Постанова
від 31.10.2014 по справі п/811/3501/14
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 жовтня 2014 року Справа № П/811/3501/14

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Нагібіної Г.П., розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в м.Світловодську та Світловодському районі до публічного акціонерного товариства "Пересувна механізована колона-68" про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Управління Пенсійного фонду України в м.Світловодську та Світловодському районі звернулось до Кіровоградського окружного адміністративного суду з позовом до публічного акціонерного товариства "Пересувна механізована колона-68", в якому просить суд стягнути заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в розмірі 6851,85 грн.

В обґрунтування вимог позовної заяви позивач зазначає, що відповідач має непогашену заборгованість з відшкодування Пенсійному фонду України витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах по списку № 2 за вересень 2014 року, у розмірі 6851,85 грн.

Позивач, повідомлений належним чином про час та місце судового розгляду, у судове засідання не з'явився, надав заяву про розгляд справи без його участі (а.с.18).

Відповідач, належним чином повідомлений про дату, час та місце судового справи, що підтверджується підписом на повідомленні про вручення поштового відправлення (а.с.17), у судове засідання не з'явився, причини неприбуття суду не повідомив, заперечень проти позову, заяви про розгляд справи за його відсутності не надав.

За приписами частини четвертої статті 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Враховуючи, що позивачем надано заяву про розгляд справи без його участі, а відповідач у судове засідання не з'явився без повідомлення про причини неприбуття, суд вирішив справу розглянути у порядку письмового провадження.

Дослідивши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

За приписами пункту 5 частини другої статті 17 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема на спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених Конституцією та законами України.

Підпунктом 1 пункту 2.1 Положення про головні управління Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України Постанова правління Пенсійного фонду України від 27 червня 2002 року № 11-2 встановлено, що основними завданнями Управління є: забезпечення у відповідному регіоні збору та ведення обліку надходжень від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) та інших коштів відповідно до законодавства, призначених для пенсійного забезпечення.

Отже, чинним законодавством передбачено право органів Пенсійного фонду України звертатися з позовами про стягнення заборгованості з фізичних та юридичних осіб.

Відповідно до частини другої Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. № 1058-IV ( далі - Закон № 1058-IV) підприємства, установи, організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100- відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Згідно з пунктом 6.1, 6.4, 6.8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 р. № 21-1 (далі - Інструкція № 21-1) відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20 січня поточного року.

Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Враховуючи викладене, чинним законодавством передбачено обов'язок підприємств, організацій та установ, на яких працювали фізичні особи і набули право на пенсію на пільгових умовах за списком № 2, відшкодовувати Пенсійному фонду України витрати на виплату та доставку таких пенсій.

Матеріалами справи встановлено, що на підприємстві відповідача працювали ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, які отримали право виходу на пенсію на пільгових умовах.

Позивачем надсилалось відповідачеві повідомлення про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 2, якими обчислено до відшкодування суму у загальному розмірі 6851,85 грн. (а.с.8), отримане відповідальною особою 19.09.2014 року(а.с.9).

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Згідно наданого позивачем розрахунку залишок несплаченої заборгованості заборгованість відповідача складає 6851,85 грн.(а.с.6).

Відповідачем доказів сплати зобов'язання, заперечень проти позову суду не надано.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що факт наявності заборгованості відповідача по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах у розмірі 6851,85 грн. підтвердився у ході судового розгляду справи, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, у відповідності до частини четвертої статті 94 КАС України, судові витрати з відповідача не стягуються.

Враховуючи вищевикладене, керуючись статтями 94, 159 - 163 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний управління Пенсійного фонду України в м.Світловодську та Світловодському районі до публічного акціонерного товариства "Пересувна механізована колона-68" про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах задовольнити повністю.

Стягнути з публічного акціонерного товариства "Пересувна механізована колона-68"(ідентифікаційний код 01034538) на користь управління Пенсійного фонду України в м.Світловодську та Світловодському районі заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах у розмірі 6851(шість тисяч вісімсот п'ятдесят одну)гривню 85 коп. на рахунок управління в КОУ Ощадбанку України №256013011448, МФО 323475, ЄДРПОУ 37917964.

Постанова суду набирає законної сили в порядку, передбаченому статтею 254 КАС України.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі, протягом десяти днів з дня проголошення постанови суду, апеляційної скарги через Кіровоградській окружний адміністративний суд, з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду Г.П. Нагібіна

Дата ухвалення рішення31.10.2014
Оприлюднено19.11.2014
Номер документу41391438
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/3501/14

Постанова від 31.10.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. Нагібіна

Ухвала від 16.10.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. Нагібіна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні