Рішення
від 20.11.2014 по справі 902/1513/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

20 листопада 2014 р. Справа № 902/1513/14

за позовом : Товариства з обмеженою відповідальністю "Міжнародна дистрибуція і логістика" (вул. Промислова, 5, м. Українка, Обухівський р-н., Київська обл., 08720, код ЄДРПОУ 35751947)

до : Товариства з обмеженою відповідальністю "Водолії" (вул. Фрунзе, 4, м. Вінниця, 21007, код ЄДРПОУ 32833323)

про стягнення 16 645,03 грн.

Суд:

Суддя Кожухар М.С.

Cекретар судового засідання Матущак О.В.

Представники

позивача: Кузьмічов О.Д. - за дорученням

відповідача: не з"явився

ВСТАНОВИВ :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Міжнародна дистрибуція і логістика" звернулось до господарського суду Вінницької області з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Водолії" 16 645,03 грн., з яких: 11 690,64 грн. боргу, що виник внаслідок неналежного виконання договору поставки № 110 від 11.04.2012р., 2 105,94 грн. - 10 % річних, 1 982,60 грн. інфляційних, 865,85 грн. пені.

Ухвалою від 28.10.2014р.порушено провадження у даній справі та призначено її до розгляду на 20.11.2014р.

В судове засідання 20.11.2014р. з"явився представник позивача, який позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідач повноважного представника не направив, відзиву та витребуваних судом документів не надав. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення відповідачу 03.11.2014р. за № 2100721214127.

Відсутність представника відповідача не перешкоджає розгляду справи по суті.

За таких обставин, справу розглянуто за наявними в ній матеріалами відповідно до ст. 75 ГПК України.

Заслухавши пояснення представника позивача та дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

11.04.2012р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Водолії" (Покупець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Міжнародна дистрибуція і логістика" (Продавець) укладено договір поставки № 110, відповідно до якого, Постачальник зобов'язується в порядку та на умовах, визначеним цим Договором. за письмовим замовленням Покупця поставляти окремими партіями та передавати у власність Покупцю товари власного виробництва або будь-які інші товари народного споживання, надалі іменуються "товар", а Покупець зобов"язаний приймати товар та оплачувати його на встановлених договором умовах.

Асортимент товару, який може бути поставлений Покупцю визначається на підставі прайс-листів Постачальника, що є невід'ємною частиною цього договору (п. 1.2. Договору).

Ціни на товар, що поставляється на умовах цього Договору, формуються на підставі прайс- листів Постачальника та зазначаються у видаткових накладних на партію товару (п. 2.1. Договору).

Відповідно до п. 6.1. Договору, оплата партії товару здійснюється Покупцем в гривнях, в безготівковій формі, перерахуванням грошових коштів на поточний рахунок Постачальника протягом 28 (двадцяти восьми) банківських днів після поставки товару.

Перерахування грошових коштів здійснюється на підставі цього Договору та видаткових накладних (п. 6.2. Договору).

Згідно з п. 7.2. Договору, при порушенні строків оплати, передбачених п.6.1. цього договору, Покупець сплачує Постачальнику пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, діючої в період, за який сплачується пеня, за кожний день прострочки платежу, включаючи день оплати. Пеня нараховується за весь період прострочки оплати отриманої продукції, крім того, Покупець сплачує Постачальнику 10% річних на суму простроченої оплати відповідно до ст.536 ЦКУ.

Сторони домовились, що до п. 7.2. даного Договору застосовується загальний строк позовної давності у 3 (три) роки (п. 7.3. Договору).

Цей Договір вступає в дію з дати його підписання і діє до 31 грудня 2012 року (п. 9.1. Договору).

Строк дії договору автоматично продовжується на наступний календарний рік від дати закінчення строку дії договору на аналогічних умовах, якщо жодна зі сторін не повідомить письмово за 10 (десять) календарних днів іншу сторону про розірвання договору до закінчення його дії (п. 9.2. Договору).

На виконання умов Договору, позивач на підставі видаткових накладних поставив відповідачу товар, зокрема по видаткових накладних № 913 від 05.11.2012р., № 973 від 03.12.2012р. відповідачеві передано товар на загальну суму 13 207,14 грн.

Відповідач за отриманий товар розрахувався частково, його заборгованість на день звернення позивача до суду та розгляду справи становить 11690,64 грн. вартості товару, поставленого по видаткових накладних № 913 від 05.11.2012р., № 973 від 03.12.2012р.

Наведене стверджується, зазначеними вище матеріалами справи, обопільно підписаним сторонами актом звірки взаєморозрахунків станом на 30.06.2014 р. та відсутністю будь-яких заперечень відповідача стосовно позовних вимог.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши і оцінивши надані докази, суд дійшов такого висновку.

Статтею 193 ГК України визначено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Також кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язання є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Відповідно до ст. ст. 526, 525 ЦК України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Як випливає з Договору, між позивачем та відповідачем виникли правовідносини, що випливають з договору поставки товару.

Відповідно до статті 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму (ст. 655 ЦК України).

Договором купівлі-продажу може бути передбачений продаж товару в кредит з відстроченням або з розстроченням платежу (ч. 1 ст. 694 ЦК України).

Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 ЦК України).

В силу ст. ст. 4-3, 33 ГПК України, сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Відповідно до ст.43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Оскільки станом на час розгляду справи відповідач не надав доказів погашення заборгованості за отриманий згідно видаткових накладних № 913 від 05.11.2012р., № 973 від 03.12.2012р. товар у повному обсязі, суд дійшов висновку, що позовні вимоги щодо стягнення з відповідача 11 690,64 грн. боргу підлягають задоволенню.

Крім суми основного боргу, позивачем, за неналежне виконання грошових зобов'язань пред'явлено до стягнення з відповідача 2 105,94 грн. - 10 % річних, 1 982,60 грн. інфляційних, 865,85 грн. пені.

Частиною 1 ст.530 ЦК України передбачено, що, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч.1 ст.612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до п. 6.1. Договору, оплата партії товару здійснюється Покупцем в гривнях, в безготівковій формі, перерахуванням грошових коштів на поточний рахунок Постачальника протягом 28 (двадцяти восьми) банківських днів після поставки товару.

Оскільки відповідач не виконав зобов'язання у вказаний строк, він є боржником, що прострочив.

Згідно ч.2 ст.625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

У разі порушення учасником господарських відносин правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання відповідно до ч. 1 ст. 230 ГК України він зобов'язаний сплатити штрафні санкції (неустойку, штраф, пеню).

Неустойкою (штрафом, пенею) відповідно до положень ст. 549 ЦК України є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до ст. 536 ЦК України, на якій також грунтуються позовні вимоги, за користування чужими грошовими коштами боржник зобов"язаний сплачувати проценти, якщо інше не встановлено договором між фізичними особами. Розмір процентів за користування чужими грошовими коштами встановлюється договором, законом або іншим актом цивільного законодавства.

Згідно з п. 7.2. Договору, при порушенні строків оплати, передбачених п.6.1. цього договору, Покупець сплачує Постачальнику пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, діючої в період, за який сплачується пеня, за кожний день прострочки платежу, включаючи день оплати. Пеня нараховується за весь період прострочки оплати отриманої продукції, крім того, Покупець сплачує Постачальнику 10% річних на суму простроченої оплати відповідно до ст.536 ЦКУ.

Статтями 3, 6, 627 Цивільного кодексу України встановлено зокрема такий принцип цивільного законодавства як свобода договору, який передбачає, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Отже, позивач має право на нарахування пені, річних та інфляційних. Разом з тим, позивач при визначенні конкретних сум припустився помилок, не врахувавши, що строк вимоги по видатковій накладній № 913 від 05.11.2012 р. настає з 14.12.2012 р. та те, що 2012 рік містить 366 днів.

Так, відповідно до ст. 251 ЦК України, строком є певний період у часі, зі спливом якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення. Терміном є певний момент у часі, з настанням якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення. Строк та термін можуть бути визначені актами цивільного законодавства, правочином або рішенням суду.

Відповідно до ст. 252 ЦК України, строк визначається роками, місяцями, тижнями, днями або годинами. Термін визначається календарною датою або вказівкою на подію, яка має неминуче настати.

Згідно зі ст. 253 ЦК України, перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.

Позивачем при здійсненні розрахунку пені, річних та інфляційних зазначене вище не враховано, в зв"язку з чим позовні вимоги про стягнення з відповідача 2 105,94 грн. - 10 % річних, 1 982,60 грн. інфляційних, 865,85 грн. пені, підлягають частковому задоволенню у розмірі: 2 076,45 грн. 10 % річних, 1 972,60 грн. інфляційних та 863,40 грн. пені. Здійснений судом розрахунок міститься у матеріалах справи. В решті позову слід відмовити.

Згідно з положеннями ст. 49 ГПК України судові витрати зі сплати судового збору підлягають віднесенню на відповідача пропорційно задоволеним позовним вимогам.

Керуючись ст.ст. 4-3, 33, 36, 43, 49, 82, 84, 115, 116 ГПК України, -

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Водолії" (вул. Фрунзе, 4, м. Вінниця, 21007, код ЄДРПОУ 32833323; п/р 26005000014129 у ПАТ "Креді Агріколь Банк", МФО 300614) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Міжнародна дистрибуція і логістика" (вул. Промислова, 5, м. Українка, Обухівський р-н., Київська обл., 08720, код ЄДРПОУ 35751947; п/р 26008010041973 у ПАТ "Укрексімбанк", м. Києва, МФО 322313) 11 690,64 грн. (одинадцять тисяч шістсот дев"яносто гривень 64 коп.) боргу, 2 076,45 грн. (дві тисячі сімдесят шість гривень 45 грн.) річних, 1 972,60 грн. (одну тисячу дев"ятсот сімдесят дві гривні 60 коп.) інфляційних, 863,40 грн. (вісімсот шістдесят три гривні 40 коп.) пені, 1 822,40 грн. (одну тисячу вісімсот двадцять дві гривні 40 коп.) у відшкодування витрат на сплату судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 24 листопада 2014 р.

Суддя Кожухар М.С.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (вул. Промислова, 5, м. Українка, Обухівський р-н., Київська обл., 08720) - згідно клопотання представника позивача б/н від 20.11.2014р.

3 - відповідачу (вул. Фрунзе, 4, м. Вінниця, 21007)

Дата ухвалення рішення20.11.2014
Оприлюднено27.11.2014
Номер документу41516392
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 16 645,03 грн. Суд

Судовий реєстр по справі —902/1513/14

Рішення від 20.11.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Рішення від 24.11.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Ухвала від 28.10.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні