Постанова
від 16.10.2014 по справі 808/6850/14
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 жовтня 2014 року о/об 11 год. 02 хв.Справа № 808/6850/14 м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Горобцової Я.В, за участю секретаря судового засідання Резніченко А.О., розглянувши у м. Запоріжжі подання і додані до нього матеріали

Державної податкової інспекції в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області

до Товариства з обмеженою відповідальністю «РАРІТЕТ 2000»

про стягнення коштів за податковим боргом, -

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

14 жовтня 2014 року о 14 год. 50 хв. до Запорізького окружного адміністративного суду надійшло подання Державної податкової інспекції в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю «РАРІТЕТ 2000», в якому заявник просить стягнути кошти у сумі податкового боргу з податку на додану вартість у розмірі 42 387,00 грн.

Вимоги подання обґрунтовано тим, що Товариство з обмеженою відповідальністю «РАРІТЕТ 2000» в податковій декларації самостійно визначило суму податкового зобов'язання та у встановленні законодавством терміни не сплатило їх. Внаслідок цього податкове зобов'язання набуло статусу боргу.

Ухвалою Запорізького окружного адміністративного суду від 14 жовтня 2014 року відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду.

Заявником 16 жовтня 2014 року через службу діловодства суду подано клопотання, в якому він просить суд подання розглянути без його участі. Подання підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не прибув. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, клопотань та заяв на адресу суду не надходило.

Згідно з ч. 8 ст. 183-3 КАС України неявка сторін у судове засідання не перешкоджає розгляду подання.

Відповідно ч. 1 ст. 41 КАС України суд під час судового розгляду адміністративної справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. У разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується подання, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд -

ВСТАНОВИВ:

Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Товариство з обмеженою відповідальністю «РАРІТЕТ 2000» зареєстровано 05.06.2000 за адресою: 69057, м. Запоріжжя, вул. Сорок років Радянської України, буд. 68/5, кв. 67, ідентифікаційний номер 31011227.

Станом на момент розгляду подання за відповідачем обліковується податковий борг з податку на додану вартість у розмірі 42 387,00 грн.

20.07.2014 ТОВ «РАРІТЕТ 2000» до ДПІ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя ГУ Міндоходів у Запорізькій області подано податкову декларацію з податку на додану вартість за червень 2014 року, в якій відповідачем самостійно визначено суму, яка сплачується до загального/спеціального фонду державного бюджету у розмірі 43 387,00 грн.

В результаті часткової переплати у розмірі 1 000,00 грн., сума заборгованості зменшилась та складає 42 387,00 грн.

Пунктом 203.1 статті 203 Податкового кодексу України визначено, що податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Згідно із п. 203.2 ст. 203 Податкового кодексу України платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Податковим (звітним) місяцем в цьому випадку є червень 2014 року, відтак підприємство повинне сплатити податкове зобов'язання з податку на додану вартість за декларацією за червень 2014 року до 31.07.2014 включно.

В пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України визначено, що податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до пп. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право визначати у порядку, встановленому цим Кодексом, суми податкових та грошових зобов'язань платників податків.

Пунктом 59.1. ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку , визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до п. 59.3. ст. 59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

Податкова вимога повинна містити відомості про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

Відповідно до п. 59.4. ст.59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилається (вручається) також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до пп. 95.1 - 95.3 ст. 95 Податкового кодексу, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Як вбачається з матеріалів справи, заявником була сформована податкова вимога від 05.08.2014 №563-25, яка надіслана на адресу відповідача засобами поштового зв'язку.

Заявником на підтвердження податкового боргу відповідача надано довідку по запиту користувача та облікову картку платника податків з податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг), відповідно до яких за відповідачем обліковується борг у сумі 42 387,00 грн.

Відповідач не надав до суду будь-яких доказів про сплату вказаного податкового боргу.

Згідно із п. 59.5 ст. 59 Податкового кодексу України у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

За вимогами ч. 2 ст. 183-3 КАС України подання подається до суду першої інстанції протягом 24 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду.

Виходячи з положень п.п. 14.1.137 ПК України (щодо визначення органів стягнення), п.п. 20.1.18 (щодо права ДПІ на звернення до суду з приводу стягнення податкового боргу), п. 41.5. (щодо органу стягнення), п. 95.1 (щодо права податкових органів звертатися до суду про стягнення податкового боргу та звернення стягнення в першу чергу на кошти боржника), п. 95.3 (щодо стягнення податкового боргу за рішенням суду), податкові органи мають право звертатися до суду щодо стягнення з платників податку податкового боргу.

У взаємозв'язку з наведеним суд зазначає, що статтею 183-3 КАС України передбачено особливості провадження у справах за зверненням органів державної податкової служби.

В даному випадку суд приходить до висновку, що подані заявником докази та наведені обставини, які знайшли своє підтвердження під час розгляду справи, свідчать, що вимоги заявника є законними та обґрунтованими, заявником дотримано всі процедури, передбачені Податковим кодексом України, що передують зверненню до суду з відповідним поданням, а також дотримано строк і порядок звернення до суду з поданням, у зв'язку з чим та враховуючи, що станом на час розгляду справи податковий борг не погашений, а також враховуючи те, що відповідач визнав подання, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення подання.

Відповідно до ч. 7 ст. 183-3 КАС України постанова суду, прийнята в порядку цієї статті, підлягає негайному виконанню.

Керуючись ст. ст. 158 - 163, 183-3 та 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Подання Державної податкової інспекції в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області - задовольнити.

Стягнути кошти з рахунків платника податків Товариства з обмеженою відповідальністю «РАРІТЕТ 2000» у банках, обслуговуючих такого платника податків, а також за рахунок готівки, що належить такому платнику податків, у сумі податкового боргу з податку на додану вартість в розмірі 42 387,00 грн. (сорок дві тисячі триста вісімдесят сім гривень 00 копійок).

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили відповідно до частини першої статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України.

Суддя Я.В. Горобцова

Дата ухвалення рішення16.10.2014
Оприлюднено21.11.2014
Номер документу41430248
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/6850/14

Постанова від 16.10.2014

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Горобцова Ярослава Володимирівна

Ухвала від 15.10.2014

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Горобцова Ярослава Володимирівна

Ухвала від 14.10.2014

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Горобцова Ярослава Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні