Рішення
від 11.11.2014 по справі 923/1499/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 листопада 2014 р. Справа № 923/1499/14

Господарський суд Херсонської області у складі судді Закуріна М. К. при секретарі Фінаровій О.Л., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк"

до Фермерського господарства "ВЕЧІРОК"

про стягнення 19171,30 грн,

за участю представників сторін:

від позивача - Пушної Т.М. (представника за дорученням),

від відповідача - не прибув,

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача 19171,30 грн, з яких: 7633,66 грн заборгованості по кредиту, 6784,02 грн заборгованості по процентам за користування кредитом, 3517,02 грн пені та 1236,60 грн заборгованості по комісії за користування кредитом. Безпосередньо позовні вимоги ґрунтуються на невиконанні відповідачем взятих на себе зобов'язань по поверненню кредиту, сплаті відсотків та комісії за його використання по договору від 3 березня 2011 року.

Представник відповідача, належним чином повідомленого про дату, час та місце судового засідання, в засідання суду не прибув, про причини неявки не повідомив, витребуваних судом документів не надав.

Так, ухвала про порушення справи від 13.10.2014р. та ухвала про відкладення розгляду справи від 28.10.2014р., надіслані судом на адресу відповідача, вказану у позовній заяві: Херсонська обл., Каховський р-н, с. Заозерне, вул. Пархоменко, буд. 4, останнім отримано, що підтверджується відповідними повідомленнями про вручення поштового відправлення.

Відповідно до частини 1 статті 64 Господарського процесуального кодексу України ухвала про порушення провадження у справі надсилається сторонам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

У зв'язку з неявкою відповідача в судові засідання, які відбулись 28 жовтня та 11 листопада поточного року, розгляд справи здійснено без його участі.

Крім викладеного судом встановлено, що між Публічним акціонерним товариством Комерційний банк "Приватбанк" та Фермерським господарством "ВЕЧІРОК" 3 березня 2011 року укладено договір банківського обслуговування, який складається із заяви відповідача про приєднання до умов та правил надання банківських послуг, Умов та правил надання банківських послуг ПАТ КБ "Приватбанк", Тарифів банку, розміщених в мережі Інтернет на сайті www.privatbank.ua, за яким позивач встановив відповідачу на поточний рахунок 26006060251539 кредитний ліміт та зобов'язався обслуговувати кредитний ліміт клієнта за рахунок кредитних коштів в межах ліміту.

Відповідно до пункту 3.18.1.1. Умов та правил надання банківських послуг кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення обігових коштів та здійснення поточних платежів клієнта в межах кредитного ліміту.

Згідно з пунктом 3.18.1.3. Умов та правил надання банківських послуг кредит надається в обмін на зобов'язання клієнта щодо його повернення, сплати процентів та винагороди.

Проведення платежів клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміта проводиться банком протягом одного року з моменту підписання угоди, банк має право змінити умови кредитування, встановити інший строк повернення кредиту; при належному виконанні клієнтом зобов'язань, відсутності заперечень за місяць до закінчення строку обслуговування ліміта, проведення платежів клієнта в порядку обслуговування ліміту може бути продовжено банком на той же строк; при порушенні клієнтом зобов'язань банк має право встановити інший строк повернення кредиту ( п. 3.18.1.8. Умов та правил надання банківських послуг).

На виконання умов договору позивач надав відповідачу кредит в розмірі 7995 грн, що підтверджується наявними в матеріалах справи платіжними дорученнями № 3, № 4, № 5 від 03.03.2011р. та випискою по банківському рахунку відповідача.

Натомість, за обліковими даними позивача позичальник не виконав взяті на себе зобов'язання за договором щодо повернення кредиту, сплати процентів та комісії, на підставі чого заборгував 7633,66 грн по сплаті кредиту, 6784,02 грн по сплаті процентів за користування кредитом та 1236,60 грн по сплаті комісії за користування кредитом.

Претензією № 10221НЕY0S02K від 30.07.2014р. позивач вимагав від відповідача погашення простроченої заборгованості в повному обсязі, яка залишена останнім без виконання.

Вирішуючи даний спір суд зазначає, що за своєю юридичною природою укладений між позивачем та відповідачем договір є кредитним договором, правовідносини за яким витікають з положень статті 1054 Цивільного кодексу України, за якою за кредитним договором банк (кредитодавець) зобов'язується надати кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Статтею 536 Цивільного кодексу України передбачено, що за користування чужими грошовими коштами боржник зобов'язаний сплачувати проценти, якщо інше не встановлено договором. Розмір процентів за користування чужими грошовими коштами встановлюється договором, законом або іншим актом цивільного законодавства.

Пунктами 3.18.4.1., 3.18.4.1.1., 3.18.4.1.2., 3.18.4.1.3. Умов та правил надання банківських послуг сторони встановили, що за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку клієнта при закритті банківського дня клієнт виплачує проценти, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від строку користування кредитом (диференційована процентна ставка). За період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнулення дебетового сальдо в одну з дат з наступного 20-го до 25-го числа місяця, розрахунок процентів здійснюється за процентною ставкою в розмірі 0 % річних від суми залишку непогашеної заборгованості. При необнуленні дебетового сальдо в одну з дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнуленню, протягом 90 днів з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо піддягало обнуленню, клієнт виплачує банку за користування кредитом проценти в розмірі 24 % річних, починаючи з останньої дати періоду, в яку дебетове сальдо підлягало обнуленню. У випадку непогашення кредиту протягом 90 днів з дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнуленню, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнуленню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання клієнта щодо погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань клієнт сплачує банку відсотки за користування кредитом у розмірі 48 % річних від суми залишку непогашеної заборгованості.

Розрахунок відсотків за користування кредитом проводиться щодня, починаючи з моменту утворення на поточному рахунку дебетового сальдо при закритті банківського дня, за кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з 360 днів у році. Розрахунок відсотків проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом, на суму залишку заборгованості за кредитом (п. 3.18.4.9. Умов та правил надання банківських послуг).

Також відповідач зобов'язався сплатити банку винагороду відповідно до пунктів 3.18.4.4. - 3.18.4.6. Умов та правил надання банківських послуг.

Таким чином, несплата суми кредиту, процентів та комісії за користування ним є порушенням взятих позичальником на себе зобов'язань за договором та положень частини 7 статті 193 Господарського кодексу України, згідно з якими одностороння відмова від виконання умов договору не допускається, тому в цій частині позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

За невиконання відповідачем вищезазначених зобов'язань за договором позивачем нарахована пеня в розмірі 3517,02 грн.

Зокрема, за умовами пункту 3.18.5.1. Умов та правил надання банківських послуг при порушенні клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків, винагороди за користування кредитом, строків повернення кредиту, останній сплачує банку за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу. А в разі реалізації банком права на встановлення іншого строку повернення кредиту, клієнт сплачує банку пеню у розмірі, зазначеному в п. 3.18.4.1.3., від суми заборгованості за кожний день прострочення.

Відповідно до положень статті 230 Господарського кодексу України неустойкою є грошова сума, яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Пунктом 3.18.5.4. Умов та правил надання банківських послуг сторони встановили, що нарахування неустойки за кожний випадок порушення зобов'язань, передбачених пунктами 3.18.0.5.1., 3.18.5.2., 3.18.5.3, здійснюється протягом 3 років з дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконано клієнтом.

За таких обставин вимоги про стягнення пені також є правомірними та підлягають задоволенню.

Враховуючи, що позовні вимоги судом задоволено, сплачений позивачем судовий збір в розмірі 1827 грн покладається на відповідача.

На підставі вказаних правових норм і керуючись статтями 44, 49, 82-85 ГПК України,

в и р і ш и в:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Стягнути з Фермерського господарства "ВЕЧІРОК" (адреса: Херсонська обл., Каховський р-н, с. Заозерне, вул. Пархоменко, буд. 4; код ЄДРПОУ 35837002) на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (адреса: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, буд. 50; код ЄДРПОУ 14360570) - 7633,66 грн заборгованості по кредиту, 6784,02 грн заборгованості по процентам за користування кредитом, 3517,02 грн пені, 1236,60 грн заборгованості по комісії за користування кредитом та 1827 грн компенсації по сплаті судового збору.

Повне рішення складено 12.11.2014р.

Суддя М.К. Закурін

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення11.11.2014
Оприлюднено14.11.2014
Номер документу41331719
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1499/14

Ухвала від 28.10.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Рішення від 11.11.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Ухвала від 13.10.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні