Рішення
від 12.11.2014 по справі 923/1351/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 листопада 2014 р. Справа № 923/1351/14

Господарський суд Херсонської області у складі судді Литвинової В.В. при секретарі Короткій Ю.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Заступника прокурора Суворовського району м.Херсона в інтересах держави в особі

позивача: Виконавчого комітету Херсонської міської ради, м.Херсон

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Техавтосервіс", м.Херсон

про визнання укладеним договору пайової участі

за участю представників сторін:

від прокуратури - Кузнєцова О.І., посв. № 027111 від 01.07.2014 р.;

від позивача - Тонкошкуров В.Г., посв. серія А № 37 від 20.05.2013 р.;

від відповідача - не прибув.

Заступник прокурора Суворовського району м. Херсона в інтересах держави в особі Виконавчого комітету Херсонської міської ради звернувся до господарського суду Херсонської області до товариства з обмеженою відповідальністю "Техавтосервіс" про визнання укладеним договору про пайову участь у розвитку інфраструктури м. Херсон.

Відповідач не скористався своїм правом на судовий захист - в судове засідання не прибув, причини неявки не повідомив. Ухвала господарського суду Херсонської області від 15.09.2014р. про порушення справи повернулась до суду з відміткою поштового відділення: «за закінченням терміну зберігання». Ухвала господарського суду Херсонської області від 02.10.2014р. про відкладення розгляду справи повернулась до суду з відміткою поштового відділення: «за закінченням терміну зберігання».

Статтею 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" передбачено, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Як слідує з матеріалів справи, а саме з витягу Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на 10.09.2014р., місцем реєстрації відповідача є м. Херсон, вул.Антипенко, будинок 56/50. Така ж адреса вказана позивачем і у позовній заяві.

У пункті 4 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 02.06.06р. (з відповідними змінами) № 01-8/1228 "Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2005 році" вказано, що до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій.

Тому відповідні процесуальні документи надсилались згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи, а також згідно відомостей, що містяться у довідці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, станом на час розгляду справи.

Враховуючи викладене, господарський суд вважає, що відповідача було належним чином повідомлено про місце, дату та час проведення судового засідання, проте, своїм правом приймати участь у судовому засіданні останній не скористався. Про поважні причини неявки в судове засідання відповідача суд не повідомлений. Клопотань про відкладення розгляду справи від відповідача не надходило.

З огляду на вищевказане, відповідно до ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення присутніх представників сторін, суд -

в с т а н о в и в:

Відповідно до ст. 40 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (далі - Закон), замовник об'єкта будівництва зобов'язаний взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту (окрім випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті) та укласти договір про пайову участь з органом місцевого самоврядування до прийняття об'єкта містобудування в експлуатацію

Згідно з частиною 3 ст. 40 Закону, пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту полягає у перерахуванні замовником до прийняття об'єкта будівництва в експлуатацію до відповідного місцевого бюджету коштів для створення і розвитку зазначеної інфраструктури.

Відповідно до ч. 10 ст. 40 Закону, кошти, отримані як пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту, можуть використовуватися виключно для створення і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури відповідного населеного пункту.

Згідно з ч. 1. ст. 40 цього Закону, порядок залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту встановлюють органи місцевого самоврядування відповідно до цього Закону.

На виконання положень визначених ст. 40 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", рішенням Херсонської міської ради від 25.12.2012 року № 916 затверджено Порядок залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі у розвитку інфраструктури м. Херсона, (далі - Порядок), який містить аналогічні положення щодо обов'язковості залучення замовників до пайової участі у розвитку інфраструктури м. Херсона, затверджено форму типового договору про пайову участь у розвитку інфраструктури м. Херсона.

Відповідно до п.2.3. Порядку пайова участь замовника у розвитку інфраструктури міста полягає у перерахуванні замовником до прийняття об'єкта будівництва в експлуатацію до місцевого бюджету коштів для створення і розвитку інфраструктури на підставі договору про пайову участь у розвитку інфраструктури м. Херсона.

Згідно п.2.4. Порядку величина пайової участі замовника у розвитку інфраструктури м. Херсона визначається у договорі, укладеному з виконавчим комітетом міської ради.

Відповідно до п.1 Порядку залучення, розрахунок розміру і використання коштів пайової участі у розвитку інфраструктури м. Херсона уповноважений орган - виконавчий орган міської ради, уповноважений нею здійснювати реєстрацію звернень замовників про укладання договору про пайову участь у розвитку інфраструктури міста, готувати відповідні договори для укладання та здійснювати контроль за виконанням замовниками умов цих договорів.

Відповідно до вищевказаного рішення міської ради пайова участь замовника полягає у перерахуванні до бюджету м. Херсона коштів на створення і розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Херсона у розмірах: 10% загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта - для нежитлових будівель та споруд та 2% загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта - для житлових будинків.

За нормами ст. 1 вищевказаного закону, замовником є фізична або юридична особа, що має намір щодо забудови території (однієї чи декількох земельних ділянок) і подала у встановленому законодавством порядку відповідну заяву.

Під плануванням і забудовою територій відповідно до статті 2 цього Закону слід розуміти діяльність державних органів, органів місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб, яка передбачає, зокрема, реконструкцію існуючої забудови та територій.

Матеріалами справи підтверджується, що реконструкцію існуючого магазина з надбудовою другого поверху по Миколаївському шосе, 5 км в м. Херсоні станом на день розгляду справи не прийнято в експлуатацію.

Порядком розроблення проектної документації на будівництво об'єктів, затвердженим Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 16.05.2011 №45, визначено, що будівництво - це нове будівництво, реконструкція , технічне переоснащення діючих підприємства, реставрація та капітальний ремонт об'єктів будівництва.

Судом встановлено, що листом від 05.08.2014 року №01-10-855 відповідачу було повідомлено, що на виконання Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та рішення Херсонської міської ради від 25.12.2012 № 916 «Про пайову участь у розвитку інфраструктури м. Херсона» він зобов'язаний укласти з виконавчим комітетом Херсонської міської ради договір про пайову участь у розвитку інфраструктури м. Херсона у зв'язку із реконструкцією існуючого магазина автозапчастин з надбудовою другого поверху по Миколаївському шосе, 5 км. у м.Херсоні.

Згідно з ст. 648 Цивільного кодексу України, зміст договору, укладеного на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування, обов'язкового для сторін (сторони) договору, має відповідати цьому акту.

За загальним правилом, виходячи із принципу свободи договорів, сторона (сторони) не може бути примушена до укладення договору. Водночас у випадку коли договір укладається на підставі правого акту органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування де його сторонами є господарюючі суб'єкти, такі договори розглядаються як господарські.

Відповідно до ч. 1 ст. 175 ГК України, майново-господарськими визначаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управлена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Згідно зі ст. 173 Господарського кодексу України, господарським зобов'язанням визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо).

Статтею 179 ГК України визначені загальні умови укладення договорів, що породжують господарські зобов'язання.

Відповідно до ч. 3 ст. 179 ГК України укладення господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладення договору.

Суд зазначає, що умови запропонованого позивачем договору про пайову участь у розвитку інфраструктури, відповідають положенням чинного законодавства, в тому числі Конституції України, Цивільному та Господарському кодексам, Законам України "Про регулювання містобудівної діяльності", «Про місцеве самоврядування», Порядку пайової участі замовників у розвитку інфраструктури м. Херсона.

Згідно зі ст. 187 Господарського кодексу України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. День набрання чинності рішенням суду вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.

Стаття 526 Цивільного кодексу України передбачає, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Станом на момент розгляду справи, пайова участь відповідача при реконструкції існуючого магазина автозапчастин з надбудовою другого поверху по Миколаївському шосе, 5 км у м.херсоні, не здійснена, обов'язок укласти договір про пайову участь у розвитку інфраструктури міста Херсона не виконано.

З огляду на неявку представника відповідача, суд зазначає, що в силу статті 22 Господарського процесуального кодексу України сторони мають право брати участь в господарських засіданнях. Сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Відповідно до ст.28 ГПК України справи юридичних осіб в господарському суді ведуть їх органи, що діють в межах повноважень, наданих їм законодавством та установчими документами, через свого представника. Керівники підприємств та організацій, інші особи, повноваження яких визначені законодавством або установчими документами, подають господарському суду документи, що посвідчують їх посадове становище.

Представниками юридичних осіб можуть бути також інші особи, повноваження яких підтверджуються довіреністю від імені підприємства, організації. Довіреність видається за підписом керівника або іншої уповноваженої ним особи та посвідчується печаткою підприємства, організації.

Відповідно до ст.77 ГПК України господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 ГПК України, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні.

Суд зауважує, що відкладення на підставі ст.77 ГПК України розгляду справи у разі нез'явлення представника сторони за викликом господарського суду є правом, а не обов'язком суду , і використовується ним, якщо причини неявки є поважними та обґрунтованими, та неявка представника сторони перешкоджає вирішенню спору в даному судовому засіданні.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог i заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками процесу.

Згідно зі ст. 34 ГЦК України суд вважає, що позивачем надані належні докази для підтвердження своїх вимог стосовно спору.

Відповідно до правової позиції, викладеній в Постанові Верховного Суду України від 10 жовтня 2012 року у справі 6-110 цс 12, способом захисту порушеного права є звернення до суду на підставі п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України шляхом визнання договору укладеним.

На підставі викладеного, враховуючи те, що відповідач не надав суду доказів щодо наміру добровільно укласти договір про пайову участь, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджуються наявними у матеріалах справи доказами та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судові витрати, відповідно до вимог ст. ст.44, 49 ГПК України, відшкодовуються за рахунок відповідача.

Враховуючи викладене, на підставі вищезазначених норм права та керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

в и р і ш и в:

1.Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

2.Визнати укладеним з дня набрання рішенням суду законної сили договір про пайову участь у розвитку інфраструктури м. Херсона між товариством з обмеженою відповідальністю "Техавтосервіс" (73000, м.Херсон, вул.Антипенко, буд.56/50, код ЄДРПОУ 24955590) та виконавчим комітетом Херсонської міської ради (73000, м.Херсон, просп.Ушакова, 37, код 04059958) у наступній редакції:

Д О Г О В І Р №12/1

про пайову участь у розвитку інфраструктури м.Херсона

м.Херсон «__»


Виконавчий комітет Херсонської міської ради в особі міського голови Миколаєнка Володимира Васильовича, який діє на підставі частини сьомої статті 27 та частини п'ятої статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та рішення міської ради від 25.12.2012 № 916 «Про пайову участь у розвитку інфраструктури м.Херсона» (Сторона 1), з одного боку, та замовник - товариство з обмеженою відповідальністю "Техавтосервіс", з іншого (далі - Сторона 2), далі іменуються Сторонами, на виконання вимог Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» уклали цей Договір про наступне:

1.Предмет договору

Предметом Договору є пайова участь Сторони 2 у розвитку інфраструктури міста у зв'язку зі здійсненням замовником реконструкції існуючого магазина автозапчастини з надбудовою другого поверху по Миколаївському шосе, 5 км. у м.Херсоні.

2.Зобов'язання Сторін

2.1.Сторона 1 зобов'язується:

2.1.1.Забезпечити використання коштів, отриманих як пайова участь замовника, виключно за призначенням - у розвиток інфраструктури м.Херсона на умовах та в порядку, передбачених чинним законодавством України та порядком, затвердженим рішенням міської ради від 25.12.2012 № 916.

2.1.2.Забезпечити видачу довідки про повну сплату коштів пайової участі Стороною 2.

2.2.Сторона 2 зобов'язується:

2.2.1.Здійснити будівництво об'єкта відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

2.2.2.Дотримуватися під час будівництва Правил благоустрою території, забезпечення чистоти і порядку в м.Херсоні.

2.2.3.Сплатити кошти пайової участі у розвитку інфраструктури м.Херсона у сумі 27965,23 грн. (двадцять сім тисяч дев'ятсот шістдесят п'ять грн. двадцять три коп. (Додаток 1), єдиним платежем у термін до 30 серпня 2014 року на рахунок доходів місцевого бюджету, відкритий в Управлінні Державного казначейства України у м.Херсоні № 31517921700002, в порядку та на умовах, визначених цим договором.

Додаток 1 до цього договору є його невід'ємною частиною.

2.2.4.Повідомити про обставини, які унеможливлюють належне виконання умов цього Договору.

3.Права Сторін

3.1.Сторона 1 має право:

3.1.1.Вимагати від Сторони 2 дотримання вимог чинного законодавства з питань пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту та порядку, затвердженого рішенням міської ради від 25.12.2012 № 916 Про пайову участь у розвитку інфраструктури м.Херсона».

3.1.2.Здійснювати перевірки дотримання Стороною 2 умов цього Договору шляхом витребування доказів його виконання.

3.1.3.Вимагати від Сторони 2 своєчасної та у повному обсязі сплати пайової участі у розвитку інфраструктури міста згідно з умовами цього Договору.

3.1.4.Забезпечувати належне виконання умов цього Договору.

3.2.Сторона 2 має право:

3.2.1.Реалізувати свій проект будівництва відповідно до вимог Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

3.2.2.Вимагати від Сторони 1 виконання зобов'язань за цим Договором та дотримання, законодавства з питань пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту.

4. Відповідальність Сторін

4.1.Сторони несуть відповідальність за невиконання або неналежне виконання цього договору відповідно до закону та порядку, затвердженого рішенням міської ради від 25.12.2012 № 916 «Про пайову участь у розвитку інфраструктури м.Херсона».

5.Обставини непереборної сили (форс-мажор)

5.1.У разі виникнення обставин непереборної сили (форс-мажор), як то: ліквідація підприємства, що підтверджується довідкою про виключення з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, прийняття нормативних актів, що унеможливлюють будівництво даного об'єкта, стихійні лиха, надзвичайні погодні умови, пожежі, війни, страйки, військові дії, блокада, громадські безлади, втручання з боку влади, ембарго. Сторона 2 звільняється від сплати пайової участі або їй продовжується термін сплати через припинення цього договору або внесення змін до нього.

5.2.Сторона 2, для якої стало неможливим виконання зобов'язань за цим Договором, повинна негайно сповістити письмово Сторону 1 про настання обставин непереборної сили, але не пізніше трьох днів після настання цих обставин.

5.3.Підтвердженням наявності обставин непереборної сили будуть довідки, які видаються відповідними уповноваженими державними органами України.

5.4.Кошти, сплачені за умовами цього Договору за період його дії, не повертаються.

6.Інші умови

6.1.Внесення змін та/або доповнень стосовно сплати коштів пайової участі частинами або відстрочення сплати пайової участі до даного Договору здійснюються у письмовій формі, за взаємною згодою Сторін, шляхом внесення змін у вигляді додаткової угоди (договору про зміни), що є невід'ємною частиною цього Договору. Згодою або запереченням Сторін на внесення змін та/або доповнень до цього Договору вважаться письмове оформлення додаткової угоди із підписом сторін.

6.2.Всі суперечки між Сторонами вирішуються шляхом переговорів або у судовому порядку згідно з чинним законодавством.

6.3.Даний Договір не підлягає розірванню в односторонньому порядку.

6.4.Договір набирає чинності з моменту підписання його Сторонами та діє до виконання Сторонами зобов'язань у повному обсязі.

6.5.Даний Договір складено в 2-х примірниках, які мають однакову юридичну силу по одному примірнику для кожної із Сторін.

7.Реквізити Сторін

Виконавчий комітет Херсонської міської ради Замовник: ТОВ «Техавтосервіс» 73000, м.Херсон, пр.Ушакова, 37, р/р 31517921700002 в УДКСУ у м.Херсоні, МФО 852010, ЄДРПОУ 24104230 код доходів 24170000, одержувач: місцевий бюджет м.Херсона мХерсон, вул.Антипенко, буд.56, кв.50, ЄДРПОУ 24955590 Від виконавчого комітету Херсонської міської ради Міський голова


В.В.Миколаєнко Від замовника: ТОВ «Техавтосервіс» Ковальчук Ірина Іванівна
І.І.Ковальчук Додаток №1

до Договору №12/1 від


РОЗРАХУНОК

розміру пайової участі Замовника Товариства з обмеженою відповідальністю «Техавтосервіс»

у розвитку інфраструктури міста при будівництві об'єкта:

«Реконструкція існуючого магазина автозапчастин з надбудовою другого поверху по Миколаївському шосе, 5 км у м.Херсоні»

1.Загальна кошторисна вартість об'єкта визначена відповідно до п.5.2. Порядку залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі у розвитку інфраструктури м.Херсона, затвердженому рішенням міської ради від 25.12.2012 № 916:

152,2 х 9187,00 х 0,2 = 279652,28 грн., де

152,2 м 2 - загальна площа приміщень, що реконструюються;

9187,00 грн. - опосередкована вартість будівництва 1 м 2 об'єкта за даними

Мінрегіона України;

0,2 - понижувальний коефіцієнт для розрахунку вартості реконструкції відносно

до розрахункової вартості будівництва.

2.Розмір пайової участі:

0,1 х 279652,28 =27965,33 грн., де 0,1 (10%) - базовий відсоток

Від виконавчого комітету Херсонської міської ради Міський голова


В.В.МиколаєнкоВід замовника: ТОВ «Техавтосервіс» Ковальчук І.І.
І.І.Ковальчук 3.Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Техавтосервіс» (73000, м.Херсон, вул.Антипенко , буд.56, кв.50, код ЄДРПОУ 24955590) на користь державного бюджету України (рахунок 31215206783002, МФО 852010, код ЄДРПОУ 37959779, одержувач УДКСУ у місті Херсоні, банк ГУДКСУ у Херсонській області, код 03500045) судовий збір у розмірі 1 218,00 грн.

4.Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 13.11.2014р.

Суддя В.В.Литвинова

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення12.11.2014
Оприлюднено17.11.2014
Номер документу41339013
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1351/14

Рішення від 12.11.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 15.09.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні