Ухвала
від 20.11.2014 по справі 916/4261/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

"20" листопада 2014 р. Справа № 916/4261/14

За заявою ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) „Палада Плюс" (68000, Одеська область, м. Іллічівськ, вул. Першого Травня, будинок, 1-А, офіс,1.Ідентифікаційний код 38759341) про порушення справи про банкрутство у порядку ст. 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" зі змінами в редакції від 22.12.2011р. №4212-VІ (далі - Закон №2343-ХІІ).

Господарський суд Одеської області у складі:

судді - ЗЕЛЕНОВА Г.М.,

секретаря судового засідання - Шаргородського Д.В.;

за участю представників сторін:

від Боржника: Покась О.С. - представник ліквідатора ТОВ „Палада Плюс" - довіреність від 16.10.2014 р.

СУТЬ СПОРУ: 21.10.2014 р. ліквідатор ТОВ „Палада Плюс" звернувся до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство ТОВ „Палада Плюс" відповідно до ст. 95 Закону (№2343-ХІІ), яка передбачає провадження з особливостями застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником, на підставі прийнятого 10.10.2014 р. ним рішення про звернення до господарського суду Одеської області із відповідною заявою, у зв'язку із неможливістю погашення кредиторської заборгованості на суму 1399700 грн. 00 коп. в процедурі самостійної ліквідації.

Ухвалою господарського суду від 24.10.2014 р. заяву ліквідатора ТОВ „Палада Плюс" про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ „Палада Плюс" прийнято до розгляду.

Ухвалою господарського суду від 07.11.2014 р. за наслідками розгляду заяви ліквідатора ТОВ „Палада Плюс" у підготовчому засіданні порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ „Палада Плюс" та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

У судовому засіданні оголошувалася перерва з 18.11.2014 р. до 20.11.2014 р. у порядку ст. 77 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні наявні матеріали у справі, заслухавши представника Заявника, господарський суд встановив, що заява ліквідатора ТОВ „Палада Плюс", підлягає задоволенню з таких підстав:

17.07.2014 р. засновником прийнято рішення про: припинення діяльності ТОВ „Палада Плюс" шляхом його ліквідації; призначення головою ліквідаційної комісії ТОВ „Палада Плюс" - Григор'єва А.С.; встановлення строку для заявлення кредиторами своїх вимог до ТОВ „Палада Плюс" в межах два місяців з дня опублікування повідомлення про припинення діяльності товариства (протокол № 5 загальних зборів учасників ТОВ „Палада Плюс" від 17.07.2014 р.).

18.07.2014 р. повідомлено державного реєстратора про прийняття засновником товариства рішення щодо припинення юридичної особи, з метою проведення державним реєстратором реєстраційної дії „Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ним органу щодо припинення юридичної особи в результаті ліквідації", про що свідчить наданий до матеріалів справи опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії.

В офіційному друкованому засобі „Бюлетень державної реєстрації" від 28 липня 2014 р. № 290 (20) надруковано оголошення про ліквідацію ТОВ „Палада Плюс".

Розміщена ліквідатором ТОВ „Палада Плюс" інформація щодо припинення товариства відповідає вимогам чинного законодавства.

Частиною 5 ст. 11 Закону (№2343-ХІІ), передбачено, що боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду у разі, якщо під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Згідно з ч.1 ст. 95 Закону (№2343-ХІІ) якщо вартості майна боржника -юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Статтею 105 Цивільного Кодексу України передбачено, що учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язаний протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.

Відповідно до вимог ч. 2, ч.5 ст. 105 Цивільного кодексу України, після внесення запису про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повідомлення про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи про припинення юридичної особи публікується у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

Згідно з ч. 3 ст. 60 Господарського кодексу України ліквідаційна комісія або інший орган, який проводить ліквідацію суб'єкта господарювання, вміщує в друкованих органах відповідно до закону повідомлення про його ліквідацію та про порядок і строки заяви кредиторами претензій.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 110 Цивільного кодексу України, юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Згідно з вимогами ч. 8 ст. 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Частиною 5 ст. 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку ст. 95 Закону (№2343-ХІІ) є: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами ст. 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу. Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого ст. 105 ЦК України.

За період ліквідаційної процедури на адресу ліквідатора ТОВ „Палада Плюс" надійшла заява від ПСП „Надія" з грошовими вимогами до боржника на суму 1399700 грн. 00 коп.

Заборгованість ПСП „Надія" перед ТОВ „Палада Плюс" на суму 1399700 грн. 00 коп. виникла на підставі договору купівлі - продажу № 20/12-13 від 20.12.2012 р. та підтверджується видатковими накладними від 24.12.2013 р. № РН-0000060, № РН-0000061 від 24.12.2013 р., податковими накладними від 24.12.2013 р. № 99/2, № 100.

Ліквідатором заборгованість перед ПСП „Надія" на суму 1399700 грн. 00 коп. визнана у повному обсязі (лист ліквідатора на адресу ПСП „Надія" від 02.09.2014 р.).

За результатами проведеної інвентаризації майна ТОВ „Палада Плюс" виявлено на розрахунковому рахунку товариства грошові кошті на суму 6699 грн. 19 коп.

Іншого майна у ТОВ „Палада Плюс" не виявлено, у тому числі й заставного. Особи, що мають невиконані зобов'язання перед ТОВ „Палада Плюс" відсутні. У ТОВ „Палада Плюс" відсутні рахунки, на яких обліковуються цінні папери; у приватизації державного майна товариство не приймало участі (довідки голови ліквідаційної комісії ТОВ „Палада Плюс" від 16.10.2014 р.).

За довідкою ліквідатора ТОВ „Палада Плюс" від 16.10.2014 р. у товариства відсутня заборгованість зі страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, по податках і зборах (обов'язкових платежах), по відшкодуванню шкоди, заподіяної життю та здоров'ю, з виплати заробітної плати та вихідної допомоги працівникам та виплат авторської винагороди у ТОВ „Палада Плюс".

Ліквідатором ТОВ „Палада Плюс" складено проміжний ліквідаційний баланс ТОВ „Палада Плюс" станом на 09 жовтня 2014 р., який затверджений ліквідатором 10.10.2014 р. (протокол № 6 загальних зборів учасників ТОВ „Палада Плюс" від 10.10.2014 р.).

Частиною 7 статті 111 ЦК України передбачено, що під час ліквідації юридичної особи ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує своєчасне надання органам доходів і зборів та Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування документів юридичної особи (її філій, представництв), у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку. До моменту затвердження ліквідаційного балансу ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає та подає органам доходів і зборів, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування звітність за останній звітний період.

Таким чином, ліквідатором ТОВ „Палада Плюс" надані докази, що під час ліквідації юридичної особи до органів доходів і зборів, Пенсійного фонду України надавалася звітність, а саме: податкові розрахунки сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за 2 квартал 2014 р, за 3 квартал 2014 р., звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів за липень 2014 р., за серпень 2014 р., за вересень 2014 р.

10.10.2014 р. ліквідатором ТОВ „Палада Плюс" прийнято рішення про звернення до господарського суду Одеської області із заявою про визнання ТОВ „Палада Плюс" банкрутом в порядку статті 95 Закону (№2343-ХІІ), у зв'язку з недостатністю майна у товариства для задоволення вимог кредиторів.

Ліквідатором ТОВ „Палада Плюс" зроблено аналіз фінансово - господарського стану фінансової, господарської та інвестиційної діяльності боржника та ознак доведення або приховування банкрутства, фіктивного банкрутства ТОВ „Палада Плюс", відповідно до висновку якого показники ліквідності свідчать про поточну та загальну неплатоспроможність, слабка фінансова стійкість, внаслідок чого підприємство потребує зовнішнього фінансування. Подальше функціонування ТОВ „Палада Плюс" може призвести до збільшення боргів. Швидке погашення або списання наявних кредиторських боргів можливе через застосування ліквідаційної процедури.

На підставі ст. 209 Господарського кодексу України у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним. Нездатність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів інакше як через застосування визначеної судом ліквідаційної процедури вважається банкрутством.

З наданих до заяви матеріалів справи вбачається, що голова ліквідаційної комісії звернувся до господарського суду із заявою про банкрутство за правилами ст. 95 Закону (№2343-ХІІ) в строк, передбачений ч. 4 ст.105 ЦК України.

Таким чином, ліквідатором ТОВ „Палада Плюс" надані докази проведення відповідних дій, як передумови для звернення ліквідатора (ліквідаційної комісії) із заявою про порушення справи про банкрутство відповідно до ст.ст. 105,110,111 ЦК України, ст. 60 ГК України та ст. 95 Закону (№ 2343-ХІІ), а заява ліквідатора ТОВ „Палада Плюс" про наявність та безспірність боргу обґрунтована та підтверджена матеріалами справи.

Оскільки вартості майна боржника - юридичної особи ТОВ „Палада Плюс" щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредитора, юридична особа ліквідується у порядку передбаченому ст. 95 Закону (№2343-ХІІ), згідно з якою господарський суд за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом", відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

У заяві про порушення справи про банкрутство ліквідатор ТОВ „Палада Плюс" просить покласти на нього обов'язок ліквідатора боржника, а саме, на Григор'єва Андрія Станіславовича.

Згідно з пунктом 2 ст. 95 Закону (№2343-ХІІ) обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Такої правої позиції дотримується Вищий господарський суд України в своїх постановах: від18.09.2013 р. по справі № №5015/5278/12; від 23.07.2013р. по справі № 922/1191/13.

Розглянувши заяву про порушення справи про банкрутство ТОВ „Палада Плюс", майна якого недостатньо для задоволення вимог кредитора, господарський суд дійшов висновку, що боржник неспроможний відновити свою платоспроможність та задовольнити вимоги кредитора не інакше як через застосування ліквідаційної процедури, а тому господарський суд вважає за необхідне визнати ТОВ „Палада Плюс" - банкрутом, відкрити відносно нього ліквідаційну процедуру та призначити ліквідатором боржника - Григор'єва Андрія Станіславовича (м. Одеса, вул. Скісна, 55. Ідентифікаційний номер 2468901511).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 37-46, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 60, п.4 ст.205, ст.ст. 209,210,212,213 Господарського кодексу України, ст.ст. 104, 105, 110, 111 Цивільного кодексу України ст. 86 Господарського процесуального кодексу, господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В :

1. Визнати банкрутом - Товариство з обмеженою відповідальністю „Палада Плюс" (68000, Одеська область, м. Іллічівськ, вул. Першого Травня,1-А, офіс,1. Ідентифікаційний код 38759341).

2. Відкрити ліквідаційну процедуру Товариства з обмеженою відповідальністю „Палада Плюс" (68000, Одеська область, м. Іллічівськ, вул. Першого Травня,1-А, офіс,1. Ідентифікаційний код 38759341), передбачену ст. ст. 37- 46, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

3. Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю „Палада Плюс" (68000, Одеська область, м. Іллічівськ, вул. Першого Травня,1-А, офіс,1. Ідентифікаційний код 38759341) Григор'єва Андрія Станіславовича (м. Одеса, вул. Скісна, 55. Ідентифікаційний номер 2468901511).

4. Ліквідатору виконувати повноваження, передбачені ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

5. Власник майна боржника (уповноважена ним особа), керівник боржника, голова ліквідаційної комісії (ліквідатор), які допустили порушення вимог частини першої статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", несуть солідарну відповідальність за незадоволення вимог кредиторів.

Питання порушення власником майна боржника (уповноваженою ним особою), керівником боржника, головою ліквідаційної комісії (ліквідатором) вимог частини першої цієї статті підлягає розгляду господарським судом при проведенні ліквідаційної процедури відповідно до цього Закону. У разі виявлення такого порушення про це зазначається в ухвалі господарського суду про затвердження ліквідаційного балансу та звіту ліквідатора банкрута, що є підставою для подальшого звернення кредиторів до власника майна боржника (уповноваженої ним особи), керівника боржника, голови ліквідаційної комісії (ліквідатора).

6. Ліквідатору надати суду персональний склад членів ліквідаційної комісії для затвердження.

7. Відповідно до ч. 3 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання банкрутом - Товариство з обмеженою відповідальністю „Палада Плюс" (68000, Одеська область, м. Іллічівськ, вул. Першого Травня,1-А, офіс,1. Ідентифікаційний код 38759341) і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб - сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

8. Ліквідатору не рідше одного разу на місяць надавати до суду та кредиторам письмову інформацію щодо проведення ліквідаційної процедури та після завершення всіх розрахунків із кредиторами подати до господарського суду Одеської області звіт та ліквідаційний баланс на затвердження.

9. Зобов'язати ліквідатора на вимогу господарського суду або державного органу з питань банкрутства надавати необхідні відомості щодо проведення ліквідаційної процедури.

10.Строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав. У банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури.

11. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута.

12. Скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладання нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

13. Продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом.

14. Вимоги за зобов'язаннями боржника можуть пред'являтися у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом у офіційних друкованих органах. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу.

15. Виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснювати у випадках і порядку, передбаченому Розділом ІІІ - (Ліквідаційна процедура) Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

16. Копію постанови надіслати: боржнику, ліквідатору, Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Реєстраційної служби Іллічівського міського управління юстиції (для внесення до Єдиного державного реєстру запису про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю „Палада Плюс" (68000, Одеська область, м. Іллічівськ, вул. Першого Травня,1-А, офіс,1. Ідентифікаційний код 38759341) банкрутом та призначення ліквідатором - Григор'єва Андрія Станіславовича (м. Одеса, вул. Скісна, 55. Ідентифікаційний номер 2468901511), ДПІ у м. Іллічівську Головного управління Міндоходів в Одеській області, Відділу ДВС Іллічівського міського управління юстиції.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття. Постанову може бути оскаржено у встановленому порядку згідно ст.ст. 91, 93 ГПК України та ст. 8 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Суддя Г.М. Зеленов

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення20.11.2014
Оприлюднено26.11.2014
Номер документу41515378
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/4261/14

Ухвала від 18.05.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 27.04.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 13.01.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 23.12.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 20.11.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 07.11.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

Ухвала від 24.10.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні