Постанова
від 10.11.2014 по справі 820/17255/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Харків

"10" листопада 2014 р. Справа № 820/17255/14

Харківський окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Мельникова Р.В.,

за участю секретаря судового засідання Вітер А.А.,

за участю позивача ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Ленінського відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції, відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Казанківського районного управління юстиції у Миколаївській області про визнання відмови неправомірною та зобов'язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 (позивач або ОСОБА_1.) звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Ленінського відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції (відповідач-1), у якому просить суд:

- визнати неправомірною відмову Ленінського відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського управління юстиції від 11 вересня 2014 року у внесенні змін до актового запису про народження ОСОБА_1 №81 від 30 вересня 1944 року, складеного Троїцько-Сафонівською радою Казанківського району Миколаївської області;

- зобов'язати Ленінський відділ державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського управління юстиції внести зміни до актового запису про народження ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_1 за №81 від 30 вересня 1944 року, складеного Троїцько-Сафонівською радою Казанківського району Миколаївської області, а саме: виправити прізвище позивача з "ОСОБА_1" на дійсне "ОСОБА_1", в графі "мати" - прізвище "ОСОБА_11" на дійсне "ОСОБА_11", внести в актовий запис батька позивача ОСОБА_2, 1908р.н. та у зв"язку з цим видати повторне свідоцтво про народження на ім'я ОСОБА_1.

В обґрунтування позовних вимог ОСОБА_1 повідомив, що за паспортом, виданим Ленінським РВ ХМУ УМВС України в Харківській області 28.03.1997, позивач - ОСОБА_1, народився ІНФОРМАЦІЯ_2 року в селі Троіцко-Сафонове, Казанківського р-ну, Миколаївській обл. В документах про освіту, військову службу, укладення шлюбу трудовій книжці вказані ті самі дані.

Актовий запис про народження позивача №81 від 30 вересня 1944 року було складено та внесено в Книгу реєстрації народження Троїцько-Сафонівською сільською радою Казанківського району (колишній Володимирівський) Миколаївської області.

У зв'язку з втратою первісного свідоцтва про народження, позивач звернувся за отриманням повторного свідоцтва в реєстраційну службу Казанківського районного управління юстиції у Миколаївській області, де зберігається архів Троїцько-Сафонівської сільської ради Казанківського району.

Позивач повідомив, що листом від 17.07.2014 №327\06.1-06-23 йому було відмовлено у видачі повторного свідоцтва про народження. З'ясувалось, що при складанні актового запису про народження ОСОБА_1 №81 від 30 вересня 1944 року, внесенні запису в Книгу реєстрації народжень Троїцько-Сафонівською сільською радою Казанківського району Миколаївської області допущено помилку, а саме прізвище позивача і прізвище його матері записано як «ОСОБА_11» замість «ОСОБА_11», відомості про батька відсутні, вказано лише його ім'я - ОСОБА_2.

Позивач також повідомив, що його мати ОСОБА_11 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 года в селі Новомихайлівка, Новобузького р-ну, Миколаївської обл (актовий запис про смерть №9 від 21 лютого 1996 року). Батько - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, загинув ІНФОРМАЦІЯ_4 року в бою під час Вітчизняної війни, про що зазначено в повідомленні Казанківського комісаріату Миколаївської обл.. від 23.10.1948. Брат ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_5.н., помер ІНФОРМАЦІЯ_6свідоцтво про смерть НОМЕР_2 від 11.07.1996). Брат ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_7.н., помер ІНФОРМАЦІЯ_8 (свідоцтво про смерть серія НОМЕР_3 від 27.05.2014), а брат ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_9.н., мешкає в Росії, Володимирівська обл., м.Кольчугино.

Позивач зазначив, що у свідоцтві про народження його братів записано в графі «мати» - ОСОБА_11. У ОСОБА_6 і ОСОБА_4 в графі «батько» - ОСОБА_2, а місце народження теж саме, що і в позивача.

Як повідомив ОСОБА_1, у серпні 2014 року він звернувся за місцем свого проживання до Ленінського відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції із заявою про внесення змін до актового запису про народження №81 від 30 вересня 1944 року, складеного Троїцько-Сафонівською сільською радою Казанківського району Миколаївської області, щодо виправлення прізвища позивача та матері з «ОСОБА_11» на «ОСОБА_11».

На зазначену заяву отримав висновок про відмову у внесенні змін до актового запису про народження від 11 вересня 2014р., за відсутністю підстав.

Таким чином, позивач зазначив, що він не може отримати свідоцтво про його народження, що створює незручності в житті.

Позивач наголошує на тому, що ним були надані відповідачу усі документи, що підтверджують наявність помилки в актовому запису про його народження та її виправлення.

У судовому засіданні позивач підтримав позовні вимоги у повному обсязі та просив їх задовольнити.

Ухвалою суду від 06.11.2014 залучено до участі у справі як відповідача відділ державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Казанківського районного управління юстиції у Миколаївській області (відповідач-2).

Від відповідачів до суду надійшли клопотання про розгляд справи без участі їх представників.

Суд, заслухавши позивача, дослідивши матеріали справи та оцінивши докази у їх сукупності, встановив наступне.

Закон України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" від 1 липня 2010 року N2398-VI (зі змінами і доповненнями; далі Закон України N2398-VI) регулює відносини, пов'язані з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану, внесенням до актових записів цивільного стану змін, їх поновленням і анулюванням, визначає засади діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану. (Частина 1 ст.1 Закону України N2398-VI.)

Державній реєстрації відповідно до Закону України N2398-VI підлягають народження фізичної особи та її походження. (Частина 2 ст.2 Закону України N2398-VI.)

Органами державної реєстрації актів цивільного стану є відділи державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі, районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану). (Пункт 2 ч.1 ст.4 Закону України N2398-VI.)

Відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження. (Частина 1 ст.6 Закону України N2398-VI.)

Відповідно до ст. 9 Закону України N2398-VI державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті.

Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться шляхом складення актових записів цивільного стану.

Актовий запис цивільного стану - це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану.

Актовий запис цивільного стану є безспірним доказом фактів, реєстрація яких посвідчується, до спростування його в судовому порядку.

Правила проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання затверджуються Міністерством юстиції України.

Згідно з ч. 1 ст.22 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав.

Внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться за заявою: особи, щодо якої складено актовий запис; одного з батьків, опікуна, піклувальника дитини; опікуна недієздатної особи; спадкоємців померлого. (Частина 2 ст.22 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану".)

Заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених законодавством, - за місцем зберігання актового запису цивільного стану. (Частина 3 ст.22 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану".)

Зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису.

У разі зберігання актового запису цивільного стану у державній архівній установі внесення змін безпосередньо до актового запису проводиться зазначеною установою за повідомленням відділу державної реєстрації актів цивільного стану. (Частина 4 ст.22 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану".)

Після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику повторно видається свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану. (Частина 6 ст.22 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану".)

Відповідно до п. 2.13.2 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 N52/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 24.12.2010 N3307/5; зі змінами і доповненнями), зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2000р. за N719/4940, підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є постанова адміністративного суду.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 звернувся до Ленінського відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції із заявою про внесення змін до актового запису про народження №81 від 30 вересня 1944 року, складеного Троїцько-Сафонівською сільською радою Казанківського району Миколаївської області, щодо виправлення прізвища дитини та матері з "ОСОБА_1" на "ОСОБА_1 ".

Згідно з висновком від 11.09.2014 (а.с.9) відмовлено у проханні ОСОБА_1 щодо виправлення прізвища дитини та матері з "ОСОБА_1"на "ОСОБА_1" в актовому записі про народження заявника №81 від 30 вересня 1944 року, складеного Троїцько-Сафонівською сільською радою Казанківського району Миколаївської області, за відсутністю підстав.

У судовому засіданні досліджено паспорт позивача НОМЕР_4, виданий 28.03.1997 Ленінським РВ ХМУ УМВС України в Харківській області, у якому прізвище, ім'я та по батькові позивача вказано як ОСОБА_1, дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_2, місце народження: с.Тр.Сафонове Казанківського району Миколаївської області.

Водночас, у записі акта про народження ОСОБА_1, народженого ІНФОРМАЦІЯ_2, №81 від 30 вересня 1944 року (а.с.25) у графах «відомості про батьків» зазначено: батько - «ОСОБА_2», мати - «ОСОБА_11».

Позивачем надано до матеріалів справ копії відновлених актових записів про народження ОСОБА_6, народженого ІНФОРМАЦІЯ_9, та ОСОБА_4, народженого ІНФОРМАЦІЯ_10, (а.с.23, 24), у графах яких «відомості про батьків» зазначено: батько - «ОСОБА_2», мати - «ОСОБА_11».

Згідно з копією повідомлення Казанківського військового комісаріату Миколаївської області від 23.10.1948, ОСОБА_2, 1908р.н., помер ІНФОРМАЦІЯ_4.

ОСОБА_11, народжена ІНФОРМАЦІЯ_11 померла ІНФОРМАЦІЯ_12, що підтверджується копією запису акта про смерть від 21.02.1996 (а.с.29).

Відповідно до довідки №1050 від 23.09.2014, виданої Новомихаилівською сільською радою Новобузького району Миколаївської області по заяві ОСОБА_1, згідно з господарським рахунком НОМЕР_5 села Новомихайлівка за 1961 рік проживали разом та вели спільне господарство: мати - ОСОБА_11 - 1915р.н, син - ОСОБА_4 - 1939р.н., син - ОСОБА_1 - 1943р.н, син - ОСОБА_5 - 1953р.н.

У судовому засіданні також досліджено надану позивачем засвідчену нотаріально 19.09.2014 заяву, копію якої долучено до матеріалів справи, у якій ОСОБА_6, народжений ІНФОРМАЦІЯ_9 у с.Троїцько-Сафоново Казанківського району Миколаївської області, повідомляє, що, у зв'язку з тим, що у його рідного брата ОСОБА_1 відсутні документи, що підтверджують родинні стосунки з померлою ІНФОРМАЦІЯ_13 «ОСОБА_11», підтверджує, що він є сином спадкодавця.

З наведеного слідує, що у записі акта про народження ОСОБА_1, народженого ІНФОРМАЦІЯ_2, №81 від 30 вересня 1944 року (а.с.25) у графі «прізвище» помилково зазначено «ОСОБА_1» замість дійсного «ОСОБА_1», у графі «відомості про батьків» помилково зазначено прізвище матері «ОСОБА_11» замість дійсного «ОСОБА_11», а також зазначено тільки ім'я батька «ОСОБА_2» замість «ОСОБА_2, 1908р.н.».

Враховуючи викладене, суд вважає обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, позовні вимоги в частині зобов'язання відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Казанківського районного управління юстиції у Миколаївській області внести зміни до актового запису про народження ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_1 за №81 від 30 вересня 1944 року, складеного Троїцько-Сафонівською радою Казанківського району Миколаївської області, а саме: виправити прізвище позивача з «ОСОБА_1» на дійсне «ОСОБА_1», в графі «мати» - прізвище «ОСОБА_11» на дійсне «ОСОБА_11», внести в актовий запис батька позивача ОСОБА_2, 1908р.н., та у зв"язку з цим видати повторне свідоцтво про народження на ім'я ОСОБА_1.

Оскільки зобов'язання відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Казанківського районного управління юстиції у Миколаївській області внести зміни до актового запису про народження позивача є достатнім для повного захисту прав та інтересів ОСОБА_1, для захисту яких позивач звернувся до суду з цим адміністративним позовом, суд прийшов до висновку про відмову в задоволенні позову в частині визнання неправомірною відмови Ленінського відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського управління юстиції від 11 вересня 2014 року у внесенні змін до актового запису про народження ОСОБА_1.

Таким чином, суд прийшов до висновку про часткове задоволення позову.

Судовий збір підлягає розподілу відповідно до вимог ст.94 КАС України.

Керуючись ст.ст.2, 11, 71, 86, 94, 159-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Ленінського відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції, відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Казанківського районного управління юстиції у Миколаївській області про визнання відмови неправомірною та зобов'язання вчинити дії - задовольнити частково.

Зобов'язати відділ державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Казанківського районного управління юстиції у Миколаївській області (ідент. код 20897794; вул.Миру, 193, смт Казанка, Миколаївська область, 56002) внести зміни до актового запису про народження ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_1 за №81 від 30 вересня 1944 року, складеного Троїцько-Сафонівською радою Казанківського району Миколаївської області, а саме: виправити прізвище позивача з «ОСОБА_1» на дійсне «ОСОБА_1», в графі «мати» - прізвище «ОСОБА_11» на дійсне «ОСОБА_11», внести в актовий запис батька позивача ОСОБА_2, 1908р.н., та у зв"язку з цим видати повторне свідоцтво про народження на ім'я ОСОБА_1.

Відмовити у задоволенні позовних вимог в іншій частині.

Стягнути з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 (НОМЕР_1; АДРЕСА_1, 61098) витрати зі сплати судового збору в сумі 36,54грн (тридцять шість грн п"ятдесят чотири коп.).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

У повному обсязі постанову складено 11.11.2014.

Суддя Р.В. Мельников

Дата ухвалення рішення10.11.2014
Оприлюднено17.11.2014
Номер документу41331126
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/17255/14

Ухвала від 06.11.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Ухвала від 06.11.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Постанова від 10.11.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Постанова від 10.11.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Ухвала від 09.10.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні