Постанова
від 14.11.2014 по справі 405/11785/13-к
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/11785/13-к

1/405/25/13

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.11.2014 року Ленінський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

за участю прокурора: ОСОБА_3

адвоката: ОСОБА_4

потерпілого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кіровограді кримінальну справу за обвинуваченням ОСОБА_6 07.04.1977 ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с.Червона Поляна, Добровеличківського району Кіровоградської області, українець, гр-н України, маючий вищу освіту, одружений, на утриманні має двох неповнолітніх дітей, проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, у вчиненні злочинів, передбачених ч.1, 2 ст. 190 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_6 обвинувачується у заволодінні чужим майном шляхом обману та зловживання довірою та заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою, вчинене повторно, за наступних обставин.

Відповідно до наказу голови Державної податкової адміністрації України «Про призначення працівників податкової міліції» від 16.11.2006 року №1434-0, капітан податкової міліції ОСОБА_6 був призначений на посаду заступника начальника управління начальник відділу фінансових розсувань управління боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ДПА у Кіровоградській області, із залишенням в кадрах податкової міліції ДПА України.

Відповідно до Положення «Про відділ фінансових розслідувань УБВДОЗШ ДПА у Кіровоградській області до завдань і функцій відділу та обов`язків ОСОБА_6 як керівника відділу входило:

проведення аналітичного дослідження і виявлення фактів, що свідчать про легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом; документування операцій маскування доходів кримінального походження, встановлення їх достовірності і справжнього характеру; виявлення і передача відомостей про сумнівні фінансові операції; надання пропозицій щодо включення до плану графіка для проведення планових перевірок суб`єктів господарювання, які проводять сумнівні фінансові операції; проведення розслідування фінансово-майнових операцій; участь у слідчо-оперативних групах і супроводження кримінальних справ; виявлення схем ухилення від сплати податкового боргу та вжиття заходів щодо упередження їх подальшого застосування; аналіз інформаційних ресурсів баз даних органів ДПС; проведення заходів, спрямованих на виявлення прихованих від податкових органів активів суб`єктів господарської діяльності; збір інформації про суб`єктів, які здійснюють сумнівну фінансово-господарську діяльність; ОСОБА_6 також зобов`язаний організовувати і здійснювати, як начальник підрозділу, здійснення виконання рішень і доручень, контроль за використанням робочого часу працівників відділу, забезпечення достовірності оперативної та статистичної звітності, збереження державної таємниці, організацію роботи, надання практичної допомоги, заходи щодо підвищення професійного рівня працівників підрозділу, проведення засідань колегії, взаємодії підрозділів, координація дій між підрозділами ДПА в області, державних податкових інспекцій та іншими контролюючими органами, проведення аналізу виявлення порушень податкового законодавства, опрацювання та аналіз економічної та іншої інформації з метою виявлення ймовірних порушень податкового законодавства та передача матеріалів оперативному підрозділу податкової міліції для порушення кримінальних справ та підрозділу оперативного забезпечення примусового стягнення податкової заборгованості для вжиття заходів спрямованих на нове відшкодування збитків завданих державі. Пунктом 4 цього Положення передбачено права керівника відділу: складання посадових інструкцій працівникам; одержання, за необхідності у встановленому законом порядку від структурних підрозділів органів ДПС інформації необхідної для виконання завдань покладених на відділ; надання працівникам вказівок організаційно-розпорядчого характеру та щодо основної діяльності відділу, контроль їх виконання, користування у встановленому порядку базами даних та інформаційними джерелами органів державної податкової служби, інших державних та правоохоронних органів для отримання інформації необхідної для роботи відділу та створення на її основі бази даних про сумнівні операції.

Крім того, ОСОБА_6 , являючись заступником начальника вказаного управління, мав повноваження по організації роботи підрозділів управління та підпорядкованих ДПІ, роботи з персоналом управління, організації і контролю за роботами, пов`язаними з державною таємницею, а також на період відпустки або тимчасової відсутності (відрядження, хвороба) начальника управління, виконував його обов`язки.

Управлінням БВДОЗШ ДПА у Кіровоградській області з 28.11.2006 року до 27.12.2006 року проводилась перевірка законності здійснення фінансових операцій між підприємством ПП «Агротехкомплект 1» (код ЄДРПОУ 24713325) та ПП ОСОБА_7 (СПД ФО ОСОБА_7 ), які мали місце протягом 2006 року. ОСОБА_6 , достовірно знаючи про факт проведення вказаної перевірки, діючи умисно з корисливих спонукань, з метою незаконного заволодіння грошовими коштами ОСОБА_7 шляхом обману та зловживанням його довірою, зустрівся в кінці травня 2007 року, точної дати досудовим слідством не встановлено, в службовому кабінеті у приміщенні ДПА у Кіровоградській області по вул. Карла Маркса, 55 в м. Кіровограді, якому повідомив, що при перевірці, ним виявлено порушення податкового законодавства при взаємовідносинах ПП ОСОБА_7 та ПП «Агротехкомплект 1», що загрожує в накладенні фінансових стягнень до 60 тис.грн. та запропонував ОСОБА_7 надати допомогу податковій адміністрації, яку він зможе. При цьому, ОСОБА_6 , зловживаючи довірою ОСОБА_7 , шляхом обману, достовірно знаючи, що в його обов`язки не входить прийняття рішень про проведення перевірок, прийняття рішень про припинення вказаних перевірок та прийняття рішень за результатами перевірок ,запевнив останнього в ненастанні для нього негативних наслідків, у зв`язку із чим ОСОБА_7 був впевнений, що перевірки щодо законності здійснення фінансових операцій між підприємством ПП «Агротехкомплект 1» та ПП ОСОБА_7 не буде.

В кінці травня 2007 року, точної дати досудовим слідством не встановлено, ОСОБА_6 зустрівся, приблизно в обідній час, з ОСОБА_7 біля перехрестя вулиць Пашутіна та Дзержинського у м. Кіровограді, навпроти буд.№43 по вул. Пашутіна, де в своєму автомобілі ОСОБА_7 передав ОСОБА_6 грошові кошти в сумі 1600 грн.

Таким чином ОСОБА_6 зловживаючи довірою ОСОБА_7 , шляхом обману, заволодів грошовими коштами останнього в сумі 1600 грн., якими в подальшому розпорядився на власний розсуд.

Крім того, починаючи з липня 2007 року відділом фінансових розслідувань управління з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ДПА у Кіровоградській області проводилась перевірка законності здійснення фінансових операцій між ПП «Євробуд» (код ЄДРПОУ 24712277) та ПП ОСОБА_8 , які мали місце протягом 2005-2007 років. ОСОБА_6 , достовірно знаючи про факт проведення вказаної перевірки, діючи умисно, повторно, з корисливих спонукань, з метою незаконного заволодіння грошовими коштами ОСОБА_5 шляхом обману та зловживанням його довірою, зустрівся 02.08.2007 року, приблизно о 18 год., в приміщенні кафе «Максим» по вул.Преображенській, 17 в м. Кіровограді з останнім та повідомив йому, що при перевірці виявлено порушення податкового законодавства з боку ПП «Євробуд», що загрожує підприємству накладенням фінансових стягнень. При цьому, ОСОБА_6 , зловживаючи довірою ОСОБА_5 , шляхом обману, повторно, достовірно знаючи, що в його обов`язки не входить прийняття рішень про проведення перевірок, прийняття рішень про припинення вказаних перевірок та прийняття рішень за результатами перевірок, запевнив останнього, що може за наслідками проведеної перевірки вирішити питання про незастосування до ПП «Євробуд» штрафних санкцій.

Так, 19.08.2007 року близько 17.10 год., ОСОБА_6 у приміщенні кафе « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що розташоване по АДРЕСА_3 зустрівся в ОСОБА_5 , де ОСОБА_5 передав ОСОБА_6 грошові кошти в сумі 15 тис. грн. за прийняття рішення про незастосування фінансових санкцій до ПП «Євробуд» та одразу після цього в залі кафе «Максим» ОСОБА_6 був затриманий працівниками УБОЗ УМВС України в Кіровоградській області.

Таким чином ОСОБА_6 зловживаючи довірою ОСОБА_5 , шляхом обману, повторно, достовірно знаючи, що не наділений правом прийняття будь-якого рішення щодо незастосування фінансових санкцій за результатами проведення перевірок, заволодів грошовими коштами останнього в сумі 15 тис. грн.

ОСОБА_6 в судовому засіданні вину в скоєних злочинах визнав в повному об`ємі не заперечував щодо фактичних обставин.

В судовому засіданні адвокатом підсудного заявлено клопотання про закриття кримінальної справи і звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, оскільки з дня вчинення кримінальних правопорушень, які відносяться до категорії середньої тяжкості минуло більше п`яти років.

Заслухавши клопотання, думку прокурора, потерпілого ОСОБА_5 , які не заперечували проти закриття кримінальної справи у зв`язку із закінченням строків давності, оскільки вчинені злочини є злочинами середньої тяжкості і з дня вчинення минуло більше п`яти років, з урахуванням думки ОСОБА_6 , суд прийшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню за наступних підстав.

Згідно ст.12 КК України даний вид злочину відноситься до злочинів середньої тяжкості.

Як вбачається із матеріалів досудового розслідування 20.08.2007року СВ прокуратури Кіровоградської області було порушено кримінальну справу відносно начальника відділу УБВД ОЗШ ДПА у Кіровоградській області ОСОБА_6 за ч.2 ст. 368 КК України. В процесі судового розгляду прокурором 12.11.2014 року було перекваліфіковано дії ОСОБА_6 на ч.1, 2 ст. 190 КК України. Злочини вчинені ОСОБА_6 в травні та липні 2007року, тобто, з часу їх вчинення і на час розгляду справи в суді минуло більше п`яти років.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло п`ять років у разі вчинення злочину середньої тяжкості.

Вирішуючи питання щодо закриття справи відносно ОСОБА_6 за ч.1, 2 ст. 190 КК України, судом також бралось до уваги, що останній не ухилявся від суду, не вчинив іншого злочину, тобто перебіг давності у даному випадку не зупинявся.

Керуючись ст. 49 КК України, ст.273, 275, 282 КПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Звільнити ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності за ч.1, 2 ст. 190 КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

Провадження по кримінальній справі відносно ОСОБА_6 за ч. 1,2 ст. 190 КК України закрити у зв`язку із закінченням строків давності.

Запобіжний захід відносно ОСОБА_6 скасувати.

Після набрання постанови законної сили заставу в сумі 10000 /десять тисяч / грн., що внесені на депозитний рахунок ТУ ДСА України в Кіровоградській області, згідно квитанції №608.36.1 від 29 серпня 2007року, повернути заставодавцю ОСОБА_9 .

Речові докази по справі, запис розмови ОСОБА_5 з ОСОБА_6 /16.08.2007року в ході вимагання Урсуленком хабара/, що міститься на СД - диску «Acme, позначеному файлом 01/01. К/с №80-967 залишити зберігати в матеріалах кримінальної справи,

-диктофон «Olimpus WS-320М», який повернутий ОСОБА_5 залишити останньому, як йому належний,

-75 грошових купюр, номіналом по 200грн кожна, на загальну суму 15000грн., що зберігаються в спецбухгальтерії УБОЗ УМВС України в області залишити останньому, як йому належні.

Скасувати постанову старшого слідчого СВ прокуратури Кіровоградської області ОСОБА_10 від 20.08.2007 року про накладення арешту на майно і майнові права ОСОБА_6 .

Скасувати постанову старшого слідчого СВ прокуратури Кіровоградської області ОСОБА_10 від 21.08.2007 року про накладення арешту на майно ОСОБА_6 , а саме готівкові кошти в загальній сумі 3721 (три тисячі сімсот двадцять одна) грн. та 21 (двадцять один) долар США; пістолет «ПМР» № НОМЕР_1 з обоймою; мобільний телефон «Нокія 6230і» сріблястого кольору та «Нокія 6125» чорного кольору із сріблястою вставкою; ланцюжок з металу сірого кольору з образом Св.Миколая у вигляді кулону з металу сірого кольору та з хрестиком з металу сірого кольору із зображенням Святих; кільце з металу сірого кольору з надписом «Господи, спаси и сохрани ма». Вказане майно, що зберігається в прокуратурі Кіровоградської області повернути ОСОБА_6 . Домашні побутові предмети (холодильник, мікрохвильова піч, газова плита, два телевізора, ДВД-програвач), що передано ОСОБА_11 на відповідальне зберігання, залишити останній, як їй належні.

Судові витрати за проведення експертиз в сумі 800 грн. 32 коп. стягнути з ОСОБА_6 на користь держави.

Постанова може бути оскаржена протягом 7 діб з дня її винесення.

Суддя Ленінського

районного суду

м. Кіровограда ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.11.2014
Оприлюднено11.01.2023
Номер документу41398760
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —405/11785/13-к

Постанова від 14.11.2014

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Льон С. М.

Постанова від 31.03.2014

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Мягкий О. В.

Постанова від 24.02.2014

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Мягкий О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні