Рішення
від 11.11.2014 по справі 912/3133/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 листопада 2014 рокуСправа № 912/3133/14 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Кабакової В.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: комунального закладу "Обласна туберкульозна лікарня", Кіровоградська область, Кіровоградський район, с. Івано-Благодатне

до відповідача: об'єднання співвласників багатоквартирних будинків "Лісова поляна", Кіровоградська область, Кіровоградський район, с. Івано-Благодатне

про стягнення 67539,52 грн.

Представники сторін:

від позивача - Олійник А.Ю., довіреність № 3 від 19.095.2014 року (при проголошенні вступної та резолютивної частини рішення, присутня не була);

від відповідача - участі не брали.

Комунальний заклад "Обласна туберкульозна лікарня" звернувся до господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою про стягнення з об'єднання співвласників багатоквартирних будинків "Лісова поляна" заборгованості по компенсації витрат на забезпечення теплопостачання в розмірі 58385,59 грн., а також 3% річних в сумі 2308,69 грн. та інфляційні збитки в сумі 67539,52 грн., з покладенням на відповідача витрат по сплаті судового збору.

Позивач надав заяву про уточнення позовної заяви від 13.10.2014 № 833 згідно якої просить стягнути з відповідача суму боргу у розмірі 58385,59 грн., а також 3% річних в сумі 2308,69 грн. та інфляційні збитки в сумі 6845,24 грн., з покладенням на відповідача витрат по сплаті судового збору.

Представник позивача позовні вимоги в судовому засіданні підтримав в повному обсязі

Відповідач відзив на позов не подав, у судовому засіданні, як і у попередніх, присутній не був. Станом на час проведення судового засідання на адресу господарського суду повернуто як і попередню, ухвалу від 22.10.2014 про відкладення розгляду справи, яка направлялась на адресу відповідача, що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а саме: 27635, Кіровоградська область, Кіровоградський район, с. Івано-Благодатне, вул. Лісова поляна, 1, кв. 12, з відмітками органу поштового зв'язку "за закінченням терміну зберігання".

З врахуванням положень абзацу 3 п. 3.9.1. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", відповідно до якого в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом, господарський суд дійшов висновку, що відповідач належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

На час розгляду справи заяви і клопотання від відповідача до господарського суду не надходили.

Правом на змагальність, передбаченим ст.4-3 Господарського процесуального кодексу України, відповідач не скористався з власної ініціативи.

Згідно зі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд розглядає справу за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд

В С Т А Н О В И В:

Рішенням тридцять третьої сесії п'ятого скликання Кіровоградської обласної ради № 931 від 18.08.10 "Про передачу багатоквартирних житлових будинків" Кіровоградська обласна рада дала згоду на безоплатну передачу двох багатоквартирних житлових будинків разом із прибудинковою територією та обладнанням-трансформаторною підстанцією КТП - 256, що розташовані у с. Івано-Благодатне Кіровоградського району Кіровоградської області по вул. Лісова поляна, 1 та по вул. Лісова поляна 2, і належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст, з балансу обласної туберкульозної лікарні (зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області) на баланс (у власність) об'єднання співвласників багатоквартирних будинків "Лісова поляна".

За Актом приймання-передачі від 01.09.10, житловий будинок №1, житловий будинок № 2, трансформаторна підстанція КТП - 256, вул. Лісова поляна буд. 1, буд. 2, с. Івано-Благодатне Кіровоградський район, Кіровоградська область, передається з балансу Обласної туберкульозної лікарні (зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст області) на баланс (у власність) Об'єднання багатоквартирних будинків "Лісова поляна" та встановили показники активів житлових будинків.

Згідно Акту розмежування інженерних мереж від 01.09.10, лікарня та ОСББ "Лісова поляна" у зв'язку з прийманням-передачею житлового комплексу з балансу на баланс прийшли до згоди щодо розмежування зовнішніх інженерних мереж з визначенням розподільчих точок місця знаходження та їх напрямку. Всі вказані інженерні мережі з обумовленим місцем розташування і вказаним напрямком в бік житлових будинків переходять у власність ОСББ з правом їх ремонту, заміни тощо.

"Обласна туберкульозна лікарня" - виконавець та Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків "Лісова поляна" - споживач уклали договір № 2 "Про компенсацію втрат на забезпечення теплопостачанням житлових будинків" від 01.10.10 (далі по тексту - Договір), за умовами якого виконавець зобов'язується забезпечувати теплопостачанням житлові будинки, а споживач зобов'язується своєчасно компенсувати витрати за теплопостачання у строки і на умовах, передбачених договором. Даний Договір передбачає забезпечити теплопостачанням житлових будинків, які перебувають на балансі об'єднання співвласників багатоквартирних будинків "Лісова поляна", що знаходиться за адресою: Кіровоградський район, с. Івано-Благодатне, вул. Лісова поляна, 1 та 2. За п. 1 "Компенсація витрат за теплопостачання" розмір компенсації витрат на забезпечення теплопостачанням житлових будинків згідно рішення виконавчого комітету Івано-Благодатненської сільської ради від 30.10.08 № 45 становить 4,45 грн. / кв. м. Опалювальна площа житлових будинків становить 5080,75 кв. м, в т.ч. будинок № 1 - 2330,4 кв. м. та будинок № 2 - 2750,35 кв. м. Відповідно до п. 2 "Компенсація за теплопостачання" платежі за теплопостачання вносяться в безготівковому порядку споживачем не пізніше 10 числа місяця, що настає за розрахунковим, відповідно до виставлених рахунків.

Додатковою угодою № 1 від 30.11.10 до Договору сторони домовились внести зміни до Договору, а саме: у п. 1.1 встановивши розмір компенсації витрат на забезпечення теплопостачанням згідно рішення виконавчого комітету Івано-Благодатненської сільської ради від 30.11.10 № 41 становить 10,47 грн./кв. м; п. 1.2 розмір компенсації витрат на забезпечення теплопостачанням встановлюється з 01.11.10.

Додатковою угодою № 2 від 06.12.10 до Договору сторони узгодили по тексту Договору Обласна туберкульозна лікарня - вважати як комунальний заклад "Обласна туберкульозна лікарня".

Додатковою угодою № 3 від 11.01.11 сторони зменшили загальну опалювальну площу на 39,5 кв. м,. таким чином, опалювана площа житлових будинків становить 5041,25 кв. м, в т.ч. будинок № 1 2290,9 кв. м. та будинок " 2 2750.35 кв. м; за додатковою угодою № 4 від 31.01.11 до Договору сторонами погоджено розмір компенсації витрат на забезпечення теплопостачанням згідно рішення виконавчого комітету Івано-Благодатненської сільської ради від 27.01.11 № 3 становить 9,28 грн./кв. м - встановлюється з 01.01.11; розмір компенсації витрат на забезпечення теплопостачанням за листопад-грудень 2010 року визначено в розмірі 4,45 грн./кв. м; додатковою угодою № 5 від 14.10.11 до Договору сторонами погоджено внесення змін до п. 1 розділу "Компенсація витрат за теплопостачання в зв'язку із зміною цін: п. 1.1 розмір компенсації витрат на забезпечення теплопостачанням згідно рішення виконавчого комітету Івано-Благодатненської сільської ради від 28.09.11 № 38 становить 9,99 грн./кв. м - встановлюється з 15.10.11; додатковою угодою № 6 від 31.10.11 до Договору сторони узгодили зменшити загальну опалювальну площу на 3453,35 кв. м, таким чином з 15.10.11 опалювальна площа житлових будинків становить 1587,9 кв. м, таким чином з 15.10.11 опалювальна площа житлових будинків становить 1587,9 кв. м., в т. ч. будинок № 1 880,4 кв. м та будинок № 2 707,5 кв. м.

Укладений між сторонами Договір за своєю правовою природою є договором про надання послуг, правовідносини за якими регулюються Главою 63 Цивільного кодексу України.

Згідно ч. 1 ст. 901 Цивільного кодексу України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Частиною 1 ст. 903 Цивільного кодексу України визначено, що якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Як вбачається з матеріалів справи, Виконавцем належним чином та в повному обсязі надавались Споживачеві послуги з теплопостачання, що підтверджується як актами звірки взаємних розрахунків, підписаними обома сторонами (а.с.67 - 88), так і виставленими позивачем рахунками - фактурами за надані послуги (а.с.116 - 128).

Однак, відповідач свої зобов'язання за Договором належним чином не виконує, за надані позивачем послуги розраховується з порушенням встановлених Договором строків та не в повному обсязі, про що свідчать банківські виписки з рахунку позивача та наданий позивачем розрахунок основної заборгованості відповідача за Договором (а.с.129 - 140, 144).

Так, згідно здійсненого позивачем розрахунку, заборгованість відповідача за Договором за період з жовтня 2012 року по лютий 2014 року складає 58385,59 грн.

Вказана сума підтверджується останнім, підписаним обома сторонами, актом звірки від 01.07.2014 з урахуванням наданого позивачем пояснення, що в суму 143871,56 грн. увійшла сума боргу у розмірі 58385,59 грн. (а.с.88, 164).

Позивач неодноразово звертався до відповідача з попередженнями про припинення теплопостачання (а.с.91 - 115), а також 07.02.2014 направив відповідачу претензію № 111 про невідкладну сплату Споживачем існуючої заборгованості за Договором (а.с.90).

Оскільки заборгованість за Договором відповідач не сплатив, позивач звернувся до господарського суду за захистом своїх порушених прав та інтересів.

Стаття 525 Цивільного кодексу України передбачає, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Доказів оплати заборгованості в сумі 58385,59 грн. відповідачем до суду не подано, в матеріалах справи такі докази відсутні.

За вказаних обставин, господарський суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог позивача в частині стягнення з відповідача основного боргу в сумі 58385,59 грн.

Крім суми основного боргу, позивач просить стягнути з відповідача 3% річних у розмірі 2308,69 грн. та 6845,24 грн. збитків від інфляції за загальний період з 11.10.2012 по 10.07.2014.

Частиною 2 статті 625 Цивільного кодексу України встановлено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до п. 1.9. постанови Пленуму ВГСУ від 17.12.2013 № 14 "Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань", день фактичної сплати суми заборгованості не включається в період часу, за який здійснюється стягнення інфляційних нарахувань та пені.

Індекс інфляції - це показник, що характеризує динаміку загального рівня цін на товари та послуги, які купуються населенням для невиробничого споживання, і його найменший період визначення складає місяць.

У застосуванні індексації можуть враховуватися рекомендації щодо порядку застосування індексів інфляції при розгляді судових справ, викладені в листі Верховного Суду України від 03.04.97 № 62-97р.

У вказаному листі зазначено, що сума, внесена за період з 1 по 15 число відповідного місяця, наприклад, індексується за період з урахуванням цього місяця, а якщо з 16 по 31 число, то розрахунок починається з наступного місяця. За аналогією якщо погашення заборгованості відбулося з 1 по 15 число відповідного місяця, інфляційний зміна розраховується без урахування цього місяця, а якщо з 16 по 31 число місяця - інфляційний зміна розраховується з урахуванням цього місяця.

У пункті 3.2 постанови Пленуму ВГСУ від 17.12.2013 № 14 "Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань" зазначено, що розмір боргу з урахуванням індексу інфляції визначається виходячи з суми боргу, що існувала на останній день місяця, в якому платіж мав бути здійснений, помноженої на індекс інфляції, визначений названою Державною службою, за період прострочення починаючи з місяця, наступного за місяцем, у якому мав бути здійснений платіж, і за будь-який місяць (місяці), у якому (яких) мала місце інфляція. При цьому в розрахунок мають включатися й періоди часу, в які індекс інфляції становив менше одиниці (тобто мала місце дефляція).

За розрахунком суду, так як позивачем неправильно визначено періоди нарахування, 3% річних складають 2165,39 грн., збитки від інфляції - 6857,03 грн., виходячи з наступного розрахунку:

3% річних нарахованих на суму боргу 6925,36 грн. за період з 13.11.2012 (11.11.2012 - неробочий день, тому останній строк виконання зобов'язання - 12.11.2012) по 26.11.2012 складає - 7,97 грн.

3% річних на суму боргу 3725,91 грн. (6925,36 грн. - 3199,45 (оплата 27.11.2012)) за період з 27.11.2012 по 10.12.2012 - 4,29 грн.

Збитки від інфляції на суму 3725,91 грн. за грудень 2012 - 7,45 грн.

3% річних на суму 13410,69 грн. (3725,91 грн. + 9684,78 грн. (борг за листопад 2012 року)) з 11.12.2012 по 10.01.2013 - 34,17 грн.

Збитки від інфляції на суму 13410,69 грн. за січень 2013 - 26,82 грн.

3% річних на суму 22349,65 грн. (13410,69 грн. + 8938,96 грн. (борг за грудень 2012)) з 11.01.2013 по 20.01.2013 - 18,37 грн.

3% річних на суму 18179,65 грн. (22349,65 грн. - 4170,00 грн. (оплата 21.01.2013)) з 21.01.2013 по 10.02.2013 - 31,38 грн.

Збитки від інфляції на суму 18179,65 грн. за лютий 2013 року - (-18,18 грн.)

3% річних на суму 28204,61 грн. (18179,65 грн. + 10024,96 грн. (борг за січень 2013)) з 11.02.2013 по 25.02.2013 - 34,77 грн.

3% річних на суму 24704,61 грн. (28204,61 грн. - 3500,00 грн. (оплата 26.02.2013)) з 26.02.2013 по 10.03.2013 - 26,40 грн.

Збитки від інфляції на суму 24704,61 грн. за березень 2013 - 0.

3% річних на суму 34729,57 грн. (24704,61 грн. + 10024,96 (борг за лютий 2013)) з 11.03.2013 по 27.03.2013 - 48,53 грн.

3% річних на суму 31721,57 грн. (34729,57 грн. - 3008,00 грн. (оплата 28.03.2013)) з 28.03.2013 по 10.04.2013 - 36,50 грн.

Збитки від інфляції на суму 31721,57 грн. за квітень 2013 - 0.

3% річних на суму 41746,53 грн. (31721,57 грн. + 10024,96 грн. (борг за березень 2013 року)) з 11.04.2013 по 18.04.2013 - 27,45 грн.

3% річних на суму 40011,13 (41746,53 грн. - 1735,40 грн. (оплата 19.04.2013)) з 19.04.2013 по 10.05.2013 - 72,35 грн.

Збитки від інфляції на суму 40011,13 грн. за травень 2013 - 40,01 грн.

3% річних на суму 45023,61 грн. (40011,13 грн. + 5012,48 грн. (борг за квітень 2013 року)) з 11.05.2013 по 10.11.2013 - 680,91 грн.

Збитки від інфляції на суму 45023,61 грн. за період червень - листопад 2013 року - (- 91,53 грн.).

3% річних на суму 49489,27 (45023,61 грн. + 4465,66 грн. (борг за жовтень 2013 року)) з 11.11.2013 по 18.11.2013 - 32,54 грн.

3% річних на суму 46984,27 грн. (49489,27 грн. - 2505 (оплата 19.11.2013)) з 19.11.2013 по 10.12.2013 - 84,96 грн.

Збитки від інфляції на суму 46984,27 грн. за період грудень 2013 року - 234,92 грн.

3% річних на суму 55128,12 грн. (46984,27 грн. + 8143,85 грн. (борг за листопад 2013 року)) з 11.12.2013 по 17.12.2013 - 31,72 грн.

3% річних на суму 50625,00 грн. (55128,12 грн. - 4503,12 грн. (оплата 18.12.2013)) з 18.12.2013 по 10.01.2014 - 99,86 грн.

Збитки від інфляції на суму 50625,00 грн. за січень 2014 - 101,25 грн.

3% річних на суму 58768,85 грн. (50625 + 8143,85 грн. (борг за грудень 2013 року)) з 11.01.2014 по 23.01.2014 - 62,79 грн.

3% річних на суму 55901,74 грн. (58768,85 грн. - 2867,11 грн. (оплата 24.01.2014)) з 24.01.2014 по 10.02.2014 - 82,70 грн.

Збитки від інфляції на суму 55901,74 грн. за лютий 2014 року - 335,41 грн.

3% річних на суму 64045,59 грн. (55901,74 грн. + 8143,85 грн. (борг за січень 2014 року)) з 11.02.2014 по 10.03.2014 - 147,39 грн.

Збитки від інфляції на суму 64045,59 грн. за березень 2014 - 1409,00 грн.

3% річних на суму 62717,85 грн. (64045,59 грн. - 2200 (оплата 11.03.2014) + 872,26 грн. (борг за лютий 2014 року)) з 11.03.2014 по 26.03.2014 - 82,48 грн.

3% річних на суму 60217,85 грн. (62717,85 грн. - 2500 (оплата 27.03.2014)) з 27.03.2014 по 26.05.2014 - 301,91

Збитки від інфляції на суму 60217,85 грн. за квітень 2014 - 1987,19 грн.

3% річних на суму 58385,59 грн. (60217,85 грн. - 1832,26 грн. (оплата 27.05.2014)) з 27.05.2014 по 10.07.2014 - 215,95 грн.

Збитки від інфляції на суму 58385,59 грн. за травень - червень 2014 року - 2824,69 грн.

Відтак позовні вимоги в частині стягнення 3% річних підлягають частковому задоволенню у розмірі 2165,39 грн., а збитки від інфляції у повному обсязі у заявленому розмірі - 6845,24 грн.

Враховуючи вище наведене, господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

Згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати зі сплати судового збору покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

В судовому засіданні 11.11.2014 року господарським судом оголошувалась вступна та резолютивна частини рішення.

Керуючись ст. ст. 33, 34, 49, 75, 82-85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити частково.

Стягнути з об'єднання співвласників багатоквартирних будинків "Лісова поляна" (27635, Кіровоградська область, Кіровоградський район, с. Івано-Благодатне, вул. Лісова поляна, 1, кв. 12, код 36951852) на користь комунального закладу "Обласна туберкульозна лікарня" (27635, Кіровоградська область, Кіровоградський район, с. Івано-Благодатне, вул. Лісова поляна, 3, код 01995195) заборгованість в сумі 67396,22 грн., з яких 58385,59 грн. сума основного боргу, 2165,39 грн. 3% річних та 6845,24 грн. збитки від інфляції, а також витрати по сплаті судового збору в сумі 1823,16 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга на рішення подається через місцевий господарський суд, який розглянув справу, протягом десяти днів з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України.

Належним чином засвідчений примірник рішення направити позивачу за адресою: 27635, Кіровоградська область, Кіровоградський район, с. Івано-Благодатне, вул. Лісова поляна, 3; відповідачу за адресою: 27635, Кіровоградська область, Кіровоградський район, с. Івано-Благодатне, вул. Лісова поляна, 1, кв. 12.

Повне рішення складено 14.11.2014.

Суддя В.Г. Кабакова

Дата ухвалення рішення11.11.2014
Оприлюднено18.11.2014
Номер документу41367858
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 67539,52 грн

Судовий реєстр по справі —912/3133/14

Ухвала від 22.10.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 22.10.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 09.10.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Рішення від 11.11.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 19.09.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні