Ухвала
від 24.11.2014 по справі 492/1776/14-ц
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 492/1776/14-ц

У К Р А Ї Н А

АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


У Х В А Л А

про відмову у відкритті провадження у справі

24 листопада 2014 року м. Арциз

Суддя Арцизького районного суду Одеської області Борисова С.П.,

розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розподіл майна, набутого під час шлюбу, -

встановив:

ОСОБА_1 звернулася з позовною заявою до ОСОБА_2, в якій просить суд визнати за нею право власності на 1/2 частину житлового будинку № 26 з господарськими спорудами, розташованого по вул. Мічуріна в м. Арциз Одеської області, посилаючись на те, що з відповідачем перебуває у шлюбі, зареєстрованому в Арцизькому відділі ЗАГС Одеської області 24 липня 1976 року. Під час перебування у шлюбі з відповідачем ними було побудовано зазначений вище житловий будинок, власником якого є позивачка ОСОБА_1 В наявний час у неї з чоловіком виникають суперечки щодо розпорядження майном набутим під час шлюбу, що зумовило її звернення до суду.

Пред'явлена позовна заява в силу ч. 1 ст. 121 ЦПК України ухвалою суду від 03 жовтня 2014 року була залишена без руху, оскільки позовна заява не відповідала вимогам ч. 2 ст. 119 ЦПК України.

Для усунення недоліків позовної заяви судом був установлений строк в п'ять днів з дня отримання позивачкою копії ухвали про залишення позовної заяви без руху від 03 жовтня 2014 року.

Як вбачається з довідки на поштовому конверті, який повернуто на адресу суду та в якому позивачці надсилалася ухвала про залишення заяви без руху від 03 жовтня 2014 року, його повернуто у зв'язку з закінченням терміну зберігання, у зв'язку з чим суд робить висновок, що позивачка змінила місце проживання і за зазначеною нею в позовній заяві адресою не проживає.

Однак при вирішенні питання про відкриття провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1, розглянувши позовну заяву та додані до неї матеріали, суд вважає, що позивачці слід відмовити у відкритті провадження у справі з наступних підстав.

Так, відповідно до ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

У відповідності до ст. 15 ЦПК України суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Як вбачається з ухвали про відкриття та про зупинення провадження у справі від 06 жовтня 2014 року в провадженні судді Арцизького районного суду Одеської області Гусєвої Н.Д. знаходиться цивільна справа за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розподіл майна, набутого під час шлюбу.

Отже, з викладеного слідує, що також вбачається зі згаданої вище ухвали Арцизького районного суду Одеської області, в провадженні судді Арцизького районного суду Одеської області Гусєвої Н.Д. є справа із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, а ОСОБА_1 подано тотожну позовну заяву, але при цьому справа із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, перебуває в провадженні судді Арцизького районного суду Одеської області Гусєвої Н.Д.

Відповідно до вимог п. 3 ч. 2 ст. 122 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо у провадженні цього чи іншого суду є справа із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав.

Судом також приймається до уваги, що відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України № 2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» від 12.06.2009 р. суддя вправі відмовити у відкритті провадження у справі лише з підстав, передбачених законом. Не допускається відмова у відкритті провадження у справі з мотивів недоведеності заявленої вимоги, відсутності доказів, пропуску позовної давності та інших непередбачених законом підстав.

Таким чином, приймаючи до уваги, що подана ОСОБА_1 до суду позовна заява до ОСОБА_2 про розподіл майна, набутого під час шлюбу є тотожною тій, що була нею подана до Арцизького районного суду Одеської області, та по якій судом 06 жовтня 2014 року було відкрито провадження, на підставі п. 3 ч. 2 ст. 122 ЦПК України ОСОБА_1 слід відмовити у відкритті провадження у справі за її позовом до ОСОБА_2 про розподіл майна, набутого під час шлюбу.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір», сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі відмови у відкритті провадження у справі.

Як вбачається з квитанції № ПН4516 від 23.09.2014 року, ОСОБА_1 сплачено судовий збір за подання позовної заяви у розмірі 321 гривні 88 копійок, який підлягає поверненню платнику - ОСОБА_1

Виходячи з наведеного, керуючись п. 3 ч. 2 ст. 122, 208 - 210 ЦПК України, суддя -

ухвалив:

Відмовити ОСОБА_1 у відкритті провадження у справі за її позовом до ОСОБА_2 про розподіл майна, набутого під час шлюбу.

Попередити позивачку, що відмова у відкритті провадження у справі перешкоджає повторному зверненню до суду з таким самим позовом.

Повернути ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, (РНОКПП: НОМЕР_1), яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, через Управління Державної Казначейської служби України в Арцизькому районі сплачену суму судового збору, відповідно до квитанції № ПН4516 від 23 вересня 2014 року, суму судового збору у розмірі 321 (триста двадцять одна) гривня 88 копійок (ідентифікаційний код 05839888, МФО 300142, одержувач платежу: УДКСУ у Арцизькому районі, банк платника 300142 ПАТ «УКРІНБАНК», кредит. рах. 31218206700038, код отримувача: 38019107, код банку отримувача: 828011, банк отримувача: ГУ ДКСУ в Одеській області, призначення платежу: НОМЕР_2 судовий збір, код ЄДРПОУ 02897649).

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Апеляційного суду Одеської області через Арцизький районний суд Одеської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

СУДДЯ

Арцизького районного суду

СудАрцизький районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення24.11.2014
Оприлюднено27.11.2014
Номер документу41518968
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —492/1776/14-ц

Ухвала від 24.11.2014

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Борисова С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні