Постанова
від 18.11.2014 по справі п/811/3621/14
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 листопада 2014 року Справа № П/811/3621/14

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого -судді Мирошниченка В.С., розглянувши у порядку скороченого провадження в місті Кіровограді о 16 год. 30 хв. адміністративну справу за позовом Новоукраїнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області до фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 про стягнення суми податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

Новоукраїнська ОДПІ Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області звернулася до суду з адміністративним позовом фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 про стягнення суми податкового боргу в розмірі 3037,51 грн.

Заявлені позовні вимоги обґрунтовано тим, що відповідачем обрано спрощену систему оподаткування. Відповідач самостійно задекларував та не сплатив єдиний податок, а тому враховуючи, наявну переплату, податковий борг відповідача складає 3037,51 грн.

Відповідачу вручена податкова вимога, однак зазначений захід не призвів до погашення заборгованості.

Приймаючи до уваги, що протягом строку, встановленого п.3 ч.5 ст.183-2 КАС України, до суду не надійшло заперечення відповідача проти позову або ж його заява про визнання позову, суд вважає необхідним здійснення розгляду справи за наявними в матеріалах справи доказами.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю з наступних підстав.

Відповідно до п. 291.3. ст. 291 Податкового кодексу України юридична особа чи фізична особа - підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим цією главою, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному цією главою.

Згідно положень п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України відповідач як суб'єкт господарювання, застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, та віднесений до третьої групи, яка відповідає наступним вимогам:

- третя група - фізичні особи - підприємці, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб; обсяг доходу не перевищує 3000000 гривень;

Відповідно до п. 293.3. ст. 293 Податкового кодексу України відсоткова ставка єдиного податку встановлюється у розмірі для третьої і четвертої груп платників єдиного податку:

1) 3 відсотки доходу - у разі сплати податку на додану вартість згідно з цим Кодексом;

2) 5 відсотків доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Судом встановлено, що відповідач зареєстрований, як фізична особа-підприємець (а.с. 4) та взятий на облік платника податків (а.с. 11). Відповідачем, відповідно до поданої заяви (а.с. 10), обрано спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Відповідно до п. 295.3. ст. 295 Податкового Кодексу України платники єдиного податку третьої - шостої груп сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

Згідно п.п. 296.1.2. п. 296.1 ст. 296 Податкового Кодексу України платники єдиного податку третьої та п'ятої групи, які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує, державну податкову і митну політику.

Відповідачем подано податкову декларацію платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця за 2013 рік, у які він самостійно визначив податкові зобов'язання у розмірі 3268,27 грн. (а.с. 13-15).

Враховуючи наявну переплату у розмірі 230,76 грн., податковий борг відповідача становить 3037,51 грн. (3268,27 грн. - 230,76 грн.) (а.с. 5,8).

Пунктом 95.2 ст. 95 Податкового кодексу встановлено, що стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Відповідачу була вручена податкова вимога (а.с. 7).

Згідно п. 87.11 ст.87 Податкового кодексу України, орган стягнення звертається до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу платника податку - фізичної особи. Стягнення податкового боргу за рішенням суду здійснюється державною виконавчою службою відповідно до закону про виконавче провадження.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що у відповідача наявний податковий борг по єдиному податку в загальній сумі 3037,51 грн., який підлягає стягненню.

Згідно ч.4 ст.94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.94, 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1), податковий борг по сплаті єдиного податку в розмірі 3037,51 грн. (три тисячі тридцять сім грн. 51 коп.) на користь Державного бюджету України в особі Новоукраїнської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області, код ЄДРПОУ 36734812.

Судові витрати віднести за рахунок держави.

Постанову піддати негайному виконанню.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі її апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подання в 10-денний строк апеляційної скарги з дня проголошення постанови, а у разі відкладення складання постанови в повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, -протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду В.С. Мирошниченко

Дата ухвалення рішення18.11.2014
Оприлюднено21.11.2014
Номер документу41432851
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/3621/14

Постанова від 18.11.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

В.С. Мирошниченко

Ухвала від 21.10.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

В.С. Мирошниченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні