Рішення
від 10.11.2014 по справі 910/14861/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/14861/14 10.11.14

Суддя господарського суду міста Києва Головіна К.І., при секретарі судового засідання Мельник Ю.О., розглянувши матеріали справи

за позовною заявою Комунального підприємства "Центр обслуговування споживачів Шевченківського району"

до Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора "Дегтярівська" Шевченківського району

про стягнення 62 460,55 грн.

за участю представників:

від позивача:Поліщук Л.П. - представник за довіреністю № 97-Д від 25.12.2013 р. від відповідача:не з'явився

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду міста Києва звернулось Комунальне підприємство "Центр обслуговування споживачів Шевченківського району" з позовом до Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора "Дегтярівська" Шевченківського району про стягнення 62 460,55 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на порушення відповідачем своїх зобов'язань в частині своєчасності та повноти сплати послуг з центрального опалення, холодного та гарячого водопостачання і водовідведення, внаслідок чого у Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора "Дегтярівська" Шевченківського району утворилась заборгованість в сумі 62 460,55 грн.

У позові Комунальне підприємство "Центр обслуговування споживачів Шевченківського району" просить суд стягнути з Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора "Дегтярівська" Шевченківського району заборгованість за послуги з центрального опалення, холодного та гарячого водопостачання і водовідведення в сумі 59 970,27 грн., інфляційних втрат в сумі 389,36 грн., 3 % річних в сумі 2 100,92 грн. за період з 29.11.2010 р. по 31.03.2014 р. , а всього - 62 460,55 грн.

У судовому засіданні представник позивача підтримав та обґрунтував позовні вимоги, просив їх задовольнити в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, належним чином був повідомлений про час та місце судового засідання. Заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи абро про розгляд без його участі до суду не подав. Позиція відповідача з приводу даного позову суду невідома.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу без участі представника відповідача за наявними матеріалами на підставі ст. 75 ГПК України.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 01.11.2003 р. між Акціонерною енергопостачальною компанією "Київенерго", правонаступником якого є Публічне акціонерне товариство "Київенерго" (постачальник) та Комунальним підприємством по утриманню житлового господарства Шевченківської районної у м. Києві державною адміністрацією, правонаступником якого є Комунальне підприємство "Центр обслуговування споживачів Шевченківського району" (споживач) був укладений договір № 3020012 на постачання теплової енергії у гарячій воді.

Згідно з п 1.1 вказаного договору предметом договору є постачання, користування та своєчасна сплата в повному обсязі спожитої теплової енергії у гарячій воді, на умовах, передбачених цим договором.

Енергопостачальна організація зобов'язується постачати теплову енергію у гарячій воді на потреби: опалення та вентиляції - в період опалювального сезону; гарячого водопостачання - протягом року; в кількості та в обсягах згідно з додатком № 1 до цього договору (п.2.2.1 договору).

Відповідно до п. 2.3.1 договору споживач зобов'язується додержуватися кількості споживання теплової енергії по кожному параметру в обсягах, які визначені у додатку № 1, не допускаючи їх перевищення; своєчасно сплачувати вартість спожитої теплової енергії.

Як вбачається з матеріалів справи, Комунальне підприємство "Житлово-експлуатаційна контора "Дегтярівська" Шевченківського району є орендарем нежитлового приміщення за адресою: м. Київ, пр.-т Перемоги, 60, та споживає послуги з центрального опалення, холодного та гарячого водопостачання і водовідведення.

Судом встановлено, що у період з 29.10.2010 р. по 13.01.2012 р. надання послуг відповідачу Комунальним підприємством "Центр обслуговування споживачів Шевченківського району" з центрального опалення, холодного та гарячого водопостачання і водовідведення здійснювалось без укладання договору.

Відповідно до ст.ст. 1, 14 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та гарячою водою, водовідведенням, газо- та електропостачанням, опаленням, а також вивезення побутових відходів у порядку, встановленому законодавством. Ціни/тарифи на комунальні послуги та послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій формуються і затверджуються органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, відповідно до їхніх повноважень, визначених законом.

Статтею 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" встановлено, що споживач зобов'язаний, зокрема, оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до п. 18 Порядку обліку та оплати послуг, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 р. № 630 розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено інший строк.

Таким чином, зобов'язання відповідача по сплаті наданих послуг з центрального опалення, холодного та гарячого водопостачання і водовідведення у період з 29.10.2010 р. по 17.02.2012 р. (день настання оплати) виникли на підставі вказаних нормативних актів, а відсутність договору не звільняє його від сплати заборгованості за вказані спожиті послуги.

Також встановлено, що 01.01.2012 р. між Комунальним підприємством "Центр обслуговування споживачів Шевченківського району" (виконавець) та Комунальним підприємством "Житлово-експлуатаційна контора "Дегтярівська" Шевченківського району (споживач) був укладений договір про надання послуг з централізованого опалення, потачання холодної та гарячої води і водовідведення № Де-040.

Відповідно до п. 1.1 договору виконавець зобов'язується своєчасно надавати споживачеві відповідної якості послуги з центрального опалення, холодного та гарячого водопостачання і водовідведення, а споживач зобов'язується своєчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, що передбачені договором.

Відповідно до п. 2.1. договору плата за надані послуги за наявності засобів обліку справляється за їх показниками згідно з пунктами 10-13 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, а у разі його відсутності або несправності за нормативами (нормами) споживання.

Нарахування за спожиті послуги проводиться згідно табуляграм ВАТ АК "Київводоканал" і АК "Київенерго" за тарифами, які затверджені Розпорядженнями КМДА, чинними у період споживання послуг (п. 2.2 договору)

Розрахунковим періодом є календарний місяць. У разі застосування щомісячної системи оплати послуг платежі вносяться не пізніше 30 числа місяця, що настає за розрахунковим.

У судовому засіданні встановлено, що позивач у період з 29.10.2010 р. по 31.03.2014 р. надав послуги відповідачу з центрального опалення, холодного та гарячого водопостачання і водовідведення на суму 74 309,93 грн., що підтверджується розрахунками вартості наданих послуг, обліковими картками відповідача, рахунками на оплату послуг за вказаний період.

Разом з тим, відповідач свої зобов'язання по оплаті послуг виконав частково, оскільки сплатив позивачу лише частину заборгованості за надані послуги у сумі 14 339,66 грн., що підтверджується розрахунком заборгованості, поясненнями позивача та матеріалами справи.

Згідно зі ст. 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням іншої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Тарифи на постачання з центрального опалення, холодного та гарячого водопостачання і водовідведення були погоджені сторонами та на час розгляду даної справи не скасовані та недійсними не визнані.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 173 Господарського кодексу України передбачено, що господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншими учасниками відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Отже, суд вважає, що позивач правомірно заявив вимоги в частині несплаченої заборгованості за надані послуги в сумі 59 970,27 грн. за період з 29.10.2010 р. по 31.03.2014 р.

Частиною 1 ст. 33 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Оскільки доказів належної оплати заборгованості суду не надано, позовні вимоги в частині стягнення основної заборгованості в сумі 59 970,27 грн. підлягають задоволенню.

Крім суми основного боргу, позивач просить стягнути з відповідача суму інфляційних втрат - 389,36 грн. та 3 % річних в сумі 2 100,92 грн. за період з 29.11.2010 р. по 31.03.2014 р.

Відповідно до ч. 1 ст. 623 Цивільного кодексу України боржник, який порушив зобов'язання, має відшкодувати кредиторові завдані ним збитки.

Нормами ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Зважаючи на вищенаведені норми законодавства та умови укладеного сторонами правочину, вимоги про стягнення інфляційної складової боргу та 3 % річних є такими, що заявлені правомірно.

Провівши розрахунок заявленої до стягнення суми матеріальних втрат, суд дійшов висновку, що з відповідача підлягає стягненню інфляційні втрати у сумі 389,36 грн. та 3 % річних в сумі 2 100,92 грн. за період з 29.11.2010 р. по 31.03.2014 р.

Згідно ч. 5 статті 49 ГПК України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. 44, ч. 5 ст. 49, ст.ст. 75, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Комунального підприємства "Центр обслуговування споживачів Шевченківського району" до Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора "Дегтярівська" Шевченківського району про стягнення 62 460,55 грн. задовольнити.

Стягнути з Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора "Дегтярівська" Шевченківського району (04112, м. Київ, вул. Олени Теліги, буд. 9, ідентифікаційний код 34966191) на користь Комунального підприємства "Центр обслуговування споживачів Шевченківського району" (03190, м. Київ, вул. Кирпоноса, 10/8, ідентифікаційний код 31731838) основну заборгованість у сумі 59 970 (п'ятдесят дев'ять тисяч дев'ятсот сімдесят) грн. 27 коп., інфляційних втрат в сумі 389 (триста вісімдесят дев'ять) грн. 36 коп., 3 % річних в сумі 2 100 (дві тисячі сто) грн. 92 коп.

Стягнути з Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора "Дегтярівська" Шевченківського району (04112, м. Київ, вул. Олени Теліги, буд. 9, ідентифікаційний код 34966191) на користь Комунального підприємства "Центр обслуговування споживачів Шевченківського району" (03190, м. Київ, вул. Кирпоноса, 10/8, ідентифікаційний код 31731838) витрати по сплаті судового збору в розмірі 1 827 (одну тисячу вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп.

Рішення ухвалено в нарадчій кімнаті та проголошено його вступну та резолютивну частини в судовому засіданні 10 листопада 2014 року.

Повний текст рішення підписаний 17 листопада 2014 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд міста Києва шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня підписання повного тексту рішення.

Суддя К.І. Головіна

Дата ухвалення рішення10.11.2014
Оприлюднено20.11.2014
Номер документу41426846
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/14861/14

Рішення від 10.11.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 21.07.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні