Постанова
від 18.11.2014 по справі 822/4793/14
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

Справа № 822/4793/14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 листопада 2014 року 15 год. 30 хв.м. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі судді Ніколайчука М.Є. розглянувши у скороченому провадженні адміністративну справу за позовом Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Закритого акціонерного товариства "Хмельницьке обласне виробниче підприємство "Медтехніка" про стягнення фінансових санкцій, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом до Закритого акціонерного товариства "Хмельницьке обласне виробниче підприємство "Медтехніка" про стягнення штрафних санкцій в розмірі 5100,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що станом на 30.04.2014 року ЗАТ "Хмельницьке обласне виробниче підприємство "Медтехніка" не опублікувало в офіційному друкованому виданні регулярну річну інформацію - звіт за 2013 рік, не розмістило його в загальнодоступній інформаційній базі даних, та станом на 02.06.2014 року не подало його до Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, тим самим порушивши вимоги п.4 глави 4 розділу ІІ "Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів" (далі - Положення), затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 03.12.2013 року № 2826. Відповідальність за вчинене передбачена п. п. 5, 6 та 7 ч.1 ст.11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" від 30.10.1996 року № 448/96-ВР (далі - Закон).

Постановами позивача від 24.07.2014 року на відповідача накладені штрафні санкції на загальну суму 5 100 грн. Постанови направлені на адресу відповідача і ним отримані. У добровільному порядку відповідач суми штрафних санкцій не сплатив, тому позивач просить суд стягнути вказані штрафні санкції.

На адресу відповідача була направлена копія ухвали про відкриття скороченого провадження, заперечень та клопотань від відповідача до суду не надходило.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позовна заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що 24 липня 2014 року уповноваженою особою комісії - начальником Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Гордович І.І. прийнято постанови № 168-ПР-2-Е про накладення штрафних санкцій в сумі 1 700 грн. за неподання до Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку регулярної річної інформації за 2013 рік; № 169-ПР-2-Е про накладення штрафних санкцій в сумі 1 700 грн. за не опублікування в офіційному друкованому виданні регулярної річної інформації - звіту за 2013 рік; № 170-ПР-2-Е про накладення штрафних санкцій в сумі 1 700 грн. за нерозміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку регулярної річної інформації за 2013 рік. Загальний розмір штрафних санкцій - 5 100 грн.

У зазначених постановах вказано, що штрафні санкції слід перерахувати в Дохід державного бюджету України протягом 15 днів з моменту отримання постанов.

Відповідно до ст.1 Закону державне регулювання ринку цінних паперів - здійснення державою комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері.

За правилами частини 1 статті 5 та частини 2 статті 6 Закону державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку складається з Комісії як колегіального органу та центрального апарату.

У зв'язку з несплатою відповідачем штрафних санкцій в добровільному порядку, позивач звернувся з позовом до суду.

Відповідно до п. п. 5, 6 та 7 ч.1 ст.11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції, зокрема, за:

- неопублікування, опублікування не в повному обсязі інформації та/або опублікування недостовірної інформації - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- нерозміщення, розміщення не в повному обсязі інформації та/або розміщення недостовірної інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- неподання, подання не в повному обсязі інформації та/або подання недостовірної інформації до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ст.12 Закону уповноважена особа Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка виявила факт вчинення юридичною особою правопорушення на ринку цінних паперів, складає акт, який разом з письмовими поясненнями керівника, іншої відповідальної посадової особи та пов'язаними з таким правопорушенням документами протягом п'яти робочих днів подає уповноваженій особі Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка має право застосовувати санкцію за правопорушення на ринку цінних паперів. Санкції застосовуються Головою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, членом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, уповноваженими Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку посадовими особами після розгляду документів, що підтверджують факт правопорушення.

Уповноважена особа Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку приймає рішення про застосування санкції протягом 30 робочих днів після отримання документів, що підтверджують факт правопорушення. Рішення про застосування санкції оформляється постановою, що надсилається юридичній особі, до якої застосовано санкцію.

Згідно з ст.11 Закону у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Постанови від 24.07.2014 року № 168-ПР-2-Е, № 169-ПР-2-Е, № 170-ПР-2-Е про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів у визначеному законом порядку не оскаржувались та не скасовані, доказів про сплату штрафних санкцій не подано.

Враховуючи, що відповідачем заборгованість не сплачена, суд вважає вимоги Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158-163, 183-2, 186, 254, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Позов задовольнити.

Стягнути з Закритого акціонерного товариства "Хмельницьке обласне виробниче підприємство "Медтехніка" (код 14153960) штрафні санкції в розмірі 5100 (п'ять тисяч сто) грн.

Постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження, виконуються негайно.

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Суддя М.Є. Ніколайчук "Згідно з оригіналом" Суддя М.Є. Ніколайчук

Дата ухвалення рішення18.11.2014
Оприлюднено27.11.2014
Номер документу41516715
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/4793/14

Постанова від 18.11.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ніколайчук М.Є.

Ухвала від 11.11.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Ніколайчук М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні