Вирок
від 18.11.2014 по справі 557/1408/14-к
ГОЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 557/1408/14-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 листопада 2014 року

Гощанський районний суд Рівненської області в складі

судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

потерпілої ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Гоща кримінальне провадження про вчинення кримінального правопорушення, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12014180080000389 від 12 серпня 2014 року, по обвинуваченню

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, з базовою загальною середньою освітою, перебуває в цивільному шлюбі, працюючого різноробочим приватного сільськогосподарського підприємства «Борзенки», в силу ст.89 КК України не судимого

за ч.1 ст.121 КК України,

В С Т А Н О В И В:

12 серпня 2014 року близько 04 год. 45 хв. ОСОБА_5 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, за місцем свого проживання в с.Жаврів Гощанського району в житловому будинку під час сварки умисно наніс ОСОБА_4 один удар ножем в живіт, чим заподіяв потерпілій тілесні ушкодження у вигляді проникаючого ножового поранення черевної порожнини з пошкодженням тонкої кишки, яке відноситься до тяжких тілесних ушкоджень по критерію небезпеки для життя.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 свою вину в скоєнні кримінального правопорушення визнав повністю, в скоєному щиро розкаявся та пояснив, що 12 серпня 2014 року ввечері він із своєю співмешканкою (потерпілою ОСОБА_4 ) знаходилися в кафе в с.Жаврів Гощанського району, де разом розпивали спиртні напої. Коли вночі повернулися додому, обоє знаходилися в нетверезому стані і між ними виникла сварка, в ході якої він взяв кухонного ножа і вдарив ним потерпілу в живіт. Детально всього, що відбувалося між ним і потерпілою, не пам`ятає по причині перебування в нетверезому стані. Коли побачив кров, сам викликав швидку допомогу і надавав потерпілій першу медичну допомогу до приїзду медичних працівників. Після того, як потерпілу повезли в лікарню, його забрали працівники міліції. На даний час вони з потерпілою примирилися, спиртні напої не вживають, він влаштувався на роботу, тому просить визначити йому міру покарання, яка не пов`язана з реальним позбавленням волі. Згідний відшкодувати витрати, понесені лікувальним закладом на стаціонарне лікування потерпілої, а також витрати, понесені державою на проведення судової експертизи, та погоджується з визначеними розмірами таких збитків (366 грн. 31 коп. і 611 грн. 80 коп.).

Потерпіла ОСОБА_4 повністю підтвердила показання обвинуваченого ОСОБА_5 і пояснила, що претензій до останнього вона не має, оскільки вони примирилися. Просить не призначати обвинуваченому покарання, яке пов`язане з реальним позбавленням волі.

Цивільний позов про відшкодував витрат, понесених закладом охорони здоров`я на лікування потерпілого, прокурор просить задовольнити повністю та стягнути з обвинуваченого 366 грн. 31 коп.

Враховуючи, що вина в скоєнні злочину обвинуваченим визнана повністю та думку прокурора, потерпілої, суд вважає недоцільним досліджувати докази щодо тих обставин справи, які ніким не оспорюються, відповідно до положень ч.3 ст.349 КПК України.

При цьому судом з`ясовано правильне розуміння обвинуваченим та потерпілою змісту цих обставин за відсутністю сумнівів у добровільності їх позиції. Одночасно судом роз`яснено учасникам судового розгляду справи, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати ці обставини в апеляційному порядку.

З висновків судово-медичної експертизи № 1042 від 02 жовтня 2014 року, які знаходяться в матеріалах кримінального провадження, вбачається, що у потерпілої ОСОБА_4 виявлені тілесні ушкодження у вигляді проникаючого ножового поранення черевної порожнини з пошкодженням тонкої кишки, яке відноситься до тяжких тілесних ушкоджень по критерію небезпеки для життя.

Оцінюючи докази, досліджені в судовому засіданні, суд рахує доведеною винність обвинуваченого ОСОБА_5 в скоєнні злочину.

Дії обвинуваченого ОСОБА_5 правильно кваліфіковані за ч.1 ст. 121 КК України як умисне тяжке тілесне ушкодження.

При призначенні покарання суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винного, обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Обвинувачений ОСОБА_5 в скоєному щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю злочину, сам викликав швидку допомогу для потерпілої, на даний час з потерпілою примирився, продовжують проживати з нею в цивільному шлюбі. Після вчинення злочину обвинувачений перестав вживати спиртні напої та влаштувався на роботу.

Вказані обставини суд вважає такими, що пом`якшують покарання.

Обставини, що обтяжують покарання, це вчинення злочину в стані алкогольного сп`яніння.

Враховуючи вищенаведені обставини справи та особу винного, суд вважає, що його виправлення можливе без відбування покарання.

Цивільний позов, заявлений прокурором в інтересах територіальної громади в особі комунального закладу «Гощанська центральна районна лікарня» Гощанської районної ради, про відшкодування витрат, понесених лікувальним закладом на стаціонарне лікування потерпілої, підлягає до задоволення повністю.

Одночасно підлягають до стягнення з обвинуваченого на користь держави витрати, понесені на проведення судової експертизи.

Керуючись ст. ст.370, 374 КПК України, суд

З А С У Д И В:

ОСОБА_5 визнати винним в скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.121 КК України, і призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 (п`ять) років.

На підставі ст.75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк на 3 (три) роки.

Відповідно до вимог п.п.3, 4 ч.1 ст.76 КК України зобов`язати обвинуваченого ОСОБА_5 повідомляти органи кримінально виконавчої системи про зміну місця проживання та роботи, періодично з`являтися в органи виконання покарань для реєстрації.

Позов прокурора задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_5 на користь Гощанської районної ради (р/р 35411001046354 в УДК в Гощанському районі, МФО 833017, ЄДРПОУ 02000228) 366 (триста шістдесят шість) грн. 31 коп.

Стягнути з ОСОБА_5 на користь держави 611 (шістсот одинадцять ) грн. 80 коп.

Запобіжний захід до набрання вироком законної сили обвинуваченому ОСОБА_5 не обирати.

Речові докази по справі складний ніж, вилучений під час огляду місця події, зразки крові ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , які знаходяться на зберіганні в кімнаті зберігання речових доказів Гощанського РВ УМСВ України в Рівненській області, знищити.

Вирок може бути оскаржено до апеляційного суду Рівненської області через Гощанський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя

Дата ухвалення рішення18.11.2014
Оприлюднено12.01.2023
Номер документу41413321
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —557/1408/14-к

Ухвала від 08.11.2018

Кримінальне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

Вирок від 18.11.2014

Кримінальне

Гощанський районний суд Рівненської області

Рудик Л. М.

Ухвала від 30.10.2014

Кримінальне

Гощанський районний суд Рівненської області

Рудик Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні