Постанова
від 20.11.2014 по справі 815/6238/14
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/6238/14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2014 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді - Завальнюка І.В., розглянувши о 09:45 годині в порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Ананьївському районі Одеської області до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду із зазначеним позовом, в якому просить суд стягнути з відповідача заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за 2010 рік в розмірі 1591,20 грн.

18 листопада 2014 року від ОСОБА_1 до суду надійшов лист, відповідно до якого відповідач просить в задоволенні адміністративного позову відмовити, зазначивши про те, що обов'язкові збори надто високі та посилаючись на скрутне матеріальне становище. У листі відповідач також зазначила, що припинила підприємницьку діяльність, не надавши будь-яких доказів в обґрунтування цього.

Оцінивши належність, допустимість, достовірність наданих позивачем доказів, а також достатність та взаємний зв'язок у їх сукупності, суд вважає зазначені позовні вимоги підлягаючими задоволенню.

Судом встановлено, що з 01.09.2008 року ФОП ОСОБА_1 згідно п.1 ч.2 ст.17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» зареєстрована в УПФ в Ананьївському районі Одеської області, як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за в„– 1514032792 , а з 01.01.2011 року - як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Відповідач, починаючи з 2008 р., сплачувала єдиний податок та перебувала на спрощеній системі оподаткування. З моменту запровадження обов'язкової сплати страхових внесків в розмірі, не менше мінімального, протягом липня-грудня 2010 р. до УПФ від ФОП ОСОБА_1 фактично надійшло 201,60 грн. - відрахування частки єдиного податку за період з липень-грудень 2010 р. (при щомісячній ставці податку в розмірі 80 грн., тариф відрахування до Фонду - 2%).

У відповідності до п.6 ч.2 ст.17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» у періоді липень-грудень 2010 року у ФОП ОСОБА_1 утворилась заборгованість в розмірі 1591,20 гривень, що є недоїмкою по страховим внескам.

З метою стягнення зазначеної суми заборгованості територіальним управлінням Пенсійного фонду згідно з ч.3 ст.106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» сформована та направлена на адресу підприємця вимога про сплату боргу (№ 1203 від 29.08.2011 року), проте на момент розгляду справи заборгованість відповідачем не погашена.

Між сторонами не існує спору щодо фактичних обставин у справі і в суду не виникає сумніву щодо достовірності цих обставин та добровільності їх визнання. При цьому, суд критично оцінює наведені пояснення ОСОБА_1, в якості підстави для відмови у задоволенні адміністративного позову, оскільки вони не впливають на обов'язок сплатити страхові внески, які в силу п.12 ст.20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Суд також враховує роз'яснення Міністерства юстиції України від 14.01.2011 р. «Статус фізичної особи-підприємця: проблеми застосування законодавства», згідно з яким чинне законодавство не виділяє такого суб'єкта права власності як фізична особа-підприємець та не містить норм щодо права власності фізичної особи-підприємця. Правовий статус фізичної особи-підприємця не впливає на правовий режим майна, що перебуває у його власності.

Крім того, суд враховує позицію Верховного Суду України, висловлену в постанові від 04.12.2013 р. по справі № 6-125цс13, відповідно до якої однією із особливостей підстав припинення зобов'язань для фізичної особи-підприємця є те, що у випадку припинення суб'єкта підприємницької діяльності-фізичної особи (виключення з реєстру суб'єктів підприємницької діяльності) її зобов'язання не припиняються, а залишаються за нею як фізичною особою, оскільки фізична особа не перестає існувати. Фізична особа-підприємець відповідає за своїми зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном.

Отже припинення підприємницької діяльності не матиме наслідків у вигляді нівелювання обов'язку по сплаті обов'язкових платежів.

Пунктом 7 ч.1 ст.64 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що територіальні органі Пенсійного фонду мають право стягувати з платників страхових внесків несплачені суми страхових внесків.

Відповідно до абз. 8 ч.3 ст.106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (чинного на момент виникнення спірних правовідносин) у разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки.

Згідно з ч.15 ст.106 цього ж Закону строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Керуючись ч.6 ст.20, п.7 ч.1 ст.64, абз.8 ч.3, ч.15 ст.106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», ст.ст.158-163, 183-2 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Позов Управління Пенсійного фонду України в Ананьївському районі Одеської області задовольнити.

Стягнути з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (ід. код НОМЕР_2, АДРЕСА_1) на користь Управління Пенсійного фонду України в Ананьївському районі Одеської області (р/р 256073010114013 у філії Одеського обласного управління АТ «Ощадбанк, МФО 328845, код ЄДРПОУ 20994830) заборгованість по страховим внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 1591,20 гривень (одну тисячу п'ятсот дев'яносто одну грн. 20 коп.).

Допустити негайне виконання постанови та повідомити відповідачу його обов'язок виконати постанову негайно.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Постанова може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня отримання копії постанови апеляційної скарги.

Суддя


І.В. Завальнюк

Дата ухвалення рішення20.11.2014
Оприлюднено25.11.2014
Номер документу41456723
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/6238/14

Ухвала від 24.10.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Завальнюк І. В.

Постанова від 20.11.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Завальнюк І. В.

Ухвала від 05.11.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Завальнюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні