Рішення
від 18.11.2014 по справі 923/776/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 листопада 2014 р. Справа № 923/776/14

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пригузи П.Д. при секретарі Рубанику О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Скадовської міської ради Скадовського району Херсонської області, ідентифікаційний код 26285017, вул. Гагаріна, 63, м. Скадовськ Херсонської області,

до Скадовського районного споживчого товариства, ідентифікаційний код 01770958, вул. Комсомольська, 155, м. Скадовськ Херсонської області,

про зобов'язання вчинити певні дії,

за участю представників сторін:

від позивача: Романович С.М., довіреність № 03-10-515 від 03.06.2014 р.;

від відповідача: не прибув

в с т а н о в и в:

Скадовська міська рада звернулась з позовом до Скадовського районного споживчого товариства , яким просить зобов'язати відповідача звернутись до позивача із виготовленою технічною документацією із землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду під Скадовським кооперативним ринком за адресою: м. Скадовськ, вул. Рози Люксембург, 36, для затвердження її на сесії Скадовської міської ради та оформлення договору оренди землі вказаної земельної ділянки.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що на підставі заяви відповідача рішенням Скадовської міської ради від 22.10.2010 р. за № 1580 відповідачеві надано згоду на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду, але відповідач ухиляється від виконання зазначеного рішення, не надає технічну документацію на затвердження ради.

Ухвалою суду від 12.08.2014 р. за клопотанням відповідача провадження у справі зупинено до вирішення господарським судом пов'язаної з нею справи № 923/1118/14.

Ухвалою господарського суду від 05.11.2014 р. провадження у справі поновлено у зв'язку з набранням законної сили рішення у справі № 923/1118/14, яка була підставою для зупинення провадження у справі.

Відповідно до приписів ст. 69 ГПК України строк розгляду справи продовжувався на п'ятнадцять днів.

Позивачем подано до суду заяву від 15.07.2014 р. про уточнення позовних вимог, відповідно до якої позивач просить припинити право постійного користування землею, яке надане Скадовському кооперативному ринку Скадовського районного споживчого товариства, площею 0,8148 га для розміщення центрального ринку в м. Скадовську по вул. Р. Люксембург, 36 (а.с. 47). Згідно змісту заяви позивач вказує, що звернувся з позовом до відповідача передчасно, оскільки заявлені ним позовні вимоги можуть бути, на його думку, задоволені лише після припинення права постійного користування іншої юридичної особи, зазначеним в заяві Скадовським кооперативним ринком Скадовського районного споживчого товариства, на ім'я якої видано державний акт на право постійного користування землею.

Суд відхиляє заяву позивача про уточнення позовних вимог та розглядає по суті первісну заяву позивача, оскільки заява про уточнення позовних вимог є по своїй природі іншим (новим) позовом, який має інший предмет, інші підстави та іншого відповідача, а тому має подаватися до господарського суду Скадовською міською радою як окрема позовна заява.

Відповідачем надано до суду заперечення на позов та на заяву про уточнення позовних вимог, які не визнаються.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку про відсутність підстав для задоволення позову.

Відповідно до позовної заяви та наданих позивачем доказів вбачається, що рішенням виконавчого комітету Скадовської міської ради від 15 серпня 2001 року № 210 було надано державний акт на право постійного користування землею Скадовському кооперативному ринку Скадовського районного споживчого товариства, площею 0,8148 га для розміщення центрального ринку в м. Скадовську по вул. Р.Люксембург, 36 (а.с. 19-21), який зареєстровано у Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 135 від 31.08.2001 року.

Рішенням Скадовської міської ради від 22.10.2010 року № 1058 "Про врегулювання земельних відносин" (а.с. 8-9) надано згоду відповідачеві, Скадовському районному споживчому товариству, на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду під Скадовським кооперативним ринком у м. Скадовську по вул. Р.Люксембург, 36, орієнтовною площею 7423,0 кв.м., та зобов'язано відповідача виготовити техдокументацію із землеустрою, надавши її на затвердження ради. Далі в рішенні рада зазначила, що після затвердження техдокументації із землеустрою, Державний акт на право постійного користування землею, виданий Скадовському кооперативному ринку Скадовського районного споживчого товариства II-ХС № 000369 від 15.08.2001 року № 135 буде вважатися недійсним, а його оригінал підлягає поверненню у Відділ Держкомзему у Скадовському районні у договорі оренди земельної ділянки передбачити пункт про зміну розміру орендної плати відповідно до змін у законодавстві.

У зв'язку з ненаданням відповідачем на затвердження технічної документації позивач звернувся до господарського суду з цим позовом.

Суд зазначає, що Державний акт на право постійного користування землею видано не відповідачеві Скадовському районному споживчому товариству, який має ідентифікаційний код 01770958, а Скадовському кооперативному ринку Скадовського районного споживчого товариства, який є іншою юридичною особою, з ідентифікаційним кодом 30709382 (а.с. 50-51).

Отже, як заявлено позивачем та встановлено судом під час розгляду справи, землекористувачем є не позивач, а інша юридична особа - Скадовський кооперативний ринок Скадовського районного споживчого товариства.

Відповідно ж до свідоцтва про право власності (а.с. 13) відповідачеві на праві власності належить об'єкт нерухомого майна (майновий комплекс) за адресою м. Скадовськ, вул. Р.Люксембург, 36, який має узагальнену назву "скадовський кооперативний ринок", що схожа з назвою юридичної особи, якій видано державний акт на право постійного користування земельною ділянкою у м. Скадовську по вул. Р.Люксембург, 36.

Суд констатує, що рішення виконавчого комітету Скадовської міської ради від 15 серпня 2001 року № 210 про надання державного акту на право постійного користування землею Скадовському кооперативному ринку Скадовського районного споживчого товариства не стосується прав та обов'язків відповідача.

Отже, суд приходить до висновку, що право землекористування відповідачем під належними йому об'єктами нерухомого майна за адресою у м. Скадовську по вул. Р.Люксембург, 36, не оформлене.

Таким чином, рішення Скадовської міської ради від 22.10.2010 року № 1058 "Про врегулювання земельних відносин", яким відповідачеві надано згоду на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду під об'єктом нерухомого майна "скадовським кооперативним ринком" у м. Скадовську по вул. Р. Люксембург, 36, орієнтовною площею 7423,0 кв.м., прийняте Радою для реалізації (оформлення) відповідачем свого права землекористування.

Втім, суд зазначає, що рішення ради про надання дозволу на збір документів та виготовлення технічної документації є обов'язковим лише для осіб (підприємств, установ, організацій), які здійснюють відповідні роботи з виготовлення (підготовки) технічної документації та забезпечує право особи, яка має намір укласти договір оренди землі.

Зазначене рішення ради не зобов'язує відповідача до обов'язкового виготовлення технічної документації, а також у подальшому до безумовного звернення до ради з заявою про затвердження такої технічної документації. Це означає, що особа, якій надано дозвіл на збір документів та виготовлення технічної документації може на будь-якій стадії роботи по збору документів та виготовлення технічної документації, відмовитися від наданого їй права.

Правова позиція відповідача та його подальші дії вказують на те, що він відмовився від намірів укласти договір оренди.

За таких фактичних обставин та правових підстав позов задоволенню не підлягає.

Судовий збір відповідно до ст. 49 ГПК України відноситься на позивача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

в и р і ш и в:

У позові відмовити повністю.

Повний текст рішення складено та підписано 24.11.2014 р.

Суддя П.Д. Пригуза

Дата ухвалення рішення18.11.2014
Оприлюднено26.11.2014
Номер документу41514772
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/776/14

Постанова від 05.02.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Туренко В.Б.

Ухвала від 22.12.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Туренко В.Б.

Рішення від 18.11.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 12.08.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні