Рішення
від 06.11.2014 по справі 917/1961/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.11.2014 р. Справа №917/1961/14

за позовом Первинної профспілкової організації державного підприємства "Виробниче об'днання "Знамя" професійної спілки працівників радіоелектрики та машинобудування України, вул.Автобазівська - 2/9, м.Полтава, Полтавська область, 36008

до Державного підприємства Виробничого об'єднання "Знамя", вул.Автобазівська - 2/9, м.Полтава, Полтавська область,36008

про стягнення грошових коштів в сумі 77 353,29 грн.

Суддя Кльопов І.Г.

Представники:

від позивача: Точилов О.М.

від відповідача: Пушко Є.І.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до ст.85 ГПК України.

Суть спору: Розглядається позовна заява про стягнення зх відповідача 77 353,29 грн. членських профспілкових внесків в частині нарахованої та не виплаченої заробітної плати за період з 01.09.10р. по 01.09.14р. (у т.ч. 74864,81грн. - сума основного боргу та 2488,48грн. - 3% річних. нарахованих згідно ст.625 ЦК України).

Позивач позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Відповідач надав суду відзив на позов, в якому позовні вимоги визнає у повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне.

Відповідно до ч.3 статті 42 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» за наявності письмових заяв працівників, які є членами профспілки, роботодавець щомісячно і безоплатно утримує із заробітної плати та перераховує на рахунок профспілки членські профспілкові внески працівників відповідно до укладеного колективного договору чи окремої угоди в терміни, визначені цим договором. Роботодавець не має права затримувати перерахування зазначених коштів.

Позивач мотивує свої вимоги тим, що в порушення вимоги, що всупереч та в порушення ч. III ст..42 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», пункту 7.1.2 Колективного договору зареєстрованого у Виконавчому комітеті Полтавської міської ради №152 від 15 червня 2010 р. п. 11.2.5, 11.2.6 Галузевої угоди між Міністерством промислової політики України, фондом державного майна України та профспілкою працівників радіоелектроніки та машинобудування України на 2010-2011 роки та п.38. ст..77, ст..90 Статуту професійної спілки працівників радіоелектроніки та машинобудування України, відповідач не перерахував на рахунок первинної організації профспілки державного підприємства «Виробниче об'єднання «Знамя» щомісячно членські профспілкові внески із заробітної плати працівників у розмірі 1,0 %.

Відповідно до ст.87 Статуту Професійної спілки працівників радіоелектроніки та машинобудування України з цих коштів нараховується та виплачується заробітня плата працівників апарату Профспілки та виборним працівникам.

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про оплату праці» передбачено, що заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені Колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує чотирнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Відтак, з 01.12.2013 по 31.082014 року заборгованість відповідача по сплаті профспілкових внесків перед позивачем складає 74864,81 грн.

Згідно статті 526 Цивільного кодексу України, ч. 1 статті 193 Господарського кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. (статті 525 ЦК України).

У відповідності до вимог статей 4-3, 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна надати докази в обґрунтування своїх вимог або заперечень.

Відповідач не надав суду доказів сплати заборгованості з профспілкових внесків в розмірі 74864,81 грн., дану суму боргу визнає, тому позовні вимоги визнаються судом правомірними, обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Також відповідно до ст.625 ЦК України, згідно якої - боржник який прострочив виконання грошового зобов'язання, зобов'язаний сплатити суму заборгованості із урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних простроченої суми. Відповідачу нараховано 3% річних в сумі 2488,48грн. за період з 01.08.2011 р по 01.08.2014 р.

Крім того, позивач просить суд стягнути з відповідача понесені судові витрати, а саме: судовий збір у розмірі 1860грн., банківське обслуговування в сумі 59,80грн., плату за довідку з ЄДР у розмірі 66,20грн. та плату за довідку банку у сумі 154грн. .

Відповідно до Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013р. №17, а також розділу VI Господарського процесуального кодексу України судовими витратами є витрати сторін та інших учасників судового процесу в господарському суді, які пов'язані з розглядом справи і складаються з: судового збору; сум, що підлягають сплаті за проведення судової експертизи, призначеної господарським судом; витрат, пов'язаних з оглядом та дослідженням речових доказів у місці їх знаходження; оплати послуг перекладача, адвоката; інших витрат, пов'язаних з розглядом справи. Склад судових витрат не є вичерпним, і оцінка тих чи інших витрат сторін як судових здійснюється господарським судом з урахуванням обставин конкретної справи.

До інших витрат у розумінні статті 44 ГПК відносяться, зокрема: суми, які підлягають сплаті особам, викликаним до господарського суду для дачі пояснень з питань, що виникають під час розгляду справи (стаття 30 названого Кодексу); витрати сторін та інших учасників судового процесу, пов'язані з явкою їх або їхніх представників у засідання господарського суду, за умови, що таку явку судом було визнано обов'язковою.

Отже, вимоги про стягнення витрат на банківське обслуговування в сумі 59,80грн., плату за довідку з ЄДР у розмірі 66,20грн. та плату за довідку банку у сумі 154грн. не є судовими витратами, а тому суд відмовляє у їх задоволенні.

Відповідно до статті 32 ГПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у встановленому законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Стаття 33 ГПК України встановлює, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Згідно зі статтею 34 ГПК України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Стаття 36 ГПК України передбачає, що письмовими доказами є документи i матеріали, які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Оригінали документів подаються, коли обставини справи відповідно до законодавства мають бути засвідчені тільки такими документами, а також в інших випадках на вимогу господарського суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 82 ГПК України рішення приймається господарським судом за результатами оцінки доказів, поданих сторонами та іншими учасниками господарського процесу, а також доказів, які були витребувані господарським судом, у нарадчій кімнаті.

Відповідно до, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом / статті 43 ГПК України.

Відповідно до статті 49 ГПК України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Закон України "Про судовий збір" від 08.07.2011р. № 3674-VI визначає правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

Підстави повернення судового збору визначені у статті 7 вказаного Закону, серед них, зокрема, внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом.

Судом встановлено, що Позивачем за подання даної позовної заяви було внесено судовий збір в більшому розмірі, ніж встановлено законом, а саме: сплатив - 1860,00грн., замість - 1827,00 грн.

За викладених обставин суд вважає необхідним повернути позивачу судовий збір в сумі 33грн., сплачений квитанцією 4Р2844 від 28.08.2014р., (оригінали якої знаходиться в матеріалах справи).

На підставі матеріалів справи та керуючись ст.ст. 43, 49, 78, 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з відповідача Державне підприємство «ВО "Знамя», 36008, вул. Автобазівська, 2/9, Ідентифікаційний код ЄДРПОУ 14310997, р/р 26009301020604, МФО 320995, ПАТ «Банк Перший» на користь позивача - Первиної профспілкової організації державного підприємства «Виробниче об'єднання «Знамя» професійної спілки працівників радіоелектроніки та машинобудування України юридична адреса: 36008, м. Полтава, вул. Автобазівська, 2/9, Ідентифікаційний код, ЄДРПОУ 22531382, р/р 26008000067343, МФО 300023 ПАТ «Укрсоцбанк» у м. Київ: - 74864,81 грн. (Сімдесят чотири тисячі вісімсот шістдесят чотири грн. 81 коп.) членських профспілкових внесків на виплату заборгованості нарахованої та невиплаченої заробітної плати звільненим та працюючим працівникам профспілкового комітету, 2488,48грн. - 3% річних, а також 1827,00грн. судового збору

Видати наказ з набранням цим рішенням законної сили.

3. Повернути голові профспілки Первиннії профспілкової організації державного підприємства «Виробниче об'єднання «Знамя» професійної спілки працівників радіоелектроніки та машинобудування України Точилову Олександру Михайловичу ( НОМЕР_1) з Державного бюджету України судовий збір в сумі 33грн., сплачений квитанцією 4Р2844 від 28.08.2014р., (оригінали якої знаходиться в матеріалах справи).

Повне рішення складено: 10.11.2014р.

Суддя Кльопов І.Г.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення06.11.2014
Оприлюднено24.11.2014
Номер документу41427261
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/1961/14

Ухвала від 16.10.2014

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Рішення від 06.11.2014

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні