Ухвала
від 11.11.2014 по справі 804/3712/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

11 листопада 2014 рокусправа № 804/3712/14

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Щербака А.А.

суддів: Баранник Н.П. Малиш Н.І.

за участю секретаря судового засідання:Фірсік Д.Ю розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Комунального позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості Дзержинського району» на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 28 квітня 2014р. у справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Комунального позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості Дзержинського району» про застосування заходів реагування,-

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області звернулося до суду з позовом до Комунального позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості Дзержинського району» про застосування заходів реагування.

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 28 квітня 2014р. позов задоволено.

Суд постановив застосувати заходи реагування у вигляді повного зупинення роботи Комунального позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості Дзержинського району» за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Революційна, буд. 13, до повного усунення порушень.

Відповідачем подана апеляційна скарга, просить оскаржену постанову скасувати, в задоволенні позову відмовити.

Апеляційна скарга мотивована тим, що рішення суду ухвалене з порушенням норм матеріального та процесуального права.

В судове засідання учасники процесу не з'явились, про дату, час, місце судового розгляду повідомлялись належним чином.

З огляду на приписи ст. 41 КАС України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на такі підстави.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджено матеріалами справи, що у період з 12.02.2014 по 28.02.2014 відповідно до наказу від 15.01.2014 року №3, посвідчення на перевірку від 05.02.2014 №841/02-4, проведено планову перевірку Комунального позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості Дзержинського району» за адресою: Дніпропетровська область, місто Кривий Ріг, вул. Революційна, 13 з метою додержання (виконання) вимог законодавства у сферах пожежної і техногенної безпеки, цивільного захисту, контролю за діяльністю аварійно-рятувальних служб, за результатами якої складений акт від 28.02.2014 №45.

Актом перевірки Комунального позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості Дзержинського району» від 28.02.2014 №45 встановлені порушення Кодексу цивільного захисту України, Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом МНС України №126 від 19.10.2004 року, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 04.11.2004 року за №1480/10009 , Правил пожежної безпеки для закладів, установ і організацій системи освіти України, затверджених наказом міністерства освіти України і ГУДПО МВС України від 30.09.1998 року №348/70, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 17.12.1998 року за №800/3240, Державних будівельних норм України «Захист від пожежі. Пожежна безпека об'єктів будівництва», затверджених наказом Держбуду України від 03.12.2002 року №88, Державних будівельних норм України «Системи протипожежного захисту», затверджених наказом Мінрегіонбуду України від 22.12.2010 року №537, Правил улаштування електроустановок.

Акт перевірки директором відповідача підписаний без заперечень, копію акту отримано 28 лютого 2014 року.

Позивач зазначив, що подальша робота Комунального позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості Дзержинського району» із виявленими перевіркою порушеннями пожежної безпеки створює загрозу життю та/або здоров'ю людей.

Позивачем за результатами проведеного планового заходу 03 березня 2014 року було винесено Припис №3 про усунення порушень вимог законодавства у сферах пожежної, техногенної безпеки, цивільного захисту, строки усунення до 28 березня 2014 року.

Як вбачається з Акту перевірки Комунального позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості Дзержинського району» з питань додержання (виконання) вимог законодавства у сферах пожежної і техногенної безпеки, цивільного захисту, контролю за діяльністю аварійно-рятувальних служб від 07.04.2014 року №78, відповідачем усунуто ряд порушень, проте, це не призвело до суттєвого зниження ступеню ризику від наявних порушень пожежної безпеки та фактично створює загрозу життю та здоров'ю людей.

Відповідно до ч. 7 ст. 7 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» на підставі акта, складеного за результатами здійснення заходу, в результаті якого виявлено порушення вимог законодавства, орган державного нагляду (контролю) за наявності підстав для повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення), реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг звертається у порядку та строки, встановлені законом, з відповідним позовом до адміністративного суду. У разі необхідності вжиття інших заходів реагування орган державного нагляду (контролю) протягом п'яти робочих днів з дня завершення здійснення заходу державного нагляду (контролю) складає припис, розпорядження, інший розпорядчий документ щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу.

Ч. 2 ст. 68 Кодексу цивільного захисту України передбачено, що у разі встановлення порушення вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, що створює загрозу життю та здоров'ю людей, посадові особи центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сферах техногенної та пожежної безпеки, звертаються до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення роботи підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць, агрегатів, експлуатації будівель, споруд, окремих приміщень, випуску та реалізації пожежо-небезпечної продукції, систем та засобів протипожежного захисту у порядку, встановленому законом.

Відповідно до ст. 70 Кодексу цивільного захисту України підставою для звернення центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення роботи підприємств, об'єктів, окремих виробництв, цехів, дільниць, експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів є, зокрема, недотримання вимог пожежної безпеки, визначених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами, стандартами, нормами і правилами; порушення вимог пожежної безпеки, передбачених стандартами, нормами і правилами, під час будівництва приміщень, будівель та споруд виробничого призначення; нездійснення заходів щодо захисту персоналу від шкідливого впливу ймовірних надзвичайних ситуацій; невідповідність кількості засобів індивідуального захисту органів дихання від небезпечних хімічних речовин нормам забезпечення ними працівників суб'єкта господарювання, їх непридатність або відсутність; неготовність до використання за призначенням аварійно-рятувальної техніки, засобів цивільного захисту, а також обладнання, призначеного для забезпечення безпеки суб'єктів господарювання.

Повне або часткове зупинення роботи підприємств, об'єктів, окремих виробництв, цехів, дільниць, експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, виконання робіт, надання послуг здійснюється виключно за рішенням адміністративного суду.

Таким чином, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції правомірно задовольнив позовні вимоги позивача, щодо застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення роботи Комунального позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості Дзержинського району» за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Революційна, буд. 13, до повного усунення порушень.

Відповідач надіслав до суду Акт перевірки додержання (виконання) вимог законодавства у сферах пожежної і техногенної безпеки, цивільного захисту, контролю за діяльністю аварійно-рятувальних служб №144 від 06.11.2014 Криворізького міського управління Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області, який свідчить, що станом на 06.11.2014 усі порушення вимог законодавства у сфері пожежної і техногенної безпеки, цивільного захисту усунуто.

Колегія суддів зазначає, що даний акт не є підставою для скасування постанови суду першої інстанції, так як відповідно до ч. 12 ст. 183 2 КАС України особа має право подати заяву про скасування заходів реагування щодо державного нагляду (контролю), застосованих судом за результатом розгляду справи, передбаченої пунктом 5 частини першої цієї статті, якщо обставини, які стали підставою для вжиття заходів реагування, перестали існувати або усунуті, що підтверджується відповідними доказами. Така заява подається до адміністративного суду, який прийняв постанову про застосування відповідних заходів реагування щодо державного нагляду (контролю).

Ч. 1 ст. 200 КАС України передбачено, що суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

В межах апеляційної скарги підстави для скасування або зміни рішення суду першої інстанції відсутні.

Керуючись ст. ст. 198, 200, 205, 206 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Комунального позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості Дзержинського району» залишити без задоволення.

Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 28 квітня 2014р. у справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Комунального позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості Дзержинського району» про застосування заходів реагування залишити без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий: А.А. Щербак

Суддя: Н.П. Баранник

Суддя: Н.І. Малиш

Дата ухвалення рішення11.11.2014
Оприлюднено20.11.2014
Номер документу41427970
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування

Судовий реєстр по справі —804/3712/14

Ухвала від 11.11.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Щербак А.А.

Постанова від 28.04.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Верба Ірина Олександрівна

Ухвала від 04.04.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Верба Ірина Олександрівна

Ухвала від 18.03.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Верба Ірина Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні