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, жителю АДРЕСА_1., що підтверджується відривним талоном відділеним поштового зв'язку за липень 2014р.

За липень 2014 року включно гр. ОСОБА_1 фактично проведено виплату пенсії по віку на пільгових умовах на суму, яка підлягає відшкодуванню 535,54 грн. Сума поштового збору складає 8,35 грн. (1.56%). Взагальному Товариство має заборгованість до управління ПФУ в Міжгірському районі по відшкодуванню виплати та доставки пенсії за віком на пільгових умовах за ОСОБА_1 на загальну суму 411,67 грн., з врахуванням частки сплати Товариством відповідно до відробленого ОСОБА_1 стажу (75,69 %).

Стаж гр. ОСОБА_1 на посаді «тракторист-машиніст», згідно наказів на прийняття на роботу, записів у трудовій книжці та підтверджуючих довідок, що надав право на пенсію по віку на пільгових умовах складає більше 20 років, з якого для обчислення пенсії зараховано трудові періоди роботи:

- 15 років 01 місяців 20 днів на ВАТ «Міжгірський «Агрокомплекс» згідно наказів на прийняття на роботу, записів у трудовій книжці та виданої довідки № 42 від 18.08.2009р., тобто 75,69 % відшкодування виплати та доставки пенсії даним товариством;

- 01 років 01 місяців 23 днів на ВАТ "Міжгірське ремонтно-транспортне підприємство" згідно записів у трудовій книжці, тобто 05,74 % відшкодування виплати та доставки пенсії даним товариством;

- 03 років 08 місяців 17 днів на СТОВ ім. Шевченка (колгосп ім. Жданова) згідно записів у трудовій книжці та виданим довідкам про пільговий характер роботи, тобто 18,57% відшкодування виплати та доставки пенсії даним товариством.

Крім того, виплата пільгової пенсії без її відшкодування (повного або часткового) передбачена виключно для осіб, які набули права на пенсію відповідно до ст. 100 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Цією статтею визначено право на пільгове пенсійне забезпечення осіб, які працювали до введення вдію цього Закону (до 01.01.1992р.) на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених раніше діючим законодавством. Особі, яка до і після 01 січня 1992 року працювала на роботах, передбачених Списками, пенсія призначається відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Оскільки пенсіонер ОСОБА_1 не має права на пенсію за ст. 100 Закону України «Про пенсійне забезпечення», а набув право на пенсію за ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення", то витрати на виплату та доставку пільгових пенсій підлягають відшкодуванню за рахунок підприємств пропорційно стажу роботи.

Відповідачу розрахунки суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій надсилалися, проте, в порушення зазначених вимог Закону, відповідач належного відшкодування суми виплаченої вищеназваному громадянину пільгової пенсії та витрати на її доставку не здійснило.

Протягом попередніх років судами неодноразово виносилися постанови, які набрали законної сили та якими зобов'язано ТзДВ «Міжгірський «Агрокомплекс» відшкодувати виплату та доставку пенсії за віком на пільгових умовах за громадянина ОСОБА_1 Наприклад, справа № 2а-0770/4001/11 (9104/119442/12): постанова Закарпатського окружного адміністративного суд) від 20.02.2012р. та ухвала Львівською апеляційного адміністративного суду від 27.08.2013р.

Згідно ст. 72 Кодексу адміністративного судочинства України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються мри розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини. А відповідно, сам обов'язок відшкодування виплати та доставки пенсії по віку на пільгових умовах за громадянина ОСОБА_1 доведенню повторно не підлягає.

Не надходження вказаної суми до бюджету Пенсійного фонду перешкоджає виконанню одного з основних завдань Фонду забезпечення збирання та акумулювання коштів, призначених для повного та своєчасного фінансування виплати пенсій.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обгрунтованими та підлягають до задоволення.

Керуючись статтями 11, 70, 71, 86, 94, 128, 160-163 КАС України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Позов Управління Пенсійного фонду України в Міжгірському районі до Товариства з додатковою відповідальністю "Міжгірський "Агрокомплекс" про стягнення заборгованості по збору на обов'язкове державне пенсійне страхування по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 411,67 грн. - задовольнити.

Стягнути з ТзДВ "Міжгірський "Агрокомплекс" (смт. Міжгір'я, вул. Незалежності, 56, Закарпатська область, код - 05488934) на користь управління ПФУ в Міжгірському району заборгованість по збору на обов'язкове державне пенсійне страхування по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 411,67 грн. (чотириста одинадцять гривень шістдесят сім копійок).

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

СуддяП.П. Микуляк

Дата ухвалення рішення04.11.2014
Оприлюднено13.11.2014

Судовий реєстр по справі —807/3073/14

Постанова від 04.11.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Микуляк П.П.

Ухвала від 02.10.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Микуляк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні